Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMag.

Un serviciu care le permite utilizatorilor să își testeze singuri securitatea site-ului, câștigătorul Innovation Labs 2017

În anul 2016, pe când era doar un hobby pentru tinerii care îl creaseră, serviciul online pentest-tools.com a avut 1,2 milioane de utilizatori din întreaga lume. Acesta le permite adminstratorilor de sistem și proprietarilor de site-uri să testeze singuri securitatea acestora și a câștigat, la începutul săptămânii, premiul cel mare în cadrul Innovation Labs 2017 - un preaccelerator care își propune să îi ajute pe tineri să își transforme o idee inovativă din domeniul tehnologiei într-un business. 

Pentest-tools a fost creat de un hacker etic, Adrian Furtună, și doi studenți, Vlad Turcanu și Raul Vintilă. „A început ca un hobby și a devenit un mod de viață. Înainte făceam ceva asemănător, teste de securitate pentru site-uri. Am încercat să automatizez multe din task-urile pe care le făceam, astfel încât să poată fi făcute online mult mai ușor”, spune Adrian Furtună. 

Majoritatea covârșitoare a celor care accesează serviciul, accesează versiunea gratuită însă tinerii au reușit să aibă și clienți plătitori. „Poți să găsești peste 20 de tool-uri cu care să îți testezi tot felul de vulnerabilități pe site. Noi facem niște teste de la distanță, serviciul nostru stă pe un server undeva în Cloud și de acolo se rulează anumite cerințe către serverul pe care vrem să îl testăm și la sfârșit vei obține un raport. Varianta gratuită îți oferă foarte multe tool-uri, însă dacă vrei să îți testezi site-ul trebuie să plătești”, spune Raul Vintilă.

Senzorul care măsoară radiațiile solare la care sunt expuși copiii

63 echipe din șase orașe. București, Cluj, Iași, Sibiu, Timișoara și Alba Iulia au beneficiat, vreme de trei luni, în cadrul Innovation Labs, de un program de mentorat care să îi ajute să dezvolte produse inovative. Dintr-una dintre ele fac parte chiar doi liceeni de 17 ani, care au creat Blinkr, un semnalizator care este purtat pe spate de bicicliști și care, cu ajutorul unui giroscop și al unui accelerometru, indică schimbarea direcției de mers și oprirea.

Sunee, o șapcă cu senzori pentru radiațiile UV care te avertizează dacă copilul tău a stat prea mult la soare și care a fost premiată la categoria Health&Lifestyle. „Pentru a ne asigura că nu înregistrăm valori în gol, avem un accelerometru care ne spune dacă șapca este în mișcare. Senzorul măsoară și valori instantanee și, dacă este una prea mare, va da o alertă sonoră și vizuală, dar măsoară și valorile adunate în timp. Dacă copilul a stat într-un mediu cu radiații mai mici, ele se adună și atunci din nou va alerta însoțitorul”, spune Dan Vornicu.

O altă echipă, a cărei deviză a fost „Noi nu lăsăm nicio sticlă în urmă” a creat YardLab, o soluție care le trimite viticultorilor informații despre starea viei după ce măsoară mai mulți parametri: umiditatea și temperatura solului, umiditatea și temperatura aerului și lumina. YardLabs a împărțit împreună un VisageCloud, un program de recunoaștere facială ce poate fi folosit în hoteluri, retail dar și pentru smart surveillance premiul pentru Best Business.

„Cel mai important este să ai o echipă puternică, cu toate competențele necesare”

Potențialul de business al unei idei a fost un criteriu important în evaluare spune unul dintre membrii juriului, Horia Velicu, Head of Innovation Lab BRD. „Pentru mine cel mai mult a contat cât de scalabil e business-ul, dacă a fost ceva de nișă, cu puțină audiență, nu am punctat. A contat apoi produsul, cât de avansate erau echipele în ceea ce privește produsul. Majoritatea au ajuns la un nivel acceptabil cu el, iar în unele cazuri mai au între una și trei luni până la producția efectivă”, arată el. În majoritatea cazurilor jurizate, cea care a făcut diferența a fost echipa. „Cel mai important este să ai o echipă puternică, cu toate competențele necesare, și tehnologice, și de comunicare, și de business. Echipa este crucială, dacă sunt trei-patru oameni cu abilitățile necesare cred că orice realizare este posibilă”, spune Horia Velicu. 

