Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șase ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Un recruiter experimentat stă pe un CV între 5 și 7 secunde. Greșelile flagrante pentru care mare parte dintre CV-uri ajung la gunoi

Recrutori

Foto: Guliver Getty Images

Atunci când ajung la un interviu de angajare, românii se simt stingheri și se plasează într-o poziție de inferioritate, dată de multitudinea de scenarii negative pe care și le creează. „Nu se duc la interviu crezând că pot arăta ce știu ei să facă. Se gândesc: ce să spun să pic bine, ce salariu să spun. Își fac multe scenarii pe zona negativă a interviului, în loc să se concentreze pe ceea ce ar trebui. Nu au încredere, e vorba de încredere, de cultură, de educație. Un american învață public speaking de la grădiniță, un român nu învață nici la facultate”, a văzut Bogdan Badea, CEO eJobs.

Fără un CV bine structurat nu ajungi la interviu, iar un recrutor experimentat nu petrece mai mult de 5-7 secunde pe un CV, înainte de a lua decizia de continua sau nu să îl citească.

„Ai 5 secunde să iei ochii. Partea de sus a CV-ului este clar că e prima parte care îți ia ochii. O poză neadecvată unui CV te descalifică total, un selfie, o poză tăiată de la nuntă”, a spus CEO-ul invitat în emisiunea „În fața ta” de la Digi24. Sunt frecvente astfel de situații?  „Sunt reale, atâta timp când primești 1.000 de aplicații pe zi creierul tău tinde să compare. Până și o adresă de mail care nu ese adecvată este un detaliu care poate să influențeze”, explică el.

Din secțiunea de Educație, cele mai relevante sunt studiile absolvite cel mai recent. 

Contează dacă persoana care aplică a făcut școala în România sau în străinătate? „La început, nu, zona de școală în afara României contează foarte mult pe termen lung și asta nu se vede în CV, ci în experiență se vede că a studiat afară, prin modul în care privește lucrurile. Nu prea mai contează așa mult în CV, știu multe companii care ignoră faptul că un om a făcut un MBA, până la urmă este și în partea de jos a CV-ului, nu neapărat întâmplător. Este o zonă la care te uiți abia după ce te uiți ce știe să facă”, spune Badea.

Emisiunea „În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, este difuzată la Digi24 sâmbăta și duminica, de la 13.30. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Un recruiter de SRL poate, unul care munceste intr-o firma cu un software ATS o sa se uite mai mult de 5 secunde pe cele cateva zeci de cv-uri selectate de sistem pe baza de cuvinte cheie.
  • Like 1
 • Alien check icon
  Unii "recruteri experimentați" ar merita dați afară periodic și trimiși să-și caute de lucru. Asa, cu titlu de formare continua.
  În multe firme unde am lucrat departamentul hr colecționa cele mai dubioase specimene umane. Cu valoare adăugată zero, din moment ce oricine cu mai mult de doi neuroni învață destul de repede cum să-i manipuleze.
  • Like 5
  • @ Alien
   Dorin check icon
   Aferim
   • Like 1
 • La 1000 de aplicații pe zi 5-7 secunde înseamnă, în medie, 100 de minute de "muncă" al celui care face recrutare. O muncă grea și fără doar și poate o ruletă: candidatul trebuie să ghicească ce anume îi va atrage atenția celui care-i privește CV-ul. Pentru că, în final, nu este despre ce știi să faci, ce-ai făcut, ce studii ai. E despre faptul că un alt om, are gusturile lui. Dacă dai un CV în format european, de ce este în format european. Dacă e one-page style, de ce l-ai făcut așa.
  Întrebarea pe care mi-o pun în mod firesc, este : de unde domnule atâta candidatură? Este știut că piața e în criză de forță de muncă, iar unii primesc 1000 de aplicații pe zi! Băi, ești nebun? Pe ce meserie? Pe ce salariu?
  • Like 7
 • o gaselnita romaneasca. eu am cv-ul in engleza fara poza si fara nationalitate de cativa ani de zile si n-am avut nicio problema in a ma angaja la firme de top. nici in Romania nici in afara. One page CV, cum se spune.
  • Like 3
 • Alex S. check icon
  Astia sunt oamenii din turnul de fildes.
  Nu dau doi bani pe CV-ul tau si dupa se vaita in media ca nu exista forta de munca pentru ca romanul nu vrea sa munceasca.
  • Like 2
 • Am început să croim societatea activă după chipul şi părerile recrutorilor care petrec nu mai mult mai mult de 5-7 secunde pe un CV, un timp, probabil, mult mai scurt decât cel pe care îl petrec pe un WC. Îi sfătuiesc pe toţi absolvenţii tineri, talentaţi, convinşi că vor să realizeze ceva în viaţă, să mediteze dacă merită să acorde unor asemenea personaje cele 5-7 secunde.
  • Like 9
  • @ Cristea Petrica
   fc check icon
   chapeau
   • Like 1
 • Bogdan check icon
  CV-urile cu poza trebuie sa fie o gaselnita romaneasca. In mod normal fata, sexul, varsta si alte caracteristici fizice ale candidatului nu ar trebui sa conteze. Din cauza asta in tarile cu apa calda nu se ataseaza poza pe CV si nu se divulga informatii personale, tocmai pentru a evita discriminarea pe aceste criterii. Orice om are prejudecatile lui, inclusiv recrutorii. De exemplu, un recrutor caruia nu-i plac oamenii cu mustata (exemplu absurd) cand vede poza unui asemenea candidat pe CV, il va da deoparte probabil fara a mai citi si restul, indiferent daca respectivul mustacios e un candidat valoros sau nu. Oamenii discrimineaza dupa aspect si nu numai, fara exceptie, ar fi ipocrit sa zicem altminteri.

  In orice caz, 5-7 secunde pt un CV poate doar daca cineva citeste cu viteza de 600 de cuvinte pe secunda (spoiler alert media e undeva sub 300)

  Poate ar trebui putin aduse in lumea moderna si practicile recrutorilor romani. Un aspect pe care mereu l-am gasit inconvenabil cel putin a fost ca nu se divulga salariul de la bun inceput. Ce rost are sa trec prin tot procesul daca nu stiu ce pot obtine la final, macar ca idee... poate asta ar fi primul aspect de schimbat.
  • Like 7
 • Daniel check icon
  Poţi să stai alături de cineva o viaţă de om şi să realizezi că nu-l cunoşti deloc... asta bineînțeles dacă nu ești recruiter. Dacă ești recruiter in 5-7 secunde l-ai rezolvat
  • Like 7
 • Dan Dan Dan Dan check icon
  Un recruter arunca 50% din cv-uri la gunoi si zice:
  1. Criteriul 1: Norocul - done
  2. Astept comentarii...
  • Like 1
 • Un articol interesant, dar care nu pune cîteva întrebări foarte necesare.
  De ce este nevoie să indici pe CV atîtea informații despre tine? Ma refer nu la conținutul CV, ci la en-tête : fotografie? stare civilă? data nașterii? permis de conducere? religie?
  Am trăit o perioadă în Germania, unde se aplică stilul CV că și în România... și mă miram de ce nu sînt chemat la interviu - pînă cînd mi-am dat seama că numele și locul nașterii erau semnalul de aterizare în coșul de gunoi...
  În America de Nord, en-têteul are numele, adresa, telefonul si emailul. Atît.
  Cine vrea să aibă o idee de vîrsta candidatului poate să facă un calcul aproximativ ghidîndu-se după școlile absolvite și perioadele în care a fost angajat respectivul sau respectiva. Dar înainte de a ajunge la evaluarea vîrstei (în multe cazuri experiența - vîrsta - e chiar un ati) se evaluează CV-ul. Abia dacă acel CV a ajuns în teancul de "interesant" se (eventual) evaluează vîrsta. În rest experiența bate diplomele.
  • Like 3
  • @ Alexander Petrusa
   Delia MC Delia MC check icon
   Contează TOT. Poza (care nu ar trebui să conteze dar contează) fontul CV-ului (mare și clar, nu bold) alinierea perfectă în pagină, stilul concis, impecabil, fără greșeli, poate un pic de culoare. După o vârstă o poză bună (chiar un pic retușată) mare, care emană incredere face diferența. Și da, 1-2 pagini nu mai mult. Altfel candidatul trece drept un tipicar ce nu-i în stare să sistematizeze un document. Un cunoscut ceh care-și căuta de lucru în Germania a făcut un ...curs care nu l-a învățat că un CV trebuie să fie scurt și concis -ne-am contrazis deseori- cu rezultatul că n-a primit decât 1-2 invitații la interviu...

   Răspuns: cine nu joacă după reguli pierde. Totuși fără religie, stare civilă. À la guerre comme à la guerre.
   • Like 0


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult
sound-bars icon