Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

The Final Inch. Un film documentar care emoționează și înfurie

The Final Inch

The Final Inch nu este un documentar pentru, de exemplu, oamenii de afaceri, pentru analiști, lobiști, bancheri și avocați de business sau pentru profesorii de economie. În general această comunitate se uită la filme documentare și străbate literatura despre mari reușite sau escrocherii financiare, oameni de afaceri stelari și desigur, crize economice mondiale – acestea din urmă sigur vor ajuta toți jucătorii direcți sau indirecți ai mediului de afaceri să înțeleagă și accepte că trebuie să se aștepte la o criză economică serioasa în următorii 2-3 ani, pornită de la o criză sanitară de neimaginat în urma cu 2-3 ani.

Și ca să fiu sigur că nimeni nu pierde vremea uitându-se la acest documentar de 38 de minute – nominalizat la Oscar în 2009 - nu l-a luat, este anul în care a strălucit Slumdog Millionaire – voi da un spoiler complet. Documentarul regizat de Irene Brodski relatează într-un mod care emoționează și înfurie în egală măsură eforturile excepționale ale unei “armate tăcute” de lucrători în sănătate dedicate vaccinării anti-poliomielită în cele 3 țări din Asia – India, Afganistan și Pakistan - în care această maladie este încă endemică. 

Poliomielita, denumita și paralizia infantilă, este o boala infecto-contagioasă cu transmitere digestivă cauzată de un virus cu ARN. Virusul distruge nervii din măduva spinării și provoacă paralizii și atrofii infernale, handicap, ostracizare socială, moarte prematură. Boala a fost endemică până la mijlocul secolului trecut în SUA și Europa, provocând ravagii în populațiile de copii. Din 1956 a început vaccinarea cu o formulă injectabilă și din 1961 cea cu formulă orală – la data introducerii ambele erau în faza experimentală, dar au fost asumate riscurile în raport cu beneficiile - astfel încât în țările dezvoltate boala a dispărut de mai bine de 50 de ani.

De ce the The Final Inch este emoționant? Pentru că descrie lupta și eforturile de neînțeles pentru lumea civilizată de astăzi pe care le fac lucrătorii din sănătate în “bătălia finala” din cele mai mizere regiuni din Asia pentru a vaccina anti-polio copiii care sunt susceptibili să dezvolte complicațiile paralitice. Aceștia au un mod de acțiune în doua etape, prima dată merg “convingătorii”, sunt lucrători sanitari care discută cu liderii și comunitățile locale pentru a-i convinge să-și vaccineze copiii și apoi trec “vaccinatorii”, care aplică picăturile de vaccin. Filmul a fost descris drept “un testament dramatic al celor care muncesc în linia întâi a sistemului de sănătate”.

De ce înfurie? Pentru că ai un deja-vu infernal: politicieni care dau vina pe alți politicienii pentru că epidemia nu s-a încheiat, iar condițiile insalubre o întrețin; clerici și lideri de opinie „vizionari” care afirmă că vaccinul produce sterilitate; și oameni de afaceri care refuză ocazional să acorde ajutorul financiar necesar eforturilor “armatei tăcute”.

În 2022, România aniversează 30 de ani de când a înregistrat ultimul caz de poliomielita domestică, care a fost eradicată datorită schemei de vaccinare obligatorii implementate începând cu anii ‘80 cu ajutorul vaccinului anti-polio fabricat la Institutul Cantacuzino.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nume check icon
  Așa este, dar cum ar spune unii experți din România este ca nu s-a testat destul și cum este posibil ca un vaccin sa fie gata în câteva luni? Iar când au aflat ca a fost gata în câteva zile și ca restul a fost pentru dezvolta lanțul de distribuție, atunci conspirația a fost pe fata. Le-am explicat ca și oamenii de știință folosesc tehnica de calcul - nu numai cei care isi comanda on-line bere și cipsuri - și chiar mult mai performanta decât folosim noi profanii. Modul de comunicare între oamenii de știință de pe întreaga planeta este chiar mai bun decât live-urile de pe FB sau WA în care de lăudăm BMW-ul alb de mana a 15-a cumparat de la un moșuleț de treaba din Germania.
  Și dacă totul merge mult mai repede și mai performant, decât acum 50 de ani, de ce nu și știință sa fie mai performanta? Complicat de explicat cuiva care isi schimba telefoanele mobile "smart" - de fapt singurul lucru "smart" la ei - la doi ani, dar vrea ca un vaccin sa fie testat 50 de ani.
  P.S. Oricum vom afla destul de repede rezultatul pentru ca așa cum spun teoriile avansate și justificate științific de antivaccinisti este ca ca toți vaccinatii vor dispărea în doi ani de zile. Mai este cam un și jumatate și va trece destul de repede. Problema majora este ca după aceea chiar va dura 100 de sa se facă un vaccin pentru ca nu va mai avea cine...:)
  • Like 4
  • @ Nume
   Delia MC Delia MC check icon
   Chiar azi am asistat la demonstrarea unei fracturi de logică la un antivaxxer: dumneaei, o ea, băga abitir bățul prin gard cu un " citat" de la dr Malone zicere că cică el ar fi pus bazele tehnologiei mRNA în urmă cu 30 de ani. Autorul și adminul paginii, unul care știe să fie și mucalit, i-a zic că ar trebui să se hotărască, ori e o tehnologie veche și deci sigură ori nouă, experimentală... :))))
   • Like 1
  • @ Delia MC
   daca era si blonda, nu se pune
   • Like 0


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult