ANAF a publicat în Monitorul Oficial nr. 0596 din 5 august 2016 un ordin pentru aprobarea formularului tipizat „Proces-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor“ utilizat de inspectorii din cadrul Direcţiei generale control venituri persoane fizice.
Actul normativ analizat astăzi se află în sfera documentelor juridice ce reglementează procedura de verificare a situației personale a persoanelor fizice.
Consultați actul normativ aici!
Acest ordin reglementează formularul Procesului verbal de constatare și sancționare a contravențiilor, utilizate de inspectorii din cadrul direcției generale control venituri persoane fizice.
Formularul este tipizat, are regim special și va fi tipărit de unități specializate pe baza comenzilor primite din partea ANAF.
În acest sens, autoritățile au stabilit procedurile de completare, tipărire, circulație și arhivare, iar noi venim să aducem suplimentar câteva observații, având în vedere OUG nr. 2/2001 privind sancționarea contravențiilor.
O contravenție se prescrie în termen de 6 luni de la data faptei. Prin faptele supuse acestei prescripții înțelegem acele fapte săvârșite cu vinovăție, cu caracter punctual.
Contravențiile cu caracter de continuitate au același termen de prescripție, dar acesta se socotește de la momentul încetării continuității faptei.
Dacă procesul verbal nu este comunicat contravenientului în maximum două luni de la aplicarea sancțiunii, se prescrie executarea sancțiunilor contravenționale.
Contravenientul are dreptul să își exprime un punct de vedere la rubrica „Alte mențiuni”, iar în cazul în care nu i se acordă acest drept, procesul verbal este nul.
Împotriva procesului verbal de contravenție se poate face plângere în termen de 15 zile de la comunicare. Plângerea se depune la judecătoria în a cărei circumscripție a fost realizată fapta sancționată contravențional.
Dacă legea ce sancționează fapta considerată contravenție prevede în mod expres, contravenientul poate achita în 48 de ore de la comunicare, jumătate din minimul amenzii. Această posibilitate nu este regăsită în toate actele normative ce prevăd sancțiuni.
Sancțiunile contravenționale sunt sancțiuni principale – amenda în sine, avertismentul sau prestarea unei activități în folosul comunității și sancțiuni complementare. Printre sancțiunile complementare putem regăsii confiscarea unor active, repunerea situației inițiale, suspendarea activității pentru o anumită perioadă de timp etc.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.