Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Susțineți această platformă în 5 puncte ca să avem o altă clasă politică în 2016!

România încheie un an tumultuos, cu schimbări sociale de substanţă, cu un Guvern nou şi cu multe semne de întrebare rămase deocamdată fără răspuns. Urmează un an electoral pe care îl privim cu speranţă, deşi necunoscutele sunt parcă mai mari ca niciodată. Mulţi lideri şi-au văzut carierele politice terminate în decursul anului, iar identitatea înlocuitorilor nu este încă stabilită. Viitorul sună incert, dar asta nu ne sperie.

Vocea societăţii civile s-a făcut auzită tot mai des, iar obiectivele pe care le-a impus politicienilor sunt clare. România a pornit pe un drum, dar pentru a menţine sensul corect e nevoie de cinci răspunsuri.

Primul se leagă chiar de cetăţeni şi de implicarea lor. Supravegherea politicienilor de către societatea civilă este necesară pentru menţinerea normalităţii sociale şi evitarea eventualelor excese de putere. Recentele proteste din ultimii patru ani au arătat o societate trezită din amorţeală şi prezentă în viaţa civică. Este esenţial să continue cu aceeaşi stare de spirit şi să nu asistăm la o simplă fază a democraţiei autohtone.

Al doilea răspuns trebuie căutat în rândul politicienilor, viitori sau actuali. Vom avea un Parlament nou, iar componenţa sa trebuie să reprezinte un pas înainte pentru România. E nevoie de mai puţini membri ai Legislativului condamnaţi sau urmăriţi penal, de mai mult dialog cu cei care i-au ales şi mai puţin conflict nenecesar.

Al treilea răspuns se leagă de şansa noilor partide politice sau a candidaţilor independenţi. Observăm tendinţa de a înfiinţa partide regionale, dar şi de a structura formaţiuni bazate pe mişcările protestatare. Măsura în care aceste partide vor reuşi să ajungă în funcţiile cu influenţă va reprezenta un semnal important pentru evoluţia politică a ţării.

Un al patrulea răspuns va trebui dat de partidele mari. Chiar în acest moment, conducerile acestora sunt provizorii sau contestate. Partidele mari au nevoie de un eşalon de lideri noi şi credibili pentru a face un pas în faţă şi a se integra în contextul social prezent. De asemenea, criteriile după care îşi vor selecta reprezentanţii vor constitui un factor hotărâtor în evoluţia democraţiei noastre.

Modul în care vor fi finanţate campaniile electorale şi formaţiunile politice, dar şi în care vor fi organizate scrutinele vor reprezenta o bornă capitală în drumul pe care societatea civilă îl doreşte şi la care privim cu încredere.

Un al cincilea răspuns se va găsi în legea electorală. Modul în care vor fi finanţate campaniile electorale şi formaţiunile politice, dar şi în care vor fi organizate scrutinele vor reprezenta o bornă capitală în drumul pe care societatea civilă îl doreşte şi la care privim cu încredere.

Sunt cinci răspunsuri pe care le aşteptăm de la următorul an. Vrem repere şi soluţii. Dar cel mai mult ne dorim ca 2016 să fie anul în care să continuăm să avem speranţă. Să fie anul care să ducă mai departe ce a fost început în 2014, dar mai cu seamă în 2015. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ați pornit o cruciadă. O cruciadă a inocenților. O cruciadă imposibilă. Totuși... ați fost atât de aproape încât puteați să atingeți aştrii izbânzii. Se părea că respirați aerul tare al Alpilor şi că veți coborî de acolo cu decalogul prosperităţii naţiei. Mulţi au văzut în voi antemergatorul providenţial care promitea zorii unei noi mitologii a
    mesianismului românesc. Ați început fecund, dar n-ați desăvârşit. Ați vorbit de ideluri mărețe, de eradicarea corupției, de purificarea arenei politice de politicianism. Ați pornit un război necruțător împotriva muchelefilor din politica românescă, împotriva traseiștilor, împotriva celor care îşi tocesc caravanii pe divanele parlamentului şi-şi dau ifose de boieri de protipendadă, împotriva șezătorilor din Parlament, împotriva celor care sunt împotrivă. V-ați ales adversari de neînfrânt, v-ați avântat unde cei experimentați dau înapoi, ați visat imposibilul vis. Acum trădati, umiliți şi ridiculizați mai credeți că puteţi renaşte ca pasărea Phoenix din cenuşa şi zgura balcanismului nostru politicianist, pentru a vă ridica pe culmile victoriei?
    • Like 0
  • Belcin check icon
    Dupa anii de experienta politica in Romania ,cred ca marii filozofi greci care sustineau democratia ,s-ar putea convinge de realitatea ca ... in democratie coruptia poate deveni "forma de guvernamant",de fapt si ei au prevazut ..coruptia care are radacini adancii in "asa zisa democratie greaca".Apropo 200 de4 parlamentari ar hipersuficienti natiunii noastre...restul este co....ptie...
    • Like 0
  • Belcin check icon
    Ar mai fi un punct,greu castigarea de catre parlamentari a increderii votantilor..cred ca i9n conditiile actuale este greu,foarte greu..sau poate nici nu se doreste ca acest punct sa fie realizat.De ce ??simplu ..este mai usor sa "castigi"increderea votantilor "aplicand"..toate conceptele expuse si prfectionate in alegerile anterioare.Iar daca se doreste o prezenta la vot semnificativa sa se anunte ....REDUCEREA nunarului de parlamentari .sa vedeti atunci prezenta,caci partea asa zis politica care se discuta este de doi lei ,80 la suta dintre politicienii nostrii habar nu au de doctrina partidului din care fac parte,am zis 80??mai putem plusa...nivelul de educatie sociala ,culturala si politica a personajelor ajunse pe scena politicului este undeva sub nivelul mediu..de multe ori privindu-i,sau ascultandu-i iti vine sa crezi ca de abia au facut cunostinta ....cu ...apa si sapunul..ce sa mai spunem de o biblioteca.
    • Like 0
  • important ar fi ca societatea civila sa isi scoata epoletii....
    • Like 1
  • Un vis,nerealizabil.Clasa politica pe care o vedem la TV,invitata in functie de optiunile politice ale postului de stiri,este lamentabila.Ceia ce vedem, reprezinta un foarte mic segment din realitatile policice din provincie,incrgengaturile de interese vor face sa se sutina uni pe alti,indiferent de coloratura politica.Vor fi inclusi pe lista "tot ai lor".
    • Like 1
  • Pentru o mai buna realizare a primului obiectiv si nu numai , este necesar modificarea legii electorale cu scopul principal de a reduce numarul de parlamentari. Politicienii actuali privesc Parlamentul Romaniei ca pe un refugiu in fata justitiei sau ca pe un club select al marilor corupti politici din Romania , si nu ca pe un for de initiativa pentru buna functionare a tarii. Parlamentul ar trebui sa fie principala putere in stat care sa garanteze echilibrul dintre celelalte puteri si functionarea statului , dar acest parlament supradimensionat nu reprezinta poporul ci constituie un focar de coruptie si irosire a banului public.
    • Like 1
  • Daca vorbim despre solutii,din punct de vedere chimic,alcoolul e o solutie.Deci cu o sticla de bere se ia un vot,Iar.La anul si la multi ani! Democratie consultativa si confiscarea averilor porcesti!
    • Like 1
  • Da sunt de acord cu o astfel de platforma, dar am cateva observatii:
    1. Societatea civila nu este suficient de implicata in schimbarea clasei politice. Cred ca ar fi fost necesare mitinguri si dupa instalarea noului prim-ministru dupa abandonarea prea rapida a declaratiilor initiale prin care isi manifesta intentia de a face ceva in privinta votului romanilor din diaspora, reducerea numarului de parlamentari conform referendumului. Societatea civila, ONG-urile sunt prea multe, prea fragmentate si din pacate strang destul de putini adepti.
    2. Raspunsul cautat la politicieni. Nici nu se poate pune problema sa fie mai putini cercetati penal sau in curs de condamnare. Nu trebuie admis nici un politician cat de cat suspectat de fapte de coruptie. Dar cine ii selecteaza, ca majoritatea partidelor mari au foarte multi membri marcanti cu astfel de probleme?!!
    3.Da, trebuie sa apara oameni noi, partide noi si mare majoritate a romanilor sa-i voteze.
    Sunt multe de facut, multe de schimbat si nu pot sa fiu optimista. Caracatita este intinsa peste tot, iar noi cetatenii nu facem aproape nimic pentru a-i reteza toate bratele.
    • Like 3
    • @ Cristina Popp
      Multe ONG-uri sunt doar niste tentacule ale partidelor sau altor cercuri de putere . Aceasta realitatea neplacuta nu ar trebui sa descurajeze romanii sa se implice si sa se asocieze in functie de nevoile si crezurile lor.
      • Like 2
  • check icon
    De la cine asteptati, domnule Iliescu? Nu mai asteptati raspunsuri, oferiti-le dumneavoastra. Altfel vom astepta mult timp. Va dau eu doua. 1. Supravegherea politicienilor se poate face doar prin vot. Propun un sistem electoral similar celui din SUA cu alegeri partiale la 2 ani - jumatate de tara voteaza, peste 2 ani cealalta jumatate voteaza. Astfel fiecare voteaza tot la 4 ani, insa derapajele pot fi taxate mai rapid, iar costurile raman aceleasi. 2. Cetateanul roman trebuie sa inteleaga ca oricare dintre noi poate ajunge in parlament, nu trebuie sa fii "politician". Trebuie sa-ti iubesti tara si sa vrei sa faci ceva pentru ea. Avem nevoie de oameni in primul rand bine intentionati si patrioti in parlament, fie ei medici, ciobani, profesori etc. In SUA o casnica fara nici un fel de profesie a fost aleasa pe baza ideilor prezentate in fata alegatorilor, aceasta este puterea democratiei. Trebuie sa incetam sa privim in sus spre guvern si parlament, nu ne sunt boieri iar noi iobagi, ne sunt egali pusi sa ne reprezinte.
    • Like 5
  • schimbarile vor veni doar cu implicare adica implicarea noastra a celor care ne pasa......... nu spun de Romania sau de tara ca sa nu para vorbe mari dar de implicare celor care ne pasa putem vorbi.....altfel nu avem nici o sansa si vom defila si in viitorul parlament cu vechile partide si vechii activisti de partid ca si Nicolicea sau Anghel Tariceanu, Blaga, roberta Anastase, ca sa nu mai vorbim de Udrea si Basescu......... vrem sa defilam tot cu ei sau sa intre si oameni noi in politica..... strada sa ramana strada si Parlamentul sa fie parlament.......sa a auzim si sa speram ca va fi un altfel de inceput in politica din Romania...
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult