Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Un espresso se bea în primele 2 minute de când ajunge în ceașcă

Un espresso ca la carte conține cu 18% mai puțină cofeină decât alte băuturi din cafea, preparate în mod diferit. Este aromat datorită uleiurilor, iar aspectul este foarte frumos, pentru că deasupra se așterne un strat de spumă de culoarea alunei.

Savurați-vă băutura espresso în primele 2 minute de când ajunge în ceașcă, pentru a vă bucura de toate senzațiile gustative pe care le înglobează. Altfel, încet-încet, aromele se estompează, iar conținutul se oxidează treptat, pierzând din calități.

Modul în care percep oamenii gustul unui espresso diferă de la un caz la altul și ține de mulți factori, inclusiv alimentația și stilul de viață. Însă cei mai mulți iubitori avizați de cafea spun că un espresso este bun atunci când nu simți nevoia să-ți îndulcești băutura.

Espresso are o rădăcini vechi și a apărut prima dată în Italia. Anul 1884 a fost unul efervescent pentru Europa. În Torino, Angelo Moriondo inventa espressorul și celebra băutură. În Timișoara, primăria instala primele 700 de lămpi care transformau orașul în primul electrificat din Europa continentală.

Numele de espresso vine de la timpul foarte scurt de preparare. Este una dintre cele mai consumate băuturi din lume, pentru că reușește, prin metoda de preparare, să extragă ce e mai bun din boabele de cafea proaspăt măcinate.

Inventatorul a avut la baza creației sale un motiv foarte simplu: observase că pauzele angajaților erau prea lungi din cauza timpului în care se făcea cafeaua, așa că a căutat cea mai bună metodă de a eficientiza lucrurile. Espresso a devenit atât de popular, încât în următoarele decenii au fost patentate mai multe tipuri de aparate menite să prepare cafea rapid. Astfel, espresso a devenit cea mai concentrată, aromată și gustoasă cafea, utilizând tehnici diferite- cu abur, cu piston, semiautomate și automate.

Și dacă în 1884 espresso se năștea din dorința de a scurta pauzele la muncă, astăzi se bea peste tot și e asociată cu ideea de a savura gustul cafelei. Consumatorii frecvenți au dezvoltat o relație intimă cu această băutură, în strânsă legătură cu senzațiile pe care le oferă: se bea la micul dejun în orașele Italiei, la prânz în cafenelele din Paris, la evenimente, în oraș cu prietenii, la birou sau acasă.

În lunga istorie espresso, cea mai mare provocare a profesioniștilor care lucrează în industrie este să-i ofere băutorului aceleași senzații, indiferent de locul în care o bea.

Experții L’OR au reușit să păstreze intacte calitățile unui espresso datorită celei mai noi tehnologii. Noile capsule din aluminiu compatibile cu aparatele de cafea Nespresso® oferă de fiecare dată o experiență multisenzorială, pentru că păstrează intacte prospețimea cafelei, aroma puternică și uleiurile cafelei. Fiecare ceașcă dă naștere unor clipe de plăcere pură.

Căutați pe rafturile magazinelor selecția gourmet de tipuri de cafea L’OR, ambalate în capsule din aliminiu. 

Această colecție conține L’OR Ristretto, cu note blânde de pin, L’OR Forza, cu aromă de stejar și lemn dulce, presărată nuanțe de chihlimbar, L’OR Splendente, cu note distinctive de nuci și gust citric la final, L’OR Lungo Profondo, având o aromă seducătoare de migdale prăjite și lemn dulce, acoperite cu un strat de cremă de un bronz strălucitor.

Consumatorii de cafea decofeinizată primesc produsul dedicat în capsulele din aluminiu: L’OR Decaffeinato, cu note de cacao și fructe de pădure, având aromă dulce și bogată.

Poți să găsești capsulele din aluminiu L’OR în supermarketuri, dar și în magazinele Carrefour, Carrefour Market, Cora, Kaufland, Auchan, Selgros, Cafeo.ro, Emag.

Articolul pe care l-ați citit face parte dintr-o campanie susținută de marca de cafea L'OR. Descoperă acum în magazine noile capsule de aluminiu L'OR, create special pentru a se potrivi aparatului tău Nespresso®.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • "un espresso este bun atunci când nu simți nevoia să-ți îndulcești băutura."

    Valabil pentru orice tip de cafea. Fraza de mai sus este miezul articolului, fie el şi publicitar! :))
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult