Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Suntem câteva milioane de români în diaspora. Câți vor vota însă?

Încerc să-mi amintesc de câte ori am fost, în ultimii 20 de ani, la întâlnirile românilor din străinătate. Ale diasporei carevasăzică. Niciodată. Mi-am amintit: niciodată. Și spun asta cu totală convingere și luciditate. Pentru că, în marea lor majoritate, aceste întâlniri sunt doar ocazii de a se mai învârti niște hore, de a se mai consuma niște mici, niște plăcinte și a se mai da pe gât câteva doze de bere. Excepțiile există și confirmă regula. În rest, haleală, chiote, joc și voie bună, ii, tricolor, poezii patriotice, naționalism pe pâine și slujbe religioase. Am, ca toți oamenii normali, prieteni cu care mai ies la o cafea și mai despicăm firul lumii în patru. Dar, ciudat cum sunt, păscându-mă o ticăloasă mizantropie, nu suport adunările, asociațiile, hăhăiala organizată, șezătorile cu specific „hai să haidem”. Unii vor spune că sunt bune: adică românii se văd, se cunosc, schimbă informații între ei...

Alegeri parlamentare 2016 -

Or fi bune, dar contează foarte puțin și nu sunt deloc reprezentative. Iar când spun acest lucru mă gândesc în special la rezultatul efectiv al acestor întâlniri din punct de vedere civic. În străinătate se votează începând de mâine. Suntem câteva milioane în diaspora. Câți vor vota? Preconizez - generos, exagerând, utopic - un maximum de 300 de mii de oameni. La acest aspect mă gândeam când scriam despre reprezentativitatea „asociațiilor românilor de pretutindeni”. 

Ne adunăm la hore și la șpriț, dar vin foarte puțini la urne (suntem milioane afară, a nu se uita) când se discută despre teme serioase. Și dau un exemplu din zona în care mă aflu. Sunt foarte mulți români în provincia Tarragona (Tarragona, Reus, Cambrils, Salou, Falset, Vilaseca) - aproape 30 de mii. La ultimele alegeri au votat, dacă nu mă înșeală memoria, cam 1700. Sunt curios câți vor veni în acest week-end. Pentru că îi poți vedea oricând, oricum, cu sutele și cu miile, în mall-uri, la grătare, la biserică, atunci când vine vreun politician în campanie și se mai dă câte un pișcot moacă, se mai adună prin cârciumi, la plăjică, la berică.

Dar la urnă e altceva. Urna nu e treaba noastră. Votul nu e interesant nici măcar pentru amărâta de asociație socio-culturală de aici  care nu s-a obosit să amintească amplasarea secțiilor de votare din zonă. Nu știu cum o fi prin alte părți ale lumii, cum se organizează românii pe acolo, dar nu-mi fac iluzii deși știu că nu poate fi mai rău ca în Tarragona. Ca să nu mă pierd în detalii: desigur, eu ies la vot. Ca-ntotdeauna. 

Dar mă întristează heirupismul ăsta balcanic din jurul unei sărmăluțe amărâte. Și pumnii care se lovesc de piept, și lăcrimoaiele care se scurg pe față din dor de patrie, și blestemele online la adresa politicienilor nemernici, și furia nemărginită împotriva birocrației, și găurile din asfalt, și apa caldă care nu prea e prin țevi, și pensiile mici ale părinților de-acasă, și educația, și spitalele, și parcurile, și naiba să ne ia de proști, că prea suntem pe gratis în lumea asta.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cele vreo 10-15 familii pe care le cunosc plecate din tara nu mai au aproape nici o legătură cu România și nici nu mai au de gând sa revină vreodată. Vin cam 2 săptămâni în vizita cam o data la 3 ani, habar nu au cum se mai trăiește aici în schimb au, evident, păreri formate, și doresc sa voteze. Părerea mea e ca ar trebui sa ai e drept de vot doar cei care stau în tara măcar o luna pe an și astfel simt pe pielea lor realitățile de aici.
  • Like 0
 • 650.000 e bine? Asa m-am saturat de disecarea diasporei... din cei 4000000 cati au drept de vot? Cautati unde nu.trebuie.
  • Like 0
 • Nu cred că votul din diaspora va trece de 500.000, puțin dacă ne raportăm la numărul românilor plecați dar mai ales la ce facilități de vot s-au creat! Nu există niciun motiv să nu poată vota, în afară de cel că îi doare în bască, dehhh, doar noi trebuie să îi suportăm pe aleși.....
  • Like 0
  • @ Calin Batran
   Daca voteaza e rau, ca se baga unde nu ar ttebui sa ii mai intereseze. Daca nu.viteaza, ii.doare la basca. Daca stsu la coada, se jubileaza. Daca au facilitati, ii frustreaza pe cei.dintre granite. No comment.
   • Like 1
 • Deja sa atins acest prag 300.oo0 de voturi. Maine va fii triplu.
  • Like 0
 • check icon
  Fie și 400 de mii, din cele 4-5 milioane, tot puțini. 10%!!!
  Bine, nu când majoritatea au turnat cerneală peste România pe harta lumii, vorba unui bun amic, izgonit din țara fostă și a lui.
  • Like 0
 • Domnule Paul Gabor, chiar ati pus punctul pe"i"! Din ceea ce spuneti se intelege clar ca este o minciuna votul diasporei, pe multi nu-i intereseaza, altii sunt total debusolati de votul prin prin corespondenta(dovada ca au trimis deja buletinul completat pentru turul doi!!!!)... Cat despre parerea dvs. despre mici, sarmale si alte ciorbite, asta e ! Asa cum americanii mananca in prostie hamburgeri, cartofi congelati si legume preparate la microunde, romanui inca mananca mancare preparata in casa... oricat de ocupati ar fi! ... cel putin de dragul copiilor!
  • Like 0
  • @ Luminita Ciocazan
   In articol se facea referire la mâncarea oferită gratuit...Daca-i moca, hop și noi
   • Like 1
 • Voteaza in primul rand cine mai are acte valabile. Cine e in legalitate. Cine e aproape de sectii de votare, pt ca f. putini isi permit sa vina drum de cateva ore. Voteaza cei carora le mai pasa de acasa.
  Nu voteaza cei ce stau la cersit la coltul strazii. Cei care au probleme cu legea in romania, cu taxe neplatite si datorii la stat. Cei care au probleme cu legea in strainatate sau taxe neplatite. Nici cei care s-au rupt complet de romania. Nici cei care nu au cunostinte politice. Nici cei care nu se pot deplasa atata. Cei apasati de griji si tristetuti si depresii. Cine lucreaza continuu pt ca da, multi romani plecati sunt in santiere sau au in ingrijire batrani pt 24 ore pe 7 zile.. etc. adica fix cei ce au nevoie de acest vot.
  Nu se strange un milion de voturi din strainatate. Dar se vor demonsta o realitate mai buna a prezentei la vot in romania, pt ca unii sunt stersi de pe lista de votare din romania.
  • Like 9
 • ma intreb daca "inteligentii" care au hotarat ca cei din afara tarii sa voteze ( culmea si trei zile , ca la nuntile imparatesti) , atunci cand doresc sa faca modificari in starea lor sociala , materiala , spirituala , isi consulta toate rudele , de unde or fi ele si apoi se hotarasc in actiunea lor ... dupa ce primesc raspuns ... pro sau contra ... hai , pas ... !
  • Like 0
  • @ Dorween Michael
   diaspora a transferat prin banca, in romania, peste 4 miliarde de dolari pe an. Adauga banii adusi cash, donatiile in obiecte, sau faptul ca ne aprovizionam cu o parte din produse direct din romania - sunt mii de transportatori micutzi ce duc/aduc continuu colete. O alta parte din turism, vanzari etc. sunt facute in vizitele periodice.
   Toti astia lucram in strainatate, unii inclusiv sambata si duminica, pt ca duminicile sunt platite dublu sau pt ca asa e in contract - sa stea cu batranii 7 zile pe sapt. Unii fac si 200km pt a ajunge la votat. Asadar 3 zile nu sunt deplasate, in conditiile in care majoritatea din sectiile de votare sunt voluntari.
   • Like 8
 • A inceput numararea in timp real a voturilor, la momentul asta sunt ~25.000 de voturi prin corespondenta si ~29.000 de voturi pe liste suplimentare.
  • Like 1
 • Pesimism gratuit in acest articol, in mai la europarlamentare au fost ~375000 de votanti in Diaspora, cu siguranta acum la prezidentiale, in 3 zile, vor fi minim 500000. Eu cred ca numarul va fi in jur de 7-800000 de mii. Vom vedea.
  Dar "doar 300000" cum crede autorul este eronat, nu se bazeaza pe nici un rationament, cu siguranta alegerile prezidentiale genereaza mai mult interes decat europarlamentarele, o spun toate statisticile, fara exceptie !
  • Like 3


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult