Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Un antreprenor merge pentru o aprobare la funcționarul-Dumnezeu. „Nu a lucrat nicio zi în privat și nu-și pune problema investiției”

Oana Moraru - FB

(Foto Facebook/Oana Moraru)

Expertul educațional Oana Moraru, fondatoarea Helikon, a povestit la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 experiența sa de a autoriza o școală privată în București. 

Moraru a spus că a făcut toate demersurile necesare, dar Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP) ar fi respins de patru ori punctul de vedere ISU care spunea că imobilul nu are nevoie de aviz, pentru că înainte a fost tot școală. Într-un punct de vedere pentru Edupedu, ARACIP neagă acuzațiile și susține că școala privată nu poate începe cursurile în acest an şcolar.

„Am încercat să deschidem o școală primară privată în București, la insistența părinților. Pentru asta trebuie să mergi la o agenție (ARACIP - n.n.) care se ocupă de evaluarea procesului educativ în România și pe școli private și de stat. Entitatea îți evaluează dosarul, depui o documentație despre intențiile de a deschide o școală, o documentație tare stufoasă, cu tot cu autorizările pe spațiu, pe sănătate, ale clădirii. După care procedura spune că aștepti evaluarea, să vadă dacă respecți standardele formulate de această agentie, ARACIP. Am plătit o taxă, am semnat contract și am așteptat procedura de evaluare. Ne-au spus să așteptăm vizita în teren. La mai multe săptămâni după asta, timp în care am făcut investiții serioase, în baza materială, au trimis o notă de verificare în care spun că toate documentele sunt vizibile, încărcate în plaformă și că m-am încadrat în termenul dat de ei. Din momentul în care am primit acel email am considerat că sutem pe drumul cel bun și că pot face cealaltă parte a investiției, serioasă, în baza materială. E vorba de sume mari”, a povestit Oana Moraru la emisiunea „În fața ta”.

„Asta se întâmpla în iulie, deci aveam 7 săptămâni cu totul să declanșeze o zi de inspecție în urma căreia se face un proces verbal și se propune la ministrul Educației autorizarea școlii, prin ordin de ministru.

În aceste 7 săpămâni a fost o permanentă chestionare a documentului nostru de siguranță la incendiu, era un punct de vedere emis de ISU cum că această clădire nu are nevoie de autorizare pentru că ea e istoric școală și nu am adus niciodată modificări construcției. Școala începe luni, căutăm o soluție juridică valabilă de a funcționa în baza unei ordonanțe a aprobării tacite, din 2003 e dată ordonanța”, a spus expertul educațional. 

Oana Moraru: E un simptom al funcționarului român care e de 20 de ani în scaun și care în momentul ăsta e mai puternic decât autoritățile din minister. Pur și simplu e o hachiță personală de a-și impune discreționar părerea asupra unui document. Nici măcar asta propriu-zis nu au făcut-o, ci s-au făcut că tot trimit adrese la ISU, la IGSU, la Ministerul de Interne ca în tot acest interval eu să nu mai am timp...

Moderator: E un blocaj din partea statului la adresa școlilor private?

Moraru: Nu cred că e un blocaj la adresa...sunt multe școli private în situatii asemănătoare. Sunt multe frecușuri instituționale aberante. Dar nu cred că e un program propriu-zis de descurajare a sistemului privat. Nu am nicio dovadă să cred asta.

Moderator: Te descurajează pur și simplu prin birocrație.

Moraru: E vorba de atitudinea superioară a funcționarului român care nu a lucrat o zi în privat și care nu-și pune problema investiției dinainte și a seriozității mele. Nu a fost o joacă să deschid o școală. Investiția în școală e undeva la 80.000 de euro.

Moderator: În timpul acesta, în care încercați să aflați ce nu e bine și vă mai cereau tot felul de puncte de vedere și acte, ați stat de vorbă cu acești funcționari?

Moraru: Ne-am văzut în vreo trei audiențe. (Cum arată o asemenea audiență?). E aerul acela ne așezăm noi de o parte, voi de alta. Genul de fraze băgate ca un pumn în gură la care nu ai ce să spui, genul de afirmatie așa interpretăm noi un document.

Într-un răspuns trimis Edupedu.ro, ARACIP spune că Inspectoratul pentru Situații de Urgență a comunicat, pe 19 august, că în clădirea în care Oana Moraru vrea să deschidă școală privată în București ar fi funcționat în 2003 o instituție cu altă activitate decât cea de învățământ, caz în care este obligatorie obținerea autorizației de securitate la incendiu.

„Pe data de 30 august, d-na Moraru a prezentat un document de la IGSU, prin care acesta revine la documentul înregistrat la noi pe data de 19 august. Ca urmare, deși nu ne-a fost adresat în mod direct, am luat în considerație acest ultim document”, spune ARACIP la solicitarea Edupedu.ro.

Întrebată când va începe cursurile școala pentru care Oana Moraru a depus dosarul de evaluare, Agenția a răspuns că „Ordinul de Ministru va putea fi emis începând cu anul școlar 2020-2021 – dar, numai dacă, în urma vizitei de evaluare externă și a procedurii legale care urmează (…), se va constata îndeplinirea standardelor naționale de evaluare”.

Emisiunea „În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, de la ora 14:05.

ARACIP a transmis luni un drept la replică în urma emisiunii „În fața ta”, care a avut-o ca invitat pe Oana Moraru: 


Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Da, e destul de jenanta situatia sistemului nostru de invatamant; mai ales al programei scolare, care, nu descopera valorile si aptitudinile fiecarui ins in parte,ci, dimpotriva datorita inundarii efective cu material de studiu inutil, ii ingroapa pe bietii invatacei. Imi aduc aminte cu mare regret de inutilitatea multor subiecte invatate in perioada liceului mai ales
    • Like 0
  • Problema e si ca avem o populatie care nu intelege ca initiativa privata si competitia in educatie nu pot sa aduca decat progres si o crestere a calitatii educatiei.
    • Like 2
    • @ Daniel Ardelean
      Gabi check icon
      Subscriu.
      +Like
      • Like 0


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult