Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Un mesaj de la ANAF: „Uite, suntem imparțiali, ne ducem în inspecții și la multinaționale, nu numai la micii contribuabili”

Anunțul recent prin care ANAF a făcut public faptul că a verificat activitatea unei multinaționale din domeniul farmaceutic și a constatat un prejudiciu de circa 10 milioane de euro cauzat bugetului de stat prin sustragere de la plata TVA l-aș comenta din două perspective.

Prima perspectivă este că ANAF a vrut să dea un semnal în piață de genul „suntem cu ochii pe voi, chiar dacă sunteți multinaționale”. Eu sunt convins că nu este prima multinațională inspectată, dar de data aceasta au adus informația în mod sonor la dispoziția publicului, ca să nu mai acuze cineva instituția că se duce să îi prindă doar pe micii contribuabilii. Mesajul a fost „uite, suntem imparțiali, ne ducem în inspecții și la multinaționale”. 

Al doilea comentariu l-aș face în legătură cu cele trei capete de acuzare aduse acestei societăți. Este ceva destul de nou, cel puțin raportându-ne în mod clar doar la conținutul anunțului făcut de ANAF - nu am alte surse, nu știu cine este multinaționala, nici nu ar fi necesar să știu. Comentăm doar anunțul ANAF. Observăm că aceste debite au avut trei factori: o colectare de TVA la facturarea unor servicii de marketing, o a doua - acordarea unor bunuri și servicii cu titlu gratuit, iar o a treia - o recalculare a TVA pentru medicamente date cu titlu gratuit, cu scopul, spune Fiscul, de a crește vânzările. Presupunând că acestea ar fi fondul problemei, atunci opinia mea fiscală e diferită de opinia ANAF.

Din punctul meu de vedere aceste cauze nu conduceau la o recalculare a TVA -ului. Prin urmare ar trebui ca aceste anunțuri să fie privite cu moderație și m-aș bucura să aud alt tip de anunț, de genul, „uite noi, ANAF, ne-am îmbunătățit controalele, ne-am îmbunătățit aprecierea mai exactă a legii, am apreciat legea mai bine decât această multinațională, am calculat debitele și, după ce am trecut prin instanță, – pentru că până la urmă judecătorii vor decide - , le-am adus la bugetul de stat. Dacă ANAF vine și spune că a stabilit niște debite suplimentare, și mai spune că a făcut o plângere penală, de fapt sentimentul meu este că au făcut plângerea penală doar ca să blocheze procedura civilă. Respectiva societate nu va mai putea face contestație, sau contestația nu va mai fi soluționată pentru că este blocată de plângerea penală, iar procesul penal are prioritate asupra procesului civil. De fapt constat că aceste debite sunt doar pe hârtie, nu prea rezultă că ar fi în totalitate o mare captură, o mare descoperire a evaziunii fiscale făcute de multinațională.

În altă ordine de idei, de data aceasta strict profesional, din câte am lucrat eu cu multinaționalele în ultimii 10 ani, observ altceva și anume că multinaționalele nu prea umblă la partea de TVA. Ar putea să fie o eroare de apreciere a legii, având în vedere sutele de mii de modificări ale Codului fiscal.  ANAF spune că multinaționala a facturat către societatea-mamă în regim de scutire de TVA și că nu avea voie să factureze în regim de scutire de TVA, trebuia să colecteze TVA, ceea ce e discutabil. Eu am observat că în zona de sustragere la plată aplicată de multinaționale este zona de transfer al profitului prin prețurile de transfer. Cu toții am auzit de multitudinea de offshore-uri. Prin urmare este ceva atipic aici. 

Oricum, înțelegem mesajul ANAF ca un mesaj de Public Relations: „Dragilor, să știți că ne ducem și către zona de multinaționale”. Este bine că se fac aceste inspecții ca să combată evaziunea fiscală, este bine dacă am avea rezultate concrete, certificate de eventuala instanță, pentru că probabil se va ajunge în fata instanței. 

