Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Un boss mafiot devenit vlogger tulbură apele în guvernul Turciei. Dar nu se atinge de Erdogan

Erdogan - Profimedia

Foto: Adem Altan/ AFP/ Profimedia

Germania nu duce lipsă de controverse nici în aceste „ultime" zile de pandemie. Ministrul Sănătății, Jens Spahn, a fost aspru criticat în această săptămână din pricina afirmațiilor cu tentă discriminatorie făcute la adresa Balcanilor și a Turciei: Spahn a afirmat că din cauza vacanțelor și vizitelor la rudele aflate în regiunile menționate, numărul infecțiilor din vara trecută a atins un nivel îngrijorător - ceea ce trebuie neapărat evitat anul acesta.

Desigur, reacțiile nu s-au lăsat așteptate. Proaspătul prim-ministru al Albaniei, Edi Rama, a contestat vehement spusele lui Spahn, amintind faptul că nu există probe în acest sens. Prin urmare, nu se poate discredita un stat pe baza unor supoziții. Evident, prin discreditare se face referire la eventualele daune aduse sectorului turistic, de o popularitate promițătoare, mai ales pentru că în prezent Albania nu pretinde testul PCR negativ la intrarea în țară.

Și reprezentantul comunității turce din Germania, Serhat Ulusoy, și-a exprimat dezaprobarea față de afirmațiile lui Spahn, fiind de părere că persoanele cu un „trecut migratoriu" (Migrationshintergrund) nu pot fi făcute responsabile pentru gestionarea defectuoasă a crizei Covid din 2020. 

În contextul politic german doar sintagma „trecut migratoriu" suscită controverse, fiind un termen considerat deja prea „încărcat" de conotații negative - s-a propus deja renunțarea la scară largă la expresie, substitutul fiind termenul mai „politically correct" de „imigranți și urmași".

Nici Turcia nu este scutită de controverse în ultima vreme. Iar pentru prima dată în ultimii ani, președintele Erdoğan nu este cel luat în colimator: în centrul atenției este nu este un politician sau încă un guvernator de bancă națională concediat fără milă, ci un personaj interlop, un individ ce a stârnit furori cu ale sale povești postate în episoade pe Youtube.

Este vorba de Sedat Peker, boss mafiot turc devenit blogger nu doar „fără veste", dar peste noapte și de peste mări și țări, mai exact din Dubai, unde se află în exil.

Peker a procedat la fel ca omul de afaceri Muhamed Ali în Egiptul anului 2019: s-a revelat împotriva foștilor parteneri și a început să spună „din casă", deci să înșiruie tot felul de istorii legate de politicieni și foști miniștri implicați în scandaluri de corupție, crimă organizată, trafic de droguri și de influență (un exemplu concludent: fiul ultimului prim-ministru, Binali Yıldırım, acuzat de legături cu mafia sud-americană). 

Cel crucificat de către Peker este ministrul de interne Süleyman Soylu, la care se referă în perorațiile sale prin diminutivul sarcastic „süslü" („înzorzonat") și pe care îl consideră „tartorul" responsabil de toate mașinațiunile „statului profund", la care ar fi afiliată și organizația teroristă de dreapta Lupii Cenușii. O consecință vizibilă a activității lui Soylu ar fi eliberarea recentă a lui Mehmet Ağar, acuzat de crime grave în scandalul „Susurluk" din anii 90, în care au fost implicate persoane cheie din Serviciile Secrete și din Forțele de Poliție.

Cu toate acestea, Erdoğan, pe care Peker îl numește „Tayyip abi" (frate mai mare), a luat poziție în 26 iunie și a respins acuzațiile aduse guvernului pe care îl conduce - un astfel de scandal intern este ultimul lucru de care avea nevoie Turcia în acest moment. „Sultanatul" lui Erdoğan nu are doar grave probleme pe plan intern, dar și pe plan extern, în special de la afirmațiile antisemite și anti Israel făcute de lider în timpul bombardamentelor din Fâșia Gaza. Așadar, „ofensiva de șarm" inițiată de ministrul de externe Çavușoğlu nu a contat în fața Germaniei și a Austriei, care nu pot accepta o politică ce contestă existența statului israelian. Săptămâna aceasta și Parlamentul European a propus stoparea tratativelor de aderare la UE a Turciei.

Egiptul lui Fatah el-Sisi a rezistat crizei din 2019 și s-a dovedit a fi unicul real învingător în recentul conflict Israel-Hamas, căci și-a jucat excelent cartea de mediator și a obținut recunoașterea mult râvnitei legitimități și din partea Americii lui Biden. Cât despre Turcia, ea continuă să se îndepărteze de Europa. Doar perspectiva turismului și interesele economice au un efect unificator.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm