Foto: Guliver Getty Images
Atunci când ajung la un interviu de angajare, românii se simt stingheri și se plasează într-o poziție de inferioritate, dată de multitudinea de scenarii negative pe care și le creează. „Nu se duc la interviu crezând că pot arăta ce știu ei să facă. Se gândesc: ce să spun să pic bine, ce salariu să spun. Își fac multe scenarii pe zona negativă a interviului, în loc să se concentreze pe ceea ce ar trebui. Nu au încredere, e vorba de încredere, de cultură, de educație. Un american învață public speaking de la grădiniță, un român nu învață nici la facultate”, a văzut Bogdan Badea, CEO eJobs.
Fără un CV bine structurat nu ajungi la interviu, iar un recrutor experimentat nu petrece mai mult de 5-7 secunde pe un CV, înainte de a lua decizia de continua sau nu să îl citească.
„Ai 5 secunde să iei ochii. Partea de sus a CV-ului este clar că e prima parte care îți ia ochii. O poză neadecvată unui CV te descalifică total, un selfie, o poză tăiată de la nuntă”, a spus CEO-ul invitat în emisiunea „În fața ta” de la Digi24. Sunt frecvente astfel de situații? „Sunt reale, atâta timp când primești 1.000 de aplicații pe zi creierul tău tinde să compare. Până și o adresă de mail care nu ese adecvată este un detaliu care poate să influențeze”, explică el.
Din secțiunea de Educație, cele mai relevante sunt studiile absolvite cel mai recent.
Contează dacă persoana care aplică a făcut școala în România sau în străinătate? „La început, nu, zona de școală în afara României contează foarte mult pe termen lung și asta nu se vede în CV, ci în experiență se vede că a studiat afară, prin modul în care privește lucrurile. Nu prea mai contează așa mult în CV, știu multe companii care ignoră faptul că un om a făcut un MBA, până la urmă este și în partea de jos a CV-ului, nu neapărat întâmplător. Este o zonă la care te uiți abia după ce te uiți ce știe să facă”, spune Badea.
Emisiunea „În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, este difuzată la Digi24 sâmbăta și duminica, de la 13.30.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
În multe firme unde am lucrat departamentul hr colecționa cele mai dubioase specimene umane. Cu valoare adăugată zero, din moment ce oricine cu mai mult de doi neuroni învață destul de repede cum să-i manipuleze.
Întrebarea pe care mi-o pun în mod firesc, este : de unde domnule atâta candidatură? Este știut că piața e în criză de forță de muncă, iar unii primesc 1000 de aplicații pe zi! Băi, ești nebun? Pe ce meserie? Pe ce salariu?
Nu dau doi bani pe CV-ul tau si dupa se vaita in media ca nu exista forta de munca pentru ca romanul nu vrea sa munceasca.
In orice caz, 5-7 secunde pt un CV poate doar daca cineva citeste cu viteza de 600 de cuvinte pe secunda (spoiler alert media e undeva sub 300)
Poate ar trebui putin aduse in lumea moderna si practicile recrutorilor romani. Un aspect pe care mereu l-am gasit inconvenabil cel putin a fost ca nu se divulga salariul de la bun inceput. Ce rost are sa trec prin tot procesul daca nu stiu ce pot obtine la final, macar ca idee... poate asta ar fi primul aspect de schimbat.
1. Criteriul 1: Norocul - done
2. Astept comentarii...
De ce este nevoie să indici pe CV atîtea informații despre tine? Ma refer nu la conținutul CV, ci la en-tête : fotografie? stare civilă? data nașterii? permis de conducere? religie?
Am trăit o perioadă în Germania, unde se aplică stilul CV că și în România... și mă miram de ce nu sînt chemat la interviu - pînă cînd mi-am dat seama că numele și locul nașterii erau semnalul de aterizare în coșul de gunoi...
În America de Nord, en-têteul are numele, adresa, telefonul si emailul. Atît.
Cine vrea să aibă o idee de vîrsta candidatului poate să facă un calcul aproximativ ghidîndu-se după școlile absolvite și perioadele în care a fost angajat respectivul sau respectiva. Dar înainte de a ajunge la evaluarea vîrstei (în multe cazuri experiența - vîrsta - e chiar un ati) se evaluează CV-ul. Abia dacă acel CV a ajuns în teancul de "interesant" se (eventual) evaluează vîrsta. În rest experiența bate diplomele.
Răspuns: cine nu joacă după reguli pierde. Totuși fără religie, stare civilă. À la guerre comme à la guerre.