Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

The Guardian, despre spitalul construit la București din donațiile a 300.000 de oameni: Românii frustrați de sistemul de sănătate încearcă să rezolve probleme pe cont propriu

The Guardian a publicat joi un articol în care a spus povestea spitalului de oncologie pediatrică pe care Asociația Dăruiește Viață îl construiește la București. Ridicat exclusiv din donații, spitalul este văzut de jurnalistul Kit Gillet drept „un simbol al frustrării românilor”.

„La mică distanță de centrul orașului Bucuresti, un spital cu opt etaje capătă formă. Clădirea, care va fi inaugurată la începutul anului 2021, este mai mult decât o simplă unitate medicală. Este un simbol al frustrării românilor față de guvernele succesive și al conștientizării din ce în ce mai mari a faptului că poate cetățenii ar trebui să găsească singuri soluții la problemele țării”, scrie The Guardian.

Sub titlul „Spitalul de 30 de milioane de euro construit de 300.000 de oameni”, textul amintește de numeroșii donatori care au făcut posibil proiectul - de la oamenii simpli care donează 2 euro prin SMS până la companii multinaționale. Anul trecut, trupa Metallica a donat pentru spital 250.000 de euro atunci când a venit să concerteze la București.

„Cred că românii aveau nevoie de un proiect în care să creadă pentru că în ultimii 30 de ani nu s-a construit nimic - nici drumuri, nici spitale, nici infrastructură”, a spus Oana Gheorghiu, co-fondatoarea Asociației Dăruiește Viață

„De la sfârșitul comunismului, România a rămas în urmă în ceea ce privește investițiile publice. Are cele mai mici cheltuieli cu asistența medicală ca procent din PIB din UE - aproximativ jumătate din media Uniunii, potrivit celor mai recente cifre Eurostat. În același timp, în fiecare an, mii de medici și asistente părăsesc țara pentru locuri de muncă mai bine plătite în străinătate, iar corupția și scandalurile continuă să infecteze sistemul. Anul trecut, un antreprenor român, sătul de eșecul statului de a crea o rețea de drumuri moderne  a inaugurat o porțiune simbolică de autostradă, lungă de un metru. În timp ce această mișcare avea ca scop să atragă atenția asupra unei probleme, spitalul din București reprezintă o soluție potențială, deși una greu de replicat”, scrie The Guardian.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Sunt de acord cu Delia MC!
    Singura noastra solutie este sa ne cream propriile case de sanatate. Si sa cerem patronilor sa dea banii nostrii din taxele de sanatate doar acolo.
    • Like 0
  • Delia MC Delia MC check icon
    Eu aș spune, un model de urmat. Și acesta ar fi: spitalul privat (atenție, ar trebui să rămână privat) în contract cu Casa. Simplu și elegant. Dacă vă funcționa, vor veni și alți investitori să construiască spitale. Așa se rezolvă criza spitalelor, statul oricum n-a prea fost în stare să ridice spitale. Apoi: înființarea și a altor case de asigurări de sănătate, ajustarea prețurilor serviciilor medicale, statul să-și ia mâna din bugetul Casei/ Caselor, definitiv.
    • Like 1
  • Este o palmă, meritată din plin, dată paraziților societății, așa zișii "oameni" politici ce "au condus" ( a se citi au jefuit, trădat si vândut) țara timp de 30 de ani. Urmașii "omului" nou, creat de cei mai feroce bandiți comuniștii. Este rezultatul concilierii clamată de emanatul loviturii de stat din 1989, decembrie, numitul ion iliescu și a camarilei sale formată din rusofili, ce au terorizat România și al sau popor, din 1947 până la finele anului 1989. Au batjocorit, au trădat, au distrus, furat și vândut tot ce a fost în mâinile lor. Și continuă să o facă, cu concursul unei părți a românilor, hoți, trântori, pomanagii, ignoranți și imbecili votanții psd de-a lungul timpului sub toate denumirile acestei odioase dunături cu pretenții de partid politic și votanții alde, pro romania mai nou și a altor monștri, dornici de parvenire.
    • Like 1
  • ....după spitale construite din frustrare & disperare ne apucăm în privat să construim și alte simboluri căzute în dizgrația guvernanților...(Autostrăzi, Justiție; Educație)
    • Like 0
  • Va urma ....după spitale construite din frustrare & disperare ne apucăm în privat să construim și alte simboluri căzute în dizgrația guvernanților...(Autostrăzi, Justiție; Educație)
    • Like 1
  • Aceste doua mari "doamne "suint adevaratul MINISTER AL SANATATII.
    • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult