Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Ultima zi din an în care am aprins candela pe vatră

Candela aprinsă

M-am trezit și m-am spălat pe ochi. Am aprins candela pe vatră și m-am gândit că e ultima dată când o fac în acest an.

Un an greu, în care viața mi-a dat să experimentez multe. Am trecut spre sfârșit de an de la agonie la extaz, dar și în extaz aveam încă inima din agonie.

Și pentru umanitate a fost un an greu. A ieșit din pandemie direct în război. Aici, aproape, frate creștin ucide frate creștin cu pretextul că îi apără credința și ființa.

Mâine dimineață, când o voi aprinde, va fi alt an. Ce îmi doresc pentru noul an!?

...Să aprind candela dimineața...

... O să spuneți că e puțin să îmi doresc asta, dar nu e puțin, e totul. Dacă am ajuns până la vatră înseamnă că pot merge, respir, trăiesc... Dacă m-am dus să aprind candela înseamnă că m-am gândit la Dumnezeu și mi-am ridicat sufletul spre El, ca prim gest al dimineții... Cum să fie puțin toate astea!?

...Să ardă focul în sobă și eu să îl aud trosnind, să fie cald în casă, să fie pe plită o oală cu lapte fierbinte și un ceaun în care să fac mămăliguță, ca în dimineața aceasta...

...Iar vă simt gândind că e puțin asta...

...Nu e puțin deloc. Înseamnă că Dumnezeu mi-a dat tot ce îmi trebuie. Lemne, căldură, mâncare... Să aud focul trosnind în sobă pentru mine e fericire...

...Să mă sune copiii din când în când ca să știu că sunt bine e raiul meu pe pământ...

...Și tot din când în când să fiu inspirată să scriu, că să îmi împlinesc menirea pentru care am venit pe pământ...

...Să fie pace în lume; să aud că David l-a învins pe Goliat încă o dată în timpurile noastre...

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult