Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Te tentează un pachet all inclusive pe litoralul românesc? Ce au răspuns participanții la un sondaj

Plaja - Foto: Florența Mihaela Constantin

78% dintre românii care au participat la un sondaj online comandat de litoralulromanesc.ro, efectuat în perioada 10-19 mai, vor să revină pe litoralul românesc în această vară, în ciuda contextului actual, generat de pandemia de coronavirus. Cel mai important criteriu în funcție de care turiștii își vor alege sejurul pe litoral îl reprezintă măsurile speciale luate de hotelieri, iar dintre acestea, cei mai mulți au indicat că le-ar conferi siguranță amplasarea unor dispensere cu dezinfectant, purtarea măștilor de către personal și dezinfectarea spațiilor de joacă pentru copii.

Sondajul a fost realizat online, pe un eșantion de 1.181 de persoane, în perioada 10 – 19 mai 2020. La studiu au participat persoane din toate județele țării; 69% dintre aceștia sunt în categoria de vârstă 25-44 ani, iar 40% au studii universitare. Peste 67% dintre respondenți au declarat că au fost ultima dată în vacanță pe litoralul românesc anul trecut, iar 19% în urmă cu doi ani. Aproape 85% au petrecut sejurul cu familia, 12,8% cu prietenii și restul singuri.

Mai mult de 78% dintre românii care au participat la sondaj susțin că vor să revină în acest sezon pe litoralul românesc, 20% încă nu s-au hotărât dacă își vor face sau nu vacanța în stațiunile autohtone de la Marea Neagră și mai puțin de 2% neagă posibilitatea unei vacanțe în această destinație. În ciuda contextului actual, all inclusive-ul e în continuare preferat de turiștii de litoral (60,8%). Peste 29% dintre aceștia nu au luat încă o decizie și doar 10% vor altceva.

Sursa: litoralulromanesc.ro

Cel mai important criteriu în funcție de care ar alege un sejur în această vară pe litoralul românesc este reprezentat, pentru aproape 40% dintre participanții la studiu, de măsurile speciale luate de hotelieri. Pentru 26,2% contează, în primul rând, scăderea numărului de infectări cu Covid-19, pentru 23% primează tarifele speciale și doar pentru 12,5% cele mai importante sunt măsurile luate de autorități.

Sursa: litoralulromanesc.ro

În opinia turiștilor, cele mai eficiente măsuri care ar trebui luate de hotelieri sunt amplasarea unor dispensere cu dezinfectant (88,2% dintre respondenți), purtarea măștilor de către personal (70,4%), dezinfectarea spațiilor de joacă pentru copii (62,3%) și panou de plexiglas la recepție.

Sursa: litoralulromanesc.ro

Purtarea obligatorie a măștilor nu este un motiv de anulare a vacanței

Unii turiști mai vor lenjerie de pat de unică folosință, renunțarea la saltelele de pe plajă, dezinfectarea camerelor după fiecare turist, verificarea temperaturii zilnic a angajaților și a turiștilor, mese de maximum patru persoane, servirea mesei în cameră, distanță între șezlonguri și între mese. Deși vor măști pentru personalul hotelier, dacă obligativitatea purtării măștii de către turiști în spații publice închise va rămâne valabilă și în lunile de vară, numărul celor care vor să meargă la mare scade de la 78% la 64%, iar procentul indecișilor crește la 30%. În aceste condiții, 5,6% dintre respondenți nu vor să mai vină pe litoral.

Sursa: litoralulromanesc.ro

Întrebați care este principalul motiv pentru care anul acesta vor alege un sejur pe litoralul autohton în detrimentul unei destinații de plajă din străinătate, 48% dintre participanții la sondaj au declarat că preferă vacanțele în România în general, iar 17% aleg stațiunile românești de la Marea Neagră pentru că aici se simt mai siguri. Pentru 15,3% contează faptul că pot ajunge la mare cu propria mașină și pentru 10,3% că e aproape de casă, iar 7,5% se simt mai protejați pentru că nu sunt nevoiți să treacă frontiera.

Din totalul respondeților, 77% au precizat că merg în vacanță pe litoralul românesc o dată pe an, 11,4% de două ori pe an și 5,8% de mai multe ori pe an. Aproape 35% au și-au făcut vacanța în Mamaia anul trecut, 21,4% în Eforie Nord, iar restul în celelalte stațiuni.

Sursa: litoralulromanesc.ro

Aproape jumătate dintre participanții la studiu au declarat că preferă vacanțele all inclusive pe litoralul românesc, iar cei mai mulți aleg structurile de trei stele (58,6%), în vreme ce aproximativ 24% pe cele de patru stele. Doar 3,1% aleg unitățile de cazare de cinci stele, iar 13,8% pe cele de două stele.

Anul trecut, peste 200.000 de turiști au ales să meargă în vacanță prin litoralulromanesc.ro.

Articol publicat de Funky Travel.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ia-ti cortul tau si umbla pe oriunde te trage ata !
  • Like 1
  • @ Popescu Gabriela
   AlexisZ check icon
   Dupa cata lume se'nghesuie la un mare retailer francez de material sportiv, la pariu ca si vacanta cu cortul va fi un alt mit care va cadea repede. La cate campinguri sunt la noi si la ce calitate au multe dintre ele...ca sa nu mai spun despre ce distantare sociala va fi in ele la vara...Mai ramane campingul "sauvage", pe unde " ii va trage ata" pe fiecare, in sau pe langa paduri, pe langa lacuri, cursuri de apa, obiective turistice, unde vom observa la sfarsitul verii o cantitate si mai mare de deseuri decat cea de la'nceputul ei. Dar sa dea Domnul si sa fiu eu un profet mincinos...
   • Like 1
  • @ AlexisZ
   Ehhhh, cuvintul "sauvage " mi-a adus aminte de o Vama Veche pe cind era o fintina cu o ciutura s'un jgheab la care veneao turma de oi, un magarus si vreo 3-4 ciini , cu ciobanul aferent, ca sa se adape ! acolo, linga fintina ne-am pus si noi cortul si nici n-am apucat bine sa ni-l montam ca, hop , a venit la noi o patrula :
   -actele la control....cine sunteti, de unde veniti, cit stati p'aici ? dupa ce ne-a "puricat " bine , am primit si indicatiile : n-aveti voie sa faceti focul si seara nu coboriti pe nisipul plajei !
   a doua zi , nici nu rasarise bine soarele , c-am auzit latraturi vesele de catel si scotind capul pe usa cortului, am dat nas in nas cu un lupusor curios sa vada ce-i acolo si a carui mama mergea serioasa in urma unui soldat, ce-o fi fost el, care controla cu atentie nisipul greblat de cu seara sa nu fie urme inspre si dinspre mare !
   o saptamina am coabitat cu oile, magarusul si catelul si ne-a fost exceptional de bine !
   • Like 0
 • AlexisZ check icon
  Daca sondajul e comandat de litoralulromanesc.ro atunci e clar...:-)
  Si din nou raspund, chiar daca e in afara sondajului, nu ! nu voi merge in vacanta pe litoral, covid sau necovid, si cu atat mai putin intr'un all inclusiv. Vreau doza mea de libertate, suntem destul în turma si înregimentati tot restul anului...
  • Like 4
  • @ AlexisZ
   Iti pot recomanda o gazda buna - buna de tot la Moeciu de jos , linga Bran ! are vacuta cu lapte proaspat, brinza si cascaval ....gainuse vesele alergind pe sol , carne de vitel si purcelus d'al casei si legume din gradina !
   se mai gaseste si o visinata si o afinata facute-n casa pe care le poti savura stind pe terasa casei inconjurata de meri , iar vederea catre Bucegi si Coltii Morarului este splendida !
   • Like 0
  • @ Popescu Gabriela
   AlexisZ check icon
   Gabriela, esti draguta, mersi. cunosc bine Branul si am unde sta daca ma duc acolo. Aici era vorba despre litoralul românesc...
   • Like 1
  • @ AlexisZ
   Stiu ca asta-i subiectul discutiei ! dar chiar esti un mare circotas, draga domnule si intrucit mi-ai refuzat inca de data trecuta Costinestiul (de pe linga Evanghelista ) si acum ai zis un ferm NU , ti-am oferit 2 variante naturale : vacuta, lapte , oute bio , gainute sau un cort pe care -l poti pune chiar si la tine-n curte sau pe bloc !
   dar, DA si mie mi-e teama de lipsa de respect fata de Natura a concetatenilor nostri !
   • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult