Fie că este vorba de amenajarea sau reamenajarea locuinței, cei mai mulți dintre noi optăm pentru designul modern. Este mai practic și mai versatil, combinațiile sunt mult mai ușor de făcut, iar oferta de mobilier, textile și accesorii, mai bogată.
Stilul de amenajare modern este însă sinonim cu respectarea unei geometrii riguroase și expunerea texturilor naturale ale materialelor utilizate. Astfel, se folosesc adesea forme rectangulare cu muchii drepte și ascuțite, linii verticale și orizontale, materiale precum lemnul, piatra sau betonul, iar cromatica este una mai degrabă neutră.
Rezultatul? Încăperi cu un aspect masculin, prea rece și prea brut, care dau senzația de aspru, și despre care poți spune orice, mai puțin că au personalitate.
DedeSign îți vine în ajutor cu șase sfaturi practice și un concept de amenajare a unui living în care linia modernă este îmblânzită prin adăugarea unor elemente organice care imprimă căldură și feminitate spațiului.
Lasă-te inspirat și identifică variantele pe care le ai la dispoziție pentru crearea unui spațiu mai feminin, primitor și armonios, fără să te abați de la principiile designului modern.
1. Sparge geometria cu forme naturale
Pentru a atenua efectul produs de geometria perfectă a pieselor mari de mobilier sau a altor elemente de design, poți apela la obiecte cu formă organică, neregulată. Pentru a păstra totuși linia modernă, ține cont de faptul că acestea trebuie să fie într-o proporție mai mică.
Alege piese cu forme rotunde, curbe, neregulate, cu muchii rotunjite sau care imită elemente și structuri care se găsesc în regnul vegetal sau animal. Poți folosi, de exemplu, ghivece pentru plante sau corpuri de iluminat cu linii rotunde, candelabre, mici elemente de decor – vaze, suporturi pentru lumânări, rame foto – sau decorațiuni de perete.
Ruperea mai fină a geometriei se poate realiza prin utilizarea unor elemente precum brâurile decorative, plinte sau cornișe.
Astfel, vei obține echilibru vizual și o atmosferă dinamică și vie, caracterizată prin feminitate, naturalețe și eleganță.
2. Mizează pe plante sau imagini cu reprezentări naturale
Cea mai la îndemnă variantă pentru a adăuga o senzație de organic unei încăperi, sunt plantele sau imaginile care ilustrează vegetație, peisaje din natură, animale, insecte, păsări sau orice alte elemente naturale.
În proiectul propus de DedeSign, s-a folosit o decorațiune de perete din metal, care redă textura frunzelor.
3. Personalizează pereții sau alte suprafețe plane
Poți alege un singur perete pe care să-l vopsești, să-l tencuiești sau să-l tapetezi astfel încât te apropii de organic. De exemplu, poți crea diferite texturi sau pattern-uri ce imită frunze, flori, pene sau insecte, desenându-le cu pensula.
Alternativ, poți folosi tencuiala decorativă care imită aspectul neregulat de piatră naturală, sau un tapet ori un autocolant cu imprimeu organic (linii curbate, cercuri sau alte pattern-uri cu ilustrații fluide).
4. Alege piese de mobiler cu aspect organic
Dacă ești în plin proces de amenajare sau ai un buget mai generos pentru reamenajare, poți alege piese de mobiler cu aspect organic. Pentru că acestea au cel mai puternic impact atunci când vine vorba de crearea unui spațiu cu influențe naturale.
În livingul Bordeline, canapeaua, divanul și fotoliile cu aspect vegetal, care se aseamănă cu niște frunze, atât prin formă, cât și prin culoare, atenuează și completează perfect tavanul și peretele casetat.
5. Pune accente cu ajutorul textilelor
Perdele și draperiile reprezintă o altă variantă de a imprima un caracter natural unei încăperi, iar pentru un efect și mai pregnant poți alege un covor care să capteze atenția.
În proiectul propus de DedeSign, covorul conferă un puternic aspect organic prin pattern-ul floral aglomerat și culorile vii, care sunt puse în evidență de culoarea parchetului.
6. Joacă-te cu lumina
Accente organice mai subtile pot fi create cu ajutorul luminii. Iluminarea din spate a unor obiecte sau a unor pereți, folosind lumină caldă sau multicoloră, conferă un plus de căldură și confort.
În livingul Borderline, efectul creat de peretele iluminat este completat de notele calde date de șemineu.
Îmblânzirea geometriei riguroase a designului modern se poate face în multe feluri și în diverse stiluri. Altfel, în afară de elementele organice, îți poți provoca imaginația inserând, de exemplu, influențe antice și tradiționale sau mici accente de lux. Și indiferent de linia pe care o alegi, lasă-te inspirat de DedeSign.
DedeSign este un proiect DEDEMAN și reprezintă asistentul virtual pe care îți dorești să-l consulți când îți amenajezi locuința.
O prezență discretă, DedeSign îți oferă sugestii și sfaturi concrete, te pune la curent cu noile trenduri în design și îți oferă concepte integrate ce te pot inspira astfel încât să-ți transformi încăperile locuinței sau grădina în spații care te reprezintă pe tine și pe cei dragi.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.