Dean Thompson: Trebuie să recunoaștem talentele mari care există în România și să vedem ce oportunități putem crea

Prezent la Demo Day, evenimentul în cadrul căruia echipele finaliste și-au prezentat produsele, Dean Thompson, însărcinatul cu afaceri al SUA la București a vorbit despre dezvoltarea sectorului IT&C în România. „E cu adevărat îmbucurător să vezi ce se întâmplă în România, în special în sectorul IT, și să vezi ce se întâmplă în materie de antreprenoriat și inovație. Să-i vezi pe oameni cum profită de oportunitățile care apar, își asumă riscuri, încearcă, eșuează, poate, dar învață din eșecuri și aplică acea informație și acea cunoaștere într-un fel nou, într-un proiect nou pentru a construi ceva mai bun decât prima dată”, a spus Thompson care a subliniat cât de important este ca România să reușească să îi păstreze pe tinerii talentați în țară. „Am văzut de atâtea ori oportunitățile care se prezintă în lume, acest lucru este bun, așa funcționează piața, dar trebuie, de asemenea, să recunoaștem talentele mari care există aici în România și să vedem ce oportunități putem crea în interior”.

Profesorul Răzvan Ruginiș: „Nu atingem nici 1% dintre studenții care studiază IT&C în România”

450 de tineri au luat parte, în acest an la programul de mentorat al Innovation Labs. Ei însă, calculează co-fondatorul programului, profesorul Răzvan Rughiniș reprezintă doar un procent infim din totalul studenților din domeniul IT&C din România. „Dincolo de faptul că am avut 63 de echipe anul acesta, nu atingem nici 1% dintre studenții care studiază IT&C în România. A fi antreprenor merge mână în mână cu numite calități care te definesc ca lider. E nevoie de o schimbare de persoectivă a comunității digitale, care, de multe ori, trăiește închisă și își rezolvă doar propriile probleme, care au un impact foarte limitat asupra noastră ca societate”, arată acesta. Răzvan Rughiniș spun că marea majoritate a celor care termină facultăți de profil se îndreaptă către companiile de tehnologie. A doua opțiune o reprezintă cariera universitară, iar a treia este antreprenoriatul. „În SUA, ordinea este inversă, antreprenoriatul este prima opțiune. În juriu se află Duncan Moore, de la Rochester University. Este unul dintre cei cinci prorectori, iar rolul său este să se ocupe de programele de antreprenoriat în diferitele facultăți. Au program de antreprenoriat în tehnologie, în educașie, chiar și în asistență medicală, care este un domeniu foarte reglementat. Antreprenoriatul înseamnă de fapt leadership”, spune Rughiniș. Iar încurajarea leadership-ului în detrimentul conformismului ar putea cu adevărat schimba direcția educației din România. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Eu n-am priceput nimic din fraza asta: «Majoritatea covârșitoare a celor care accesează serviciul, accesează gratuită însă tinerii au reușit să aibă și clienți plătitori»
    • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Halep - Moisescu

Sportivii români trebuie să depășească- pentru a face performanță- limite care le sunt impuse de la vârste mici. „Nu poți să faci aia”, „Nu ești în stare”, „Nu poți să ajungi numărul unu”, „Nu poți să câștigi un Grand Slam”, spune Simona Halep, care crede că un sportiv cu pishicul „tare”, e mai pregătit să fie campion. Ea are și câteva sfaturi pentru părinții care își încurajează copiii să facă sport.

Citește mai mult

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult

Emil Hurezeanu

„Altă soluție nu mai e. Nu avem încotro. trebuie să recurgem la cele mai bune strategii pentru obținerea acestor bani și, mai ales, pentru folosirea lor”, spune Emil Hurezeanu. (Foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu)

Citește mai mult

Meat-up

În vara lui 2018, Paul Petri şi Vio Nechiti și-au deschis un restaurant de burgeri în Cluj, după ce și-au cultivat și antrenat pasiunea pentru gătit în bucătăria unui restaurant de 4 stele din Anglia.

Citește mai mult

Teodosie împărtășind

ÎPS Teodosie, fost Snagoveanul, actualmente Tomitanul, s-a eliberat de sub dictatura distanțării sociale și a împărtășit mai mulți copii, cu aceeași linguriță. Un gest de sfidare față de autorități, de nesupunere și de declarare a autonomiei sale de ierarh. Patriarhia însăși a găsit acțiunea ÎPS-ului de la malul mării „ostentativă” și a recomandat respectarea legilor țării.

Citește mai mult