Foto: Guliver Getty Images
Una dintre discuțiile neașteptate care s-a inflamat odată cu Urgența și Alerta a fost teza unui nou tip de discriminare: angajați cu copii versus angajați liberi de această responsabilitate. „Mă simt discriminat pentru că trebuie să vin la serviciu în condițiile în care colegii cu copii pot lucra de acasă.“ Când arunci unul dintre Cuvintele Mari, de care fuge orice companie mâncând pământul de sub departamentul de HR, nu mai este loc pentru dezbatere: te simți discriminat, trebuie să eliminăm sursa discriminării. Traversăm „împreună“ o situație fără precedent, o criză globală de sănătate și de siguranță, dar dublul standard nu este permis. Avem obligații diferite, dar trebuie să fim identici în drepturi: în definitiv, este o perioadă de pandemie, nicidecum de empatie.
Să facem un exercițiu de memorie și să ne întoarcem la „normalitatea“ dinainte de pandemie: la ședința de dimineață, biroul este ticsit de angajați-părinți, „că voi oricum vă duceți copiii devreme la școală“. „Viața e greu cu binging“, glumește managerul încercând să scuze unii dintre absenți, în timp ce unii dintre cei prezenți socotesc în gând că astăzi vor petrece din nou 10 ore la serviciu, până la terminarea oficială a programului. Au îndrăznit să ridice o dată această problemă, dar nu poate exista tratament preferențial, să plece mai devreme de la serviciu ar genera frustrarea discriminării și, în definitiv, fiecare răspunde de propriile sale alegeri de viață.
De-a lungul timpului, am fost de ambele părți ale baricadei. Mă disperau vacanțele școlare când toții colegii părinți își luau liber ca să-ți vadă de prunci și de viață, dar niciodată nu m-am gândit că într-o situație-limită pentru întregul glob oamenii vor ajunge să inventeze un nou tip de discriminare: cu copii sau fără. Tendința de a căuta mereu lucrurile care ne deosebesc pentru a ne afirma unicitatea și drepturile este ceea ce ne izolează cu adevărat în obscuritatea trăirilor noastre umane. Cu cât ne vom împărți în categorii mai diferite, cu atât ne vom descoperi mai greu esența comună care ne permite dialogul și înțelegerea reciprocă.
Una dintre discuțiile care mi-aș fi dorit să se inflameze odată cu Urgența și Alerta în mediile de lucru este cum ne menținem echilibrul emoțional, sănătatea psihică și igiena mintală. Dincolo de a căuta motive de a deveni și mai puțin toleranți, înțelegători și empatici decât în „condiții normale“ de viață, ar fi fost reconfortant să auzim mai mult zoom-zet despre provocările izolării, ale singurătății și ale carantinei, cu sau fără copii, în ședințele care măsurau metronomic destrămarea de ceilalți. Sănătatea psihică a angajatului este încă un tabu în România, în condițiile în care pornim mereu de la premisa că în companii angajații trebuie să fie puternici, pregătiți de situații conflictuale și de lupte pentru apărarea teritoriului, antrenați să-și ucidă emoțiile și vulnerabilitățile pentru a nu-și rata șansa de afirmare, experți înnăscuți în reziliență și mașini de muncă cu o revizie permanent impecabilă.
Când boala a lovit fără discriminare, din fragilele noastre construcții a mai căzut în fiecare zi câte o cărămidă. Nu știu câți dintre angajați au avut șansa sau curajul să-i spună șefului „sunt speriat, mi-e frică, nu am putere să mă concentrez“. Cu sau fără copii, ne-am găsit fiecare metode proprii de supraviețuire, alungând angoasele și hăituiala perfidă a panicii sau a depresiei. Sunt multe creații care rămân după această perioadă, mărturie a minților noastre în căutare de evadare: rețete, poze, amenajări, bloguri, filmări, cântări, jurnale.
Personal, din încercarea de a supraviețui mintal cu speranță, am scos dintr-un sertar cu proiecte amânate un Ștrengărel și l-am pregătit pentru viață de Ziua Copilului de orice vârstă, fără discriminare.
Spor la joacă și la imaginație, astăzi și în fiecare zi!
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
.