Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Tradiție de Bobotează: sfânta îmbulzeală pentru apa sfințită: „Dă-mi de cinci litri, nu de juma'”. Și o imagine a anului 2018: ÎPS Teodosie pe cisternă

Dacă Isus ar fi fost printre noi, ieșenii, în curtea Catedralei Mitropolitane, când s-a sfințit agheasma mare, l-am fi călcat în picioare. În căutarea stropului de apă sfințită și a crucii de brad, credincioșii s-au bulucit peste ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei.

„Care e cel mai mare păcat al omului astăzi?” îl întreb pe ÎPS Teofan. Răspunde amabil în timp ce udă oamenii cu pămătuful: „Mândria. A te socoti superior altuia și a încerca să îl domini cu tot dinadinsul. Trufia este mindrie și slavă deșartă...“

Cu capul plecat, ne-am strâns mii în curtea Mitropoliei. Unii au intrat la Sfânta. Cei mai mulți am ascultat Slujba la difuzoarele de afară, în țarcuri delimitate de barele de metal și străjuite de jandarmi politicoși. Aceștia au avut și o misiune specială: să-i informeze pe cei nerăbdători că apa din butoaie nu e încă sfințită.

Curtea Catedralei a înflorit de la fustele colorate ale pirandelor, la baticele credincioaselor tinere și basmalele negre ale batrânicilor venite din tot județul. „Ziua de azi e importantă. La botezul lui Sfântul Ioan suntem cu bunul Duh. Ne bucurăm că am ajuns“, vorbesc două doamne care apoi schimbă impresii. Apa ajută la sănătate și la dragoste. Faci și desfaci cu ea. Mic îndreptar de folosință a agheasmei....

Unii ridică telefoanele și transmit predica ÎPS Teofan pe Facebook: „De ce am venit azi la Biserică? Pentru a lua apă sfințită. Fiecare avem o așteptare. Pentru ce e bună apa? Pentru tot și toate. Este bună atunci când ți-e sete ca să o bei, să te speli atunci când ești murdar. Care este setea pe care o avem cei mai mulți? Setea după Dumnezeu și semnificația vieții noastre. După frumusețe. Apă sfințită o luăm pentru că ne simțim murdari. Dacă ne uităm în sufletul nostru este mult pămînt. Ziua de astăzi este o chemare. Curățește-te, măi, omule!“

În dreapta, romii, în stânga, românii. Fiecare are impresia că ceilalți au parte de tratament preferențial. „Nu mai uda doar ghiulurile, sfințește-ne și pe noi“, strigă unii. „Dă și la copilul meu agheasmă“, se aude sdin partea cealaltă.

Pentru prima dată la Iași, agheasma a fost împărțită de preoți și voluntari. Nu au mai fost lăsați oamenii să se calce în picioare pentru a ajunge la butoaiele cu apă sfințită. Dar tot s-au călcat în picioare. „Dă-mi de cinci litri, nu de jumaț”, „Dar la noi nu mai ajunge!...”

La Constanța, ÎPS Teodosie a sfințit apa pentru Bobotează de pe cisternă

Arhiepiscopopul Tomisului. ÎPS Teodosie, a sfințit apa pentru bobotează urcat pe o cisternă,  închiriată de la o firmă din oraş şi îmbrăcat în straie albastre cu fir auriu, relatează Știrile Pro TV

Apoi, ajutat de călugări şi agenţi de paza a coborât pe o scară printre enoriaşi şi a repetat ritualul. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Astia sunt atat de orbiti de aceste traditii incat nu mai cunosc esenta lor. Ce te face sa crezi ca, purtandu-te ca un pacatos notoriu la coada la apa sfintita, apa aia chiar mai e sfintita, si Dumnezeu te va ajuta ? Asta e la fel cu tiganii care se duc la Biserica si se inchina ca sa le mearga furatul... (am vazut cu ochii mei)
    • Like 1
  • Cristi check icon
    Nu era mai simplu sa sfinteasca instalatia de alimentare cu apa a localitatii sau, mai bine, ministerul apelor?
    • Like 2
    • @ Cristi
      https://www.desteptarea.ro/ips-ioachim-bacauanul-oficiat-slujba-aghiasmei-mari-si-sfintirea-rezervoarelor-de-apa-la-onesti/
      • Like 0
    • @ Cristi
      Doambe ajuta ! cum ar zice vestita noastra europarlamentara!
      • Like 0
    • @ Antimony Vasily
      Cristi check icon
      Asta inseamna sa cresti productivitatea muncii.. Insa, din moment ce Romania este Gradina Maicii Domnului, aceasta operatiune de sfintire imi pare superfluu.
      • Like 1
    • @ Antimony Vasily
      Cristi check icon
      Nu stiu la cine faceti referire, nu sunt la curent cu can-can-urile. In orice caz, astfel de cazuri sunt manifetari, ca o durere de dinti. Problema, cauza e mai in adanc.
      • Like 0
  • check icon
    În secolul supertehnologiei noi ne comportăm ca triburile pierdute-n jungle și-n ignoranță.Așa popor așa țară. De ce ne mai plângem inutil, asta e realitatea.
    • Like 6
    • @
      In anul Domnului 2018, cand altii pregatesc zboruri comerciale pe Marte sau ii studiaza geomorfologia; romanul isi rupe coastele pentru apa statuta, din cisterna. *double facepalm*
      • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult