Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

The Guardian, despre spitalul construit la București din donațiile a 300.000 de oameni: Românii frustrați de sistemul de sănătate încearcă să rezolve probleme pe cont propriu

The Guardian a publicat joi un articol în care a spus povestea spitalului de oncologie pediatrică pe care Asociația Dăruiește Viață îl construiește la București. Ridicat exclusiv din donații, spitalul este văzut de jurnalistul Kit Gillet drept „un simbol al frustrării românilor”.

„La mică distanță de centrul orașului Bucuresti, un spital cu opt etaje capătă formă. Clădirea, care va fi inaugurată la începutul anului 2021, este mai mult decât o simplă unitate medicală. Este un simbol al frustrării românilor față de guvernele succesive și al conștientizării din ce în ce mai mari a faptului că poate cetățenii ar trebui să găsească singuri soluții la problemele țării”, scrie The Guardian.

Sub titlul „Spitalul de 30 de milioane de euro construit de 300.000 de oameni”, textul amintește de numeroșii donatori care au făcut posibil proiectul - de la oamenii simpli care donează 2 euro prin SMS până la companii multinaționale. Anul trecut, trupa Metallica a donat pentru spital 250.000 de euro atunci când a venit să concerteze la București.

„Cred că românii aveau nevoie de un proiect în care să creadă pentru că în ultimii 30 de ani nu s-a construit nimic - nici drumuri, nici spitale, nici infrastructură”, a spus Oana Gheorghiu, co-fondatoarea Asociației Dăruiește Viață

„De la sfârșitul comunismului, România a rămas în urmă în ceea ce privește investițiile publice. Are cele mai mici cheltuieli cu asistența medicală ca procent din PIB din UE - aproximativ jumătate din media Uniunii, potrivit celor mai recente cifre Eurostat. În același timp, în fiecare an, mii de medici și asistente părăsesc țara pentru locuri de muncă mai bine plătite în străinătate, iar corupția și scandalurile continuă să infecteze sistemul. Anul trecut, un antreprenor român, sătul de eșecul statului de a crea o rețea de drumuri moderne  a inaugurat o porțiune simbolică de autostradă, lungă de un metru. În timp ce această mișcare avea ca scop să atragă atenția asupra unei probleme, spitalul din București reprezintă o soluție potențială, deși una greu de replicat”, scrie The Guardian.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Sunt de acord cu Delia MC!
    Singura noastra solutie este sa ne cream propriile case de sanatate. Si sa cerem patronilor sa dea banii nostrii din taxele de sanatate doar acolo.
    • Like 0
  • Delia MC Delia MC check icon
    Eu aș spune, un model de urmat. Și acesta ar fi: spitalul privat (atenție, ar trebui să rămână privat) în contract cu Casa. Simplu și elegant. Dacă vă funcționa, vor veni și alți investitori să construiască spitale. Așa se rezolvă criza spitalelor, statul oricum n-a prea fost în stare să ridice spitale. Apoi: înființarea și a altor case de asigurări de sănătate, ajustarea prețurilor serviciilor medicale, statul să-și ia mâna din bugetul Casei/ Caselor, definitiv.
    • Like 1
  • Este o palmă, meritată din plin, dată paraziților societății, așa zișii "oameni" politici ce "au condus" ( a se citi au jefuit, trădat si vândut) țara timp de 30 de ani. Urmașii "omului" nou, creat de cei mai feroce bandiți comuniștii. Este rezultatul concilierii clamată de emanatul loviturii de stat din 1989, decembrie, numitul ion iliescu și a camarilei sale formată din rusofili, ce au terorizat România și al sau popor, din 1947 până la finele anului 1989. Au batjocorit, au trădat, au distrus, furat și vândut tot ce a fost în mâinile lor. Și continuă să o facă, cu concursul unei părți a românilor, hoți, trântori, pomanagii, ignoranți și imbecili votanții psd de-a lungul timpului sub toate denumirile acestei odioase dunături cu pretenții de partid politic și votanții alde, pro romania mai nou și a altor monștri, dornici de parvenire.
    • Like 1
  • ....după spitale construite din frustrare & disperare ne apucăm în privat să construim și alte simboluri căzute în dizgrația guvernanților...(Autostrăzi, Justiție; Educație)
    • Like 0
  • Va urma ....după spitale construite din frustrare & disperare ne apucăm în privat să construim și alte simboluri căzute în dizgrația guvernanților...(Autostrăzi, Justiție; Educație)
    • Like 1
  • Aceste doua mari "doamne "suint adevaratul MINISTER AL SANATATII.
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult