Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Trandafiri pentru viață

Cristian Tudor Popescu

●Româno-creștinul absolut, liderul AUR, George Simion, ne prezintă pe fbk-ul său, cu mare încântare, un copil de 7 ani, din gura căruia, stimați Republicani, ies aceste cuvinte:

„Mor românii în spitale/Peste tot e numai jale/Dar voi nu simțiți durerea/Arde-v-ar focu averea/Nu mai știm ce zi e mâine/Și trudim pe-un colț de pâine/De tineri suntem bătrâni/Lua-v-ar naiba de păgâni/Oamenii de voi se tem/Și de-aceea vă blestem/Liniștea să n-o găsiți/Toată viața cât trăiți/Familia să vă fie/Dezbinată și pustie/Ca întreaga Românie/ Ce-ați dat-o pe datorie/Doamne știu că fac păcate/Iartă-mă dacă se poate/La câte necazuri sunt/Iadu-i parcă pe pământ”.

N-am dat înregistrarea cu vocea copilului, gândindu-mă că, peste niște ani, s-ar putea să-i fie rușine și groază s-o audă. 

Întrebare 1: cam cum arată părinții care și-au învățat copilul să blesteme și să dorească altora destrămarea și moartea familiei?

Întrebare 2: ce părere are Poliția față de acest abuz public înfiorător, în scop politic, asupra unui minor?

● Fiica artistei Gabi Luncă, după ce mama i-a fost omorâtă de covid:

„Suntem rromi, dar suntem oameni în primul rând. Nu am făcut nicio ceartă, niciun reproș medicilor, nici spitalului, nimănui, așa cum s-a vehiculat în presă. Sala este de 3000 de metri pătrați, asigură loc pentru 700-800 de persoane în condițiile actuale. Nu înțeleg pentru ce a venit poliția. Nu sunt multe persoane, sunt doar apropiații familiei și chiar nu știu de ce ar putea să oprească desfășurarea slujbei de comemorare, că nu e priveghi, câtă vreme trupul neînsuflețit nu e aici. Mai mult ca sigur, dumnealor s-au așteptat că la noi va fi cu circ”.

Reporter: „Ce sentimente de durere aveți fiindcă nu vă puteți lua la revedere de la mama dumneavoastră, trupul neînsuflețit nefiind aici?”. 

Fiica artistei Gabi Luncă: „Ne-am luat rămas bun de la mama, cu câteva ore înainte de a fi intubată. Nu asta este durerea. Nu facem excepție. Sunt și alți oameni care trec prin astfel de încercări. Noi suntem la fel ca ei. Cum alții nu au putut să-și ia la revedere, nici noi nu ne vom lua, decât în timpul care ne este pus la dispoziție. Mama avea o cântare care spunea: «Nu la mormânt se aduc trandafirii». Noi i-am adus trandafiri în viață mamei”.

●ÎPS Mache Șpagoveanul, despre restricțiile în pandemie la înmormântări:

„Trebuie urgent rezolvată această problemă. Prea mult au fost înjosiți românii și nu li s-au aplicat regulile credinței lor. Nu trebuie să se mai tolereze. Omul are demnitate chiar și după ce a murit. Să nu fie tratați sub nivelul celor necuvântătoare, așa cum au fost tratați până acum. Trupul este sortit învierii. Nu ne batem joc de omul care moare ca să învieze, de aceea îl îmbrăcăm în hainele cele bune când pleacă. Personal m-aș duce la dl ministru, la premier și la dl președinte să le zic că toți trebuie să ia aminte că trebuie să ne respecte demnitatea noastră de români creștini. Ne amendează, ne sfidează, ne dezbracă de demnitatea noastră și nu au niciun respect față de sufletele noastre. Este o sfidare a istoriei, o sfidare a omului, a tot ce este sfânt”.

Tot ÎPS Mache Șpagoveanul, despre cererea sa depusă la Patriarhie ca să fie făcut mitropolit:

„Mitropolia a fost și trebuie să fie. Nu că vreau Mitropolie”.

●Numitul Cristian Tudor Popescu, zis și CTP, cunoscut cu antecedente, întrebat dacă s-a gândit la posibilitatea ca Biserica să îi refuze slujba de înmormântare, a răspuns că s-a gândit și că n-o să fie nicio înmormântare. Va fi incinerat, și atât, fără vreo mutră de popă primprejur. Iar cenușa îi va fi amestecată cu zgura unui teren de tenis. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult