Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Trebuie să fim conștienți că fereastra ni se va închide, România nu va mai primi fonduri europene și banii se vor canaliza înspre reconstrucția Ucrainei. Ce trebuie să facă urgent România, ca să obțină o felie din planul-mamut de reconstrucție a Ucrainei

Șantier autostrada

Foto: Inquam Photos/ George Călin

În câțiva ani, fereastra de oportunitate în care se află România, care beneficiază de fonduri europene prin PNRR, se va închide, iar țara noastră nu se va mai califica pentru asistență financiară de la UE, deoarece va fi considerată suficient de dezvoltată să își susțină independent progresul, din fonduri de la bugetul de stat. Concluzia îi aparține analistului financiar Radu Crăciun, care spune că autoritățile române nu trebuie să rateze șansa folosirii banilor europeni pentru dezvoltarea infrastructurii. „Pentru noi este acum ori niciodată, ori reușim să fructificăm la maximum acest PNRR, ori altă ocazie nu vom mai avea, aș spune, poate niciodată, pentru că prioritățile se vor îndrepta către alte orizonturi geografice”, avertizează analistul financiar, care a fost invitat recent la emisiunea „În fața ta” de la Digi24. 

„Dacă ne uităm la procentul din buget, nu din PIB, România are printre cele mai mari cheltuieli pe parte de salarii, asigurări sociale, în esență pe consum. De ce ne permitem lucrul acesta? Pentru că practic dezvoltarea României e asigurată din fonduri europene. Trebuie să o spunem foarte clar, motivul pentru care vedem șantiere în țară în infrastructură și așa mai departe, este legat de banii pe care îi primim de la UE, nu de efortul bugetar pe care îl facem noi. Problema României în perspectivă e faptul că în curând, în câțiva ani, România nu se va mai califica pentru genul acesta de asistență, pentru că se va considera că este o țară suficient de dezvoltată - că tot vorbim de PIB - ca să își susțină dezvoltarea singură. Asta va însemna că, dacă vrem să mai dezvoltăm infrastructura, va trebui să o facem cu banii noștri”, a explicat Radu Crăciun.

Programul de reconstrucție masiv de care va beneficia Ucraina, după terminarea războiului declanșat de Rusia, și nevoia de finanțare a viitoarelor state membre UE sunt motivele pentru care România nu se va mai califica pentru obținerea banilor europeni.

„Și mai este un aspect legat de motivul pentru care România nu va mai avea fonduri europene, un motiv despre care nu prea se vorbește la noi. La un moment dat, războiul din Ucraina se va termina, iar Ucraina va trebui să beneficieze de un program de reconstrucție masiv, care va fi finanțat de SUA și de Uniunea Europeană. (...) În condițiile acestea, Uniunea Europeană nu va putea să le finanțeze dezvoltarea unor țări care au intrat de decenii în UE, când va fi, nu, ditamai beneficiarul unor bani, așa cum este Ucraina. Deci în momentul ăla robinetul se va închide și toată atenția și tot programul de dezvoltare se va direcționa către Ucraina sau către alți noi membri, poate Serbia, poate Bosnia și așa mai departe. Deci România este într-o fereastră de oportunitate care se va închide cu siguranță în câțiva ani. Pentru noi este acum ori niciodată, ori reușim să fructificăm la maximum acest PNRR, ori altă ocazie nu vom mai avea, aș spune, poate niciodată, pentru că prioritățile se vor îndrepta către alte orizonturi geografice”, a spus Radu Crăciun, invitat duminica trecută la emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • RazvanP check icon
    N-aș fi atât de sigur, anul viitor sunt alegeri și un punct important va fi exact sprijinul acordat Ucrainei. Una este sprijinul militar și cu totul altceva va fi sprijinul financiar pentru RECONSTRUCȚIE!
    De ce ar accepta europenii să plătească pentru ceva de a cărei distrugere nu sunt vinovați? Mai ales într-un context economic extrem de dificil, și cu perspectiva unei Ucraine competitor economic direct după reconstrucție?
    Una este ce visează "elitele" bruxelleze și altele sunt prioritățile cetățenilor. Iar asta se vede, dramatic chiar, la vot...
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult