Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Surpriza lunii octombrie: pentru cine „lucrează” covidul în campanie

Donald Trump la birou

Foto: Guliver Getty Images

În terminologia politică americană și legat de alegerile prezidențiale, care sunt totdeauna ținute în luna noiembrie, formula „surpriza lunii octombrie” se referă la acel fapt neașteptat, care apare aproape întotdeauna în ultimul moment al campaniei și care poate schimba radical pronosticurile și mersul lucrurilor.

Eram abia intrați în ultima lună de campanie și în plină discuție despre efectele primei dezbateri prezidențiale, când a venit vestea șocantă: președintele și prima doamnă sunt infectați cu COVID-19.

Din cele făcute cunoscute presei, se pare că prima confirmare a fost făcută în seara zilei de 1 octombrie. În ziua de 2 octombrie, după primele comunicate foarte optimiste din timpul dimineții, au urmat informațiile că „din motive de asigurare a unui exces de prudență” președintele trebuie internat la celebrul centru medical militar Walter Reede, din Bethesda Maryland, situat în imediata apropiere a Capitalei și care este sediul echipelor medicale care asigură sănătatea primei familii.

Mai târziu s-a aflat că au existat mai multe motive de îngrijorare, legate de simptome și de scăderea nivelului de oxigen din sânge (normal peste 90% saturație a hemoglobinei).

S-a mai comunicat publicului că președintele este tratat cu agentul antiviral Remdesivir (Gilead Sciences) și cu o combinație de anticorpi (anticorpi monoclonali injectabili, produși de firma Regeneron).

A doua zi a fost raportat un progres major, cu diminuarea simptomelor, dispariția febrei și o saturație de oxigen de 96-98%.

Câțiva colaboratori apropiați ai președintelui, cu care a avut contact în ultimele zile, au fost confirmați de asemeni că au fost contaminați cu coronavirus. Printre ei fostul guvernator al statului New Jersey, Chris Christie, și consilierele Kelyanne Conway și Hope Hicks.

Sunt multiple implicații ale acestei condiții noi.

Va deveni președintele grav bolnav sau va traversa doar o formă ușoară, cu revenirea în activitate doar după câteva zile?

Dacă revine la activitate, în ce formă va fi pentru a face față greutăților ultimei faze ale campaniei, în care era deja pe poziția secundă atât în sondajele de opinie din majoritatea statelor, cât și la colectarea de fonduri?

Și până acum rezultatele sondajelor de opinie nu s-au îmbunătățit pentru președinte.

Vor putea fi ținute celelalte două dezbateri prezidențiale, programate în zilele de 15 și 29 octombrie?

Aproape sigur, dacă dezbaterile se vor ține, ele nu vor avea un formatul „pe viu”, ci unul video.

Ideea amânării alegerilor cade de la început din două motive principale: alegerile prezidențiale americane nu au fost niciodată reprogramate, chiar în condiții de război și procesul de votare a început deja, cu sute de mii de buletine de vot deja expediate din străinătate și din țară.

La internarea lui Donald Trump nu a fost luată în considerare ipoteza transmiterii autorității, care se impune când președintele este incapacitat, sau sub anestezie generală. Dacă este necesară, tranziția puterii se face conform procedurilor enunțate în cel de al 25-lea amendament constituțional.

Odată cu cel internat, au fost transportate la spital multe documente și mijloace de comunicare, ca și faimoasa valiză poreclită „mingea de fotbal", în care sunt codurile pentru atac nuclear și care nu trebuie să fie niciodată la o distanță mai mare de câteva secunde de șeful statului.

Președintele a continuat să lucreze de la spital și a fost în strâns contact cu departamentele executive și cu liderii campaniei electorale.

Apariția atât de timpurie a „surprizei lunii octombrie” face probabilă intervenția altor elemente, care vor continua să modifice mersul și rezultatele campaniei și a eforturilor de a nominaliza pe Amy Coney Barrett pentru postul vacant de la Tribunalul Suprem.

Săptămâna viitoare este de o mare importanță atât pentru evoluția bolii care-l afectează pe președinte, cât și pentru modificările pe care le vor avea indicatorii electorali.

O posibilitate este cea care semnalează efectele negative ale noii vulnerabilități a lui Donald Trump, care vor duce - în final - la eșecul tentativei de a obține realegerea.

Conform agenției Reuters, un sondaj recent indică a diferență de 10% în favoarea lui Joe Biden și majoritatea alegătorilor nemulțumiți de Trump îl acuză de neglijențe în protecția antiCOVID.

O altă variantă este cea care lansează ipoteza că masivele atacuri de presă, tonul acuzațiilor care domină articolele critice (unele chiar exprimând clar dorința de a-l vedea pe președinte mort) și mai ales neașteptata boală vor stârni un val de simpatie pentru Donald Trump, prin care se va schimba mersul campaniei în favoarea lui.

Luna octombrie va fi una a schimbărilor și multiplelor surprize.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Urmaresc cu interes articolele Republica,Succes autorilor si fondatorilor!
    • Like 0
  • check icon
    Unde-i Paul sa ne spuna el “ adevarul” despre Trump?Asteptam o analiza a lui,” la cald”.,” direct din garsoniera lui din Berceni.Ca America a vazut-o doar in filme si-n surprizele de la guma de mestecat.In schimb ,” stie” despre America mai mult ca astia de traim pe aici....unde esti progresistule mic?
    • Like 1
    • @
      Nu-i nevoie sa stii prea multe despre America, e destul sa-l asculti pe Trump vorbind si sa faci o comparatie intre cum vorbeste el si cum vorbesc alti sefi de stat sau prim ministri. Asculta-l pa Macron, pe Trudeau, pe Merkel (e drept nu am ascultat-o decat in engleza, ca germana din nefericire nu stiu). Asculta-l pe Mark Rutte... Toti vorbesc bine, ca niste oameni maturi ce sunt, numai orangutanul portocaliu vorbeste dezlanat, cu fraze puerile, facand pe cocosul, de o maniera absolut rizibila. Iar mai nou am vazut si ca vorbeste peste altul, ca aia de nu au 7 ani de acasa. In familia Trump nu s-a purtat buna educatie, evident, si ma tem ca nu se prea poarta nici creierul (Brain??? Who the hell needs that??)
      • Like 0
  • Ca de obicei, sintagmele astea, “prima doamna”, “prima familie” mă înduioșează...Atunci când lumea va renunța la patternurile astea de gândire în legătură cu slujbașii din funcții înalte, cred că omenirea va mai înainta un metru sau doi în direcția corectă. Nevoia de un tătuc, deh...
    • Like 4
  • Some people say, he'll get better in April, like a miracle....but who knows maybe karma is indeed a bitch.
    • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult