Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Ce trebuie să știți despre controlul fiscal la persoanele fizice

ANAF a publicat în Monitorul Oficial nr. 0596 din 5 august 2016 un ordin pentru aprobarea formularului tipizat „Proces-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor“ utilizat de inspectorii din cadrul Direcţiei generale control venituri persoane fizice. 

Actul normativ analizat astăzi se află în sfera documentelor juridice ce reglementează procedura de verificare a situației personale a persoanelor fizice.

Consultați actul normativ aici!

Acest ordin reglementează formularul Procesului verbal de constatare și sancționare a contravențiilor, utilizate de inspectorii din cadrul direcției generale control venituri persoane fizice.

Formularul este tipizat, are regim special și va fi tipărit de unități specializate pe baza comenzilor primite din partea ANAF.

În acest sens, autoritățile au stabilit procedurile de completare, tipărire, circulație și arhivare, iar noi venim să aducem suplimentar câteva observații, având în vedere OUG nr. 2/2001 privind sancționarea contravențiilor.

O contravenție se prescrie în termen de 6 luni de la data faptei. Prin faptele supuse acestei prescripții înțelegem acele fapte săvârșite cu vinovăție, cu caracter punctual.

(Foto Guliver/Getty Images)

Contravențiile cu caracter de continuitate au același termen de prescripție, dar acesta se socotește de la momentul încetării continuității faptei.

Dacă procesul verbal nu este comunicat contravenientului în maximum două luni de la aplicarea sancțiunii, se prescrie executarea sancțiunilor contravenționale.

Contravenientul are dreptul să își exprime un punct de vedere la rubrica „Alte mențiuni”, iar în cazul în care nu i se acordă acest drept, procesul verbal este nul.

Împotriva procesului verbal de contravenție se poate face plângere în termen de 15 zile de la comunicare. Plângerea se depune la judecătoria în a cărei circumscripție a fost realizată fapta sancționată contravențional.

Dacă legea ce sancționează fapta considerată contravenție prevede în mod expres, contravenientul poate achita în 48 de ore de la comunicare, jumătate din minimul amenzii. Această posibilitate nu este regăsită în toate actele normative ce prevăd sancțiuni.

Sancțiunile contravenționale sunt sancțiuni principale – amenda în sine, avertismentul sau prestarea unei activități în folosul comunității și sancțiuni complementare. Printre sancțiunile complementare putem regăsii confiscarea unor active, repunerea situației inițiale, suspendarea activității pentru o anumită perioadă de timp etc.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult