Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Ţările occidentale vor livra Ucrainei 321 de tancuri. Ministrul italian al Apărării: „Dacă tancurile rusești intră în Kiev, începe Al Treilea Război Mondial”

Tancuri Leopard 2

Foto: Profimedia Images

Ucraina va primi un număr de 321 de tancuri de la partenerii occidentali. Vadym Omelchenko, ambasadorul Ucrainei în Franța, care a fost invitatul BFMTV, pe 27 ianuarie, a subliniat nevoia urgentă ca Ucraina să primească cât mai curând tancurile promise de mai multe țări pentru a înfrunta armata rusă.

Vadym Omelchenko a subliniat totuși importanța ca forțele ucrainene să primească aceste tancuri de luptă cât mai curând posibil: „în ceea ce privește termenele de livrare, acestea variază în fiecare caz”.

„Avem nevoie de acest ajutor cât mai curând posibil”

„Unele țări trebuie să facă lucrări de întreținere, altele se hotărăsc pentru logistică, alții așteaptă să primească alte modele pe care să le dea celor pe care le dau”, a explicat ambasadorul la BFM TV.

„Avem nevoie de acest ajutor cât mai curând posibil”, a întrebat Vadym Omelchenko, „dacă ar aștepta până în august sau septembrie, ar fi prea târziu”.

Regruparea, trimiterea și antrenarea soldaților ucraineni pentru a utiliza tancurile grele occidentale ar trebui totuși să aibă loc pe parcursul mai multor luni. O întârziere care privează Ucraina de o armă importantă împotriva unei Rusii care continuă să-i ocupe teritoriul și speră să cucerească alte orașe precum Soledar.

„Acest risc există, deci este un pericol și președintele nostru, în discursul său de astăzi, a subliniat că trebuie făcut cât mai repede posibil”, a conchis Vadym Omelchenko la BFMTV.

El nu a precizat ce ţări vor furniza tancurile şi nici nu a făcut o defalcare pe modele.

Cifra lui Omelcenko vine după ce SUA s-au angajat săptămâna aceasta să furnizeze 31 de tancuri M1 Abrams, iar Germania a fost de acord să trimită 14 Leopard 2 A6. Anterior, Regatul Unit a promis 14 tancuri Challenger 2, în timp ce Polonia a cerut aprobarea Germaniei pentru a transfera unele dintre propriile sale Leopard 2 de fabricaţie germană în Ucraina.

Reluând afirmaţiile preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care a îndemnat Occidentul să furnizeze arme grele, Omelcenko a spus că Ucraina are nevoie de asistenţă “cât mai repede posibil”.

Ministrul italian al apărării: Dacă tancurile rusești intră în Kiev, începe Al Treilea Război Mondial

Dacă tancurile ruseşti ar ajunge la Kiev, ar începe „Al Treilea Război Mondial”, a declarat, vineri, ministrul italian al apărării, Guido Crosetto, în cadrul unei conferinţe la Roma pe tema „Perspective europene pentru o apărare comună”.

Guido Crosetto a făcut această declaraţie, difuzată de presa italiană, după o întâlnire cu omologul său francez, Sebastien Lecornu, la reuniunea care s-a axat pe sprijinul necesar Ucrainei şi pe apărarea flancului estic al NATO, conform unui comunicat publicat, ulterior, de ministerul italian al apărării, conform Agerpres.

Potrivit ministrului italian, cel de-Al Treilea Război Mondial ar putea începe „în momentul în care tancurile ruseşti ar ajunge la Kiev” şi deci „la frontierele Europei”. „A ne asigura ca acest lucru să nu se întâmple este singura modalitate de a opri declanşarea celui de-Al Treilea Război Mondial”, a subliniat Crosetto. În acelaşi timp, ministrul italian a ţinut să accentueze că ţările NATO nu fac decât să ajute Ucraina să se apere împotriva agresiunii rusești.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult