Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Tudorel Toader: Declanşez procedura pentru evaluarea activităţii procurorului general

Tudorel Toader MJ

Foto: Inquam Photos

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat sâmbătă că declanșează procedura legală pentru evaluarea activității manageriale desfășurată de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Augustin Lazăr. Este un prim pas făcut înspre revocarea din funcție a procurorului general.

„Preambul: În urmă cu câteva săptămâni afirmam faptul că vine vremea când fiecare trebuie evaluat. În urmă cu câteva luni apreciam disponibilitatea procurorului general al PÎCCJ pentru desecretizarea Protocolului din 2009. Zilele acestea aflăm că în realitate a fost "desecretizat" un protocol "abrogat" încă din 2016. Aceasta deoarece, potrivit art. 27 al Protocolului din decembrie 2016, "La data intrării în vigoare a prezentului Protocol se abrogă Protocolul de cooperare între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Serviciul Român de Informaţii pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin în domeniul securităţii naţionale nr.....din 04.02.2009". Folosirea sintagmei "se abrogă", arată şi faptul că semnatarii respectivelor Protocoale au înţeles să le confere acestora valenţe normative. Rezultatele evaluării, însoţite de eventuale propuneri, vor fi făcute publice în termen de cel mult 30 de zile", a scris Toader sâmbătă pe Facebook.

Precedenta evaluare a activității manageriale făcute de Tudorel Toader a dus la revocarea Laurei Codruța Kovesi din funcția de șef al DNA.

Reacția procurorului general: Speculațiile din spațiul public referitoare la un așa-zis mod ,,ilegal” de a acționa reprezintă o acțiune de destabilizare a Ministerului Public

Procurorul general Augustin Lazăr a reacționat printr-un comunicat postat pe pagina de Facebook a Ministerului Public: 

„Colaborarea dintre Ministerul Public și Serviciul Român de Informații s-a realizat în temeiul legii, protocolul fiind doar o procedură tehnică de lucru, de cooperare între instituții cu respectarea strictă a legii.

În acest sens, doresc să subliniez faptul că toate aspectele de interes privind tema protocoalelor au fost aduse la cunoștința Consiliului Superior al Magistraturii și Ministerului de Justiție, în cursul săptămânii viitoare urmând să facem publică corespondența avută cu aceste instituții.

Opinia publică va putea constata că tema protocoalelor este una falsă și că în calitate de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție am respectat legea, am informat Consiliul Superior al Magistraturii și Ministerul de Justiție în legătură cu demersurile efectuate.

Foto: George Călin/Inquam Photos

În acest context, speculațiile din spațiul public referitoare la un așa-zis mod ,,ilegal’’, ,,subteran’’ de a acționa reprezintă în mod evident o acțiune de destabilizare a Ministerului Public.

După adoptarea Deciziei nr. 51/2016 a Curții Constituționale a României, Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 6/2016 a transferat Ministerului Public executarea supravegherii tehnice, aceasta putând fi efectuată și prin poliția judiciară sau lucrători specializați din cadrul poliției.

Articolul IV alin (1) din O.U.G. nr. 6/2016 prevede că accesul concret la sistemele tehnice ale S.R.I., în scopul executării supravegherii tehnice, se realizează prin protocoale încheiate de S.R.I. cu Ministerul Public, Ministerul Afacerilor Interne, precum și cu alte instituții în cadrul cărora își desfășoară activitatea organe de cercetare penală speciale.

În acest sens a fost încheiat protocolul nesecret care este și publicat pe site-ul Ministerului Public.

Protocolul clasificat, are ca obiect identificarea, investigarea și documentarea cu privire la faptele ce întrunesc elementele constitutive ale infracțiunilor contra securității naționale, infracțiunilor de terorism și infracțiunilor săvârșite de cadre ale S.R.I..

Serviciul Român de Informații este organul de stat specializat în domeniul informațiilor privitoare la siguranța națională a României.

Acest protocol nu și-a produs efectele fiind denunțat la data de 13.03.2017 în cotextul dezbaterilor publice privind protocoalele.

De altfel, așa cum s-a arătat, existența protocolului și inițierea demersurilor privind declasificarea acestuia au fost aduse la cunoștința ministrului justiției și de asemenea a Consiliului Superior al Magistraturii printr-o informare realizată la data de 20.03.2018.

Cele două protocoale încheiate în anul 2016 nu au fost declarate nelegale de nicio instanță, fiind prezentate în acest mod doar de o parte a mass-mediei. Reiterarea consecventă în spațiul public a dezbaterii pe tema acestor protocoale reprezintă în mod evident un nou atac la adresa Ministerului Public într-o perioadă în care sunt în curs de soluționare dosare cu o miză esențială pentru societate, respectiv Dosarul Revoluției din decembrie 1989 și Dosarul evenimentelor violente din 10/11 august 2018.

În calitate de conducător al Ministerului Public, doresc să asigur opinia publică asupra faptului că procurorii vor acționa în continuare cu fermitate și profesionalism pentru combaterea infracționalității și îndeplinirea rolului constituțional de a reprezenta interesele generale ale societății, de a apăra ordinea de drept, precum și drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor.”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dan Dan Dan Dan check icon
    Ich Will...
    • Like 0
  • Tontonel-slugarel, a purces la ie-valuare, dupa ce infractorul nr 2 al tarii , vilcov (zis si cimitir) i-a ridicat mingea la fileu.Pai daca infractorii au ajuns sa comande ievaluari, inseamna ca avem deja cetatenie de Venezula-teleormania.Le-a intrat ariciul in chilotzi datorita dosarului 10 August...de aceea s-a detonat tontonel.
    • Like 0
  • Acum cînd își freacă mîinile a satisfacție,după înlăturarea șefei DNA,acest personaj,prinde curaj și încet,încet îl va înlătura și pe procurorul general .Iar noi poporul privim ca și cum totul e normal.Acest atac la Ministerul Public e doar o secvență dintr-un scenariu bine pus la punct de Dragnea &co.Deșteptațivă romani!
    • Like 0
  • Cri check icon
    Din cate stiu eu, Ministrul Justitiei a anuntat de aproape un an de zile ca va face o evaluare a sefului Parchetului General.
    Conform legii, doar domnia sa are abilitarea legala de a-l evalua pe dl. Lazar.
    Pe mine ma surprinde nu faptul ca va declansa, conform legii, procedura de evaluare, ci faptul ca a intarziat atat de mult.
    Reactia furibunda a d-lui Lazar arata, in opinia mea, ca procurorul general are motivele sale sa se teama de aceasta evaluare.
    Asa cum premierul are dreptul prin lege de a-si evalua echipa ministeriala, la randul sau si ministrul justitiei are dreptul si trebuie sa analizeze activitatea sefilor procuraturii.
    • Like 0
    • @ Cri
      Din cite stiu eu, de aproape 2 ani de zile, justitia trebuie trecuta pe persoana fizica...ia-l pe tontonel & comp si emigrati in Coreea de Nord !
      • Like 0
    • @ cetateanul turmentat
      Cri check icon
      Peste tot in lumea democratica, sefii din aparatul judiciar sunt numiti in functie sau demisi de catre de politicieni: in SUA si Franta ei sunt numiti de presedinte care este si seful guvernului, iar in Germania de exemplu, procurorii sefi sunt numiti sau demisi de catre Ministrul Justitiei.
      Nicaieri in lumea civilizata Justitia nu este independenta ca sistem, ci este profund dependenta, atat ca politica judiciara cat si ca finantare, de Parlamentul si de Guvernul sau de Presedintele tarii repedtive.
      Singurii cu adavarat independenti sunt judecatorii, in sensul ca ei fiind magistrati, sunt inamovibili.
      In Romania exista situatia aberata si profund nociva datorata faptului ca procurorii, in loc sa fie ceea ce sunt ei in toate statele democretice, si anume functionari ai Statului, ei sunt considerti a fi magistrati precum judecatorii, cu toate privilegiile asociate.
      Este demn de semnalat faptul ca in tara noastra magistratii ( judecatori plus procurori ) nu raspund in penal sau civil pentru erori sau abuzuri comise in exercitarea profesiunii.
      Ati pomenit de Coreea de Nord. Poate ar fi bine sa stiti ca Kim Jong Il ( sau cum il chema pe presedintele nord-coreean ) nu si-ar putea mentine dictatura nici macar o zi, cu toata armata si politia sa secreta, fara complicitatea judecatorilor si a procurorilor care ii furnizeaza justificarile si aparenta de legalitate pentru actiunile intreprinse de sistemul represiv comunist din Coreea de Nord contra propriilor sai cetateni.
      Mai pe romaneste spus, daca Kim te considera dusman, el te ancheteaza cu procurorii si te condamna cu judecatorii care ii ofera baza juridica necesara pentru aparenta de legalitate si de legitimitate pentru reprimarea salbatica a propriilor sai concetateni.
      • Like 0
  • Deja incepe sa devina obisnuinta! Nea 'Dorele, da' cand declansezi bre matale si procedura pentru evaluarea activitatii ministrului justitiei? Ce te tot uiti in cur-tea (sic!) altora, parca tu n-ai cur-tea ta!
    • Like 0
  • check icon
    Corect...si va numi un talamb de acelasi calibru cu cel ce abia desluseste textul scris pe o foaie de hartie in conferinta de presa in care ni se anunta mareata captura de stupefiante,din intamplare ajuns sef ...La fel se va intampla la DNA si uite asa maretul profesor isi va impanzi institutiile statului cu produsele educatiei sale...si atunci te intrebi de ce a imbatranit asta in spatele catedrei?Sau asta e masura "valorii" sale?Procurori comunisti ,mari reformatori ai justitiei romanesti...am mai auzit placa asta si de fiecare data a fost un esec,nu vad de ce acum ar fi altfel.
    • Like 0
  • Desi aceste articole sunt citite de oameni instruiti,care cunosc si economie si drept si politica,eu observ ca apar si unii idiotizati de Antena3 si RTV.
    • Like 1
  • eu vreu sa stiu cand isi va face el evaluarea tuturor legilor si ordonantelor proaste pe care le a propus si promovat pana acum,toate aberatiile posibile pe care le a dezvoltat in mandatul lui ,care este cazul sa il depuna inapoi prin demisia de bun simt!!!
    • Like 0
  • Sluga.
    Nu e numai o persoană, e și o poziție socială în aceeași măsură. În accepțiunea general subînțeleasă a cuvântului poziția este degradantă. Pentru că sluga, într-o primă reflectare a condiției, este cel care-și subordonează acțiunile nu neapărat unui comandament obiectiv ci ordinelor altei persoane. „Slugă la dîrloagă” este individul subordonat necondiționat voinței stăpânului.
    Pe de altă parte, obiectiv, fiecare dintre noi este slugă. Subordonați unor alți indivizi ori, ajunși la vârf, unui obiectiv ori unei datorii asumate. Sluga datoriei, a meseriei, scalv al vocației. Fiecărei slugi îi sunt familiare conflictele interioare, luptele cu sine însuși. Compromisuri. Cvasitotalitatea slugilor din această categorie acceptă aceste situații până în punctul, lăudabil, în care se pot privi în oglindă cu conștiința împăcată că nu au abdicat de la verticalitate, nu și-au încălcat un principiu pe care și-l definesc ca un pilon esențial existenței personale.
    Dicționarul explicativ al limbii române completează prima definiție a cuvântului cu o formă arhaică de salut, expresie elocventă a subordonării docile, totale, necondiționate și voluntar asumată a slugii față de săpânul său: „Sluga Dumitale!” ori „Sluga Dumneavoastră!”. Însoțite, firește, de o adâncă plecăciune.
    Recunosc că am fost ușor derutat atunci când am aflat că actualul ministru al justiției ar fi un profesionist cu reale aprecieri în mediul de unde provine. Initial eram tentat să cred că oamenii competenți într-un domeniu sunt în măsură să trăiască după un cod moral pe măsura competențelor lor (scuzați…). Ceea ce se vede, însă, din totalul acțiunilor domnului ministru de la numire până în present este o completă asumare a condiției de slugă la dârloagă. Dârloaga fiind, de bună seamă, întâi spălarea stăpânului de bube-n cap și, în subsidiar, crearea unui mediu legal confortabil găștii de infractori care roiesc, obedienți, pe orbitele aceluiași stăpân.
    Mă trec două gânduri.
    Atunci când își salută stăpânul dl ministru se și pleacă ori încearcă să-și păstreze iluzia de om drept ?
    Al doilea, mi-e greu să-l văd pe actualul ministru revenind la ceea ce părea să fie înainte de această dregătorie, professor de drept. Oare-și imaginează cât de caldă va fi primirea pe care i-o vor face studenții?
    • Like 5
  • Surprise me not, vorba lui Buggs Bunny. Baietiii isi urmeaza planul punct cu punct si nu le pasa de nimeni si de nimic. Vor ajunge la momentul in care nu vor renunta la putere chiar si daca populatia voteaza contra lor un lucru extrem de improbabil. Pentru a invinge un rau mare este necesar un rau si mai mare, Probabil schimbarile climatice vor ridica hoarde de oameni flamanzi si insetati care isi vor aminti din literatura romaneasca pe Duiliu Zamfirescu si Tanase Scatiu.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult