Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Suntem câteva milioane de români în diaspora. Câți vor vota însă?

Încerc să-mi amintesc de câte ori am fost, în ultimii 20 de ani, la întâlnirile românilor din străinătate. Ale diasporei carevasăzică. Niciodată. Mi-am amintit: niciodată. Și spun asta cu totală convingere și luciditate. Pentru că, în marea lor majoritate, aceste întâlniri sunt doar ocazii de a se mai învârti niște hore, de a se mai consuma niște mici, niște plăcinte și a se mai da pe gât câteva doze de bere. Excepțiile există și confirmă regula. În rest, haleală, chiote, joc și voie bună, ii, tricolor, poezii patriotice, naționalism pe pâine și slujbe religioase. Am, ca toți oamenii normali, prieteni cu care mai ies la o cafea și mai despicăm firul lumii în patru. Dar, ciudat cum sunt, păscându-mă o ticăloasă mizantropie, nu suport adunările, asociațiile, hăhăiala organizată, șezătorile cu specific „hai să haidem”. Unii vor spune că sunt bune: adică românii se văd, se cunosc, schimbă informații între ei...

Alegeri parlamentare 2016 -

Or fi bune, dar contează foarte puțin și nu sunt deloc reprezentative. Iar când spun acest lucru mă gândesc în special la rezultatul efectiv al acestor întâlniri din punct de vedere civic. În străinătate se votează începând de mâine. Suntem câteva milioane în diaspora. Câți vor vota? Preconizez - generos, exagerând, utopic - un maximum de 300 de mii de oameni. La acest aspect mă gândeam când scriam despre reprezentativitatea „asociațiilor românilor de pretutindeni”. 

Ne adunăm la hore și la șpriț, dar vin foarte puțini la urne (suntem milioane afară, a nu se uita) când se discută despre teme serioase. Și dau un exemplu din zona în care mă aflu. Sunt foarte mulți români în provincia Tarragona (Tarragona, Reus, Cambrils, Salou, Falset, Vilaseca) - aproape 30 de mii. La ultimele alegeri au votat, dacă nu mă înșeală memoria, cam 1700. Sunt curios câți vor veni în acest week-end. Pentru că îi poți vedea oricând, oricum, cu sutele și cu miile, în mall-uri, la grătare, la biserică, atunci când vine vreun politician în campanie și se mai dă câte un pișcot moacă, se mai adună prin cârciumi, la plăjică, la berică.

Dar la urnă e altceva. Urna nu e treaba noastră. Votul nu e interesant nici măcar pentru amărâta de asociație socio-culturală de aici  care nu s-a obosit să amintească amplasarea secțiilor de votare din zonă. Nu știu cum o fi prin alte părți ale lumii, cum se organizează românii pe acolo, dar nu-mi fac iluzii deși știu că nu poate fi mai rău ca în Tarragona. Ca să nu mă pierd în detalii: desigur, eu ies la vot. Ca-ntotdeauna. 

Dar mă întristează heirupismul ăsta balcanic din jurul unei sărmăluțe amărâte. Și pumnii care se lovesc de piept, și lăcrimoaiele care se scurg pe față din dor de patrie, și blestemele online la adresa politicienilor nemernici, și furia nemărginită împotriva birocrației, și găurile din asfalt, și apa caldă care nu prea e prin țevi, și pensiile mici ale părinților de-acasă, și educația, și spitalele, și parcurile, și naiba să ne ia de proști, că prea suntem pe gratis în lumea asta.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cele vreo 10-15 familii pe care le cunosc plecate din tara nu mai au aproape nici o legătură cu România și nici nu mai au de gând sa revină vreodată. Vin cam 2 săptămâni în vizita cam o data la 3 ani, habar nu au cum se mai trăiește aici în schimb au, evident, păreri formate, și doresc sa voteze. Părerea mea e ca ar trebui sa ai e drept de vot doar cei care stau în tara măcar o luna pe an și astfel simt pe pielea lor realitățile de aici.
    • Like 0
  • 650.000 e bine? Asa m-am saturat de disecarea diasporei... din cei 4000000 cati au drept de vot? Cautati unde nu.trebuie.
    • Like 0
  • Nu cred că votul din diaspora va trece de 500.000, puțin dacă ne raportăm la numărul românilor plecați dar mai ales la ce facilități de vot s-au creat! Nu există niciun motiv să nu poată vota, în afară de cel că îi doare în bască, dehhh, doar noi trebuie să îi suportăm pe aleși.....
    • Like 0
    • @ Don_Quijote
      Daca voteaza e rau, ca se baga unde nu ar ttebui sa ii mai intereseze. Daca nu.viteaza, ii.doare la basca. Daca stsu la coada, se jubileaza. Daca au facilitati, ii frustreaza pe cei.dintre granite. No comment.
      • Like 1
  • Deja sa atins acest prag 300.oo0 de voturi. Maine va fii triplu.
    • Like 0
  • check icon
    Fie și 400 de mii, din cele 4-5 milioane, tot puțini. 10%!!!
    Bine, nu când majoritatea au turnat cerneală peste România pe harta lumii, vorba unui bun amic, izgonit din țara fostă și a lui.
    • Like 0
  • Domnule Paul Gabor, chiar ati pus punctul pe"i"! Din ceea ce spuneti se intelege clar ca este o minciuna votul diasporei, pe multi nu-i intereseaza, altii sunt total debusolati de votul prin prin corespondenta(dovada ca au trimis deja buletinul completat pentru turul doi!!!!)... Cat despre parerea dvs. despre mici, sarmale si alte ciorbite, asta e ! Asa cum americanii mananca in prostie hamburgeri, cartofi congelati si legume preparate la microunde, romanui inca mananca mancare preparata in casa... oricat de ocupati ar fi! ... cel putin de dragul copiilor!
    • Like 0
    • @ Luminita Ciocazan
      In articol se facea referire la mâncarea oferită gratuit...Daca-i moca, hop și noi
      • Like 1
  • Voteaza in primul rand cine mai are acte valabile. Cine e in legalitate. Cine e aproape de sectii de votare, pt ca f. putini isi permit sa vina drum de cateva ore. Voteaza cei carora le mai pasa de acasa.
    Nu voteaza cei ce stau la cersit la coltul strazii. Cei care au probleme cu legea in romania, cu taxe neplatite si datorii la stat. Cei care au probleme cu legea in strainatate sau taxe neplatite. Nici cei care s-au rupt complet de romania. Nici cei care nu au cunostinte politice. Nici cei care nu se pot deplasa atata. Cei apasati de griji si tristetuti si depresii. Cine lucreaza continuu pt ca da, multi romani plecati sunt in santiere sau au in ingrijire batrani pt 24 ore pe 7 zile.. etc. adica fix cei ce au nevoie de acest vot.
    Nu se strange un milion de voturi din strainatate. Dar se vor demonsta o realitate mai buna a prezentei la vot in romania, pt ca unii sunt stersi de pe lista de votare din romania.
    • Like 9
  • ma intreb daca "inteligentii" care au hotarat ca cei din afara tarii sa voteze ( culmea si trei zile , ca la nuntile imparatesti) , atunci cand doresc sa faca modificari in starea lor sociala , materiala , spirituala , isi consulta toate rudele , de unde or fi ele si apoi se hotarasc in actiunea lor ... dupa ce primesc raspuns ... pro sau contra ... hai , pas ... !
    • Like 0
    • @ Dorween Michael
      diaspora a transferat prin banca, in romania, peste 4 miliarde de dolari pe an. Adauga banii adusi cash, donatiile in obiecte, sau faptul ca ne aprovizionam cu o parte din produse direct din romania - sunt mii de transportatori micutzi ce duc/aduc continuu colete. O alta parte din turism, vanzari etc. sunt facute in vizitele periodice.
      Toti astia lucram in strainatate, unii inclusiv sambata si duminica, pt ca duminicile sunt platite dublu sau pt ca asa e in contract - sa stea cu batranii 7 zile pe sapt. Unii fac si 200km pt a ajunge la votat. Asadar 3 zile nu sunt deplasate, in conditiile in care majoritatea din sectiile de votare sunt voluntari.
      • Like 8
  • A inceput numararea in timp real a voturilor, la momentul asta sunt ~25.000 de voturi prin corespondenta si ~29.000 de voturi pe liste suplimentare.
    • Like 1
  • Pesimism gratuit in acest articol, in mai la europarlamentare au fost ~375000 de votanti in Diaspora, cu siguranta acum la prezidentiale, in 3 zile, vor fi minim 500000. Eu cred ca numarul va fi in jur de 7-800000 de mii. Vom vedea.
    Dar "doar 300000" cum crede autorul este eronat, nu se bazeaza pe nici un rationament, cu siguranta alegerile prezidentiale genereaza mai mult interes decat europarlamentarele, o spun toate statisticile, fara exceptie !
    • Like 3


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult