ALEGERI SUA. Încă dinainte de ziua în care James Comey a anunțat redeschiderea anchetei FBI legată de e-mail-urile transmise ilegal de Hillary Clinton, pe durata mandatului ei de secretar de stat (ministru de externe), cu extensie în aranjamentele făcute de fundația Clinton cu cetățeni și guverne străine, sondajele înregistrau un progres lent al lui Trump, asociat cu o scădere, cu viteză la fel de mică, a procentelor de suport pentru candidata democrată.
Așa au mers lucrurile pe toată durata săptămânii, astfel că, la doar câteva zile distanță de alegerile generale, numerele arată foarte schimbate.
Avantajul doamnei Clinton în procentajele din sondajele de opinie s-a spulberat în mai puțin de două săptămâni. Pe plan național, este înregistrată o egalitate în Rasmussen Reports și Investors Business Daily/ TIPP, iar avansul de 5% pentru Clinton, raportat de Reuters, sau de 5% pentru Trump, după rezultatele LA Times/ USC, cade în limitele de eroare statistică, așa că și acestea pot fi interpretate tot ca o egalitate. Diverse sondaje arată cifre egale în statele Colorado, Michigan, Nevada, New Hampshire și chiar Pennsylvania, unde cu doar câteva zile în urmă conducea Hillary.
La bursa de pariuri, Clinton continuă să conducă, dar cu un raport de 3:1, față de cota de 5:1 de acum câteva zile și ea are încă un avantaj considerabil pe harta electorilor, unde raportul este de 216/164 în favoarea ei.
Se poate spune că momentul favorabil și direcția de evoluție a scorurilor s-au reîntors de partea lui Trump, dar timpul rămas pare să fie prea scurt pentru ca acest fenomen să aibă timp să încline balanța suficient de mult pentru Trump.
Prima șansă de succes rămâne de partea lui Hillary, deși Donald Trump mai poate încă să câștige, dar are de parcurs un drum mult mai greu și cu mai multe obstacole decât oponenta lui.
Votarea anticipată continuă să meargă la un nivel foarte ridicat și multe state încep să-și definească opțiunea, așa că importanța statelor cheie Ohio, Colorado, Pennsylvania, Florida, Carolina de Nord și Michigan, a crescut. Cine va câștiga aceste state va fi noul presședinte.
În spatele evoluției negative a doamnei Clinton stau două lucruri: investigarea ei și a colaboratorilor ei de către FBI, cu detalii care apar zilnic în presă și rapida deteriorare a situației în care se află noul sistem de asigurări medicale, introdus de democrați acum doi ani și care este cunoscut de publicul larg sub numele de Obamacare.
Dar, în timp ce Email-gate este un subiect de interes pentru cei care percep și urmăresc fenomenul politic, creșterea costului asigurării medicale (25-60% în mai multe state) afectează direct mulți cetățeni și erodează încrederea în echipa executivă care a introdus această lege, fără să țină seamă de avertismentele celor care i-au semnalat defectele încă din faza de proiectare și dezbatere.
Reforma asigurărilor de sănătate a fost concepută într-un mod care nu ține cont de legile pieței libere și de preferințele cetățenilor. În fiecare stat, numai un număr mic de companii de asigurări au primit dreptul de a opera și ele au conceput planuri de asigurare foarte extensive și deci costisitoare, pe care mulți cetățeni, mai ales cei tineri, le-au refuzat, preferând să plătească amenda de neasigurat, mai mică decât costul asigurării. Fără înscrierea celor tineri și sănătoși, încasările au scăzut, companiile de asigurare au început să aibă pierderi și nu profituri, astfel că unele din ele s-au retras, iar cele rămase au ridicat prețurile. Fără competiția liberă, prețurile mari, resimțite de toți cei care sunt înscriși, vor continua să crească.
ALEGERI SUA: situația în care noul președinte al Statelor Unite va fi desemnat de Congres
Un fenomen electoral special se dezvoltă de ceva timp în statul Utah, unde sunt înscriși zece candidați pentru postul de președinte. Unul dintre ei, Evan McMullin, a înregistrat un succes deosebit și împarte cu Trump și Clinton șansele și locurile fruntașe, fiecare din ei cu sprijinul a aproximativ 30% din alegători.
Dacă McMullin ar câștiga, el ar lua cei șase electori ai statului Utah, care ar fi astfel sustrași din totalul de 538 de electori din întreaga țară. În aceste condiții este desigur posibil ca unul din cei doi candidați principali să cumuleze mai mult de 270 de electori și să devină președinte. Dar dacă nici unul din cei doi nu ajunge la numărul de 270 de electori, atunci singurele scoruri posibile ar fi 266/266, 267/265, 268/264 și 269/263. Cu asta, alegerile prezidențiale ar rămâne nedecise și desemnarea președintelui se va face de către camera reprezentativă a congresului. Votul din congres se va face pe state, nu pe membrii individuali, astfel că toate statele să aibă o putere egală de decizie, indiferent de mărime și de populație. Câștigătorul desemnat de congres trebuie să obțină mai mult de 26 de state de partea lui.
Nu sunt multe șanse ca un astfel de scenariu să devină realitate, dar dacă s-ar întâmpla ar fi o repetare a ce s-a petrecut în anul 1825, singura dată din istoria Statelor Unite când un președinte a fost ales prin votul congresului. Cu 191 de ani în urmă au fost patru candidați la președinție: Andrew Jackson, John Quincy Adams, William Crawford și Henry Clay. Învingător a fost declarat John Quincy Adams, care a obținut 13 voturi, urmat de Jackson cu 7 și Crawford cu 4. La acea vreme, uniunea era compusă din 24 de state.
