Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Unde se vor duce banii din majorările de taxe și impozite?

Taxe și impozite

Foto: Inquam Photos

Analiza proiectului măsurilor fiscale arată foarte puține tăieri de cheltuieli în sectorul public (impact bugetar circa 1% din cheltuieli) vs. extrem de multe taxe majorate la privat (microîntreprinderi, PFA, companii mari, bănci, IT, agricultură, construcții, HoReCa). În total? 500.000 de companii afectate, cu peste 2 milioane de angajați. Aproape toți din privat plătesc direct și absolut cu toții o să decontăm (prin inflație și dobânzi mai mari) … dar nu se spune pentru ce plătim? Unde se duc banii?

Este șocant cum politicienii trec, fără pic de rușine, de la o extremă la alta în mai puțin de o lună. Nu și-au asumat prima variantă de modificări fiscale („scăpată pe surse”) deoarece „nu vrem să destabilizăm mediul de afaceri” … și acum susțin a cincea variantă mult mai dură. Este șocant să vezi cum sunt „susținute” aceste modificări anticapitaliste, cu lozinci și conspirații, zero analize. Spre exemplu, microîntreprinderile cu profituri mari sunt acuzate, la pachet, că fac optimizare fiscală. Zero cifre și analize, doar niște exemple generale aruncate cu siguranță și tupeu maxim de toți cei care vociferează.

Eu singur am făcut o analiză în câteva ore de weekend și am demonstrat că 80% din microîntreprinderile cu profit peste 30% NU au nicio legătură cu optimizarea fiscală: funcționează de peste 8 ani, au peste 2 angajați, au făcut investiții, au credite și mulți clienți. Din cele 20% rămase, probabil 10% fac aceste optimizări fiscale la limita legii … restul de 90% sunt corecte.

Economia frânează puternic, de la 6% în 2021, la 4% în 2022 și un avans de doar 1,5% anul acesta. Inflația vă rămâne ridicată, mai ales cu aceste noi taxe (sunt atât de multe că au fost necesare peste 100 de pagini pentru a le detalia). Nu trebuie să știi multă economie ca să înțelegi că este total nepotrivit să majorezi generalizat taxele într-un asemenea context. Oare ce se va întâmpla în 2024 dacă, în ciuda creșterii taxelor, veniturile la buget vor scădea? Vor crește TVA-ul și alte taxe?

În timp ce sectorul privat este suprataxat, am mai aflat o știre de la Poliția Româna, via G4Media: Zero capturi de droguri în ultimii 2 ani în portul din Constanța.  Asta după ce, în ultimul deceniu, au fost capturate aproape 10 tone! În 2022 și 2023 - nicio captură. Scanerele de la vamă „nu funcționează”. Pentru ce plătim?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Unde se duc banii? O mare parte pe dobanzile mai mari pe care le va plati statul la imprumuturi de aici inainte.
    • Like 2
  • Cum, nu știm unde se vor duce banii din majorările de taxe și impozite? Se astupă gaura din buget. Iar menținerea acestor taxe și anul viitor va permite bugetarilor continuarea desfrâului, a cheltuirii ineficiente a banului public. Poate le vine mintea la cap celor care tot votează cu PSD sau cu anexa lui (PNL).
    • Like 2
  • Mihai check icon
    Cum nu e clar ce platim? Platim aparatul bugetar supradimensionat si populat de incompetenti spagari cu relatii, platim sinecuristii gen Daianu si alti abonati la functii bine platite, pensii speciale de la 40 de ani, contracte cu dedicatie din care sa pice spaga. Nimic nou...
    • Like 2
    • @ Mihai
      Dar despre ,,pensiile nesimtite ,,nu spune nimeni nimic ? Acolo se duce mare parte din buget. ! Tot isi ,,dau cu stangul in dreptul ,, si nimic concret ,Cred ca ar fi instare sa renunte la banii de la UE ,in favoarea pensiilor nesimtite !!
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult
sound-bars icon