Foto: Inquam Photos
Analiza proiectului măsurilor fiscale arată foarte puține tăieri de cheltuieli în sectorul public (impact bugetar circa 1% din cheltuieli) vs. extrem de multe taxe majorate la privat (microîntreprinderi, PFA, companii mari, bănci, IT, agricultură, construcții, HoReCa). În total? 500.000 de companii afectate, cu peste 2 milioane de angajați. Aproape toți din privat plătesc direct și absolut cu toții o să decontăm (prin inflație și dobânzi mai mari) … dar nu se spune pentru ce plătim? Unde se duc banii?
Este șocant cum politicienii trec, fără pic de rușine, de la o extremă la alta în mai puțin de o lună. Nu și-au asumat prima variantă de modificări fiscale („scăpată pe surse”) deoarece „nu vrem să destabilizăm mediul de afaceri” … și acum susțin a cincea variantă mult mai dură. Este șocant să vezi cum sunt „susținute” aceste modificări anticapitaliste, cu lozinci și conspirații, zero analize. Spre exemplu, microîntreprinderile cu profituri mari sunt acuzate, la pachet, că fac optimizare fiscală. Zero cifre și analize, doar niște exemple generale aruncate cu siguranță și tupeu maxim de toți cei care vociferează.
Eu singur am făcut o analiză în câteva ore de weekend și am demonstrat că 80% din microîntreprinderile cu profit peste 30% NU au nicio legătură cu optimizarea fiscală: funcționează de peste 8 ani, au peste 2 angajați, au făcut investiții, au credite și mulți clienți. Din cele 20% rămase, probabil 10% fac aceste optimizări fiscale la limita legii … restul de 90% sunt corecte.
Economia frânează puternic, de la 6% în 2021, la 4% în 2022 și un avans de doar 1,5% anul acesta. Inflația vă rămâne ridicată, mai ales cu aceste noi taxe (sunt atât de multe că au fost necesare peste 100 de pagini pentru a le detalia). Nu trebuie să știi multă economie ca să înțelegi că este total nepotrivit să majorezi generalizat taxele într-un asemenea context. Oare ce se va întâmpla în 2024 dacă, în ciuda creșterii taxelor, veniturile la buget vor scădea? Vor crește TVA-ul și alte taxe?
În timp ce sectorul privat este suprataxat, am mai aflat o știre de la Poliția Româna, via G4Media: Zero capturi de droguri în ultimii 2 ani în portul din Constanța. Asta după ce, în ultimul deceniu, au fost capturate aproape 10 tone! În 2022 și 2023 - nicio captură. Scanerele de la vamă „nu funcționează”. Pentru ce plătim?
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.