Este ultima zi de incertitudine a alegerilor prezidențiale din SUA, sunt ultimele ore de dinainte ca numele noului președinte să devină cunoscut ca atare și să intre în cărțile de istorie. Însă ce va face acesta sau aceasta pare știut dintotdeauna.
Opinia publică a dezvoltat pe parcursul campaniei electorale din SUA o serie de locuri comune despre ce se va întâmpla dacă Donald Trump va ajunge la Casa Albă și ce curs vor lua evenimentele pentru întreaga lume, dar și pentru România, în cazul în care Hillary Clinton va deveni președinte.
Am identificat 10 astfel de idei, transformate uneori în certitudini, care circulă și în spațiul public românesc și am rugat un istoric american să le comenteze.
Numele lui este Chris Davis (foto), s-a născut în Huston, Texas, a studiat istoria modernă, dar și cercetarea istorică la Universitatea Oxford și a avut o bursă de cercetare la Colegiul Noua Europă.
Unul dintre locurile comune pe care le analizează este acela că SUA se vor transforma într-o dictatură în eventualitatea în care Trump va ajunge președinte. „Dacă SUA au putut supraviețui Războiului Civil din anii 1860 sunt încrezător că pot supraviețui președinției unul star pompos de reality TV din anii 2010”, a răspuns Chris Davis.
1. Dacă Trump ajunge președinte, va desființa NATO.
Nu, nu o va face. Majoritatea oamenilor, incluzându-i pe americani, presupun că președintele SUA are mai multă putere pe plan intern decât are în realitate. Când vine vorba despre angajamentele SUA față de alte națiuni sau instituții, precum ONU, NATO, NAFTA, UE, Congresul SUA are ultimul cuvânt în ceea ce privește alocarea de fonduri și obligațiile asumate prin tratate. În opinia mea, cele mai multe dintre propunerile lui Trump, de la „interdicția” ca musulmanii să intre în SUA până la „construirea unui zid” și ieșirea din NATO sunt hiperbole. Acestea sunt idei și puncte de discuție provocatoare, care satisfac și energizează baza de aripă dreapta din SUA. Cele mai multe dintre aceste politici și promisiuni nu vor fi niciodată implementate, datorită limitărilor și echilibrelor din sistemul american, mai exact a Congresului SUA (care e bicameral) și a Curții Supreme, care ar preveni și limita astfel de măsuri extreme.
2. Dacă Clinton ajunge președinte, Putin își va face de cap în Europa.
Cred că Putin își va face de cap în Europa indiferent de cine ajunge președinte în SUA. Clinton ar putea protesta și ar putea condamna viitoarele provocări ale Rusiei în Europa de Est, dar excluzând intervenția militară sau acordarea de ajutor militar țărilor precum Ucraina, ce măsuri pot fi luate cu adevărat? Sancțiuni, presupun. Dar acestea nu par să îl deranjeze prea mult pe Putin și l-ar putea chiar face mai îndrăzneț. SUA nu au niciun interes să intre într-un alt război costisitor și nepopular în celălalt capăt al lumii. Ca state membre NATO, Țările Baltice vor fi adevăratul caz-test. Dacă Trump este ales președinte, prevăd că va achiesa, în mare, la ambițiile lui Putin din Europa de Est.
3. Dacă Trump va ajunge președinte, va fi rău pentru români, pentru că America își va închide porțile față de ei.
Mă îndoiesc foarte tare de asta. Poziția anti-imigrație a lui Trump este în mare parte direcționată către musulmani și hispanici/latino-americani. Nu cred că România este pe radarul lui. În plus, soția lui este o imigrantă slovenă. Mă îndoiesc foarte tare că va închide porțile Americii oamenilor care vin din Europa de Est, Centrală sau de Sud-Est, care sunt predominant „albi” și creștini.
4. Pe de altă parte, republicanii de la Casa Albă au fost mai buni pentru Europa de Est decât democrații de la Casa Albă.
Nu sunt sigur că sunt de acord cu premisa că republicanii de la Casa Albă au fost mai buni pentru Europa de Est decât democrații de la Casa Albă. Multe țări din Europa de Est au fost admise în NATO din punct de formal în timpul mandatului lui Bush (un republican). Însă procesul de aderare a început în timpul administrației Clinton (un democrat). Cred că există pe undeva o concepție greșită în legătură cu cine controlează cu adevărat politica de imigrație a SUA. Programul Visa Waiver, de exemplu, este bazat pe o formulă stabilită de Congres. Niciun președinte nu are autoritatea să determine care țară intră și care rămâne afară. De asemenea, schimburile comerciale între SUA și România s-au dublat în administrația Obama.
5. Dacă Clinton ajunge președinte, va reprezenta interesele celor de pe Wall Street și pe cele ale lui George Soros.
Personal, cred că Hillary este un animal politic dur. A fost aliniată tradițional la Wall Street pentru că a fost senator de New York, pentru că soțul său a urmat o strategie centristă cât a fost președinte și pentru că a fost capabilă să câștige foarte mulți bani ținând discursuri și acordând consultanță în viața sa privată. Clinton va folosi Wall Street-ul, dacă este în interesul său să aibă succes în timpul mandatului, și va abandona Wall Street-ul dacă se va dovedi o vulnerabilitate care să o împiedice să guverneze eficient și să fie realeasă.
6. Dacă Trump ajunge președinte, America se va transforma într-o dictatură.
Deloc. Avem alegeri prezidențiale la fiecare patru ani. Avem alegeri congresionale la fiecare doi ani. Avem o procedură de impeachment, o Curte Supremă și peste 200 de ani de instituții democratice relativ stabile. Dacă SUA au putut supraviețui Războiului Civil din anii 1860, sunt încrezător că pot supraviețui președinției unul star pompos de reality-tv din anii 2010.
7. FBI și Comey au decis deja cine va fi președintele SUA.
Nu. Dacă voiau cu adevărat ca Trump să fie ales, ar fi pus-o sub acuzare pe Hillary cu luni în urmă. Nu au făcut-o niciodată. Ieri, 7 noiembrie, Comey a trimis o scrisoare Congresului în care a admis că cea mai recentă investigație asupra emailurilor lui Clinton găsite în laptopul lui Anthony Weiner a luat sfârșit. Nicio măsură ulterioară nu va fi luată. În mod clar, există o divizare în interiorul FBI și Biroul este pe poziții divergente cu Departamentul de Justiție. Este o poveste importantă, una care este încă în desfășurare. Dar FBI nu decide aceste alegeri. Probabil că FSB a avut un impact negativ mai puternic
8. În ceea ce privește politica externă, Obama a fost un președinte slab. Hillary Clinton va fi mai slabă.
Depinde ce se înțelege prin „mai slabă”. Cred că Hillary, ca soție a lui Bill Clinton, care a avut succes în politica externă (extinderea NATO, a condus victorii politice și militare în Bosnia și Kosovo, Acordul de la Dayton), ca senator care a făcut parte din Comitetul pentru Relații Externe al Senatului SUA, ca fost secretar de stat, va avea o politică externă mult mai robustă decât predecesorul său, Barack Obama. Ce formă va lua acest lucru în final în această lumea foarte imprevizibilă nimeni nu poate spune cu siguranță. Dar în mod clar nu este o prietenă a Rusiei.
9. Dacă Trump ar fi fost britanic, s-ar fi numit Nigel Farage.
Nu. Trump a fost toată viața lui liberal democrat. A susținut-o pe Hillary pentru președinție, în urmă cu opt ani, și a donat pentru campania ei. A fost întodeauna liberal sau progresist în chestiuni sociale, incluzând dreptul de a alege în chestiunea avortului. În urmă cu câțiva ani, Trump, un magnat imobiliar, proprietar de cazino, playboy și star de reality show, a văzut o oportunitate de intrare în politica americană, pe post de figură anti-establishment, în zona populistă de extremă dreaptă. De atunci,a susținut exact opusul a ceea ce se presupune că a crezut toată viața lui, într-un efort de a câștiga nominalizarea (subminând atât establishmentul democrat, cât și pe cel republican). Asta este, în opinia mea, demagogie pură, oportunism politic și autopromovare. Oricine poate crede orice despre politica lui Nigel Farage, dar Farage este un conservator dedicat, care a fost implicat activ ani întregi în politica de partid, cu vederi articulate și consecvente de extremă dreapta. Trump, în opinia mea, imită aceste viziuni pentru că astfel și-a crescut faima, pentru că s-au dovedit eficente politic și, destul de posibil, profitabile finaciar. Stați cu ochii pe Trump TV dacă pierde alegerile.
10. Când e vorba de alegeri, americanii sunt la fel de ușor de manipulat ca și românii.
Este o întrebare capcană! O să spun „pas”.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.