Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Ține capul la cutie pân-ajungi la primărie! De ce vor partidele o campanie anemică și alegători apatici, care nu ies la vot

Doi dintre prietenii mei privesc secvențe de talk-show electoral și discută aprins. Oarecum firesc, replicile lor nu se referă la programe sau partide, ci la nivelul de absurd al prestației candidaților și al moderatorilor.

Primul susține că asistăm la o complexă piesă de teatru suprarealist cu elemente de aburd și că toți cei implicați sunt conștienți de asta și testează limitele genului, pe când cel de-al doilea crede că e vorba doar de actori limitați și că umorul este involuntar și de proastă calitate.

Niciunul dintre cei doi nu plănuiește să voteze la alegerile din 5 iunie.

Vestea proastă e că asta e exact ceea ce vor majoritatea partidelor din România și că slaba prezență la vot care se conturează pentru locale le va da motive să rămână nereformate și să încerce să limiteze impactul votului pentru parlamentare și dincolo de ele.

Vestea bună e că un cetățean nu trebuie decât să se informeze în cele câteva zile rămase și să se prezinte duminică la vot ca să demonstreze că alegerile și campaniile sunt importante și ca să preseze partidele din România să evolueze în lunile și anii care vin.

Cei doi prieteni menționați mai sus sunt tineri, inteligenți, parte a clasei medii, buni profesioniști, și totuși niciunul dintre candidați nu a reușit să le trezească interesul și să îi convingă să meargă până la secția de votare pe 5 iunie.

Calculul cinic al partidelor este că o campanie anemică le permite să investească puține resurse, umane și financiare, să se expună minimal. Victoria sau înfrângerea vor fi decise de voturile unui nucleu dur de simpatizanți care nu au nevoie de foarte multă convingere sau entuziasm ca să sprijine un candidat.

Lipsite de prezența stradală semnificativă a altor campanii și cu prestații în media care generează mai degrabă momente umoristice sau absurde, principalii actori politici arată că nu știu să interacționeze direct cu votanții și nici să genereze entuziasm și interes în afara acestui spațiu restrâns.

Nimeni nu vrea să depună efort ca să atragă votanții care au stat acasă sau care sunt dezamăgiți de alegerile făcute in 2012 și lipsa de interes a partidelor duce la lipsă de interes din partea votanților și la o probabilă scăzută participare la vot.

Aceasta la rândul ei va demonstra partidelor că tacticile lor limitate au succes și că nu există o nevoie reală să promoveze candidați mai buni, să comunice mai inteligent cu publicul și să promoveze idei și programe bine construite.

Pentru a rupe acest cerc vicios, un cetățean trebuie să depună un efort (nu foarte mare) pentru a se informa despre opțiunile de pe buletinul de vot și pentru a merge duminica pe 5 până la secția de votare ca să aleagă efectiv.

Prietenii mei vor spune că nici unul dintre candidați nu corespunde așteptărilor, că programele lor nu vor deveni realitate, că un singur vot nu contează sau că statul acasă e o formă de protest și că o prezență scăzută poate să convingă partidele că trebuie să se schimbe în viitor.

E însă naiv să ne așteptăm la schimbare fără presiune din partea noastră, la oameni politici mai buni fără cetățeni mai implicați, la partide mai inteligente fără votanți care dedică câteva ore politicii pentru fiecare ciclu electoral.

Dacă numărul de votanți este mic stagnarea devine o idee bună pentru partide și pentru indivizi, cu îmbunătățiri limitate înainte de alegerile parlamentare din toamnă.

Prezența la vot nu reprezintă o soluție universală pentru problemele sistemului politic din România și un număr mare de votanți va alege să rămână acasă duminică, dar un număr mare de voturi exprimate pe 5 iunie va transmite un mesaj puternic partidelor: cetățenii au așteptări mai mari și vor continua să își folosească votul pentru a milita pentru schimbare.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Valentin check icon
    Nu vor pentru ca e mai convenabil ca lucrurile sa se rezolve cu alegatorii fideli. Aici numarul nu conteaza. Daca din 1000 persoane voteaza doar 5 votul ramane valabil. Daca respectivul e alesc cu 4 din 5 are majoritate, si va trambita peste tot ca asta este... vointa alegatorilor! Asa ca povestea asta cu semnalul e perimata. Tehnici vorbind e mai ok sa vina doar alegatorii lor si noi sa stam acasa.
    • Like 0
  • Am analizat candidatii din orasul meu si m-am intrebat ,de unde gasesc partidele politice cei mai incompetenti oameni ? Organizeaza concurs ? Oamenii au dreptate ,pe oricine votezi ,acelasi rezultat !
    • Like 0
  • Un agent acoperit, adica Turcescu, o zapacita de la Antene. un Predoiu sluga nemtilor (a se citi a masonilor) si inca unu care nu-i cu mult diferit. Lipseste din peisaj singurul candidat ADEVARAT. Unde e Cristian Berenghi???
    • Like 0
    • @ Paul Lozba
      Valentin check icon
      Cine e Cristian Berenghi?
      • Like 0
  • check icon
    Și dacă se duc mai mulți sau puțini tot aia este,vor fi ACEIAȘI politicieni(sau amicii direcți ai acestora), care ca de obicei nu vor face nimic,durându-i în ....de prestația cetățenilor la alegeri,continuându-și fărădelegile sau nepăsările față de un popor oricum inert,interesat doar de semințe,tv,chat,rable și cum să fure și el de unde poate precum guvernanții, că așa a fost învățat să facă și în comunism și acuma.Noroc că pleacă tineretul în masă și în curând acest popor obosit istoric o să dispară(încet și fără regrete intl), asimilați de emigranții viitorului care poate vor ști ce să facă cu această țară acum muribundă.
    • Like 1
  • Tibi_R check icon
    Corect. Ii gresit sa stai pasiv si sa nu iti pese.
    Trebuie iesit la vot, in numar cat mai mare. Daca nu ai din ce alege, trebuie sa mergi la vot si sa-ti anulezi votul.
    Asta ii o forma adevarata de protest. Daca stai acasa, se poate interpreta ca nu iti pasa. Nu ii clar ca protestezi.
    Dar daca merge lumea la vot, si vedem ca 20% si-au anulat votul atunci poti sa spui ca societatea incepe sa protesteze. Zice lucrul asta explicit. Nu mai e ambiguu.

    Mai exista un grup de oameni care ar vrea sa participe in viata politica dar sunt descurajati cand vad ca oamenilor ori nu le pasa si nu vin la vot, ori ii vad ca ii voteaza in continuare pe corupti.
    Dar daca ar vedea o sectiune mare din populatie care ii activa si in mod explicit protesteaza, atunci ar avea speranta ca ar putea fi votati.

    Totusi, la multe alegeri aveai ce sa votezi. Trebuia sa-ti faci temele. Nu era chiar atat de greu. Daca ai un principiu simplu, ca cine te fura sistematic sa nu il mai alegi. Simplu.
    Trebuie sa il preferi pe acea persoana care nu ii afiliata cu grupari de hoti, deci sa nu faca parte din partidele politice traditionale. Toate s-au dovedit a fi compromise. Toate au o gramada de hoti, si in toate, nimeni nu a fost surprins de colegii hoti. Mai degraba au sarit sa ii apere, decat sa ii arunce afara.

    Hai macar sa incercam ceva nou. Sa alegem oameni noi. Sa ii alegem pe aceiasi hoti dovediti ar insemna ca suntem idioti. Si atunci o meritam.
    • Like 0
    • @ Tibi_R
      check icon
      toți,dar ABSOLUT toți românii,indiferent de forma de reprezentare,single sau partid, fac același lucru----fură cât pot,își bagă familia și pretenașii pe funcții,îți fac „relații„,se „înregimentează„ rapid la „principiile„ politicianiste Mioritice.Așa că nu există nici o șansă reală,hai să nu ne mai mințim singuri.
      • Like 1
    • @ Tibi_R
      Buna ziua. Cum puteti fi atat de naiv(a)? Chiar nu stiti ca voturile anulate sunt voturi anulate, nu conteaza? NUCLEUL DUR.....va spune ceva sintagma asta? Da, nucleul asta dur decide. Mergand mai departe, va voi spune ca in orasul meu absolut niciun candidat la primarie nu a avut curajul sa spuna adevarul legat de bugetul local. Toti au venit cu programe aproximativ identice( ceea ce e firesc, problemele urgente sunt aceleasi pentru toti), dar de cati bani vor dispune niciunul nu a spus nimic. Am aflat din presa ca bugetul este insuficient si niciun proiect nu ar avea finantarea necesara. Mai departe....spuneti de oameni noi. Pai de unde? Dumneavoastra nu vedeti ca partidele au legi de organizare care nu permit afirmarea de oameni noi, valorosi? Il vedeti pe Blaga, Tariceanu, Dragnea dandu se la o parte si lasand pe altii mai buni sau macar fara dosare penale sa conduca? NICIODATA!!!!! Ori, asta e esenta: provocarea lehamitei.A silei de clasa politica, astfel incat ei sa poata face ce le trece prin cap, in special punerea cu botul pe labe a DNA-ului.
      Imi pare rau ca sunt atat de sceptic, dar asta e realitatea. Dupa cum bine ati spus, decat sa aleg un hot dovedit, mai bine nu. Dar solutia cu votul anulat e fix o p.....a.Pentru ca nu influenteaza cu nimic rezultatul.

      • Like 0
    • @ Tibi_R
      Daca votul chiar ar putea schimba ceva, atunci ar fi ilegal. Hai sa nu ne mai amagim cu apa rece. Eu nu vreau sa votez. Punct!
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult