Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

România văzută ca o pradă. Liviu și Mihai, partidul și partida

Liviu Dragnea - Mihai Tudose la CEx

(Foto: Inquam Photos / Octav Ganea)

Declarațiile de presă de la miezul nopții au fost doar o încercare ratată a liderilor PSD de a salva aparențele a ceea ce a fost în realitate, la CEx: o bătălie cu halebardele fluturate deasupra capului, urlete, demisii, înjurături, ieșiri din sală, întoarceri din drum, demisii acceptate, demisii anulate prin votul colegilor, demisii date, deși toată lumea se ruga în genunchi ca cei trei să rămână.

PSD a mers, din decembrie 2016, de când a câștigat alegerile parlamentare, pe un drum finit, cu o fundătură în capăt. O cale care nu ducea nicăieri. Deși își dădeau seama că la un moment dat nu vor mai avea pe unde să o ia, că nu pot merge înainta la nesfârșit, membrii adunării CEx a PSD au continuat să facă pași cu OUG 13, declarații de susținere a președintelui și deciziilor lui, demiterea propriului Guvern Grindeanu prin moțiune, beția de promisiuni și măsuri anunțate de partid și apoi trecute de Executiv la uitate (taxa pe solidaritate, naționalizarea Pilonului II, TVA split).

În această săptămână, principalul partid al României a ajuns în fundătură, în beznă, cu un zid mare în față. Unul care nu poate fi nici spart, nici dărâmat, nici sărit, nici ocolit pe la stânga sau pe la dreapta. 

La miezul nopții, membrii CEx, în frunte cu Liviu Dragnea, au făcut singura mișcare care se poate face în fața unui zid care nu e prevăzut cu nicio ieșire: pașii înapoi pe drumul invers, în căutarea unei soluții laterale, care să-i scoată la lumină.

Spiritele în PSD nu se vor liniști în perioada care vine, iar rădăcina tuturor relelor este că președintele formațiunii e liderul (aproape) suprem, dar nu poate lua sceptrul în mână și nu se poate așeza pe tronul de premier. E șeful, e recunoscut, e de temut, a câștigat alegerile, dar face combinațiile în culise, nu are autoritatea oficială, nu se poate întâlni cu alții ca el. Iar PSD nu e o haită care să accepte o conducere bicefală, în care oamenii să asculte în mod egal atât de liderul formal care nu poate fi prim ministru, cât și de liderul informal care este premierul și pretinde pe bună dreptate să-și facă singur echipa și să-și pună trezorierul de încredere să administreze banii așa cum vrea.

În miezul nopții, am văzut doi șefi care au încearcat să încapă pe același tron, care își iau sceptrul din mână unul celuilalt. Epuizați de bătălia de etapă, păstrează încă aparențele. Au vorbit unii despre alții pe numele mic pentru a da o dimensiune umană bătăliei la sânge- Liviu a zis / Mihai a dres/ Sevil nu mai suporta presiunea/ Rovana a decis că pleacă.

Altfel, declarațiile de presă au fost o înșiruire de propoziții care au fracturi de logică și se bat cap în cap. A reieșit că Sevil Shhaideh, Rovana Plumb sunt extraordinare, că au plecat la dorință proprie, deși nu le-a cerut nimeni asta, că și-au dat demisiile încă de luni-marți chiar dacă nici premierul nu prea dorea asta (deși a ieșit la mai multe televiziuni și a spus clar că le vrea plecate). Doamnele ministru și-au menținut deciziile și comunicat în CEx, dar colegii au votat împotrivă, instituțiile de la Bruxelles le felicită și le trimit bezele, liderul Liviu Dragnea le vrea în Executiv. 

Și atunci de ce au plecat și de ce a fost nevoie de atâta circ, dacă demisia este un act unilateral și oamenii aceștia și-au anunțat plecările încă de la începutul săptămânii?

Cât despre Răzvan Cuc, din declarațiile de joi noapte am aflat că acesta este o lumină, a făcut lucruri ieșite din comun la Transporturi, a realizat extrem de multe minuni, văzute, dar mai ales nevăzute. Culmea, aberant (acesta din urmă nu are nici probleme penale), împotriva tuturor argumentelor, rugăminților, realizărilor care ar fi trebuit să-l păstreze în funcție, și-a dat demisia, chiar dacă el însuși a plecat nemulțumit de această decizie. 

Peste toate, membrii CEx s-au dus acasă supărați toți, Mihai e un premier bun, Liviu este un președinte bun, cu susținere, a fost o problemă de comunicare, PSD a trecut printr-o cumpănă foarte mare. Evident, și de acestă dată, criza din PSD a fost declanșată de oameni din afara partidului- urmează să aflăm în zilele acestea că a fost Soros, multinaționalele, binomul, agenturile, străinii, americanii, ambasadele.

Vineri are loc o nouă ședință CEx, se stabilește cine le va lua locul demisionarilor. E de urmărit cine-și impune oamenii și mai ales dacă Liviu Dragnea mai reușește să-și planteze în cele mai bănoase ministere, care stau pe sacii cu bani, apropiații intimi, loiali până la capăt, de calibrul personajului Sevil Shhaideh. E de urmărit, de asemenea, în săptămânile care vin, câte din măsurile de guvernare vor mai fi comunicate de la partid și contrazise apoi în programul Executivului, conectat la realitatea economică și cu acces la resursele financiare. Și- să nu uităm- cum se rezolvă marea reformă a Justiției căreia i se opun în scris mai bine de jumătate din magistrați.

Un semnal puternic despre direcția în care o iau Partidul și guvernarea va veni atunci când se va lua o decizie foarte clară cu privire la trecerea contribuțiilor angajatorilor la angajați- măsură despre care se anticipează că va scădea salariile cu până la 20%. Cât despre componența Guvernului, dacă PSD a luat-o pe drumul înapoi dinspre fundătură spre lumină, e de așteptat să asistăm la o nouă remaniere până spre final de an, când vor fi împinși afară din barcă Olguța Vasilescu și Carmen Dan de la Interne, ambele considerate oamenii lui Liviu Dragnea. 

Și dacă e să luăm în serios remanierea de joi noapte, e stranie păstrarea în actuala echipă a lui Liviu Pop la Educație și a lui Florian Bodog la Sănătate, dacă ne raportăm la demisia inexplicabilă a lui Răzvan Cuc, această tânără speranță cu parcurs de cometa Halley despre care am aflat că a avut rezultate nemaipomenite la Transporturi, dar pleacă. Iar acesta este un semn foarte clar că miza bătăliei de ieri a fost remanierea portofoliilor cu cei mai bogate bugete, unde se decide cine primește bani și nu neapărat schimbarea incompetenților.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • pe mine ma distreaza titlul: "România văzută ca o pradă." dar si voi va legati doar de "personalitatile" vizibile la televizor si nu spuneti absolut nimic despre miiiile de directori de institutii de stat care hacuiesc bugetele lor aprobate fara sa le poata face nimeni nimic desi in ziua de azi e evidenta achiztia de 15.000 eur facuta fara licitatie chiar si pentru un fas de echipament IT sau licenta de nimic.
    • Like 0
  • E un citat din biblie,cred,"viata ca o prada".De acolo s-a inspirat si Marin Preda.Si imi place,sincer,mesajul acelui fragment,"Dar pe tine te voi izbavi,zice Domnul,si nu vei fi dat in mainile oamenilor de care te temi"Ne e teama,nu-i asa? de acesti oameni de sus,atat de capabili de a ne tine cu sufletul la gura-ce mai pot strica oare?"sufletul tau va ramane la tine ca si cand ai fi dobandit o prada,pentru ca tu ti-ai pus nadejdea in Mine",zice Domnul".Va lipseste din acest articol doar mesajul de incurajare. Da,romania e ca o prada. Dar apartine celor multi-si chiar daca e usor sa nu mai crezi in democratie-ei o au.In ideal. Nici eu nu vad multe cazuri de romani simtiti si stapani pe un proiect democratic.Cand se vor interesa mai mult,vor reusi..mai multi.
    • Like 1
  • E ieste frate, este politica, stiri, ce mai detoate ... asta e viata, colorata, piperata, mai e colo in ardei iute ... tre sa traiasca toata lumea ... ca stanga basculeaza, ca nu pot sa zic penduleaza, ca nu am toate datele ... de la darvinism la reincarnare e mai presus de buna-ziua, si dreapta asteapta comenzi spirituale pentru a reactiona in consecinta ... cata spititualitate, de unde si pana unde, asta este dilemma politicii romanesti, ca sa nu intre stanga intr-un prelungit Hallowin, unde nimeni nu mai stiu unde si cine este ... hai la masa ... :)
    • Like 0
    • @ Liviu Dan Baltatu
      Asa. Si forma scurta ? Fara sa pari mai destept decat esti...
      • Like 0
    • @ Camp Sorin
      Cand faci politica, am impresia ca esti de stanga incadrat, integrat ... si cu cat lucrurile evolueaza pe taram atlantic cu ayay sunt msi multe restrictii, incat stanga o ia la dreapa si invers. Ina din variante interesante este schimbarea de constitutie, schimarea de ritm existential si spiritual ... cam asta e. O zi cu bucurie !
      • Like 0
  • De ce trebuie să raportăm totul la ”de dreapta” sau ”de stânga ? De ce întodeauna trebuie să ne punem ”tichia de argint” când la un bolnav de cancer îi trebuie doar o singură cură care este bună ? Când la un țăran (lucrător al pământului) îi trebuie tractor nu tanc, mașini agricole nu discursuri, furaje pentru animale nu tiruri cu anvelope uzate pentru a ne da de mâncare la TOȚI. Când la bebeluși le trebuie lapte matern dar, mai ales căldură maternă și paternă 24 din 24 până la o anumită vârstă. E declarat împotrivă cineva ”de stânga” sau ”de dreapta” la aceste exemple ? Suntem de circa 60 de ani în această marasmă a comunismului mai întâi bolșevic iar apoi post Gorbaciov, actual putinist. Ce-i ilar este că cel mai degradat este comunismul practicat actual la Kremlin de predecesorii inventatorilor...comunismului. Johannis vine și el cu prostia că ”un guvern de tehnocrați nu ar fi de dorit acum” !? Păi tocmai acești tehnocrați sunt ce nouă ne trebuie : nici de stânga nici de dreapta. Sunt persoane care nu au grija partidului, a ședințelor de partid, a alimenta pozitiv imaginea partidului sau pușculița partidului, etc. Sunt OAMENII POTRIVIȚI la LOCURILE POTRIVITE cum au fost ministrul sănătății, ministrul educației, ministrul de interne, ministrul muncii, etc. împreună cu Cioloș în guvernul său. Astăzi în România, TOATE PARTIDELE sunt o apă și-un pământ din cauze diferite, dar care nu au importanță. Dacă nu au făcut nimic DECÂT rău în 27 de ani, înseamnă că au devenit un balast pentru societatea românească, nu reprezintă nimic bun, sunt O(zero) și, au devenit nuli și neaveniți în a conduce țara.
    • Like 1
  • Foarte bland si cuminte articol, grijuliu parca sa nu sparga niste portelanuri care sunt papusile PSD_ALDE...Niciun cuvant despre Viorel Ilie, la care vesnicul si de neatinsul Tariceanu tine ca la ochii din cap si manipuleaza masele perfid si eficient cum ca nu vrea ca DNA sa dirijeze guvernarea...Ei nu au grija sa aleaga oameni curati pentru ca ei aleg numai 'de-ai lor', cu metehne de rapacitate, cu mai putine scrupule, invartiti, adica, si pe urma acuza DNA ca se baga in treburile lor :(....Pana nu vor intelege ca lumea e cu ochii pe ei si ca nu le merge chiar sa musamalizeze totul, nu vor castiga increderea nimanui dintre oamenii vigilenti atat din tara cat si din strainatate.
    • Like 2
  • Deși nu avea probleme penale, aseară dl Cuc și-a prezentat demisia în fața colegilor de partid.
    Moțiunea simplă depusă de USR împotriva fostului ministru al transporturilor a avut succes!
    Un fel de bombă cu explozie întârziată care s-a declanșat în spatele ușilor închise ale CEx-ului PSDist în orele târzii ale nopții.
    Uite că face și opoziția ceva!
    • Like 1
  • check icon
    Ne facem iluzii degeaba:atata timp cat tara asta va fi condusa de forte de stanga nu avem nici o sansa in "clasamentul" pe natiuni din toate punctele de vedere! Tot ultimii vom fi aproape in toate...Asa a spus si marele strateg fsn-ist Brucan: 50 de ani tara sa fie condusa de forte de dreapta care stiu sa o faca bogata si apoi sa vina cei de dreapta sa imparta bogatia...
    • Like 4
    • @
      Nu mai stiu ce a mai zis Brucan la vremea lui insa, in opinia mea - ca adept al politicilor de dreapta, consider ca totdeauna este bun un echilibru. Un ciclu de 50 de ani de conducere de dreapta poate conduce la tensiuni si posibile miscari cu urmari neasteptate si, mai ales, foarte probabil nedorite.
      Pe de alta parte - sa fim seriosi, pesedeul nu este un partid de stanga. Este doar o gasca formata dintr-o suma de indivizi dubiosi, sustinuta de un corp de membri multumiti cu niste firimituri cazute de la masa bo$$-ilor si pentru care moralitatea reprezinta o notiune straina si fara rost. Pretinsa lor ideologie de stanga este doar masca sub care manipuleaza electoratul dispus sa inghita povesti de genul celor servite de respectivii.
      • Like 1
    • @ Iron Spike
      bine zis....
      • Like 0
    • @ Iron Spike
      Intre moralitate si principii as alege tradia, este mai de bun simt, mai familiala si cred ca aduce mai multe prosperitate, cel putin mai multa incredere.
      • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult