Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

The Guardian, despre spitalul construit la București din donațiile a 300.000 de oameni: Românii frustrați de sistemul de sănătate încearcă să rezolve probleme pe cont propriu

The Guardian a publicat joi un articol în care a spus povestea spitalului de oncologie pediatrică pe care Asociația Dăruiește Viață îl construiește la București. Ridicat exclusiv din donații, spitalul este văzut de jurnalistul Kit Gillet drept „un simbol al frustrării românilor”.

„La mică distanță de centrul orașului Bucuresti, un spital cu opt etaje capătă formă. Clădirea, care va fi inaugurată la începutul anului 2021, este mai mult decât o simplă unitate medicală. Este un simbol al frustrării românilor față de guvernele succesive și al conștientizării din ce în ce mai mari a faptului că poate cetățenii ar trebui să găsească singuri soluții la problemele țării”, scrie The Guardian.

Sub titlul „Spitalul de 30 de milioane de euro construit de 300.000 de oameni”, textul amintește de numeroșii donatori care au făcut posibil proiectul - de la oamenii simpli care donează 2 euro prin SMS până la companii multinaționale. Anul trecut, trupa Metallica a donat pentru spital 250.000 de euro atunci când a venit să concerteze la București.

„Cred că românii aveau nevoie de un proiect în care să creadă pentru că în ultimii 30 de ani nu s-a construit nimic - nici drumuri, nici spitale, nici infrastructură”, a spus Oana Gheorghiu, co-fondatoarea Asociației Dăruiește Viață

„De la sfârșitul comunismului, România a rămas în urmă în ceea ce privește investițiile publice. Are cele mai mici cheltuieli cu asistența medicală ca procent din PIB din UE - aproximativ jumătate din media Uniunii, potrivit celor mai recente cifre Eurostat. În același timp, în fiecare an, mii de medici și asistente părăsesc țara pentru locuri de muncă mai bine plătite în străinătate, iar corupția și scandalurile continuă să infecteze sistemul. Anul trecut, un antreprenor român, sătul de eșecul statului de a crea o rețea de drumuri moderne  a inaugurat o porțiune simbolică de autostradă, lungă de un metru. În timp ce această mișcare avea ca scop să atragă atenția asupra unei probleme, spitalul din București reprezintă o soluție potențială, deși una greu de replicat”, scrie The Guardian.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Sunt de acord cu Delia MC!
  Singura noastra solutie este sa ne cream propriile case de sanatate. Si sa cerem patronilor sa dea banii nostrii din taxele de sanatate doar acolo.
  • Like 0
 • Delia MC Delia MC check icon
  Eu aș spune, un model de urmat. Și acesta ar fi: spitalul privat (atenție, ar trebui să rămână privat) în contract cu Casa. Simplu și elegant. Dacă vă funcționa, vor veni și alți investitori să construiască spitale. Așa se rezolvă criza spitalelor, statul oricum n-a prea fost în stare să ridice spitale. Apoi: înființarea și a altor case de asigurări de sănătate, ajustarea prețurilor serviciilor medicale, statul să-și ia mâna din bugetul Casei/ Caselor, definitiv.
  • Like 1
 • Este o palmă, meritată din plin, dată paraziților societății, așa zișii "oameni" politici ce "au condus" ( a se citi au jefuit, trădat si vândut) țara timp de 30 de ani. Urmașii "omului" nou, creat de cei mai feroce bandiți comuniștii. Este rezultatul concilierii clamată de emanatul loviturii de stat din 1989, decembrie, numitul ion iliescu și a camarilei sale formată din rusofili, ce au terorizat România și al sau popor, din 1947 până la finele anului 1989. Au batjocorit, au trădat, au distrus, furat și vândut tot ce a fost în mâinile lor. Și continuă să o facă, cu concursul unei părți a românilor, hoți, trântori, pomanagii, ignoranți și imbecili votanții psd de-a lungul timpului sub toate denumirile acestei odioase dunături cu pretenții de partid politic și votanții alde, pro romania mai nou și a altor monștri, dornici de parvenire.
  • Like 1
 • ....după spitale construite din frustrare & disperare ne apucăm în privat să construim și alte simboluri căzute în dizgrația guvernanților...(Autostrăzi, Justiție; Educație)
  • Like 0
 • Va urma ....după spitale construite din frustrare & disperare ne apucăm în privat să construim și alte simboluri căzute în dizgrația guvernanților...(Autostrăzi, Justiție; Educație)
  • Like 1
 • Aceste doua mari "doamne "suint adevaratul MINISTER AL SANATATII.
  • Like 2


Îți recomandăm

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult

Codecool

Codecool, școala de programare cu cea mai rapidă creștere din Europa Centrală și de Est, dă startul proiectului pilot #CoolHack, primul hackathon local organizat offline în campusul din București, pe 17 și 18 decembrie 2021. Opt echipe formate din doi până la patru membri, actuali cursanți și absolvenți, își vor testa cunoștințele și vor concura pentru premiul de 1.000 de euro, convingând jurații de abilitățile tehnice și non-tehnice în baza cărora vor fi evaluați.

Citește mai mult