Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Un apartament comunist care aparținea părinților și-a „fluidizat” compartimentarea pe gustul copiilor

Locul? La Drobeta-Turnu Severin, un oraș pe care încă nu-l bifasem pe lista noastră de design travels.

Contextul? Un apartament dintr-o clădire de locuințe colective construită înainte de 1990, care s-a adaptat dorințelor noilor lui proprietari, transformându-și geometria interioară într-un spațiu fluid – un context actual, recurent, așa cum ne-au spus arh. Cătălin Trandafir și arh. Irina Filofi (Filofi și Trandafir Arhitectură), autorii amenajării.


“Pe scurt, povestea sună așa: un cuplu tânăr se mută în apartamentul parinților aflat într-un bloc construit înainte de revoluție. Se petrece o schimbare de generație, iar locuința se pregăteste de un al doilea ciclu în existența sa. În acest caz, Adi și Cristina doresc să se mute în apartamentul parinților și, fără să îi găsească o definiție precisă, caută un alt feeling de locuire, unul mai apropiat de viața lor. Apartamentul, în forma sa existentă, nu pare că ar putea satisface aceasta condiție, astfel că cei doi contactează un arhitect, pe care îl cunosc vag, prin prieteni comuni”, am aflat de la autorii proiectului.

A urmat o etapă în care arhitectul din poveste, Cătălin Trandafir, și colaboratoarea lui, Irina Filofi, au încercat să afle mai multe despre necesitățile cuplului de proprietari, despre dorințele lor, despre idei și planuri. Rezultatul: o sumă de particularități în care motivul fluidității a devenit cap de listă, iar dansul printre texturi, culori și lumină s-a regăsit la tot pasul – “de la zona de intrare, ludică, primitoare, către zonele nocturne, unde culorile se sting treptat, texturile devin moi, iar lumina scade tot mai mult”, ne-au explicat arhitecții.

Placările cu cărămidă antichizată au fost realizate de Kromston (Arad). Corpurile de iluminat vin de la Smart Loft (Cluj-Napoca).

Libertatea de mișcare, adaptabilitatea și spațiile deschise se subînțeleg atunci când discutăm despre fluiditate, așa că ajustările apartamentului au constat mai ales în dărâmarea compartimentărilor ușoare care existau inițial, renunțarea la o mare parte a ușilor interioare și redesenarea aproape integrală a suprafeței interioare, de 60 mp utili. Proprietarii s-au implicat îndeaproape în tot ce a ținut de execuție și au ținut cu strictețe la planurile inițiale, așa că lucrările au durat mai bine de doi ani și au trecut prin mai multe echipe de meseriași, demolări și reconstruiri, fără compromis. Ne place să auzim de atâta fermitate și implicare!

Plăcile ceramice vin de la Gineta Design (București).

Ne place și rezultatul planurilor: spații cu personalități proprii, treceri atent coordonate, personalizare și dinamică.

“Layout-ul final are în componența sa o bucătărie cu dining, un living, un dormitor master cu dressing, un dormitor secundar, o baie, o loggie și un balcon (nr: ultimele două nu apar în fotografii). Ne-am jucat cu suprafețe lise, mono-culoare pentru planurile secundare, pattern-uri custom realizate din plăci de porțelan colorat pentru zonele pe care le-am dorit vioaie, mochetă pentru zonele soft, cărămidă antichizată pentru zonele hard. Mobilierul custom, construit într-un atelier local, este realizat din panouri de mdf”, au completat arhitecții. 

Ușile vin de la Mecanoplast (Baia Mare). 

Îți spuneam la început că nu am mai vorbit până acum despre vreun proiect din Drobeta-Turnu Severin, așa că nu puteam încheia prezentarea apartamentului “fluidizat” fără să aplaudăm faptul că apetitul designist se întinde tot mai mult de-a lungul și latul țării. La mai multe ocazii să ne mărim lista de design travels!

“Este vorba de un amestec de furnizori și producători de mobilă din București, Arad, Baia Mare, aleși de un birou de arhitectură din Cluj-Napoca pentru un proiect realizat în Drobeta-Turnu Severin – un rezumat grăitor pentru conjunctura națională a pieței de design interior, care începe să depășească tot mai ușor scara localității”, ne-au explicat arhitecții.

Fotografii: prin Filofi și Trandafir Arhitectură

Articol preluat de pe Designist.ro

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • O veste proasta, acum noile construcții în cartierele (era să scriu mizerii),, rezidențiale sunt mult mai mici față de cele construite în anii '80 dar și distanță între blocuri s-a micșorat considerabil asta ca să nu mai vorbesc de străzi sau Doamne Ferește de trotuare. Lucrarea arhitecților însă e interesantă, arată bine.
  • Like 0
 • Ada check icon
  Perfect !
  Imi place foarte mult.
  Mai ales baia... o nebunie !
  • Like 0


Îți recomandăm

Fetiță la laptop

Situația se poate schimba în orice moment și școli aflate acum în scenariul verde sau galben pot trece de pe o zi pe alta în scenariul roșu, dacă în cadrul lor vor fi confirmate 3 cazuri de Covid. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult

Scoala din valiza

„Educația digitală nu înseamnă neapărat distanțarea între copil și profesor. Și aici îmi vine în minte un alt exemplu: profesorii dintr-o școală din Ialomița, care au devenit dependenți de copiii pentru a putea să folosească mijloacele digitale și s-au apropiat de copii”.

Citește mai mult

Andreas Lier - BASF

„Mă duc aproape în fiecare dimineață cu bicicleta la birou, pe o distanță de 3-4 km, în timp ce vecinii mei adoră să-și conducă SUV-urile, să stea în ambuteiaje, să polueze aerul, lăsând o amprentă mare de carbon doar pentru a se simți foarte confortabil și a afișa simboluri de statut social”, dezvăluie Andreas Lier, CEO al BASF România, într-un interviu pentru Republica.

Citește mai mult

O afacere cu cânepă

Ionuț a plecat în India în toamna lui 2017 ca să viziteze cele șapte orașe sfinte. A luat această decizie după un an și jumătate în care a lucrat pentru o companie elvețiano-britanică din Praga, unde ajunsese ca proaspăt absolvent al unui masterat în Olanda, care nu și-a găsit nimic de lucru în țară.

Citește mai mult

Andrei Pitis

Andrei Pitiş, unul dintre cei mai cunoscuţi oameni din industria locală de IT, a investit până în prezent în 15 startup-uri, după ce în 2018 a demarat un proiect prin care vrea să ajute 100 de români să ajungă milionari în euro din startup-uri în tehnologie.

Citește mai mult