Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Un pas înainte spre Deceniul Digital: apeluri vocale realizate din spațiu și apeluri video în zone fără acoperire mobilă

Conectivitate

Foto: Profimedia

Dincolo de dezbaterile momentului pe chestiunile care țin de suveranitate, există și moduri în care tema poate fi dezbătută cu privirea spre viitor, nu spre trecut. Și unul dintre aceste moduri este prin progresul tehnologic, despre care încă nu se discută atât de mult în societatea românească și nici europeană în aceste zile. Căci Europa încearcă să recupereze decalajul față de SUA în comunicațiile prin satelit, lucru posibil, iată prin parteneriat.

Și discutăm astăzi despre un parteneriat ambițios între Vodafone și AST Space Mobile, care colaborează pentru prima dată cu scopul de a transforma conectivitatea globală prin primul serviciu comercial prin satelit care oferă servicii mobile de broadband direct către mai multe smartphone-uri 4G sau 5G. 

Iar povestea Vodafone pe linia dezvoltării tehnologiei proprii e mai veche, pentru că din 2019 este pionier în tehnologia satelitară, care a rezultat în primul apel vocal 5G din lume realizat prin spațiu. Recent, tot Vodafone a realizat primul apel video din spațiu dintr-o zonă fără acoperire mobilă, folosind smartphone-uri 4G/5G obișnuite și sateliți.

Sigur, partea tehnică a lucrurilor sună destul de complicat, căci vorbim de dezvoltarea unei rețele comerciale de tip broadband, bazată pe sateliți care se conectează direct la telefonul smart, astfel că telefoanele mobile ale clienților companiei se pot conecta direct la sateliții din orbita joasă a Pământului în situațiile în care se constată o lipsă de acoperire mobilă. Și astfel, dispozitivele comută automat între rețelele spațiale și cele terestre, iar astfel clienții vor rămâne conectați indiferent de locul în care se află. Tot procesul se desfășoară în coordonare deplină cu reglementările actuale de securitate.

Dar ce înseamnă asta pentru oameni, la nivel practic? Pe de o parte, o conectivitate atât de ingenioasă va elimina cu totul problema lipsei de acoperire și nu vor mai exista pe viitor expresii de tipul: ”Stai, că nu am semnal!”

Însă, mult mai important decât asta e îmbunătățirea capacității de gestionare și reacție rapidă la dezastre. Astfel, în situații climaterice dure sau chiar situații de război, când comunicațiile cad, un astfel de sistem poate facilita intervenția rapidă și sprijinirea comunităților afectate care, iată, nu mai sunt în pericol să piardă contactul cu restul lumii.

Mai mult, vorbind despre servicii de telecomunicații mai reziliente, putem vedea pe termen imediat îmbunătățirea serviciilor naționale și securității.

Acest parteneriat are o poziționare unică pentru a stimula inovația globală, care pune companiile europene sunt în centrul acestui parteneriat, oferind un impuls leadership-ului și competitivității globale a Europei, dar completează rețelele terestre și astfel este deschis către alți operatori, din toate țările, și clienților acestora. De asemenea, asigură că performanța rețelei terestre nu este degradată ca urmare a utilizării în paralel a frecvențelor de către sateliți. 

La tot ce am menționat până acum se adaugă un element extrem de important, esențial chiar în aceste zile, și anume beneficiile de securitate. Prin parteneriatul strategic dintre Vodafone și AST SpaceMobile, se respectă cele mai înalte standarde de securitate, încorporând securitatea din faza de concept prin intermediul rețelei terestre. Mai mult, această colaborare asigură, de asemenea, conformitatea cu reglementările naționale, fără riscul de a ocoli cerințele europene și naționale

Vodafone plănuiește să înceapă să implementeze aceste noi tehnologii pe piețele din Europa pe parcursul acestui an și în 2026, după teste suplimentare, sub rezerva aprobării de către autoritățile de reglementare. Astfel, în câțiva ani, e posibil să acopere cea mai mare parte a suprafeței Europei. Și astfel s-ar putea, în sfârșit, discuta despre suveranitatea tehnologică la nivel european, prin oportunitatea creată ca Europa să fie lider global în sistemele de comunicații.

Această tehnologie satelitară va contribui la atingerea obiectivelor Deceniului Digital 2030 al Uniunii Europene, ceea ce va ajuta la conectarea a milioane de cetățeni ai UE și va contribui la sprijinirea tuturor comunităților printr-un nivel suplimentar de acoperire pentru acele zone mai greu accesibile sau total neacoperite de rețele mobile.

În plus, Raportul Draghi consideră sateliții esențiali pentru competitivitatea la nivel european și de maximă importanță în sectoare mari precum energia regenerabilă, transportul, apărarea. Tocmai de aceea, Raportul argumentează rolul esențial al digitalizării în autonomia strategică a Uniunii Europene.

Valorificarea parteneriatului AST Space Mobile și Vodafone, dar și extinderea către alți operatori europeni va oferi Uniunii Europene o infrastructură de comunicații foarte rezilientă și de nivel mondială, bazată pe puterea sateliților.

Securitatea, reziliența și conformitatea vor fi teme cheie ale viitoarei Politici Spațiale a UE, iar acest parteneriat pune aceste principii în centrul implementării comerciale a rețelelor de satelit în Europa.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult