Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Unde se vor duce banii din majorările de taxe și impozite?

Taxe și impozite

Foto: Inquam Photos

Analiza proiectului măsurilor fiscale arată foarte puține tăieri de cheltuieli în sectorul public (impact bugetar circa 1% din cheltuieli) vs. extrem de multe taxe majorate la privat (microîntreprinderi, PFA, companii mari, bănci, IT, agricultură, construcții, HoReCa). În total? 500.000 de companii afectate, cu peste 2 milioane de angajați. Aproape toți din privat plătesc direct și absolut cu toții o să decontăm (prin inflație și dobânzi mai mari) … dar nu se spune pentru ce plătim? Unde se duc banii?

Este șocant cum politicienii trec, fără pic de rușine, de la o extremă la alta în mai puțin de o lună. Nu și-au asumat prima variantă de modificări fiscale („scăpată pe surse”) deoarece „nu vrem să destabilizăm mediul de afaceri” … și acum susțin a cincea variantă mult mai dură. Este șocant să vezi cum sunt „susținute” aceste modificări anticapitaliste, cu lozinci și conspirații, zero analize. Spre exemplu, microîntreprinderile cu profituri mari sunt acuzate, la pachet, că fac optimizare fiscală. Zero cifre și analize, doar niște exemple generale aruncate cu siguranță și tupeu maxim de toți cei care vociferează.

Eu singur am făcut o analiză în câteva ore de weekend și am demonstrat că 80% din microîntreprinderile cu profit peste 30% NU au nicio legătură cu optimizarea fiscală: funcționează de peste 8 ani, au peste 2 angajați, au făcut investiții, au credite și mulți clienți. Din cele 20% rămase, probabil 10% fac aceste optimizări fiscale la limita legii … restul de 90% sunt corecte.

Economia frânează puternic, de la 6% în 2021, la 4% în 2022 și un avans de doar 1,5% anul acesta. Inflația vă rămâne ridicată, mai ales cu aceste noi taxe (sunt atât de multe că au fost necesare peste 100 de pagini pentru a le detalia). Nu trebuie să știi multă economie ca să înțelegi că este total nepotrivit să majorezi generalizat taxele într-un asemenea context. Oare ce se va întâmpla în 2024 dacă, în ciuda creșterii taxelor, veniturile la buget vor scădea? Vor crește TVA-ul și alte taxe?

În timp ce sectorul privat este suprataxat, am mai aflat o știre de la Poliția Româna, via G4Media: Zero capturi de droguri în ultimii 2 ani în portul din Constanța.  Asta după ce, în ultimul deceniu, au fost capturate aproape 10 tone! În 2022 și 2023 - nicio captură. Scanerele de la vamă „nu funcționează”. Pentru ce plătim?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Unde se duc banii? O mare parte pe dobanzile mai mari pe care le va plati statul la imprumuturi de aici inainte.
    • Like 2
  • Cum, nu știm unde se vor duce banii din majorările de taxe și impozite? Se astupă gaura din buget. Iar menținerea acestor taxe și anul viitor va permite bugetarilor continuarea desfrâului, a cheltuirii ineficiente a banului public. Poate le vine mintea la cap celor care tot votează cu PSD sau cu anexa lui (PNL).
    • Like 2
  • Mihai check icon
    Cum nu e clar ce platim? Platim aparatul bugetar supradimensionat si populat de incompetenti spagari cu relatii, platim sinecuristii gen Daianu si alti abonati la functii bine platite, pensii speciale de la 40 de ani, contracte cu dedicatie din care sa pice spaga. Nimic nou...
    • Like 2
    • @ Mihai
      Dar despre ,,pensiile nesimtite ,,nu spune nimeni nimic ? Acolo se duce mare parte din buget. ! Tot isi ,,dau cu stangul in dreptul ,, si nimic concret ,Cred ca ar fi instare sa renunte la banii de la UE ,in favoarea pensiilor nesimtite !!
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult
sound-bars icon