Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Terminați cu povestea asta cu parteneriatele strategice! Avem nevoie de parteneriate industriale, de investiții în fabrici și uzine

Elon Musk, Tesla - Profimedia

Foto: Profimedia Images

În 2022 si 2023 am făcut în repetate rânduri apel la oficialii români să meargă la Elon Musk, să îi arate unde este România pe hartă și ce oportunități de investiții îi putem oferi. Și să-l invite să investească prin Tesla, X, Space X, Neuralink etc., 1-2 miliarde de dolari din cele 250 pe care le are. Dacă aveam o relație, oricât de fragilă, cu Elon Musk, acum eram în joc cu unul dintre apropiații președintelui ales al SUA.

În 2020 le recomandam oficialilor de atunci să meargă în State la Moderna sa atragă o investiție în fabricația de vaccinuri. În 2022 Premierul Spaniei Pedro Sanchez anunța o investiție de 500 miliarde de Euro a lui Moderna în Spania.

De doi ani îi trimit pe oficiali la Minneapolis la Eli Lilly și la Bagsvaerd la Novo Nordisk, cei doi giganți care au descoperit medicamentele anti-obezitate pentru a-i invita să le fabrice în România, pentru tot continentul. Eli Lilly a anunțat recent investiții de 2,5 miliarde dolari în Germania iar Novo Nordisk de peste 4 miliarde dolari în America pentru a crește producția acestor medicamente.

Oficiali români au fost în Brazilia dar nu au bătut la ușa lui Embraer, pentru a-i convinge să investească în România. Oficialii au fost în Africa, dar nu au fost în Congo, Africa de Sud sau Zimbabwe de unde se extrag cupru, cobalt, mangan și litiu, mineralele care stau la baza echipamentelor pentru energie verde. Puteam convinge cele trei țări să aducă mineralele prin porturile românești pentru ca apoi sa fie distribuite către Europa. Oficialii au fost și în Coreea de Sud însă nu au bătut la ușa lui Samsung, LG sau Hyundai pentru a-i convinge să construiască un campus de producție la noi in tara.

Acum doar câteva zile îndemnam oficialii să deschidă fronturi de discuții cu India, un vârf mondial în industriile farmaceutică, informatică, aerospațiala, de apărare. Pedro Sanchez a fost acolo zilele trecute și a parafat un acord pe industria de apărare. Nimeni nu a fost încă la Mahindra & Mahindra și Tata Motors, coloșii de zeci de miliarde din industria autovehiculelor și spațială.

Americanii investesc miliarde într-o fabrică de semiconductori în Polonia, taiwanezii într-o fabrică de microcipuri în Germania și chinezii în baterii electrice în Ungaria.

Sunt miliarde pe masa pentru investiții industriale de la companiile din statele puternic industrializate din afara Uniunii Europene. Daca Uniunea Europeana nu înțelege să investească în industria de valoare adăugată iată că alte tari vor să investească în Europa.

Tot îi dam înainte cu laude despre parteneriate strategice, a venit momentul să lăsăm povestea asta și să trecem la parteneriate industriale.

Se termina alegerile. Președintele ales să-l ia de mână pe Premierul pe care l-a numit și să meargă împreună la Elon Musk pentru a pune România pe harta investițiilor prin companiile sale. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Păi este evident și logic că, pentru a ajunge cu adevărat la parteneriate industriale și investiții economice rentabile, România trebuie să scape de "parteneriatul strategic", să se elibereze de sub jugul imperialismului amerloc, să înceteze a mai fi un stat-marionetă al Americii imperialiste condus de politicieni-marionete și, dacă va ajunge vreodată să fie condusă cum trebuie, să refacă relațiile bune cu Rusia, China, India, Brazilia etc. Și să facă totul pentru aderarea la BRICS.
    • Like 0
    • @ Ovidiu Jurj
      RazvanP check icon
      Pamflet?
      • Like 1
  • Oficialii români merg în SUA să-și facă poze cu statuia libertății sau la Niagara, nu să găsească oportunități. Ei merg în Brazilia la carnavalul de la Rio. În India să vadă Taj Mahal. În Africa la safari, în Kruger Park, sau în Hurghada la plajă cu amantele. Când să-și găsească timp pentru banalitățile de care spuneați? Nu e mai ușor să semnezi o ordonanță și să imporți medicamentele? Sau să nu semnezi nimic și să-ți lași neamurile care au afaceri cu statul să-și facă mendrele?
    • Like 0
  • Valentin check icon
    E interesant cum a momit Trump clasa muncitoare americană, cu promisiuni că se vor întoarce în momentele de glorie din anii 50, când uzinele duduiau de muncitori. Ce a "uitat" Trump să spună e că acele frabrici care adunau în jurul lor orașe - cu locuințe, magazine, grădinițe și școli - nu mai pot deveni realitate pentru că între timp au apărut roboții industriali. Deci nu emigranții sunt problema muncitorimii americane, ci roboții. Dar asta nu prea se spune.
    • Like 1
  • Investiție de 500 miliarde $ făcută de Moderna în Spania? Suma asta reprezinta producția anuală a tuturor medicamentelor din lume. Ușor cu statistica pe scări.
    • Like 4
    • @ Vasile Ostaciuc
      portal check icon
      milioane. https://www.agerpres.ro/economic-extern/2022/06/15/moderna-investeste-peste-520-milioane-de-dolari-in-spania-pedro-sanchez--934475
      • Like 0
    • @ portal
      În articol scria miliarde, nu milioane. Jumate de miliard e o cifră fezabila
      • Like 0
  • mg check icon
    ..Trump a câștigat alegerile și pentru că le-a promis americanilor că le va repatria job-urile.

    Veți spune, poate, că e doar o ogoriță de campanie, marca Trump. Și totuși..
    • Like 2
    • @ mg
      RazvanP check icon
      Ce ne împiedică să facem la fel?
      Să repornim termocentralele și furnalele, câte au mai rămas..
      A, UE!
      Ghinion!
      • Like 1
    • @ RazvanP
      mg check icon
      ..și zi așa.. termocentralele și furnalele.. Asta ai înțeles tu ? :))
      • Like 2
    • @ mg
      RazvanP check icon
      Asta a înțeles CHINA, asta a început să înțeleagă SUA, asta nu înțelege stupida Europă: cheia dezvoltării este ENERGIA IEFTINĂ!
      Așa că "Drill, baby, drill", respectiv, dacă ne-ar duce capul, "dig,baby, dig"!
      Mai avem cărbuni pentru DOUĂ SECOLE!
      A.k.a. energie IEFTINĂ, dacă dai deoparte prostiile verzi inutile, "certificate" și alte bazaconii!
      Idem cu furnalele, ghinion, pentru orice îți trebuie oțel. Care COSTĂ! Și pentru care DEPINZI DE CHINA!
      Așa că da, pe înțelesul wokerilor euroobsedați, TERMOCENTRALE ȘI FURNALE,
      Capisci?
      • Like 1
    • @ RazvanP
      mg check icon
      ..:mai păguboasă decât ignoranța, este iluzua cunoașterii..":
      • Like 0
    • @ mg
      RazvanP check icon
      Profund...inutil!
      • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult