Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Un nou atac speculativ: Cine ar mai fi astăzi în stare să contracareze o eventuală explozie peste noapte a prețului motorinei?

Cozi la carburanți

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Cică oamenii au stat la cozi din benzinării din cauză că suntem o țară de proști și că în niciun caz nu s-ar fi mărit prețul motorinei.

În 2008, atacul speculativ asupra leului a fost parat cu mari eforturi de Isărescu. Guvernatorul a reacținat atunci ca o mangustă și a gâtuit atacatorii, înainte ca ăia să provoace daune. Acum, cine să contracareze o eventuală explozie peste noapte a prețului motorinei?

Au existat informații operative că e posibil să apară majorări semnificative de prețuri, peste noapte. Dar cine să te ajute să blochezi o asemenea manevră, dacă pe domeniu n-ai un Isărescu d-ăla uns cu toate alifiile finanțelor internaționale, ci ai niște băștinași a căror calitate este că nu au nicio calitate deosebită, în afara unor doctorate mânărite?

Explozia prețului motorinei de peste noapte, preconizată de niște Serghei, Artiomi și Ivani, ar fi avut un efect rapid: camionagiii din țară ieșeau în stradă mâine, Bucureștiul ar fi fost un vacarm de tiruri, taxiuri, claxoane și înjurături. Țara ar fi fiert în proteste exact în ziua în care – ce coincidență – tot mâine vine aici Kamala Harris. Numai a țară sigură nu am fi arătat.

Nu a existat decât varianta blocării operative a acestei diversiuni, cu riscul de a genera o mică bulă de tulburare, cu niște cozi de o seară la benzinării. Dar altă variantă de a pune presiune publică nu a existat. Fie îți asumi să aștepți deciziile oficiale în domeniu, dar blochezi țara în proteste în chiar ziua în care vine aici vicepreședintele SUA, fie acționezi, pui presiune publică urgentă și rezolvi treaba operativ.

Câteva informații propagate cu viteză profesionistă către zonele de interes au declanșat lanțul necesar unei atitudini publice rapide. Situația s-a amplificat discret, până când s-a ajuns la punctul critic în rețelele sociale și în media. Presiunea publică a ajuns la nivelul necesar și, într-un final, situația a fost controlată, astfel încât rezultatul să fie cel dorit.

În 2008, Isărescu a demantelat o diversiune autohtonă și a transmis un mesaj ironic. Acum, s-a reușit o victorie de etapă împotriva unor aventurieri alogeni care au încercat să aplice la noi măsurile active, activnâie meropriatia. Dar mesajul ironic al lui Isărescu de atunci se potrivește și acum, adresat însă altora: „Mari ambiții, mari dureri”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult