Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Taximetriștii din Capitală care au protestat împotriva Uber au ajuns la un acord cu Guvernul. Reacția companiei americane

Protestul împotriva Uber la care au participat miercuri dimineața în Capitală sute de taximetriști și transportatori s-a terminat după ce o delegație a acestora, primită la Guvern, a primit asigurări că Executivul va modifica, în 30 de zile, legislația privind transportul în regim de taxi, potrivit News.ro.

Taximetriștii vor „intrarea în legalitate” a Uber, măsuri mai dure împotriva pirateriei din domeniul transportului de persoane şi majorarea tarifului taxiurilor din Bucureşti.

„Pe 10 martie, domnul ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc, ne-a promis că va promova OUG pentru modificarea a două articole din Legea 38/2003, în aşa fel încât activitatea neautorizată de transport să fie sancţionată, iar aplicaţiile de tip UBER să fie obligate să se autorizeze, astfel încât să funcţioneze legal, dacă vor să-şi desfăşoare activitatea în România”, susțin reprezentanţii Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR). 

Primarul Gabriela Firea a declarat la Antena 3 că „nu există motive de protest” din partea transportatorilor, adăugând că „cele mai importante revendicări ale COTAR țin de reglementarea Guvernului”. Firea a mai anunțat că în Consiliul General al Municipiului București s-a votat ca RATB să intre și în Ilfov, ceea ce „nu înseamnă că blochează activitatea operatorilor privați”. 

Uber România: „Suntem pro-reglementare”

Într-un răspuns pentru Digi24.ro, reprezentanții Uber România susțin că sunt „pro-reglementare” și doresc să funcționeze „într-un cadru care definește serviciile noi”. 

„În toată această dezbatere, lipsește actorul cel mai important - consumatorul. În România, peste 250.000 de oameni din București, Brașov, Cluj-Napoca și Timișoara folosesc și recomandă aplicația Uber pentru că oferă un serviciu de calitate, fiscalizat și civilizat. În doar doi ani, România a ajuns a cincea țară pentru Uber din Uniunea Europeană, după Anglia, Franţa, Portugalia şi Polonia. Asta arată deschiderea românilor pentru servicii digitale și nevoia pentru mai multe opțiuni de mobilitate urbană - argumente foarte puternice atât pentru autorități, cât și pentru companiile din industrie de a încuraja inovația digitală. Prin adoptarea și încurajarea serviciilor inovatoare, România poate deveni un model în regiune și se poate alătura celorlalte state din Uniunea Europeană care aleg să valorifice economia digitală în beneficiul oamenilor și nu să o limiteze”, arată oficialii Uber România în răspunsul pentru Digi24.ro.

„Suntem pro-reglementare - ne dorim să funcționăm într-un cadru care definește serviciile noi precum Uber și subliniem încă o dată dorința de a colabora cu autoritățile din România pentru a găsi o soluție de reglementare în linie cu recomandările Comisiei Europene", mai adaugă reprezentanții companiei americane.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Uber nu v-a luat piata de sub nas pentru ca e un serviciu premium; v-a luat-o pentru ca este un serviciu civilizat, asa cum ar trebui sa fie atunci cand platesti o cursa;

  Nu tu ocoliri, nu tu injuraturi daca nu lasi bacsis, nu tu masini murdare.
  E ceea ce trebuie sa fie.
  • Like 0
 • Reglementarea o face întotdeauna cel interesat. Standardele profesionale sunt făcute de parlamentari? Nu! Legea presei a fost făcută de parlamentari? Nu! Lipsa cadrului de reglementare este vina absolută a celui ce se simte ”dereglementat”! Faptul că legislația nu recunoaște Uber este dovada lipsei de preocupare a Uber pentru ca legislația să-l recunoască! Parlamentarii ăștia și de la noi și din toată Europa doar aprobă, iar inițiativa trebuie să vină de la utilizator. În Europa nu e ca în America unde ai voie să faci tot ce nu este reglementat, în Europa este reglementat tot ceea ce ai voie să faci! Nu cred că ditamai firmoiu ca Uber nu știe asta!
  • Like 0
 • Numai la noi se intampla ca atunci cand vine cineva care presteaza acelasi serviciu ca tine, dar la o calitate mult superioara, sa te duci la guvern si tot tie sa ti se dea dreptate...
  Asta o sa fie si scuza acum ca sa urce tarifu'...
  • Like 2
 • Sunt masini taxi in care mi-e frica sa ma urc, taximetristi care nu vor sa te duca unde doresti, care miros a nespalat, care zic ca nu au rest, si tot asa..
  Isi merita soarta si ar trebui sa dispara.
  • Like 1
 • check icon
  Ceea ce este scris mai jos nu-mi aparține (din păcate), dar sunt de acord 100% cu mesajul transmis:

  Sigur, e mai ușor să ieși în stradă să te plângi că-ți pierzi clienții când ai putea:
  – să fii mai civilizat;
  – să ai cei 7 ani de acasă;
  – să nu mănânci semințe la volan;
  – să nu vorbești non-stop la telefon;
  – să nu asculți manele în mașină;
  – să conduci normal, așa cum zice legea;
  – să nu parchezi ca vita în drum;
  – să înveți să dai rest;
  – să înveți să-ți duci clientul acolo unde are nevoie;
  – să nu-i vorbești urât;
  – să nu furi;
  – să nu fii mârlan;
  – să ai grijă ca mașina ta să nu fie o troacă;
  – etc.

  Într-un cuvânt să fii om.
  Uber nu a câștigat piața pentru că au 2 perechi de ouă, au câștigat-o pentru că știu să-și respecte clientul.

  Dacă taximetristul ar învăța asta sunt convins că Uber ar dispărea de pe piață, dar o să mai dureze mult până să se întâmple asta.

  Deci dragă taximetristule, nu mai protesta, învață să respecți și o să fii respectat.

  SURSA »» https://goo.gl/em8Xuf
  _____________________________________
  P.S.
  Probabil că la protest au participat și țeparii care stau la agățat în Gara de Nord, împreună cu mârlanii din Centrul Vechi. Doar sunt taximetriști autorizați, nu?
  • Like 5


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult

Oradea centru

„Trebuie să existe o abordare integrată pentru că altfel, cu sisteme, cu programe diferite, cu lucruri făcute nișat, nu ai cum să faci o integrare la nivel național. Toate sistemele folosite de autoritățile din România trebuie să fie compatibile, pentru că altfel nu poți să faci mai mult decât s-a făcut până acum”, crede Ilie Bolojan. (Foto: Silviu Filip/ Inquam Photos)

Citește mai mult