Mă bucur și de faptul că fix a doua zi ANAF a anunțat și o inspecție în complexul Dragonul Roșu, să nu mai spună nimeni că ANAF nu se duce și în zonele cu, hai să spunem așa, cu descântec. Faptul că din zecile de mii de hectare de teren ocupate de firme au reușit totuși confiscarea a câteva mii de euro nu înseamnă nimic, dar important e semnalul.

Dragi cititori ai Republica.ro, ca de fiecare dată vă salut cu drag și vă spun în continuare: Feriți-vă de ANAF, respectând legea!  

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Se evita inspectarea multinationalelor din urmatoarele motive: legea interpretabila si legislatia ambigua...dau castig de cauza mai intotdeauna, in cazul unor contestatii sau procese..contribuabilului..iar inspectorul se mai trezeste si cu o plangere penala..serviciul juridic este depasit de volumul mare si supradimensionat de munca (personal insuficient), iar personalul existent are si lacune in domeniu. Conexiunile managementului sau ale proprietarilor din aceste companii, in sfera politicului sau a persoanelor care pot influenta prin presiuni, actiunile de control, contribuie la acest fenomen de evitare a actiunilor de control a multinationalelor.
    "Specialistii " ar trebui sa stie mai bine despre contributia firmelor de consultanta si contabilitate la bunastarea persoanelor din conducerea anumitor institutii de control...
    • Like 0
  • Stimati cititori ,
    O sa va povestesc pe scurt ce am patit la ANAF, incepand din luna Iunie.
    Am fost informat de un client ca mi-a fost dezactivat codul de TVA , iar de aici incepe calvarul.
    M-am gandit ca e o actiune nationala , ca am facut vreo greseala si ca daca ma duc in audienta la seful anaf de sector o sa rezolv.
    M-am programat ,in decurs de o saptamana deja eram in birou la seful anaf.
    Am ajuns la anaf , m-am prezentat d-ului respectiv, binenteles ca nu s-a ridicat dupa scaun cand a dat mana cu mine.
    Langa noi la masa mai era o doamna care se uita in pamant , am crezut ca era vreun contribuabil certat pana sa intru eu, cam asta era atitudinea doamnei. Dupa ceva vreme mi-am dat seama ca era un fel de martor, poatea ca asa e cutuma...
    Am incercat sa intreb de ce mi-a fost dezactivat , raspunsul a fost ca nu e poate sa-mi spuna.
    Ok , dar de ce sunteti aici si de ce am venit daca nu-mi puteti spune unde am gresit.aspunsul a fost ca nu e treaba lui.
    Ok , in acest caz spuneti-mi ce trebuie sa fac sa-l recapat, mi-a spus ca nu poate sa-mi spuna ca anu are voie...
    Mai am mult de scris , insa am promis ca voi cat se poate de scurt.
    Ideea este ca nici pana acum nu am reusit sa fac nimic , nu stiu ce am de facut , iar dosarul meu se plimba prin instuttie din birou in birou inca de atunci.
    Le urez noroc pentru ca de succes nu poate fi vorba!
    • Like 0
  • check icon
    Ai dreptate, Adrian, scornelile astea cu TVA-ul sunt pentru prostimea stirilor de la ora 5. Dupa cum ai observatnici nu s-a batut moneda prea mult pe "infractiunile" astea si-CU SIGURANTA-plangerea penala e pentru blocarea contestatiei si pentru "aratarea pisicii". Ma intreb, Biris (daca mai e voinic -ca altadata-sau s-a vandut de tot )ce parere ar avea?
    Cat despre.Dragonul Rosu- acolo daca faci un raid neanuntat poti aduna usor de o luna de PIB . Anuntate...raidurile sunt doar pentru presa...
    • Like 3
    • @
      Excelente observatii! Numai bine!
      • Like 0


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult