Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Patru șoferi Uber, amendați pentru transport în regim de taxi fără autorizație. Uber: „Uber este un serviciu inovator, încă nereglementat”

Patru șoferi parteneri ai companiei Uber au fost amendați duminică noaptea, în ultima noapte a festivalului UNTOLD din acest an, la Cluj-Napoca, pentru efectuarea de transport public de persoane în regim de taxi fără autorizație.

Fiecare din cei patru șoferi a fost amendat cu câte 25.000 de lei. 

„Au fost aplicate patru sancțiuni contravenționale de 25.000 de lei pentru efectuarea de transport public de persoane în regim de taxi fără autorizație. Ca măsură complementară, au fost reținute certificatele de înmatriculare și plăcuțele”, a declarat Carmen Jucan, purtătorul de cuvânt al IPJ Cluj, pentru clujust.ro

Totul a pornit de la un conflict între un șofer Uber și un taximetrist. Primul i-ar fi vorbit urât taximetristului, iar apoi a fost blocat cu mașinile de mai mulți taximetriști. 

Șoferul Uber a sunat la Poliție pentru a se plânge că este agresat. Ulterior, mai mulți taximetriști s-au urcat ca și clienți în mașini conduse de șoferi parteneri ai companiei Uber și au făcut comenzi la adresa Secției 6 de Poliție Cluj-Napoca, scrie clujust.ro. 

(Foto Guliver/Getty Images)

Ajunși la destinație taximetriștii i-au anunțat pe polițiști că șoferii parteneri Uber fac transport neautorizat de persoane. Șoferii Uber prinși astfel au replicat că-și duc niște prieteni cu mașina. Când au văzut că sunt amendați, au contactat un avocat din București și le-au spus polițiștilor că nu mai au nimic de declarat.

Oficialii Uber au reacționat după ce Poliția i-a amendat pe cei patru șoferi asociați companiei.

„Uber dezaprobă ferm astfel de agresiuni și acțiuni de intimidare a partenerilor Uber și îi sprijinim în orice mod posibil. Uber este un serviciu inovator, încă nereglementat - funcționăm în România și alte 20 de stare europene. Există un demers de reglementare la nivelul UE, în linie cu recomandările Comisiei Europene. Uber nu este un serviciu de taxi - Uber este o aplicație de mobil care pune în legătura pasageri cu șoferi parteneri, persoane care își împart mașina personală ocazional pentru a-și acoperi costurile mașinii sau pentru a face un venit în plus. Uber reprezintă încă o opțiune la modalitățile de transport urbane existente. Există însă actori privați care ar dori ca lucrurile să rămână neschimbate și care recurg la măsuri care pun în pericol siguranța fizică a pasagerilor și a șoferilor parteneri”, a spus Alexandra Corolea, reprezentant Uber, potrivit stiridecluj.ro.

La rândul său, primarul Emil Boc a precizat că nu a autorizat funcționarea Uber la Cluj, adăugând că a verificat legislația și pentru a funcționa Uber nu are nevoie de nicio autorizație de la Primărie. 

„Am spus foarte clar că nu am autorizat și nu autorizez funcționarea acestui serviciu Uber la Cluj. După aceea m-am uitat în lege și am văzut că nu au nevoie de nicio aprobare. Nu e nevoie pentru a funcționa de nicio autorizație de la Primărie”, a spus primarul Emil Boc 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Mai bine mergi cu Uber decat cu toti cocalarii de taximetristi care nu cauta alt ceva decat sa te fure. Unii mai sunt si agresivi si marlani.
  • Like 1
 • Problema cea mai mare este ca managementul romanesc al Uber nu face nimic pentru a clarifica statutul legal al acestei afaceri si singurii pasibili de amenzi si contraventii sunt soferii. Soferi care majoritatea sunt oameni ce nu au facut in trecut nici taximetrie nici antreprenoriat. Ce se intampla seamana mult cu o escrocherie in care firma iese nepatata si castigata pe spezele neclaritatii juridice si naivitatii partenerilor Uber.
  • Like 0
 • Dacă Uber nu are nevoie de autorizație, de ce taximetriști au? Și unii și alții transportă persoane pe bază de comandă...
  • Like 1
  • @ Calin Batran
   Baibacul check icon
   Pentru ca un taximetrist este in principiu un cocalar care nu e in stare de nimic altceva decat sa mearga cu masina prin oras. Pentru ca un taxi este o conserva ruginita si periculoasa. Pentru ca taximetristul este aproape fara exceptie un nesimtit si un potential hot.
   • Like 0


Îți recomandăm

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult