Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Tolerarea ticăloșiei

Coada de mașini la frontiera Rusiei cu Georgia

Foto: Coadă de mașini la frontiera Rusiei cu Georgia

Putin nu mai durează mult. E imposibil, ceva se va întâmpla. Rușii se vor trezi și vor inunda străzile. Sau va fi înlăturat din interior etc. Ar trebui ghilimele până acum pentru că sunt afirmații pe care le văd peste tot. Cu unele sunt de acord. Mi-aș dori să se întâmple, să vină ziua în care individul ăsta să dispară din viața publică și totul să se liniștească, viața noastră să revină la normal. Dacă ceva poate fi normal în viață, e de discutat.

Canalele de știri difuzează imagini cu ruși care coboară din avioane în Turcia. Nu mai sunt bilete către țările în care rușii pot pleca fără viză. Oamenii scot mii de euro din buzunare pentru a fugi de mobilizarea militară pe care a anunțat-o Kremlinul. Sunt cozi imense la granița cu Georgia. Aud că sunt cozi de zeci de kilometri și înspre Finlanda. E legitim să pleci din fața morții. Chiar dacă pînă ieri ai stat confortabil în fotoliu și ai privit luptele din Ucraina fără să miști un deget.

Nu fac acum exerciții de empatie, mă uit la știri și încerc să-mi imaginez cozile de sute de kilometri care s-ar forma la granițele României cu alte state dacă războiul s-ar extinde. Poate că nu ne-am gândit serios niciodată la cum ar fi să iei din casă doar trei valize și să pleci cât poți de repede într-o direcție. Care? Oarecare. Doar pentru a lăsa eventuala moarte în urmă. Să pleci în viteză, fără țintă, fără perspective, doar pentru că niște demenți fac planuri pe hârtie și au mințile atât de putrede, încât războiul nu înseamnă nimic pentru ei. Doar strategie, cifre și kilometri pe hartă.

Lumea e condusă de demenți, dragi prieteni. Din ce în ce mai mulți, din ce în ce mai toxici și periculoși. Parcă apar peste noapte. Nu-i oprește nimeni. Discursurile lor sunt ascultate, sunt sprijiniți, li se oferă platformă și timp de antenă, sunt lăsați să-și verse umorile în public fără să fie întrerupți nici măcar o secundă. Așa iau naștere batalioanele de imbecili care se vor așeza în spatele acestor indivizi. Pentru că populismul (se) vinde ușor. Și e cumpărat cu frenezie.

Am făcut întotdeauna un exercițiu simplu în momentul în care ceva/cineva a apărut în spațiul public: un partid, un personaj politic, o mișcare ideologică etc. Mă întreb mereu, cu insistență: discursul acestui personaj alterează Binele Comun din societate? Și devin foarte atent. Mi se activează filtrele.

Îmi pare rău însă că societățile democratice nu au construit mecanisme care să atragă din timp atenția asupra potențialilor demenți care vor ajunge să conducă lumea. Poate că nu ar fi târziu. Pentru că orice are o limită. Orice discurs care este împotriva Binelui Comun ar trebui privit cu atenție, corectat dacă este posibil sau eliminat din viața publică. 

Desigur, ar trebui să discutăm despre ce înseamnă Binele Comun. Să construim, poate, o definiție. Ar trebui să nu confundăm măsurile „profilactice” cu cenzura și cu pumnul în gură. Ar trebui, în același timp, să ne gândim și la faptul că nu se poate emite în spațiul public orice fel de discurs în numele libertății de exprimare. Sunt de acord cu totala libertate a cuvântului atunci când societatea este educată, matură, sigură pe ea, când are filtre la dispoziție pentru a decanta elucubrațiile camuflate. Dar nu e cazul. Așa cum arată lumea astăzi, atât de confuză, atât de ignorantă, într-o lume în care orice tembel poate să-și vândă fierea ideologică bine ascunsă într-o apariție publică, cred că e nevoie de cumpătare. De mai multă atenție. De multă grijă. Sunt convins că ar trebui să ne ferească cineva de ticăloșie. Pentru că, se vede cu ochiul liber, noi nu suntem în stare.

Articol publicat inițial pe blogul autorului.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • O luna mai tarziu... nimic nu s-a intamplat... subiectul e tot acolo
  • Like 0
 • Cand vezi coada la iesirea din Rusia si nici un om care sa vrea sa mearga in Rusia, probabil e cel mai bun motiv sa-ti dai seama ce se intampla acolo!.
  • Like 1
 • Din nenorocire, in numele asa zisei libertati a omului s-a ajuns la dementa generalizata, in intreaga lume. Iar dementii, autointitulati leaderi de opinie, unii mondiali, fac neasteptat de multi prozeliti. Prea multi. Ii sufoca la prorpriu pe cei ce incearca sa trezeasca normalitatea, Canaliile prospera material pe spinarea ignorantilor, din ce in ce mai multi, ce se simt confortabil doar asa. Este uimitor cum raul, prostia, primitivismul se extinde. Si asta se intampla tocmai pentruca in locurile esentiale s-au insinuat dementi. Cu ajutorul maselor. Omenirea s-a saturat de prea mult bine. Cred a va trebui sa vina o perioada, cu victime colaterale, pentru a se ajunge la corecta apreciere a binelui, a valorilor si reintoarcerea la discernamant. Dar asta nu se va face cu popii, "ministrii" educatei, mai ales de pe la noi, dar nu numai, cu autoritatile corupte pana in mduva oaselor, in slujba lumii interlope si a "demnitarilor" din ce in ce mai verosi si de cea mai joasa speta. Este nevoie cumva de o qiuretare, dureroasa, a societatii. Sigur vor fi si mari erori.
  • Like 2
 • si plecatul din tara este in cazul asta,tot un fel de protest.UE ar trebui sai lase sa iasa,ddecat sa ajunga in Donbas cu arma in mana
  • Like 0
 • Este exact așa cum spuneți, lumea e condusă de demenți. :(
  • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult