Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Un recruiter experimentat stă pe un CV între 5 și 7 secunde. Greșelile flagrante pentru care mare parte dintre CV-uri ajung la gunoi

Recrutori

Foto: Guliver Getty Images

Atunci când ajung la un interviu de angajare, românii se simt stingheri și se plasează într-o poziție de inferioritate, dată de multitudinea de scenarii negative pe care și le creează. „Nu se duc la interviu crezând că pot arăta ce știu ei să facă. Se gândesc: ce să spun să pic bine, ce salariu să spun. Își fac multe scenarii pe zona negativă a interviului, în loc să se concentreze pe ceea ce ar trebui. Nu au încredere, e vorba de încredere, de cultură, de educație. Un american învață public speaking de la grădiniță, un român nu învață nici la facultate”, a văzut Bogdan Badea, CEO eJobs.

Fără un CV bine structurat nu ajungi la interviu, iar un recrutor experimentat nu petrece mai mult de 5-7 secunde pe un CV, înainte de a lua decizia de continua sau nu să îl citească.

„Ai 5 secunde să iei ochii. Partea de sus a CV-ului este clar că e prima parte care îți ia ochii. O poză neadecvată unui CV te descalifică total, un selfie, o poză tăiată de la nuntă”, a spus CEO-ul invitat în emisiunea „În fața ta” de la Digi24. Sunt frecvente astfel de situații?  „Sunt reale, atâta timp când primești 1.000 de aplicații pe zi creierul tău tinde să compare. Până și o adresă de mail care nu ese adecvată este un detaliu care poate să influențeze”, explică el.

Din secțiunea de Educație, cele mai relevante sunt studiile absolvite cel mai recent. 

Contează dacă persoana care aplică a făcut școala în România sau în străinătate? „La început, nu, zona de școală în afara României contează foarte mult pe termen lung și asta nu se vede în CV, ci în experiență se vede că a studiat afară, prin modul în care privește lucrurile. Nu prea mai contează așa mult în CV, știu multe companii care ignoră faptul că un om a făcut un MBA, până la urmă este și în partea de jos a CV-ului, nu neapărat întâmplător. Este o zonă la care te uiți abia după ce te uiți ce știe să facă”, spune Badea.

Emisiunea „În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, este difuzată la Digi24 sâmbăta și duminica, de la 13.30. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Un recruiter de SRL poate, unul care munceste intr-o firma cu un software ATS o sa se uite mai mult de 5 secunde pe cele cateva zeci de cv-uri selectate de sistem pe baza de cuvinte cheie.
  • Like 1
 • Alien check icon
  Unii "recruteri experimentați" ar merita dați afară periodic și trimiși să-și caute de lucru. Asa, cu titlu de formare continua.
  În multe firme unde am lucrat departamentul hr colecționa cele mai dubioase specimene umane. Cu valoare adăugată zero, din moment ce oricine cu mai mult de doi neuroni învață destul de repede cum să-i manipuleze.
  • Like 5
  • @ Alien
   Dorin check icon
   Aferim
   • Like 1
 • La 1000 de aplicații pe zi 5-7 secunde înseamnă, în medie, 100 de minute de "muncă" al celui care face recrutare. O muncă grea și fără doar și poate o ruletă: candidatul trebuie să ghicească ce anume îi va atrage atenția celui care-i privește CV-ul. Pentru că, în final, nu este despre ce știi să faci, ce-ai făcut, ce studii ai. E despre faptul că un alt om, are gusturile lui. Dacă dai un CV în format european, de ce este în format european. Dacă e one-page style, de ce l-ai făcut așa.
  Întrebarea pe care mi-o pun în mod firesc, este : de unde domnule atâta candidatură? Este știut că piața e în criză de forță de muncă, iar unii primesc 1000 de aplicații pe zi! Băi, ești nebun? Pe ce meserie? Pe ce salariu?
  • Like 7
 • o gaselnita romaneasca. eu am cv-ul in engleza fara poza si fara nationalitate de cativa ani de zile si n-am avut nicio problema in a ma angaja la firme de top. nici in Romania nici in afara. One page CV, cum se spune.
  • Like 3
 • Alex S. check icon
  Astia sunt oamenii din turnul de fildes.
  Nu dau doi bani pe CV-ul tau si dupa se vaita in media ca nu exista forta de munca pentru ca romanul nu vrea sa munceasca.
  • Like 2
 • Am început să croim societatea activă după chipul şi părerile recrutorilor care petrec nu mai mult mai mult de 5-7 secunde pe un CV, un timp, probabil, mult mai scurt decât cel pe care îl petrec pe un WC. Îi sfătuiesc pe toţi absolvenţii tineri, talentaţi, convinşi că vor să realizeze ceva în viaţă, să mediteze dacă merită să acorde unor asemenea personaje cele 5-7 secunde.
  • Like 9
  • @ Cristea Petrica
   fc check icon
   chapeau
   • Like 1
 • Bogdan check icon
  CV-urile cu poza trebuie sa fie o gaselnita romaneasca. In mod normal fata, sexul, varsta si alte caracteristici fizice ale candidatului nu ar trebui sa conteze. Din cauza asta in tarile cu apa calda nu se ataseaza poza pe CV si nu se divulga informatii personale, tocmai pentru a evita discriminarea pe aceste criterii. Orice om are prejudecatile lui, inclusiv recrutorii. De exemplu, un recrutor caruia nu-i plac oamenii cu mustata (exemplu absurd) cand vede poza unui asemenea candidat pe CV, il va da deoparte probabil fara a mai citi si restul, indiferent daca respectivul mustacios e un candidat valoros sau nu. Oamenii discrimineaza dupa aspect si nu numai, fara exceptie, ar fi ipocrit sa zicem altminteri.

  In orice caz, 5-7 secunde pt un CV poate doar daca cineva citeste cu viteza de 600 de cuvinte pe secunda (spoiler alert media e undeva sub 300)

  Poate ar trebui putin aduse in lumea moderna si practicile recrutorilor romani. Un aspect pe care mereu l-am gasit inconvenabil cel putin a fost ca nu se divulga salariul de la bun inceput. Ce rost are sa trec prin tot procesul daca nu stiu ce pot obtine la final, macar ca idee... poate asta ar fi primul aspect de schimbat.
  • Like 7
 • Daniel check icon
  Poţi să stai alături de cineva o viaţă de om şi să realizezi că nu-l cunoşti deloc... asta bineînțeles dacă nu ești recruiter. Dacă ești recruiter in 5-7 secunde l-ai rezolvat
  • Like 7
 • Dan Dan Dan Dan check icon
  Un recruter arunca 50% din cv-uri la gunoi si zice:
  1. Criteriul 1: Norocul - done
  2. Astept comentarii...
  • Like 1
 • Un articol interesant, dar care nu pune cîteva întrebări foarte necesare.
  De ce este nevoie să indici pe CV atîtea informații despre tine? Ma refer nu la conținutul CV, ci la en-tête : fotografie? stare civilă? data nașterii? permis de conducere? religie?
  Am trăit o perioadă în Germania, unde se aplică stilul CV că și în România... și mă miram de ce nu sînt chemat la interviu - pînă cînd mi-am dat seama că numele și locul nașterii erau semnalul de aterizare în coșul de gunoi...
  În America de Nord, en-têteul are numele, adresa, telefonul si emailul. Atît.
  Cine vrea să aibă o idee de vîrsta candidatului poate să facă un calcul aproximativ ghidîndu-se după școlile absolvite și perioadele în care a fost angajat respectivul sau respectiva. Dar înainte de a ajunge la evaluarea vîrstei (în multe cazuri experiența - vîrsta - e chiar un ati) se evaluează CV-ul. Abia dacă acel CV a ajuns în teancul de "interesant" se (eventual) evaluează vîrsta. În rest experiența bate diplomele.
  • Like 3
  • @ DinCanada
   Delia MC Delia MC check icon
   Contează TOT. Poza (care nu ar trebui să conteze dar contează) fontul CV-ului (mare și clar, nu bold) alinierea perfectă în pagină, stilul concis, impecabil, fără greșeli, poate un pic de culoare. După o vârstă o poză bună (chiar un pic retușată) mare, care emană incredere face diferența. Și da, 1-2 pagini nu mai mult. Altfel candidatul trece drept un tipicar ce nu-i în stare să sistematizeze un document. Un cunoscut ceh care-și căuta de lucru în Germania a făcut un ...curs care nu l-a învățat că un CV trebuie să fie scurt și concis -ne-am contrazis deseori- cu rezultatul că n-a primit decât 1-2 invitații la interviu...

   Răspuns: cine nu joacă după reguli pierde. Totuși fără religie, stare civilă. À la guerre comme à la guerre.
   • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult
sound-bars icon