Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Trandafiri pentru viață

Cristian Tudor Popescu

●Româno-creștinul absolut, liderul AUR, George Simion, ne prezintă pe fbk-ul său, cu mare încântare, un copil de 7 ani, din gura căruia, stimați Republicani, ies aceste cuvinte:

„Mor românii în spitale/Peste tot e numai jale/Dar voi nu simțiți durerea/Arde-v-ar focu averea/Nu mai știm ce zi e mâine/Și trudim pe-un colț de pâine/De tineri suntem bătrâni/Lua-v-ar naiba de păgâni/Oamenii de voi se tem/Și de-aceea vă blestem/Liniștea să n-o găsiți/Toată viața cât trăiți/Familia să vă fie/Dezbinată și pustie/Ca întreaga Românie/ Ce-ați dat-o pe datorie/Doamne știu că fac păcate/Iartă-mă dacă se poate/La câte necazuri sunt/Iadu-i parcă pe pământ”.

N-am dat înregistrarea cu vocea copilului, gândindu-mă că, peste niște ani, s-ar putea să-i fie rușine și groază s-o audă. 

Întrebare 1: cam cum arată părinții care și-au învățat copilul să blesteme și să dorească altora destrămarea și moartea familiei?

Întrebare 2: ce părere are Poliția față de acest abuz public înfiorător, în scop politic, asupra unui minor?

● Fiica artistei Gabi Luncă, după ce mama i-a fost omorâtă de covid:

„Suntem rromi, dar suntem oameni în primul rând. Nu am făcut nicio ceartă, niciun reproș medicilor, nici spitalului, nimănui, așa cum s-a vehiculat în presă. Sala este de 3000 de metri pătrați, asigură loc pentru 700-800 de persoane în condițiile actuale. Nu înțeleg pentru ce a venit poliția. Nu sunt multe persoane, sunt doar apropiații familiei și chiar nu știu de ce ar putea să oprească desfășurarea slujbei de comemorare, că nu e priveghi, câtă vreme trupul neînsuflețit nu e aici. Mai mult ca sigur, dumnealor s-au așteptat că la noi va fi cu circ”.

Reporter: „Ce sentimente de durere aveți fiindcă nu vă puteți lua la revedere de la mama dumneavoastră, trupul neînsuflețit nefiind aici?”. 

Fiica artistei Gabi Luncă: „Ne-am luat rămas bun de la mama, cu câteva ore înainte de a fi intubată. Nu asta este durerea. Nu facem excepție. Sunt și alți oameni care trec prin astfel de încercări. Noi suntem la fel ca ei. Cum alții nu au putut să-și ia la revedere, nici noi nu ne vom lua, decât în timpul care ne este pus la dispoziție. Mama avea o cântare care spunea: «Nu la mormânt se aduc trandafirii». Noi i-am adus trandafiri în viață mamei”.

●ÎPS Mache Șpagoveanul, despre restricțiile în pandemie la înmormântări:

„Trebuie urgent rezolvată această problemă. Prea mult au fost înjosiți românii și nu li s-au aplicat regulile credinței lor. Nu trebuie să se mai tolereze. Omul are demnitate chiar și după ce a murit. Să nu fie tratați sub nivelul celor necuvântătoare, așa cum au fost tratați până acum. Trupul este sortit învierii. Nu ne batem joc de omul care moare ca să învieze, de aceea îl îmbrăcăm în hainele cele bune când pleacă. Personal m-aș duce la dl ministru, la premier și la dl președinte să le zic că toți trebuie să ia aminte că trebuie să ne respecte demnitatea noastră de români creștini. Ne amendează, ne sfidează, ne dezbracă de demnitatea noastră și nu au niciun respect față de sufletele noastre. Este o sfidare a istoriei, o sfidare a omului, a tot ce este sfânt”.

Tot ÎPS Mache Șpagoveanul, despre cererea sa depusă la Patriarhie ca să fie făcut mitropolit:

„Mitropolia a fost și trebuie să fie. Nu că vreau Mitropolie”.

●Numitul Cristian Tudor Popescu, zis și CTP, cunoscut cu antecedente, întrebat dacă s-a gândit la posibilitatea ca Biserica să îi refuze slujba de înmormântare, a răspuns că s-a gândit și că n-o să fie nicio înmormântare. Va fi incinerat, și atât, fără vreo mutră de popă primprejur. Iar cenușa îi va fi amestecată cu zgura unui teren de tenis. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.Îți recomandăm

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult