Patru șoferi parteneri ai companiei Uber au fost amendați duminică noaptea, în ultima noapte a festivalului UNTOLD din acest an, la Cluj-Napoca, pentru efectuarea de transport public de persoane în regim de taxi fără autorizație.
Fiecare din cei patru șoferi a fost amendat cu câte 25.000 de lei.
„Au fost aplicate patru sancțiuni contravenționale de 25.000 de lei pentru efectuarea de transport public de persoane în regim de taxi fără autorizație. Ca măsură complementară, au fost reținute certificatele de înmatriculare și plăcuțele”, a declarat Carmen Jucan, purtătorul de cuvânt al IPJ Cluj, pentru clujust.ro.
Totul a pornit de la un conflict între un șofer Uber și un taximetrist. Primul i-ar fi vorbit urât taximetristului, iar apoi a fost blocat cu mașinile de mai mulți taximetriști.
Șoferul Uber a sunat la Poliție pentru a se plânge că este agresat. Ulterior, mai mulți taximetriști s-au urcat ca și clienți în mașini conduse de șoferi parteneri ai companiei Uber și au făcut comenzi la adresa Secției 6 de Poliție Cluj-Napoca, scrie clujust.ro.
Ajunși la destinație taximetriștii i-au anunțat pe polițiști că șoferii parteneri Uber fac transport neautorizat de persoane. Șoferii Uber prinși astfel au replicat că-și duc niște prieteni cu mașina. Când au văzut că sunt amendați, au contactat un avocat din București și le-au spus polițiștilor că nu mai au nimic de declarat.
Oficialii Uber au reacționat după ce Poliția i-a amendat pe cei patru șoferi asociați companiei.
„Uber dezaprobă ferm astfel de agresiuni și acțiuni de intimidare a partenerilor Uber și îi sprijinim în orice mod posibil. Uber este un serviciu inovator, încă nereglementat - funcționăm în România și alte 20 de stare europene. Există un demers de reglementare la nivelul UE, în linie cu recomandările Comisiei Europene. Uber nu este un serviciu de taxi - Uber este o aplicație de mobil care pune în legătura pasageri cu șoferi parteneri, persoane care își împart mașina personală ocazional pentru a-și acoperi costurile mașinii sau pentru a face un venit în plus. Uber reprezintă încă o opțiune la modalitățile de transport urbane existente. Există însă actori privați care ar dori ca lucrurile să rămână neschimbate și care recurg la măsuri care pun în pericol siguranța fizică a pasagerilor și a șoferilor parteneri”, a spus Alexandra Corolea, reprezentant Uber, potrivit stiridecluj.ro.
La rândul său, primarul Emil Boc a precizat că nu a autorizat funcționarea Uber la Cluj, adăugând că a verificat legislația și pentru a funcționa Uber nu are nevoie de nicio autorizație de la Primărie.
„Am spus foarte clar că nu am autorizat și nu autorizez funcționarea acestui serviciu Uber la Cluj. După aceea m-am uitat în lege și am văzut că nu au nevoie de nicio aprobare. Nu e nevoie pentru a funcționa de nicio autorizație de la Primărie”, a spus primarul Emil Boc
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.