Cineva a avut ideea să exploreze dacă există o corelație între rezultatele alegerilor prezidențiale și cursul bursei și a avut surpriza să descopere că, între anii 1976 și 2012, în 19 din cele 23 de cicluri electorale, dacă evoluția bursei a fost negativă în ultima săptămână dinaintea alegerilor, candidatul partidului la putere a pierdut și că el a fost câștigător când bursa a fost crescătoare în ultimele zile. În săptămâna pe care tocmai am încheiat-o, toți indicatorii de bursă au mers în jos.
ALEGERI SUA: Participarea la vot e esențială
Participarea la vot este un factor esențial pentru succes. Din acest punct de vedere, campania democrată are un mare avantaj. Echipa electorală a lui Hillary Clinton are peste 8.000 de angajați permanenți și zeci de mii de voluntari activi în toate statele. De mai multe săptămâni aceștia au mers din casă în casă, stimulând lumea să se prezinte la sediile electorale. Cel mai mare succes a fost obținut la minoritatea latină, care a dat anul acesta mai mulți alegători decât în trecut. În schimb, statisticile arată o mare lipsă de entuziasm și o tendință de a nu vota la african-americani și la milenariști (cei care au atins maturitatea după anul 2000 și au vârste cuprinse între 18 și 34 de ani).
Campania republicană are foarte puține organizații de stat și s-a bazat pe mitingurile electorale și pe prezentările de televiziune. În afară de Donald Trump, mitingurile electorale au fost susținute de vorbitori ca Mike Pence, Ben Carson, Rudi Giuliani, Newt Gingrich și membri ai familiei Trump.
Vorbitorii cei mai activi și mai eficienți pentru Hillary Clinton sunt Bill Clinton, Barack și Michelle Obama, Joe Biden, Tim Kaine, Bernie Sanders, cântăreții Beyonce și Jay Z și baschetbalistul LeBron James.
Folosind un lot de 1.211 subiecți, selectați aleatoriu, analiștii companiei de televiziune Fox au furnizat, cu doar patru zile înainte de alegeri, unele amănunte semnificative.
În domeniul temelor de interes major, Hillary conduce la controlul armelor nucleare (54% la 38%) și Trump în problemele economice (52% la 48%). Cei doi sunt egali la capitolul de combatere a terorismului (48%) și de selectare a membrilor Curții Supreme (47%).
La preferințele de vot pe plan național, Fox indică un avantaj de două procente pentru Hillary (45 la 43%), dar Trump conduce la opinia de sinceritate și cinste (38 față de 31%).
Hillary conduce la femei cu 13 procente, la populația de culoare cu 74 de procente și la cei mai tineri de 30 de ani cu 17 procente.
Donald Trump domină subcategoria de bărbați cu 11 procente, cea de populație albă cu 19 procente și cea cu studii medii cu 33 de procente.
Între votanții independenți, Trump este superior cu 8 procente.
Sfârșitul campaniei prezidențiale este așteptat cu nerăbdare de 74% dintre alegători, care îl percep ca o ușurare.
Rezultatul va fi cunoscut doar spre orele dimineții din noaptea dintre 8 și 9 noiembrie, fiindcă închiderea centrelor de votare din statele de pe coasta de vest se va face la ora locală 21:00, care corespunde miezului nopții pe coasta de est și orei 7 dimineața în Europa.
Prin cel ce va câștiga alegerile din acest an, națiunea americană va trimite la Casa Albă cea mai nepopulară persoană care a fost votată vreodată ca președinte al Statelor Unite.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
IBD/TIPP Presidential Election Tracking Poll
Trump 43% - Clinton 41%
http://www.investors.com/politics/ibd-tipp-presidential-election-poll/
Huffington Post Presidential Forecast
Clinton 98% sanse - Trump 1.6%
http://elections.huffingtonpost.com/2016/forecast/president
Daca a fost in stare progurorul general ( apropos- femeia aia a fost sustinuta de Fundatia Clinton ani in sir, si tot cu mana madamei Clinton s-a facut procuror general) sa zica ca se opune punerii sub acuzatie...
Problema asigurarilor de sanatate nu are solutie cat timp omul de rand vrea sa fie salvat de guvern pentru orice greseala sau prostie o face.
In New York Times se afirma ca Fundatia Clinton ar fi primit o sponsorizare de la rusi ( 2,35 milioane de dolari de la Seful Companiei Rusesti de Stat a Uraniului ) Memorandumul semnat cu Administratia Americana prin care se angaja ca va anunta toate donatiile externe fiind incalcat de madam Hillary(ous) si gasca sa; Pentru cine nu ii stie pe rusi- sa-mi spuna mie cineva ca iese vreun dolar din Rusia fara stinta Moskovei!
In plus- pentru cine nu a vazut ( sunt sigur ca cel putin 95 % dintre romani si poate tot atatia americani) "Hillary's America: The Secret History Of The Democratic Party " le recomand filmul; doar asa- ca sa aiba o imagine completa a cuplului Bonnie&Clyde moderni;
deci, dupa milionul din Quatar Clintonienii au mai ascuns 2,35 milioane de dolari, bani din Rusia lui Putin !
Deasemenea, The New Yorker a confirmat ca Moshu` Clinton a incasat 500.000 de dolari de la o Banca aflata in strinse legaturi cu Kremlinul. Asa da democratie.