Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Unde ne va lovi infectarea masivă cu COVID-19: cei mai expuși dintre români

Izoletă coronavirus

Foto: Virgil Simionescu/ Inquam Photos

Cu sistemul de sănătate în continuare politizat, suntem carne de tun. Cei de la butoane așteaptă binecuvântări ierarhice și se ascund, obsesiv, după deget. Moartea ni se arată tuturor, pentru că avem părinți, bunici, copii și iubiți pentru care ne temem mai mult decât pentru noi înșine. Pe lângă asta, pe lângă ceea ce ne înspăimântă în ființa noastră intimă, infecția coronavirus lovește un milion de oameni din comunitățile marginalizate și nici măcar nu avem idee despre asta. Situația comunităților vulnerabile e extrem de periculoasă, prin amploarea și complexitatea riscurilor la viața copiilor și a părinților lor. Deja colcăind de factori favorizanți, prin melanjul de boli pe care, oricum, îl au la comun (TBC, malnutriție, șobolani, râie, porci, cai, infecții de tot felul) COVID-19 le dă lovitura de grație, prin lipsa igienei elementare: în România lui 2020, aproape un milion de oameni nu au apă curentă, nici electricitate, nici vreo minimă infrastructură, supraviețuind în noroi. Familiile se încălzesc artizanal, cu lemne, în colibe de folie de plastic, sau placaj. Ca într-un furnicar uman, ca-n „Infernul” lui Dante Alighieri, cei mai mulți dintre copii sunt lipsiți de orice idee de minimă igienă și își duc zilele împreună, unii peste alții, atârnați între viață și moarte, într-un Purgatoriu cât se poate de real. Oamenii din comunități marginalizate duc viața unor comunități de Ev Mediu, acum, în zilele noastre. 

Șase milioane de români supraviețuiesc în condiții de privare economică severă, cei mai mulți din Uniunea Europeană. Așadar, o mare parte a populației supraviețuiește în sărăcie. Iar peste un milion dintre copiii noștri trăiesc în sărăcie, total expuși riscului de separare familială. Problema lor majoră e absența oricăror elemente fundamentale de igienă și a locuinței. Aproape un milion de oameni supraviețuiesc în zone urbane și rurale, izolate social, în care puroiul segregării, al excluziunii sociale și stigmatizării – colcăie și dă pe dinafară. Comasarea familiilor excluse în comunități mari, afectate în ansamblu de probleme similare, le face să fie grupuri compacte, excluse social. Locuitorii acestor „pungi de sărăcie” nu au nici educație, nici vreo calificare în muncă. Își duc viețile în locuințe improvizate, fără acces la apă, gaz sau curent, suprapopulate și lipsite de o minimă idee de igienă. Unii dintre ei nu au acte de identitate și, implicit, nici un fel de acces la servicii medicale, sau de educație.

Starea de sănătate precară îi expune, într-o proporție covârșitoare, la infectarea masivă cu COVID-19. Dacă nu intervenim acum, dacă nu facem măcar câte un Centru de Igienă Minimală în fiecare comunitate marginalizată, molima se va întinde crunt. Putem aborda, într-o primă fază de urgență, zonele marginalizate din orașele la care putem ajunge mai ușor. Sunt comunități ghetoizate, adică exact acelea care au potențial enorm de răspândire a infecției. Copiii resimt cu atât mai dramatic efectele stigmatului social și discriminarea, iar riscul lor de îmbolnăvire crește exponențial. Igiena și obiectele sanitare sunt de domeniul SF. Modulele de igienă pot fi făcute în câte un container amenajat pentru fiecare comunitate, care să cuprindă dușuri, chiuvete și mașini de spălat rufe. Oamenii ar putea să facă un duș, să se ferească de păduchi și râie, să-și spele hainele, să se spele pe mâini. Am avea controlul minimal al infecțiilor care, altfel, vor exploda în focare de gunoi și mizerie. Putem reduce masiv riscul de îmbolnăvire. Altfel, mii de copii și părinți vor muri. Dacă acționăm acum, putem salva vieți. Minimul de acțiune pe care nu l-am făcut din cauza bâlbelor politice și birocratice, putem să-l facem acum. Până nu e prea târziu.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Avem un talent si o placere de a ne pune cenușe pe cap! La toți parametrii dezvoltării susținem în mod obsesiv că suntem ultimii în Europa! Cum si unde faceti dv aceste sondaje? Cum ati stabilit că în România lui 2020 ,,aproape un milion de oameni nu au apă curentă, nici electricitate, nici vreo minimă infrastructură, supraviețuind în noroi. Familiile se încălzesc artizanal, cu lemne, în colibe de folie de plastic, sau placaj". La fel sustineti ca ,,Șase milioane de români supraviețuiesc în condiții de privare economică severă,.... Iar peste un milion dintre copiii noștri trăiesc în sărăcie". Cum ati putut dv sa stabiliti corect aceste numere? Nimeni nu poate spune ca nu există sărăcie și în România. Dar sărăcie găsim si în alte țări, în toata lumea, însă nu am întâlnit mentiuni prin care
  ,, înțelepții" acestor țări să-și înjosească așa de mult poporul, cum o fac romanii. Chiar suntem țara pe care toți trebuie să o compatimească? De ce nu se pomenește nimic despre faptul că România deține cel mai mare procent de proprietari de case, că românii au un autoturism la trei locuitori, asa cum mentioneaza INS,că și românii îsi fac cu sutele de mii concediile în străinătate etc,etc? Nu domnule Dărăbuș, nu este bine să emanăm doar empatie pentru conaționalii noștri ci, mai de grabă, compasiunea care ne-ar putea determina să avem un comportament mai adecvat faţă de ceilalţi cu un puternic imbold motivaţional îndreptat altruist către societate.
  • Like 0
 • Dupa parerea mea ordonantele militare sunt mult prea blande pentru ca oamenilor nu prea le este frica de amenzi. Chiar si scenariul 4 in care urmeaza sa intram nu este foarte aspru in ceea ce priveste pedepsirea oamenilor inconstienti. Toti cei care incalca ordinele militare trebuie arestati pe loc si condamnati in regim de urgenta in functi de gravitatea faptei! Sa se i-a exemplul Rusiei si in mod sigur virusul va disparea din Romania in maxim 30 de zile!!!
  • Like 1
 • Dacă le spui oricui că în România va fi un dezastru mai mare ca-n Italia ori Spania, toți vor râde de tine...
  • Like 1
 • Dan Coe Dan Coe check icon
  Paradoxal locuitatorii acestor "pungi de saracie" desi par mai expusi se imbolnavesc mai rar. Contactul zilnic cu tot felul de bacterii, microbi si virusi le intareste imunitatea.
  • Like 2
 • topala check icon
  Criza care va lovi Romania sper sa faca ordine in sistemul de pensii.
  Nu este acceptabil ca sa avem pensionari de la varsta de 42 de ani,indiferent ce meserie au practicat. Ceea mai buna dovada este acel fost sef de politia care a infectat zeci de oameni si s-a pensionat anticipat ,dupa care a intrat tot pe o functie de sef la ADP,deci mai putea muncii si nu l-a epuizat functia avuta de sef de politie,si-a bagat fiul la SRI si nora la ADP sa taie frunze la caini !
  Suntem un stat condus de serviciile secrete,iar actualii politiceni accepta sau se complact cu acest lucru.
  • Like 8
 • Parerist check icon
  Ceea ce spuneți nu are neapărat legătură cu criza actuala. Oamenii trebuie să se spele chiar și fără pandemie.
  • Like 5
 • vorbim de igiena publica, dar in Bucuresti si in alte municipii capitale de judet nu mai exista nicio baie publica ! reclamam ca suntem urmasii Romei, dar in Roma antica exista canalizare care functioneaza si astazi si bai publice ... fara alte comentarii...
  • Like 6
  • @ Adrian Paun
   Dar baia publlica nu era gratis! Dar ca sa te speli macar cu apa si sapun de rufe este o minima realizare de igiena. Nu vreau sa intgeleg ca ei nu au apa nici macar de baut!
   • Like 0
 • Mike check icon
  Ștefan Dărăbuș
  Citesc destul de des articole de pe Republica.ro
  Domnule Ștefan ati surprins cu exactitate si precizie acest tablou groaznic si grotec, existent in Romania, ignorat de zeci de ani de cei care conduc. Nimeni nu a studiat acest fenomen care persista in mizerie promiscuitate, inanitie si lipsa totala de educatie. Aceasta patura sociala, marginalizata si ignorata in totalitate de catre politicieni, nu exista nici in constiinta noastra si nici in statistici.
  Dumneavoastra ati tras un semnal de alarma. Din pacate toti isi vor astupa urechile si-si vor intoarce capul si privirea si se vor face ca nici nu vad si nici nu aud si nu se va schimba nimic.
  • Like 3
 • Iertati-ma, dar dumneavoastra vorbiti despre cai verzi pe pereti! Solutiile prezentate sunt fantasmagorice! Sa zicem ca amenajati "module de igiena"! Ok. Si? In 1-2 zile le gasiti TOTAL DISTRUSE ! Am intalnit astfel de oameni la tara! Ei nu au minim reflex de igiena, nu simt , unii, nevoia sa se spele, sa-si spele hainele,pentru ca niciodata nu au trait asa ceva! Ar trebui sa fi trait ca SA-TI DORESTI ! Ba , mai mult, nu au , multi, unde sa locuiasca , nu au acte de identitate! Am intalnit o familie de felul asta(doi frati care traiau in incest si aveau doua fete cu handicap mental!) Cand am semnalat situatia la primarie, politie, asistenta sociala , mi-au spus ca nu li se pot face buletine pentru ca nu au un domiciliu ! Traiau intr-o baraca din curtea unui cetatean. Nefiind rude, bineinteles ca nu-i putea lua in spatiu locativ . Am atras atentia ca traiesc in incest,dar am avut impresia ori ca nu stia, asistentul social, ce-i aceea, ori ca nu-l deranja! Nu mi-a dat un raspuns! Am intalnit, peste ani, pe cele doua fete, copiii lor: erau asa cum ma asteptam, cu handicap mental, analfabete, traiau cu niste baieti asisderea cu handicap, si acelea vor procrea,daca nu deja au facut-o, inmultind astfel populatia tarii cu idioti !
  SOLUTIA MEA! Acesti oameni trebuie extrasi , cu penseta, din cloaca in care traiesc si dusi in centre unde sa fie dezinfectati, controlati si incercat macar de dezvoltat un minim simt al igienei! Dar sunt convinsa ca, lasate libere, fara mijloace de trai, se vor intoarce de unde au plecat :promiscuitate, mizerie, infectie, cretinism! La cata indolenta si indiferenta exista in randul administratiei locale, peste tot, nu ma astept sa se faca ceva! Daca as propune ca oameni de felul asta sa fie sterilizati as fi acuzata de mai stiu eu ce !
  • Like 5
  • @ Magda Lee
   Dan check icon
   Stimata Magda Lee,,aveti perfecta dreptate,, La capitolul ,,mizerie Umana , se poate scire mult si bine . Poate cunoasteti intentia Domnului Primar din Tg Mures D.Florea A facut ,ceva pasi in directia acesta ,,dar imediat a fost ,,,criticat si a runcat ,, Facea referire la nr mare de romi ,,care fac doar copii ,si nimic altceva in afara de a fura sa u cersi ,event,,ptostitutie ,etc si nimic bun ptr societate, Ba mai mult ,acestia solicitand ,si ajutoare sociale ,obligatoriu !!
   • Like 0
  • @ Magda Lee
   Aveti dreptate, vedeti in ce stare au ajuns toaletele primariei,oameni fara discernamant distrug, parca nu le-am plati tot noi! Dar ei nu le platesc, nu sunt platitori de taxe si impozite. Doar pedepsele fizice ii stimuleaza la respectarea legilor, nu amenzile ca nu au de unde sa le achite.
   • Like 0


Îți recomandăm

litoral 2021

Totul a pornit de la o simplă aluniță pe care o avea pe spate, din naștere. Mereu râdea cu părinții ei - era alunița după care o puteau recunoaște imediat, în cazul în care ar fi pierdut-o pe malul mării. (Foto: Rob Wilkinson / Alamy / Alamy / Profimedia)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Echipa de fericire

„Am tras de mine cât am putut și la 11 și 50 de minute știu că a venit pe lume Teodor. I-am auzit pentru prima dată glasul, l-am simțit pe pieptul meu, i-am văzut pielea, am știut că i s-a pus sângele în mișcare... că a venit pe lume, de fapt”- Alexandra povestește zâmbind cele mai intense 40 de minute din viața ei.

Citește mai mult

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult