Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Un apartament comunist care aparținea părinților și-a „fluidizat” compartimentarea pe gustul copiilor

Locul? La Drobeta-Turnu Severin, un oraș pe care încă nu-l bifasem pe lista noastră de design travels.

Contextul? Un apartament dintr-o clădire de locuințe colective construită înainte de 1990, care s-a adaptat dorințelor noilor lui proprietari, transformându-și geometria interioară într-un spațiu fluid – un context actual, recurent, așa cum ne-au spus arh. Cătălin Trandafir și arh. Irina Filofi (Filofi și Trandafir Arhitectură), autorii amenajării.


“Pe scurt, povestea sună așa: un cuplu tânăr se mută în apartamentul parinților aflat într-un bloc construit înainte de revoluție. Se petrece o schimbare de generație, iar locuința se pregăteste de un al doilea ciclu în existența sa. În acest caz, Adi și Cristina doresc să se mute în apartamentul parinților și, fără să îi găsească o definiție precisă, caută un alt feeling de locuire, unul mai apropiat de viața lor. Apartamentul, în forma sa existentă, nu pare că ar putea satisface aceasta condiție, astfel că cei doi contactează un arhitect, pe care îl cunosc vag, prin prieteni comuni”, am aflat de la autorii proiectului.

A urmat o etapă în care arhitectul din poveste, Cătălin Trandafir, și colaboratoarea lui, Irina Filofi, au încercat să afle mai multe despre necesitățile cuplului de proprietari, despre dorințele lor, despre idei și planuri. Rezultatul: o sumă de particularități în care motivul fluidității a devenit cap de listă, iar dansul printre texturi, culori și lumină s-a regăsit la tot pasul – “de la zona de intrare, ludică, primitoare, către zonele nocturne, unde culorile se sting treptat, texturile devin moi, iar lumina scade tot mai mult”, ne-au explicat arhitecții.

Placările cu cărămidă antichizată au fost realizate de Kromston (Arad). Corpurile de iluminat vin de la Smart Loft (Cluj-Napoca).

Libertatea de mișcare, adaptabilitatea și spațiile deschise se subînțeleg atunci când discutăm despre fluiditate, așa că ajustările apartamentului au constat mai ales în dărâmarea compartimentărilor ușoare care existau inițial, renunțarea la o mare parte a ușilor interioare și redesenarea aproape integrală a suprafeței interioare, de 60 mp utili. Proprietarii s-au implicat îndeaproape în tot ce a ținut de execuție și au ținut cu strictețe la planurile inițiale, așa că lucrările au durat mai bine de doi ani și au trecut prin mai multe echipe de meseriași, demolări și reconstruiri, fără compromis. Ne place să auzim de atâta fermitate și implicare!

Plăcile ceramice vin de la Gineta Design (București).

Ne place și rezultatul planurilor: spații cu personalități proprii, treceri atent coordonate, personalizare și dinamică.

“Layout-ul final are în componența sa o bucătărie cu dining, un living, un dormitor master cu dressing, un dormitor secundar, o baie, o loggie și un balcon (nr: ultimele două nu apar în fotografii). Ne-am jucat cu suprafețe lise, mono-culoare pentru planurile secundare, pattern-uri custom realizate din plăci de porțelan colorat pentru zonele pe care le-am dorit vioaie, mochetă pentru zonele soft, cărămidă antichizată pentru zonele hard. Mobilierul custom, construit într-un atelier local, este realizat din panouri de mdf”, au completat arhitecții. 

Ușile vin de la Mecanoplast (Baia Mare). 

Îți spuneam la început că nu am mai vorbit până acum despre vreun proiect din Drobeta-Turnu Severin, așa că nu puteam încheia prezentarea apartamentului “fluidizat” fără să aplaudăm faptul că apetitul designist se întinde tot mai mult de-a lungul și latul țării. La mai multe ocazii să ne mărim lista de design travels!

“Este vorba de un amestec de furnizori și producători de mobilă din București, Arad, Baia Mare, aleși de un birou de arhitectură din Cluj-Napoca pentru un proiect realizat în Drobeta-Turnu Severin – un rezumat grăitor pentru conjunctura națională a pieței de design interior, care începe să depășească tot mai ușor scara localității”, ne-au explicat arhitecții.

Fotografii: prin Filofi și Trandafir Arhitectură

Articol preluat de pe Designist.ro

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • O veste proasta, acum noile construcții în cartierele (era să scriu mizerii),, rezidențiale sunt mult mai mici față de cele construite în anii '80 dar și distanță între blocuri s-a micșorat considerabil asta ca să nu mai vorbesc de străzi sau Doamne Ferește de trotuare. Lucrarea arhitecților însă e interesantă, arată bine.
    • Like 0
  • Ada check icon
    Perfect !
    Imi place foarte mult.
    Mai ales baia... o nebunie !
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult