Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Un nou atac speculativ: Cine ar mai fi astăzi în stare să contracareze o eventuală explozie peste noapte a prețului motorinei?

Cozi la carburanți

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Cică oamenii au stat la cozi din benzinării din cauză că suntem o țară de proști și că în niciun caz nu s-ar fi mărit prețul motorinei.

În 2008, atacul speculativ asupra leului a fost parat cu mari eforturi de Isărescu. Guvernatorul a reacținat atunci ca o mangustă și a gâtuit atacatorii, înainte ca ăia să provoace daune. Acum, cine să contracareze o eventuală explozie peste noapte a prețului motorinei?

Au existat informații operative că e posibil să apară majorări semnificative de prețuri, peste noapte. Dar cine să te ajute să blochezi o asemenea manevră, dacă pe domeniu n-ai un Isărescu d-ăla uns cu toate alifiile finanțelor internaționale, ci ai niște băștinași a căror calitate este că nu au nicio calitate deosebită, în afara unor doctorate mânărite?

Explozia prețului motorinei de peste noapte, preconizată de niște Serghei, Artiomi și Ivani, ar fi avut un efect rapid: camionagiii din țară ieșeau în stradă mâine, Bucureștiul ar fi fost un vacarm de tiruri, taxiuri, claxoane și înjurături. Țara ar fi fiert în proteste exact în ziua în care – ce coincidență – tot mâine vine aici Kamala Harris. Numai a țară sigură nu am fi arătat.

Nu a existat decât varianta blocării operative a acestei diversiuni, cu riscul de a genera o mică bulă de tulburare, cu niște cozi de o seară la benzinării. Dar altă variantă de a pune presiune publică nu a existat. Fie îți asumi să aștepți deciziile oficiale în domeniu, dar blochezi țara în proteste în chiar ziua în care vine aici vicepreședintele SUA, fie acționezi, pui presiune publică urgentă și rezolvi treaba operativ.

Câteva informații propagate cu viteză profesionistă către zonele de interes au declanșat lanțul necesar unei atitudini publice rapide. Situația s-a amplificat discret, până când s-a ajuns la punctul critic în rețelele sociale și în media. Presiunea publică a ajuns la nivelul necesar și, într-un final, situația a fost controlată, astfel încât rezultatul să fie cel dorit.

În 2008, Isărescu a demantelat o diversiune autohtonă și a transmis un mesaj ironic. Acum, s-a reușit o victorie de etapă împotriva unor aventurieri alogeni care au încercat să aplice la noi măsurile active, activnâie meropriatia. Dar mesajul ironic al lui Isărescu de atunci se potrivește și acum, adresat însă altora: „Mari ambiții, mari dureri”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult