Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Ultima mare scamatorie a lui Liviu Dragnea: PSD e pe punctul de a-și sacrifica al doilea premier

Președintele Klaus Iohannis a strecurat la CSM, printre alte remarci, tema referendumului pe care-l anunța în iarna lui 2017, dar îl amână din motive strategice: „Am afirmat de câteva ori și o să continui să afirm, spre disperarea lor, că asemenea persoane nu au ce cauta în fruntea statului. Dintr-un interes personal, ei vor fi tot timpul dispuși să pună sub semnul întrebării justiția. Sistemul constituțional este în așa fel construit, încât accesul unor astfel de persoane la funcții înalte în stat este permis. Sunt convins că dacă ne apucăm vreodată să rediscutam arhitectura constituțională, principiul integrității pentru astfel de funcții trebuie inclus”, a spus președintele Iohannis membrilor CSM.

Cu alte cuvinte, dacă liderul PSD Liviu Dragnea vorbea în decembrie despre organizarea unui referendum legat de familia tradițională, un pretext sub care urmărește și ale modificări ale Constituției, șeful statului mută și el, propunând ca accesul la funcții de conducere (inclusiv cele obținute prin alegeri) a persoanelor cu probleme penale să fie interzis prin legea fundamentală.

Suficient de percutant, iar dacă întrebarea este bine formulată, ar putea să le aducă probleme celor din majoritate. Asta chiar și în eventualitatea în care cele două teme- familia tradițională și integritatea aleșilor- vor fi așezate strategic pe aceleași buletine de vot. Am putea asista la o prezență mare, cu familia tradițională trecută prin referendum, dar și cu interdicția celor care au dosare în justiție de a candida sau a fi numiți în funcții. 

2018 se anunță a fi un an chiar și mai zbuciumat decât 2017 care începea cu vestita ordonanță 13. Fiecare tabără va încerca să capitalizeze victoriile avute anul trecut. În ceea ce-l privește pe Klaus Iohannis, acesta va dori să conserve imaginea președintelui apărător al Justiției, cu relații în Occident. Atât el, cât și echipa de consilieri sunt conștienți că nivelul de popularitate e mult peste cele din sondajele institutelor ce gravitează în jurul majorității, care-l coboară la comandă pe el și țin artificial PSD la 40 la sută, deși partidul care a câștigat alegerile zdrobitor în 2017 este prăbușit ca încredere în toate mediile.

În ultimele zile au apărut informații din toate direcțiile că liderul PSD dorește să scape de Mihai Tudose.

Pe de o parte, Liviu Dragnea va juca pe o carte. Le va arăta celor din PSD că modificările legilor Justiției și modul în care ANI a fost redusă la tăcere sunt doar începutul. Urmează Codul Penal și Codul de Procedură Penală. Discursul va fi că uniți, se salvează toți de probleme penale, vor controla Justiția, vor numi pe cine vor cum vor și visul tuturor de a se descotorosi de procese și dosare se va împlini. Doar că pentru toate acestea e nevoie și de schimbarea lui Mihai Tudose, omul statului paralel rămas în urmă și cu programul de guvernare. Un semnal că Liviu Dragnea dorește schimbarea premierului e chiar atitudinea lui: se declară mulțumit, anunță că e un prim ministru bun, pe care-l apreciază, dar îi recomandă să fie mai calm. În primăvara-vara lui 2017, când Parlamentul l-a demis pe Sorin Grindeanu, Liviu Dragnea spunea și atunci că e mulțumit de echipa lui Sorin Grindeanu, că urmează o evaluare, dar că sunt în relații bune. La puțină vreme venea și schimbarea. În mai toate situațiile, afirmațiile lui Liviu Dragnea trebuie citite în sens invers. Atunci când președintele PSD spune NU, de fapt înseamnă DA. S-a văzut la emiterea OUG 13, când el nici măcar nu se afla în țară, dar acționa pentru el ministrul Iordache. S-a probat când a avut o ieșire violentă negând desființarea Pilonului II de Pensii, subiect care a fost reluat de actualul Ministru de Finanțe. S-a văzut când numărul 1 din PSD pretindea că se opune unor contramanifestații, dar își punea colegii să-i organizeze pe protestatari la poarta Cotroceniului. Dacă spune că e mulțumit de Tudose, este clar că-i vrea capul, doar că o va face, ca și până acum, prin alte voci, alte instrumente, alți membri de partid care să pună la îndoială performanța premierului. E de urmărit în zilele și săptămânile care urmează ce și cum vor vorbi despre Tudose primărița Capitalei, Gabriela Firea- care are un conflict mocnit cu acesta- și Lia Olguța Vasilescu. Dacă Gabriela Firea se va poziționa în zona neutră și nu va lansa atacuri la adresa lui Mihai Tudose, atunci înseamnă că intuiește că sfârșitul lui Liviu Dragnea în vârful PSD este aproape și va aștepta momentul potrivit să intre în luptă.

În cealaltă tabără, Mihai Tudose va urmări să consolideze influența pe care a câștigat-o la ultima bătălie din Comitetul Executiv, când a reușit să scape de Sevil Shhaideh și Rovana Plumb din pozițiile cheie. În anturajul actualului premier se vorbește tot mai mult despre influența nocivă a liderului Dragnea din cauza căruia PSD a rupt toate punțile de comunicare cu aproape toate segmentele din societate. Partidul are o imagine proastă atât în interior, cât mai ales pe plan internațional și este considerat nefrecventabil chiar și de către colegii din aripa socialistă europeană. La firul ierbii, în rândul pesediștilor de comune și orașe mici, toți știu că va veni și momentul decontului, când le vor cere din nou votul cetățenilor, iar prejudiciul de imagine al formațiunii este extrem de mare. În duelul de replici televizate, Mihai Tudose și-a arătat și el dinții- le recomandă miniștrilor care sunt sensibili să-și dea demisia, durează 3 secunde. În ultimele ieșiri publice, Mihai Tudose îi atacă voalat pe predecesorii săi perindați pe la putere, inclusiv pe cei din PSD, pe o temă extrem de dureroasă pentru publicul activ, lipsa investițiilor în autostrăzi și spitale. „Eu cred ca cine e calm pe anumite zone, nu înțelege ce se întâmplă. Dacă vrem să fim calmi că nu avem autostrăzi după 27 de ani de democrație, le urez succes celor care vor să fie calmi. Eu nu pot să fiu calm. N-avem spitale și vrem să fim calmi". Este singura dată în ultimul an când un om din fruntea Partidului Social Democrat vorbește clar pe limba clasei de mijloc și își asumă neliniștile mediului de afaceri ca fiind și sursa lipsei de calm imputată de Liviu Dragnea. Rămâne de văzut dacă la următoarea confruntare membrii CEX ai PSD se vor mai ruga de Mihai Tudose să rămână premier sau dacă vor merge pe mâna actualului lider.

În curând ne vom convinge și dacă trucurile de iluzionist ale lui Liviu Dragnea, care-i vrăjește pe membrii PSD și în cele mai grele momente, vor funcționa și de această dată. Mai are liderul PSD rezerve de confetti, trompete, vorbe dulci, pălării și iepuri pe care să-i scoată, cu care să le distragă atenția de la prăbușirea partidului din toate punctele de vedere? 

O primă petardă a fost aruncată - formațiunea vrea să-și desemneze odată cu mult speculata schimbare a lui Mihai Tudose candidatul pentru Cotroceni. Altfel, o temă ce le stârnește orgoliul membrilor PSD - aceștia nu au mai reușit să-și trimită omul în funcția de președinte de aproape un deceniu și jumătate. Își poate cineva închipui ce impact are pentru social democrați imaginea (încă) iluzorie a puterii totale, de la Cotroceni, Parlament, Executiv și până la Justiție? 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Daca nu am fi in secolul luminii, as zice ca traim in Papa Guinee, privind spre clasa politica si jurnalisti, ce ni se da si ce nu...de catre medii si societate !
    • Like 1
  • Constat ca o parte din presa, printre care si Republica aici de fata, se cloneaza dupa Antena 3 de pe vremea jucatorului Basescu. Daca atunci, la Antena 3, toate relele veneau de la Basescu, acum, la clonele Antenei 3, toate relele vin de la Dragnea. Chiar nu avem jurnalisti care sa se ridice deasupra unor persoane vremelnic aflate in niste functii de conducere, si sa atace problemele de sistem care perpetueaza aparitia unor astfel de 'personalitati' si de abuzuri, chiar toti jurnalistii sunt inregimentati, nici un jurnalist nu se mai priveste in 'oglinda' ?
    • Like 0
  • Poate așa o fi!
    primul ministru este si el un ...sinistru!
    La justiție avem un teoretician fricos ca-i rămâne odrasla pe drumuri!
    dragnea ,după părerea mea PUTE! (și la propiu și la figurat)
    ca se cearta în psd e treaba lor și oricum la densitatea de PROSTIE NESIMȚITĂ....(sa le strice ăstia pensia suplimentara cu impozitul ptr motoare peste 3000 cmc- ba,i psd cmc inseamna centimetri cubi...Nu te stresa)

    toată lumea vorbește de democrație fără violenta!.... Eu nu cred!

    Oare nu poate președintele sa dea o lovitura de stat...precum Carol.....GLUMESC,dar tare as vrea sa-I văd pe toți borfașii aia INCULTI cu "brățări".....
    • Like 1
  • florin check icon
    Bla, bla, bla... si bla, bla.
    Vad ca ''lupta anticoruptie'' se da mai abitir in Romania si Polonia. De asemeni SUA si-au amplasat forte militare tot in aceste tar. Acum vor sa amplaseze rachete dar pe banii nostrii. Acestea sunt faptele restul bla-bla.
    Coruptie? Va fi mereu in orice tara mai mult sau mai putin in functie de cat embargou economic vor decide ''imparatii lumii'' din SUA.
    • Like 0
    • @ florin
      Cosmin check icon
      Stai liniștit, SUA nu amplasează rachete pe banii rușilor.
      • Like 0
    • @ florin
      dalex check icon
      Poate ca vrei rachete rusesti "amplasate" ?
      Esti si tu un ?amplasat" ?
      • Like 0

Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult