Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Unde ne va lovi infectarea masivă cu COVID-19: cei mai expuși dintre români

Izoletă coronavirus

Foto: Virgil Simionescu/ Inquam Photos

Cu sistemul de sănătate în continuare politizat, suntem carne de tun. Cei de la butoane așteaptă binecuvântări ierarhice și se ascund, obsesiv, după deget. Moartea ni se arată tuturor, pentru că avem părinți, bunici, copii și iubiți pentru care ne temem mai mult decât pentru noi înșine. Pe lângă asta, pe lângă ceea ce ne înspăimântă în ființa noastră intimă, infecția coronavirus lovește un milion de oameni din comunitățile marginalizate și nici măcar nu avem idee despre asta. Situația comunităților vulnerabile e extrem de periculoasă, prin amploarea și complexitatea riscurilor la viața copiilor și a părinților lor. Deja colcăind de factori favorizanți, prin melanjul de boli pe care, oricum, îl au la comun (TBC, malnutriție, șobolani, râie, porci, cai, infecții de tot felul) COVID-19 le dă lovitura de grație, prin lipsa igienei elementare: în România lui 2020, aproape un milion de oameni nu au apă curentă, nici electricitate, nici vreo minimă infrastructură, supraviețuind în noroi. Familiile se încălzesc artizanal, cu lemne, în colibe de folie de plastic, sau placaj. Ca într-un furnicar uman, ca-n „Infernul” lui Dante Alighieri, cei mai mulți dintre copii sunt lipsiți de orice idee de minimă igienă și își duc zilele împreună, unii peste alții, atârnați între viață și moarte, într-un Purgatoriu cât se poate de real. Oamenii din comunități marginalizate duc viața unor comunități de Ev Mediu, acum, în zilele noastre. 

Șase milioane de români supraviețuiesc în condiții de privare economică severă, cei mai mulți din Uniunea Europeană. Așadar, o mare parte a populației supraviețuiește în sărăcie. Iar peste un milion dintre copiii noștri trăiesc în sărăcie, total expuși riscului de separare familială. Problema lor majoră e absența oricăror elemente fundamentale de igienă și a locuinței. Aproape un milion de oameni supraviețuiesc în zone urbane și rurale, izolate social, în care puroiul segregării, al excluziunii sociale și stigmatizării – colcăie și dă pe dinafară. Comasarea familiilor excluse în comunități mari, afectate în ansamblu de probleme similare, le face să fie grupuri compacte, excluse social. Locuitorii acestor „pungi de sărăcie” nu au nici educație, nici vreo calificare în muncă. Își duc viețile în locuințe improvizate, fără acces la apă, gaz sau curent, suprapopulate și lipsite de o minimă idee de igienă. Unii dintre ei nu au acte de identitate și, implicit, nici un fel de acces la servicii medicale, sau de educație.

Starea de sănătate precară îi expune, într-o proporție covârșitoare, la infectarea masivă cu COVID-19. Dacă nu intervenim acum, dacă nu facem măcar câte un Centru de Igienă Minimală în fiecare comunitate marginalizată, molima se va întinde crunt. Putem aborda, într-o primă fază de urgență, zonele marginalizate din orașele la care putem ajunge mai ușor. Sunt comunități ghetoizate, adică exact acelea care au potențial enorm de răspândire a infecției. Copiii resimt cu atât mai dramatic efectele stigmatului social și discriminarea, iar riscul lor de îmbolnăvire crește exponențial. Igiena și obiectele sanitare sunt de domeniul SF. Modulele de igienă pot fi făcute în câte un container amenajat pentru fiecare comunitate, care să cuprindă dușuri, chiuvete și mașini de spălat rufe. Oamenii ar putea să facă un duș, să se ferească de păduchi și râie, să-și spele hainele, să se spele pe mâini. Am avea controlul minimal al infecțiilor care, altfel, vor exploda în focare de gunoi și mizerie. Putem reduce masiv riscul de îmbolnăvire. Altfel, mii de copii și părinți vor muri. Dacă acționăm acum, putem salva vieți. Minimul de acțiune pe care nu l-am făcut din cauza bâlbelor politice și birocratice, putem să-l facem acum. Până nu e prea târziu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Avem un talent si o placere de a ne pune cenușe pe cap! La toți parametrii dezvoltării susținem în mod obsesiv că suntem ultimii în Europa! Cum si unde faceti dv aceste sondaje? Cum ati stabilit că în România lui 2020 ,,aproape un milion de oameni nu au apă curentă, nici electricitate, nici vreo minimă infrastructură, supraviețuind în noroi. Familiile se încălzesc artizanal, cu lemne, în colibe de folie de plastic, sau placaj". La fel sustineti ca ,,Șase milioane de români supraviețuiesc în condiții de privare economică severă,.... Iar peste un milion dintre copiii noștri trăiesc în sărăcie". Cum ati putut dv sa stabiliti corect aceste numere? Nimeni nu poate spune ca nu există sărăcie și în România. Dar sărăcie găsim si în alte țări, în toata lumea, însă nu am întâlnit mentiuni prin care
    ,, înțelepții" acestor țări să-și înjosească așa de mult poporul, cum o fac romanii. Chiar suntem țara pe care toți trebuie să o compatimească? De ce nu se pomenește nimic despre faptul că România deține cel mai mare procent de proprietari de case, că românii au un autoturism la trei locuitori, asa cum mentioneaza INS,că și românii îsi fac cu sutele de mii concediile în străinătate etc,etc? Nu domnule Dărăbuș, nu este bine să emanăm doar empatie pentru conaționalii noștri ci, mai de grabă, compasiunea care ne-ar putea determina să avem un comportament mai adecvat faţă de ceilalţi cu un puternic imbold motivaţional îndreptat altruist către societate.
    • Like 1
  • Dupa parerea mea ordonantele militare sunt mult prea blande pentru ca oamenilor nu prea le este frica de amenzi. Chiar si scenariul 4 in care urmeaza sa intram nu este foarte aspru in ceea ce priveste pedepsirea oamenilor inconstienti. Toti cei care incalca ordinele militare trebuie arestati pe loc si condamnati in regim de urgenta in functi de gravitatea faptei! Sa se i-a exemplul Rusiei si in mod sigur virusul va disparea din Romania in maxim 30 de zile!!!
    • Like 2
  • Dacă le spui oricui că în România va fi un dezastru mai mare ca-n Italia ori Spania, toți vor râde de tine...
    • Like 1
  • Dan Coe Dan Coe check icon
    Paradoxal locuitatorii acestor "pungi de saracie" desi par mai expusi se imbolnavesc mai rar. Contactul zilnic cu tot felul de bacterii, microbi si virusi le intareste imunitatea.
    • Like 4
  • topala check icon
    Criza care va lovi Romania sper sa faca ordine in sistemul de pensii.
    Nu este acceptabil ca sa avem pensionari de la varsta de 42 de ani,indiferent ce meserie au practicat. Ceea mai buna dovada este acel fost sef de politia care a infectat zeci de oameni si s-a pensionat anticipat ,dupa care a intrat tot pe o functie de sef la ADP,deci mai putea muncii si nu l-a epuizat functia avuta de sef de politie,si-a bagat fiul la SRI si nora la ADP sa taie frunze la caini !
    Suntem un stat condus de serviciile secrete,iar actualii politiceni accepta sau se complact cu acest lucru.
    • Like 10
    • @ topala
      Se pare ca Noua lege a pensiilor ,va face multa dreptate in acest domeniu .
      Se vor calcula si recalcula pensiile dupa principiul contributivitatii , dar cine mai pauca acele vremuri ?
      Iar cu pensionarea la 42 ani este ,,O MARE MARE EROARE SI NEDREPTATE,,
      -- Inteleg ca un politist dupa 42 ani ,nu mai poate sa fuga dupa un infractor de 32 ani ! Dar in acest caz se poate face ,,rotirea cadrelor ,,,adica ,cei care nu mai fac fata in ,,teren sa treaca la birou sau la indendenta la numarat ,bocanci si izmene etc,,Se poate daca se vrea ,dar liderul lor de sindicat acel Mare Ticalos ,trebuie schimbat urgent ,
      • Like 0
    • @ Dan Capitan
      maripos check icon
      Cei de 42 de ani nu are loc la birou. Acele locuri sunt ocupate de mai tinerii lor colegi care au relatii sus puse.
      • Like 0
  • Parerist check icon
    Ceea ce spuneți nu are neapărat legătură cu criza actuala. Oamenii trebuie să se spele chiar și fără pandemie.
    • Like 8
  • vorbim de igiena publica, dar in Bucuresti si in alte municipii capitale de judet nu mai exista nicio baie publica ! reclamam ca suntem urmasii Romei, dar in Roma antica exista canalizare care functioneaza si astazi si bai publice ... fara alte comentarii...
    • Like 7
    • @ Adrian Paun
      Dar baia publlica nu era gratis! Dar ca sa te speli macar cu apa si sapun de rufe este o minima realizare de igiena. Nu vreau sa intgeleg ca ei nu au apa nici macar de baut!
      • Like 1
    • @ Adrian Paun
      Cine vrea si stie ca trebuie , sa respecti normele de minima igiena ,o poate face si fara ,bie publica ,acasa la celebrul lighean etc,,
      -- Am vazut la un mare Mall ,cum se inghesuiau ,,la mancare dar ,lla sapun - detergent nu prea ! Aici intervine nivelul de educatie !
      -- Se spune ca ;
      -- Nivelul de educatie al unui popor se stabileste in functie de cantiatea de sapun consumata ! Noi suntem campioni la nr de biserici si la prostie !
      • Like 1
  • Mike check icon
    Ștefan Dărăbuș
    Citesc destul de des articole de pe Republica.ro
    Domnule Ștefan ati surprins cu exactitate si precizie acest tablou groaznic si grotec, existent in Romania, ignorat de zeci de ani de cei care conduc. Nimeni nu a studiat acest fenomen care persista in mizerie promiscuitate, inanitie si lipsa totala de educatie. Aceasta patura sociala, marginalizata si ignorata in totalitate de catre politicieni, nu exista nici in constiinta noastra si nici in statistici.
    Dumneavoastra ati tras un semnal de alarma. Din pacate toti isi vor astupa urechile si-si vor intoarce capul si privirea si se vor face ca nici nu vad si nici nu aud si nu se va schimba nimic.
    • Like 4
  • Iertati-ma, dar dumneavoastra vorbiti despre cai verzi pe pereti! Solutiile prezentate sunt fantasmagorice! Sa zicem ca amenajati "module de igiena"! Ok. Si? In 1-2 zile le gasiti TOTAL DISTRUSE ! Am intalnit astfel de oameni la tara! Ei nu au minim reflex de igiena, nu simt , unii, nevoia sa se spele, sa-si spele hainele,pentru ca niciodata nu au trait asa ceva! Ar trebui sa fi trait ca SA-TI DORESTI ! Ba , mai mult, nu au , multi, unde sa locuiasca , nu au acte de identitate! Am intalnit o familie de felul asta(doi frati care traiau in incest si aveau doua fete cu handicap mental!) Cand am semnalat situatia la primarie, politie, asistenta sociala , mi-au spus ca nu li se pot face buletine pentru ca nu au un domiciliu ! Traiau intr-o baraca din curtea unui cetatean. Nefiind rude, bineinteles ca nu-i putea lua in spatiu locativ . Am atras atentia ca traiesc in incest,dar am avut impresia ori ca nu stia, asistentul social, ce-i aceea, ori ca nu-l deranja! Nu mi-a dat un raspuns! Am intalnit, peste ani, pe cele doua fete, copiii lor: erau asa cum ma asteptam, cu handicap mental, analfabete, traiau cu niste baieti asisderea cu handicap, si acelea vor procrea,daca nu deja au facut-o, inmultind astfel populatia tarii cu idioti !
    SOLUTIA MEA! Acesti oameni trebuie extrasi , cu penseta, din cloaca in care traiesc si dusi in centre unde sa fie dezinfectati, controlati si incercat macar de dezvoltat un minim simt al igienei! Dar sunt convinsa ca, lasate libere, fara mijloace de trai, se vor intoarce de unde au plecat :promiscuitate, mizerie, infectie, cretinism! La cata indolenta si indiferenta exista in randul administratiei locale, peste tot, nu ma astept sa se faca ceva! Daca as propune ca oameni de felul asta sa fie sterilizati as fi acuzata de mai stiu eu ce !
    • Like 7
    • @ Magda Lee
      Stimata Magda Lee,,aveti perfecta dreptate,, La capitolul ,,mizerie Umana , se poate scire mult si bine . Poate cunoasteti intentia Domnului Primar din Tg Mures D.Florea A facut ,ceva pasi in directia acesta ,,dar imediat a fost ,,,criticat si a runcat ,, Facea referire la nr mare de romi ,,care fac doar copii ,si nimic altceva in afara de a fura sa u cersi ,event,,ptostitutie ,etc si nimic bun ptr societate, Ba mai mult ,acestia solicitand ,si ajutoare sociale ,obligatoriu !!
      • Like 3
    • @ Magda Lee
      Aveti dreptate, vedeti in ce stare au ajuns toaletele primariei,oameni fara discernamant distrug, parca nu le-am plati tot noi! Dar ei nu le platesc, nu sunt platitori de taxe si impozite. Doar pedepsele fizice ii stimuleaza la respectarea legilor, nu amenzile ca nu au de unde sa le achite.
      • Like 1
    • @ Magda Lee
      Sa nu uitam ca ,acesti indivizi ,au drept la vot si voteaza aur si psd !!
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult
sound-bars icon