Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Sunt de acord cu Dragnea

PSD a dorit ca moțiunea de cenzură să fie votată în sfânta zi de sâmbătă. De 30 de ani încoace, nu numai sâmbăta e o zi cu adevărat sfântă, dar și vinerea, dar și joia, ba chiar, pentru unii, sfințenia se duce până miercuri, că de atunci încep să rupă ușile la Parlament, topindu-se în teritoriu ca să ia, firește, contact cu problemele cetățenilor.

De 30 de ani încoace, ciurde parlamentare tac chitic tot mandatul, atunci când nu dorm în bănci sau nu absentează regulat. 

Și acum, PSD vrea sâmbăta lucrătoare, ca pe vremea lui Ceaușescu. Este încă una dintre nenumăratele manifestări anti-vot ale acestui partid profund autocratic încă de la înființare. Democrația pesedistă sună așa: votul este atunci când suntem siguri că o să câștigăm noi.

Pe de altă parte, eroica opoziție nu se simte capabilă de sacrificiul suprem, să se strângă toți sâmbătă ca să dărâme guvernul.

Care este, de fapt, miza acestei moțiuni de cenzură? Scoaterea din joc a Vioricăi Dăncilă, ca să nu se scoată ea singură? Preluarea guvernării de către PNL, că USR nu se înghesuie? Intrarea președintelui Iohannis în campanie electorală cu „guvernul său” la putere?

Sau, dimpotrivă, un „blat” prin care moțiunea să nu treacă, asigurându-i lui Iohannis un adversar deja învins în turul doi?

După părerea subsemnatului, toate aceste socoteli de bufetul parlamentului nu fac nici cât o friptură la preț redus servită acolo.

Dacă această moțiune de cenzură nu vine să onoreze votul cetățenilor din 26 mai, este inutilă. Singurul obiectiv valabil nu este înlăturarea guvernului PSD, ci eliminarea definitivă a PSD din prim-planul politicii românești. Am spus-o și o repet: PSD și-a epuizat toate înscenările și tertipurile cu care a înșelat poporul român buimăcit de ceaușism. Vedeți România mergând în prima echipă europeană în următorii ani cu Dăncilă, Fifor, Teodorovici, Olguța Vasilescu, Manda, Iordache, Grapini, Oprișan, Zetea, Buzatu, Plumb, Nica, Zoană, Țapardel?

Dincolo de fanfaronadele lui Dăncilă, o grămadă de pesediști își pregătesc supraviețuirea împreună cu Pro România și ALDE. S-au produs deja numeroase „dezertări de onoare” și aranjamentele continuă de la o zi la alta. Ținta lui Ponta, care e acum mai eficient și mai versatil decât Dragnea și Dăncilă la un loc, este supraviețuirea PSD sub comanda lui. 

Dacă moțiunea trece cu un asemenea preț, tot ce s-a întâmplat în stradă după Colectiv și la votul din 26 mai nu pot să văd decât ca pe o mare de oameni care, crezând că sunt verticali, de fapt au stat capră ca să-i mai suie o tură pe alții la putere.

O dată în viață sunt și eu de acord cu Liviu Dragnea, care, din pușcărie, cere insistent dizolvarea PSD. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult