Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Ţările occidentale vor livra Ucrainei 321 de tancuri. Ministrul italian al Apărării: „Dacă tancurile rusești intră în Kiev, începe Al Treilea Război Mondial”

Tancuri Leopard 2

Foto: Profimedia Images

Ucraina va primi un număr de 321 de tancuri de la partenerii occidentali. Vadym Omelchenko, ambasadorul Ucrainei în Franța, care a fost invitatul BFMTV, pe 27 ianuarie, a subliniat nevoia urgentă ca Ucraina să primească cât mai curând tancurile promise de mai multe țări pentru a înfrunta armata rusă.

Vadym Omelchenko a subliniat totuși importanța ca forțele ucrainene să primească aceste tancuri de luptă cât mai curând posibil: „în ceea ce privește termenele de livrare, acestea variază în fiecare caz”.

„Avem nevoie de acest ajutor cât mai curând posibil”

„Unele țări trebuie să facă lucrări de întreținere, altele se hotărăsc pentru logistică, alții așteaptă să primească alte modele pe care să le dea celor pe care le dau”, a explicat ambasadorul la BFM TV.

„Avem nevoie de acest ajutor cât mai curând posibil”, a întrebat Vadym Omelchenko, „dacă ar aștepta până în august sau septembrie, ar fi prea târziu”.

Regruparea, trimiterea și antrenarea soldaților ucraineni pentru a utiliza tancurile grele occidentale ar trebui totuși să aibă loc pe parcursul mai multor luni. O întârziere care privează Ucraina de o armă importantă împotriva unei Rusii care continuă să-i ocupe teritoriul și speră să cucerească alte orașe precum Soledar.

„Acest risc există, deci este un pericol și președintele nostru, în discursul său de astăzi, a subliniat că trebuie făcut cât mai repede posibil”, a conchis Vadym Omelchenko la BFMTV.

El nu a precizat ce ţări vor furniza tancurile şi nici nu a făcut o defalcare pe modele.

Cifra lui Omelcenko vine după ce SUA s-au angajat săptămâna aceasta să furnizeze 31 de tancuri M1 Abrams, iar Germania a fost de acord să trimită 14 Leopard 2 A6. Anterior, Regatul Unit a promis 14 tancuri Challenger 2, în timp ce Polonia a cerut aprobarea Germaniei pentru a transfera unele dintre propriile sale Leopard 2 de fabricaţie germană în Ucraina.

Reluând afirmaţiile preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care a îndemnat Occidentul să furnizeze arme grele, Omelcenko a spus că Ucraina are nevoie de asistenţă “cât mai repede posibil”.

Ministrul italian al apărării: Dacă tancurile rusești intră în Kiev, începe Al Treilea Război Mondial

Dacă tancurile ruseşti ar ajunge la Kiev, ar începe „Al Treilea Război Mondial”, a declarat, vineri, ministrul italian al apărării, Guido Crosetto, în cadrul unei conferinţe la Roma pe tema „Perspective europene pentru o apărare comună”.

Guido Crosetto a făcut această declaraţie, difuzată de presa italiană, după o întâlnire cu omologul său francez, Sebastien Lecornu, la reuniunea care s-a axat pe sprijinul necesar Ucrainei şi pe apărarea flancului estic al NATO, conform unui comunicat publicat, ulterior, de ministerul italian al apărării, conform Agerpres.

Potrivit ministrului italian, cel de-Al Treilea Război Mondial ar putea începe „în momentul în care tancurile ruseşti ar ajunge la Kiev” şi deci „la frontierele Europei”. „A ne asigura ca acest lucru să nu se întâmple este singura modalitate de a opri declanşarea celui de-Al Treilea Război Mondial”, a subliniat Crosetto. În acelaşi timp, ministrul italian a ţinut să accentueze că ţările NATO nu fac decât să ajute Ucraina să se apere împotriva agresiunii rusești.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult