Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Un an de FIT - Finanțe pe înțelesul tuturor: Peste 5 milioane de persoane au urmărit în 2024 seria „De toți banii by BT”, 25.000 de elevi și studenți au luat parte la sesiuni educative interactive

BT-fit

Banca Transilvania sărbătorește un an de la lansarea FIT - Finanțe pe Înțelesul Tuturor, un program inovator de educație financiară care își propune să aducă noțiunile financiare mai aproape de oamenii simpli. Peste 5 milioane de persoane au urmărit, în ultimele 12 luni, seria video „De toți banii by BT”, din inițiativa FIT, iar la quiz-ul dedicat au fost 35.000 de participanți, dintre care 8.000 au obținut scorul maxim. Mai mult de 25.000 de elevi și studenți au luat parte la sesiuni interactive și au primit materiale educaționale personalizate.

Seria „De toți banii by BT” a transformat noțiuni financiare complexe în discuții relaxante și accesibile. Programul oferă soluții utile pentru gestionarea banilor, investiții, economii, siguranță online, credite imobiliare, pensii sau leasing. De asemenea, explorează importanța asigurărilor și multe alte subiecte relevante, explicate simplu, clar, astfel încât să fie ușor de înțeles de către oricine este interesat.

Invitați precum The Motans, Ana Maria Brânză, Neti Sandu, Micutzu, Speak, Hype Fox au adus în fața publicului povești personale, momente autentice care au dat culoare fiecărui episod. De cealaltă parte, specialiști precum antreprenorul tech Dragoș Stanca și profesorul de economie Cristian Păun au completat discuțiile cu informații valoroase și recomandări practice, ușor de aplicat în viața de zi cu zi.

Economisirea, „plasa de siguranță” financiară

Primul episod al seriei „De toți banii by BT”, intitulat „Economisirea”, a adus în prim-plan importanța obiceiului de a pune bani deoparte. Invitații - profesorul Cristian Păun, astrologul Neti Sandu și creatorul de conținut Alex Zlăvog - au discutat despre provocările și beneficiile economisirii.

Profesorul Cristian Păun a subliniat că economisirea reprezintă fundamentul stabilității financiare, fiind un comportament care poate fi cultivat chiar și cu sume mici. Dobânda compusă și planificarea riguroasă sunt factori-cheie în multiplicarea economiilor. Neti Sandu a împărtășit propria strategie de economisire, pentru a fi pregătită în cazul unor cheltuieli neprevăzute. La rândul său, Alex Zlăvog a atras atenția asupra importanței creării unei „plase de siguranță” financiare, admițând că economisirea necesită disciplină și determinare.

Vezi aici episodul despre economisire.

Cum te protejezi de amenințările online

Un alt episod „De toți banii by BT” a avut în centrul discuției riscurile cibernetice. Fraudele online, atacurile de tip phishing și furtul de identitate sunt doar câteva dintre pericolele la care suntem expuși zilnic. Invitații episodului au vorbit despre cât de importantă este educația digitală și care sunt cele mai eficiente măsuri de protecție, ca să evităm pierderile financiare și compromiterea datelor personale.

Dragoș Stanca, antreprenor tech, a explicat că fraudele online pot lua forme diverse, de la manipularea opiniei publice la pierderea banilor din conturi. „Exact la fel cum ne păzim de hoți sau de accidente pe stradă, trebuie să ne păzim de accidente și escroci și în spațiul digital”, a punctat Stanca. Cele mai frecvente atacuri implică mesaje de tip scam sau phishing, prin care utilizatorii sunt păcăliți să-și divulge datele bancare sau parolele. O măsură simplă, dar eficientă, este utilizarea autentificării în doi pași. Totodată parolele trebuie să fie unice - câte una pentru fiecare cont - și complexe.

Un alt risc semnalat este furtul de identitate, prin care infractorii pot utiliza datele victimei pentru a realiza tranzacții frauduloase sau pentru a contacta alte persoane în numele acesteia. Psihoterapeutul Denisa Sima a povestit cum, la un moment dat, și-a blocat cardul bancar, după ce a observat tranzacții neautorizate. „Din fericire, am reușit să-mi recuperez sumele pierdute”, a declarat ea. De asemenea, malware-ul și ransomware-ul rămân pericole constante, atacatorii utilizând diverse metode pentru a bloca accesul la date sau pentru a fura informații sensibile.

Vezi aici episodul despre siguranța online

Creditele. „Să îți iei un credit exact cât ai nevoie și să înțelegi cum funcționează dobânzile”

Accesarea unui credit poate fi soluția ideală pentru a-ți atinge obiectivele de viață, însă vine la pachet cu responsabilități majore. În alt episod din seria „De toți banii by BT”, invitații - Laura Giurcanu, Speak și Dan Badea - au discutat despre gestionarea corectă a creditelor.

Laura Giurcanu a punctat dificultățile întâmpinate de cei cu venituri instabile, cum ar fi contractele pe drepturi de autor. „Trebuie să ai siguranța unui loc de muncă stabil, iar rata să nu depășească un anumit procent din venituri”, a explicat ea, subliniind importanța menținerii unei bune relații de comunicare cu banca. La rândul său, Speak a povestit despre primul său credit, contractat pentru achiziția unui apartament, pe care l-a considerat o investiție necesară pentru viitor.

Dan Badea a atras atenția asupra dobânzilor și variabilității ratelor în funcție de indicatori precum ROBOR și IRCC, factori care pot influența considerabil costul unui credit pe termen lung. „Important este să îți faci un calcul realist și să nu te arunci mai mult decât poți duce. Să îți iei un credit exact cât ai nevoie și să înțelegi cum funcționează dobânzile”, a declarat actorul, subliniind nevoia de educație financiară pentru a lua decizii informate.

Vezi aici episodul despre credite

„Nu luăm decât una, pentru că nu avem bani. Trebuie să mai muncim”. Educație financiară pentru copii

Educația financiară începe în familie, iar părinți-vedete precum Alessandra Stoicescu, Adela Popescu și Vladimir Drăghia au vorbit la „De toți banii by BT”, despre cum pot fi integrate în activitățile zilnice ale copiilor lecțiile despre bani. În cadrul emisiunii, parte a proiectului FIT - Finanțe pe Înțelesul Tuturor, aceștia au povestit despre metodele lor de a explica economisirea și valoarea banilor celor mici.

Alessandra Stoicescu a folosit o vizită la mall pentru a-i explica fiicei sale conceptul de cumpătare. „Nu luăm decât una, pentru că nu avem bani. Trebuie să mai muncim”, a explicat ea fiicei sale. Actorul Vladimir Drăghia a început lecțiile despre bani prin povestiri despre troc și despre motivul pentru care au fost inventați banii. El a povestit că și-a îndrumat fiica să descopere activități care să-i placă și din care să poată câștiga bani în viitor. „Dacă faci bani din plăcere, vei avea o viață fericită”, a subliniat actorul.

La rândul său, Adela Popescu crede că exemplul personal este cel mai bun model pentru un copil. „Dacă părinții sunt chibzuiți, copiii vor învăța acest lucru. Dacă părinții sunt generoși, copiii vor fi și ei generoși”, a spus actrița. Ea a mărturisit că preferă să își învețe copiii despre bani prin jocuri și experiențe practice – copiii pot să economisească, apoi să își cumpere jucăriile dorite.

Episodul despre educația financiară pentru copii

Proprietar sau chiriaș

În alt episod „De toți banii by BT” invitații au discutat despre credite pentru locuințe și despre a fi chiriaș sau a deveni proprietar, o decizie care depinde de venituri și priorități. Profesorul Cristian Păun a subliniat avantajele unei locuințe proprii, care elimină costurile chiriei și poate reprezenta o investiție valoroasă în timp. Totuși, el a avertizat că o astfel de achiziție reduce flexibilitatea, mai ales în contextul unei lumi globalizate.

Pentru cei care iau în calcul un credit, economista Ana Țepuș explică diferențele dintre creditul ipotecar și cel imobiliar. În timp ce creditul ipotecar este garantat exclusiv cu locuința cumpărată, cel imobiliar oferă mai multă flexibilitate, dar vine cu costuri mai mari. „Ipoteca te face proprietar, dar până la stingerea creditului, nu poți folosi integral bunul,” a adăugat Cristian Păun.

Un avans consistent este important pentru reducerea ratelor și obținerea unor condiții financiare mai bune. Totodată, avansul reprezintă un exercițiu util de economisire, mai ales pentru tineri. Cristian Păun recomandă simulări detaliate pentru a înțelege costurile reale ale unui credit pe termen lung și pentru a te asigura că rata lunară nu depășește 40% din venitul disponibil.

Pentru cei care preferă flexibilitatea, chiria rămâne o opțiune potrivită, mai ales în lipsa unui venit stabil. „Dacă diferența dintre chirie și rata lunară este justificată de avantajele pe termen lung ale proprietății, atunci cumpărarea unei locuințe devine o investiție inteligentă,” a concluzionat Ana Țepuș. Indiferent de alegere, pregătirea financiară și analiza atentă sunt esențiale.

Vezi aici episodul despre credite imobiliare și ipotecare

Printre temele dezbătute în alte episoade „De toți banii by BT” s-au numărat leasingul și pensiile. Discuțiile despre investiții au fost abordate alături de Micutzu și Adi Nicolae, subliniind pașii necesari pentru a începe să investești și cum să alegi cele mai potrivite soluții de asigurare. Un episod despre siguranța financiară i-a avut invitați pe The Motans și Ana Maria Brânză, care au discutat despre importanța asigurărilor și cum să alegem soluțiile care ni se potrivesc cel mai bine.

Cu un limbaj prietenos și exemple concrete, programul FIT a redefinit modul în care educația financiară este percepută în România, ajutând publicul să ia decizii mai sigure și informate.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult