Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Ura care ne unește

Hate something

Foto: Getty Images

Pe 25 ianuarie 2015 a fost ales „Cuvântul Urban al Zilei” - Haters Gonna Hate. Această expresie, folosită pentru a ignora remarcile ostile adresate vorbitorului, își are rădăcina în hip-hopul american iar în timp a dat naștere la sute de mii imagini cu celebrități, animale și personaje de desene prezentate într-o manieră atipică. Le găsim peste tot, pentru că peste tot găsim acceași ură la care ne vedem nevoiți să îi dăm zilnic cu tifla.

Recitind-o mi-am dat seama că cine urăște o va face toată viața. E că o boală sau o haină pe care n-o mai dezbracă. Ciudat e că iubirea este un sentiment care adeseori trece sau se estompează. Iubești pe cineva și apoi, la un moment dat, fără o explicație anume, îți e indiferent, nu te mai interesează. Cu ura nu e așa - ura nu moare, asemeni iubirii, odată cu trecerea timpului. 

Ura e înfricoșător de fecundă și molipsitoare. E mult mai ușor să empatizezi cu cel care urăște, decât cu cel care iubește. Când ți se spune despre cineva că e într-un fel anume, perceput negativ, parca îți vine și ție să îl dai naibii pe idiot și să-l urăști din tot sufletul. Să empatizezi cu ura celui care urăște nu e greu. E însă mult mai dificil să iubești pe cineva, doar pentru că ți s-a spus că merită.

Ura e fecunda și, dacă e adevărat că „nu face copii” (cum sună un vers al trupei Vama Veche), atunci sigur face prozeliți.

De câte ori ai votat cu cineva din ură pentru altcineva, nu din atașament pentru o persoană, ci din ură pentru contracandidatul ei. De câte ori nu ai susținut o cauză – nu pentru că ai fi crezut în ea, ci pentru că era împotriva cuiva. Iar singura modalitate de a ajuta era de a-i sprijni pe alții care urau la fel de mult.

Noi, ca popor, am fost învățați de propagandă, timp de jumătate de secol, să-i urâm pe americani, pe imperialiști și pe capitaliști, în general. Iar cealaltă jumătate de secol i-am urât pe ruși și pe comuniși în egală măsură. Unii i-au urât pe primii, alții pe ceilalți, dar nu am pus nimic în schimb - de pildă, nu i-am iubit pe capitaliști în contrapratidă că i-am urât pe comuniști. I-am urât și atât.

Învățăm atât de ușor să urâm, după care nu mai scăpăm de această meteahnă. Ne vine natural, ca și cum ar fi creația noastră. Nici nu mai contează că cel care ne-a învățat să urâm nu are nicio problemă cu subiectul urii în sine. Preluăm noi ura și o ducem mai departe. De aici înainte, știm noi de avem de făcut.

Vacciniști și antivacciniști, auriști și progresiști, tradiționaliști și lgbt-iști, și câte și mai câte, buni, răi, diferiți, dar uniți de aceeași ură.

Câtă strădanie și câtă energie inutilă! Pentru că, indiferent de ce am face, nu vom reuși niciodată să-i facem să ne iubească pe cei care ne urăsc. Și e trist că, în loc să ne dăruim celor care ne dăruiesc, ne risipim cu cei care nu vor face asta niciodată. Simplu, pentru că „Haters Gonna Hate”.

Așadar, de ziua ei, „La mulți ani, ura noastră cea de toate zilele!” 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • ”ura” poate s=a mai remarcat pe aici, este sau poate fi si o expresie a entuziasmului. In doar romana. Si de ce nu? asta este, ura ucide. URA! la fel. Cei care urasc vor ura. Poate. In romana insa, exsta poate un mod mai crestinesc de a intoarce adevarul, nu de a il intoarce invers, contra noastra. Folosirea unei minciuni nu este calea recomandata de religie. Iar eu ma refer aici la o cale care aplica un crestinism ideal in viata de toate zilele. ” Omul religios” poate intra in actiune, refuzand o umilinta care este doar minciuna. Intradevar, romanii se urasc politic, fara motiv poate. Este o ura mai veche, ne ascunsa si putin stiuta in afara. Noi suntem dezbinati=se poate. INsa ne uram ”pe bune” din motive practice, asociindu ne intr o umilinta generala care ne situeaza putin in afara NU suntem onorabili.Dar putem fi, punand disensiunile deoparte si intradevar acceptand sa ne umilim putin mai mult-crestineste. Exista o forma a umilintei, care se cheama si politete exagerata uneori, se mai cheama Di plo ma tie. Altadata, valiza di plo mat- astazi doar o prajitura, continea si apara informatiile multe si variate necesare unor discutii - negocieri. Umilinta crestineasca este decenta, uneori surprinzatoare si devine uneori calea spre sfintenie. Umilinta unui popor unit, Prin reprezentantii sai alesi . Aici se poate spune ca nu asuntem reprezentati inca. Si suntem poate - pre putin...

    Prea putin inca..Dar destul pentru a fi roman? si daca s-ar incerca mai mult pentru a dezmorsa o situatie potential periculoasa la nivel international? Un plan ar fi bun aici.
    • Like 0
  • Corina check icon
    „Nici nu mai contează că cel care ne-a învățat să urâm nu are nicio problemă cu subiectul urii în sine. Preluăm noi ura și o ducem mai departe.” Da, asta e cel mai revoltător și vina cea mai mare a haterilor cu influență. Pentru că sunt indivizi care antagonizează categorii sociale ca misiune politică asumată, fără să se încarce negativ prea mult - actorie, în fond. În schimb, mulți dintre simpatizanții lor „pun la inimă” ce li se spune, suferă și se schimonosesc pe viață. Apoi vine și răul la scară socială și istorică, bineînțeles.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult