Încerc să-mi amintesc de câte ori am fost, în ultimii 20 de ani, la întâlnirile românilor din străinătate. Ale diasporei carevasăzică. Niciodată. Mi-am amintit: niciodată. Și spun asta cu totală convingere și luciditate. Pentru că, în marea lor majoritate, aceste întâlniri sunt doar ocazii de a se mai învârti niște hore, de a se mai consuma niște mici, niște plăcinte și a se mai da pe gât câteva doze de bere. Excepțiile există și confirmă regula. În rest, haleală, chiote, joc și voie bună, ii, tricolor, poezii patriotice, naționalism pe pâine și slujbe religioase. Am, ca toți oamenii normali, prieteni cu care mai ies la o cafea și mai despicăm firul lumii în patru. Dar, ciudat cum sunt, păscându-mă o ticăloasă mizantropie, nu suport adunările, asociațiile, hăhăiala organizată, șezătorile cu specific „hai să haidem”. Unii vor spune că sunt bune: adică românii se văd, se cunosc, schimbă informații între ei...
Or fi bune, dar contează foarte puțin și nu sunt deloc reprezentative. Iar când spun acest lucru mă gândesc în special la rezultatul efectiv al acestor întâlniri din punct de vedere civic. În străinătate se votează începând de mâine. Suntem câteva milioane în diaspora. Câți vor vota? Preconizez - generos, exagerând, utopic - un maximum de 300 de mii de oameni. La acest aspect mă gândeam când scriam despre reprezentativitatea „asociațiilor românilor de pretutindeni”.
Ne adunăm la hore și la șpriț, dar vin foarte puțini la urne (suntem milioane afară, a nu se uita) când se discută despre teme serioase. Și dau un exemplu din zona în care mă aflu. Sunt foarte mulți români în provincia Tarragona (Tarragona, Reus, Cambrils, Salou, Falset, Vilaseca) - aproape 30 de mii. La ultimele alegeri au votat, dacă nu mă înșeală memoria, cam 1700. Sunt curios câți vor veni în acest week-end. Pentru că îi poți vedea oricând, oricum, cu sutele și cu miile, în mall-uri, la grătare, la biserică, atunci când vine vreun politician în campanie și se mai dă câte un pișcot moacă, se mai adună prin cârciumi, la plăjică, la berică.
Dar la urnă e altceva. Urna nu e treaba noastră. Votul nu e interesant nici măcar pentru amărâta de asociație socio-culturală de aici care nu s-a obosit să amintească amplasarea secțiilor de votare din zonă. Nu știu cum o fi prin alte părți ale lumii, cum se organizează românii pe acolo, dar nu-mi fac iluzii deși știu că nu poate fi mai rău ca în Tarragona. Ca să nu mă pierd în detalii: desigur, eu ies la vot. Ca-ntotdeauna.
Dar mă întristează heirupismul ăsta balcanic din jurul unei sărmăluțe amărâte. Și pumnii care se lovesc de piept, și lăcrimoaiele care se scurg pe față din dor de patrie, și blestemele online la adresa politicienilor nemernici, și furia nemărginită împotriva birocrației, și găurile din asfalt, și apa caldă care nu prea e prin țevi, și pensiile mici ale părinților de-acasă, și educația, și spitalele, și parcurile, și naiba să ne ia de proști, că prea suntem pe gratis în lumea asta.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Bine, nu când majoritatea au turnat cerneală peste România pe harta lumii, vorba unui bun amic, izgonit din țara fostă și a lui.
Nu voteaza cei ce stau la cersit la coltul strazii. Cei care au probleme cu legea in romania, cu taxe neplatite si datorii la stat. Cei care au probleme cu legea in strainatate sau taxe neplatite. Nici cei care s-au rupt complet de romania. Nici cei care nu au cunostinte politice. Nici cei care nu se pot deplasa atata. Cei apasati de griji si tristetuti si depresii. Cine lucreaza continuu pt ca da, multi romani plecati sunt in santiere sau au in ingrijire batrani pt 24 ore pe 7 zile.. etc. adica fix cei ce au nevoie de acest vot.
Nu se strange un milion de voturi din strainatate. Dar se vor demonsta o realitate mai buna a prezentei la vot in romania, pt ca unii sunt stersi de pe lista de votare din romania.
Toti astia lucram in strainatate, unii inclusiv sambata si duminica, pt ca duminicile sunt platite dublu sau pt ca asa e in contract - sa stea cu batranii 7 zile pe sapt. Unii fac si 200km pt a ajunge la votat. Asadar 3 zile nu sunt deplasate, in conditiile in care majoritatea din sectiile de votare sunt voluntari.
Dar "doar 300000" cum crede autorul este eronat, nu se bazeaza pe nici un rationament, cu siguranta alegerile prezidentiale genereaza mai mult interes decat europarlamentarele, o spun toate statisticile, fara exceptie !