Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

USR ar trebui să revină la sigla USB

Subsemnatul am votat USR Plus în alegerile europarlamentare. Criteriile au fost două și simple: sunt tineri și nu-i știu. Exista deci șansa unor surprize plăcute, în vreme ce de la bătrânele șulfe din celelalte partide, pe care le știu prea bine, n-aveam nicio așteptare.

Și iată că useriștii mă blagoslovesc cu surprize, dar numai plăcute nu.

USR a votat moțiunea de cenzură. Dacă-i întrebi de ce, răspunsul este „dărâmarea guvernului Dăncilă”. Un răspuns fundamental greșit, din cel puțin două motive.

Mai întâi, expresia „dărâmarea guvernului”, des folosită de politicieni, este improprie. Ea a fost împământenită după `89 de către liderul PNȚCD Corneliu Coposu: „M-am întors să dărâm guvernul”. Or, guvernul nu se „dărâmă”, căci asta duce gândul la desființarea guvernului în sine, verbul sugerând prăbușirea chiar a Palatului Victoria. Guvernul este schimbat – parțial sau total.

Moțiunea de cenzură nu poate fi un scop în sine. Este unul dintre mijloacele de a schimba guvernul. Nu poți să votezi moțiunea și pe urmă să refuzi de plano intrarea la guvernare. Mai mult, să stai pe margine și să obstrucționezi formarea unui nou guvern, punând tot felul de condiții pentru a-l susține. Un vicepreședinte USR, recent identificat de Gabriel Liiceanu ca „un Neo-Păturică”, anunţă chiar că, dacă se supără, USR va vota împotriva guvernului Orban.

De ce aţi mai votat moţiunea? l-am întrebat în direct pe un parlamentar USR. „Pentru alegeri anticipate”, a răspuns dl Ungureanu, cu un vag surâs care îmi arăta că nu crede nici el în ce debitează.

Din nou incorect și ilogic. Consecința trecerii unei moțiuni de cenzură este exclusiv demiterea automată a guvernului în funcție. Nu are nicio legătură cu alegerile anticipate. Acestea pot fi declanșate doar de președinte, prin dizolvarea Parlamentului sau de Legislativ, în ipoteza că majoritatea parlamentarilor și-ar da simultan demisia.

Îți recomandăm

De fapt, gândindu-ne bine, președintele nu are nicio putere, dacă în Parlament nu există o voință majoritară de a respinge două propuneri de premier. Id est: alegeri anticipate poate face doar Parlamentul, dacă alege să se autodizolve.

(Observație: punând cazul în care guvernul Orban nu trece și Klaus Iohannis îl repropune pe Ludovic Orban, care ar fi respins din nou, CCR îi poate refuza președintelui posibilitatea de a dizolva Parlamentul, pe motiv că nu sunt două propuneri diferite).

Prin urmare, dacă USR vrea gaia-mațu anticipate, n-are altă cale decât să propună un pact în acest sens Parlamentului. Dacă este respins, atunci USR nu mai poate invoca niciun motiv să nu participe la guvernare sau s-o torpileze.

Și, la urma urmelor, chiar și în urma celebrelor anticipate, USR își imaginează că ar ajunge să guverneze singură?

Toată această vânzoleală cu care Uniunea se înmlăștinează singură are o cauză pentru mine clară: dorința candidatului Dan Barna de a avea la dispoziție gogorița anticipatelor, ca mijloc de presiune asupra candidatului Iohannis. Barna vrea să apară în ochii electoratului de dreapta ca mai radical anti PSD decât Iohannis.

Este singura speranță a acestui ins, care începe să mă enerveze mai dihai decât Mircea Diaconu, căci cu ce altceva să cucerească voturi: cu nesiguranța grăbită pe care o transmite întreaga lui făptură, cu faptul că nu vorbește, ci turuie, nereținându-se ce spune nici dacă ar anunța o explozie atomică pe Valea Prahovei, cu ochii mereu larg deschiși, ca să nu zic holbați, care însă nu transmit nimic altceva decât o fixitate sticloasă, cu afirmația „Dacă aș fi fost eu președinte, n-am fi avut un caz Caracal”, cu incapacitatea, ce mi-l amintește pe un politician poreclit odinioară Prostănacul, de a ieși din situații idioate în care se pune singur?

Cred că USR ar trebui să revină la sigla cu care s-a lansat în 2016: USB. Nu pentru că ar salva mai abitir Bucureștiul decât România, ci pentru că, acum, asta ar însemna „Uniunea Salvați-l pe Barna!”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Vlad check icon
  Excelent!
  • Like 0
 • HDV check icon
  Din nefericire, domnul Barna este doar un politruc corporatist, de altfel foarte bun in a se pozitiona intr-o lumina pozitiva vizavi de restul oamenilor politici. Problema lui, ca si a celor ca si el apare in momentul in care trebuie sa "walk the talk" si sa isi arate zona de competente in ceea ce este angrenat. Si cand se ajunge aici, se cam pierde, incepand sa semene tot mai tare cu un diletant. Pacat, deoarece chiar speram sa fie o alternativa reala la 'oferta' actuala.
  • Like 0
 • Se prea poate sa aveti dreptate onorabile, durerea mare este alta. Eu, la fel ca multi alti cetateni, neturmentati, cu cine votam?. Iar cu Iohannis si slogane a la Buggs Bunny cu: "Romania lucrului bine facut" ori, "Pentru o Romanie normala". Daca schimba cuvantul Romania cu Germania castiga alegerile in.....Germania.
  • Like 0
  • @ Victorin Borsciov
   Germania nu are nevoie să fie normală. În fine, nu atît de disperată nevoie ca România. Din păcate Iohannis s-a oprit la slogan, întins pe 3 cărți.
   Nu, Barna e singura alternativă anti-sistem, altfel ne furăm căciula din nou și din nou.
   • Like 0
  • @ Victorin Borsciov
   Si ce are dl. Iohannis? De departe, este cel mai potrivit pentru a fi presedinte, dintre toti cei 14 care candideaza!
   • Like 0
 • Se prea poate sa aveti dreptate onorabile, durerea mare este alta. Eu, la fel ca multi alti cetateni, neturmentati, cu cine votam?. Iar cu Iohannis si slogane a la Buggs Bunny cu: "Romania lucrului bine facut" ori, "Pentru o Romanie normala". Daca schimba cuvantul Romania cu Germania castiga alegerile in.....Germania.
  • Like 0
  • @ Victorin Borsciov
   Ai trimis mesajul de doua ori, esti postac?
   • Like 0
 • Un Butic SRL poate fi facut una cu pamintul daca nu se realizeaza scopul pentru care a fost infiintat.
  USR a fost votat sa preia puterea si sa guverneze (la nevoie alaturi de alte partide) nu sa se cace-n poteca si sa fuga-n tufis cu banii nostri!
  • Like 1
 • SUBSCRIU D.LE CRISTIAN TUDOR POPESCU !
  • Like 3
 • Mihaela check icon
  USR mai poate insemna si Uniunea Sfidati Romania. Acum doar domnul Paleologu e cel mai vertebrat dintre animalele astea politice.
  • Like 2
  • @ Mihaela
   Ada check icon
   Daca doriti sa vedeti " vertebrarea " lui vedeti cat s-a dezvoltat cultura in Romania cand a fost ministrul culturii. A inflorit, nu alta.
   • Like 0
  • @ Ada
   Mihaela check icon
   Sper sa fie o cu totul nemaintalnita specie de politician, care vine pe sistemul “what you see is what you get”, adica isi pastreaza coloana si nu negociaza principii. Iohannis, inafara de politica externa nu a facut nimic in interior si avem nevoie acuta de acest lucru.
   • Like 0
  • @ Ada
   Mihaela check icon
   Sper sa fie o cu totul nemaintalnita specie de politician, care vine pe sistemul “what you see is what you get”, adica isi pastreaza coloana si nu negociaza principii. Iohannis, inafara de politica externa nu a facut nimic in interior si avem nevoie acuta de acest lucru.
   • Like 0
  • @ Mihaela
   Ada check icon
   Daca dv sperati , sper si eu sa nu fiti dezamagita. In politica este greu sa iti pastrezi coloana , dar de negociat se negociaza oriunde : se vedea acuma ce se intampla intre partide. Iohannis... altul mai bun nu am avut. Asta e stilul lui...incet.
   • Like 2
  • @ Mihaela
   Pudelul lui băzeus și al lui nuți dominatrix? E un prostovan plin de gaze.
   • Like 0
  • @ Ionut Catalin Dimache
   Nu-i ajungi nici macar la degetul mic, lasati-o balta!
   • Like 0
 • O seama de afirmatii gresite si rau intentionate, dnul guru CTP.

  1. Consecința trecerii unei moțiuni de cenzură NU este exclusiv demiterea automată a guvernului în funcție. E doar primul pas spre alegeri anticipate.
  2. USR a propus un pact pentru anticipate. Chiar daca nu exista o majoritate care sa-l semneze, nu inseamna ca cele doua propuneri de premier vor trece automat.
  3, De unde pana unde concluzia ca USR vrea sa guverneze 'singura' ?? Din faptul ca nu vrea sa guverneze acum, fara o majoritate clara parlamentara, si ca nu vrea sa depinda de PSD si clonele sale ?
  4. Nu e vorba de 'salvarea' lui Dan Barna, ci chiar de cea a Romaniei. O alta guvernare acum cu un an inainte de alegeri, conditionata de un fragil sprijin parlamentar, nu ar face decat sa repete revenirea PSD la putere dupa alegerile la termen.
  Chiar nu puteti sa vedeti mai mult decat calcule politicianiste ?
  • Like 4
  • @ Alexandru Lefter
   Ia uite ce explicatie elaborata ne aduci tu aici! Nu vorbim despre Romania de peste un an, vorbim de Romania de azi, pe care psdeii o scufunda zi de zi! I-auzi, ca sa ne salvam peste un an, duca-se dreaq sansa de azi! Bai cretinilor care sustineti astfel de ineptii, inca un an cu dancila si psdeu' la butoane ne duce in iad, cam asta-i viitorul!
   • Like 0
  • @ Gabriela Constantinescu
   Nu putem risca un nou 2016, revenirea PSD dupa un an de guvern minoritar.
   Mai bine cu PSD la un numar limitat de butoane inca un an decat la toate butoanele inca 4 ani si peste dupa alegeri.
   • Like 0
 • Leo70 check icon
  Am votat USR si voi continua sa votez USR, cel putin din doua motive:
  1. Au anuntat de mai multe luni ca planul lor este sa forteze alegeri anticipate, dupa daramarea guvernului VVD. Apreciez faptul ca nu si-au schimbat obiectivul dupa motiune.
  2. Cred cu convingere ca anticipatele sunt cea mai buna solutie de a scapa de PSD. PSD-ul are acum 20%. Cat credeti ca va avea peste un an? Cu siguranta mai mult!

  PS: Observ ca pe toate canalele se repeta idea ca anticipatele NU SE POT organiza (ca nu e timp, ca e de vina Constitutia, care nu prea ne-ar da voie, etc). Corect ar fi sa se spuna ca NU SE VREA sa se ajunga la anticipate.
  • Like 2
 • Vreau sa stiu un singur lucru de la dl.Barna : in toate discursurile dansului din ultima vreme unde sunt romanii si Romania ? N-am auzit de la dansul decat cum s-ar eroda partidul daca intra acum la guvernare . Partid care traieste cu finantare de la stat , adica din taxele noastre , parlamentari care iau salarii tot din taxele noastre .Si ce ne ofera in schimb ? Ma refer strict la acest moment cand avem dar nu avem guvern.Vad ca nu conteaza nici ca nu avem comisar european , nici rectificare bugetara , nici buget pe 2020 .Nu conteaza pt USR ca Psd-ul in continuare nu are probleme sa arunce cu baniii , sa-si instaleze oameni in functii etc.Conteaza doar ca partdul sa nu se erdodeze si atat .In esenta USR-ul vrea sa ramana PSD la guvernare , ba chiar sa se alieze cu acesta si sa voteze impotriva guvernului Orban. Asta este parerea unui votant USR extrem de dezamagit.
  • Like 2
  • @ Maria Alexa
   Și eu gândesc la fel,ca fostă votantă USR(11 dec.2016 ȘI 26 mai 2019).
   Nu trebuiau să voteze moțiunea dacă lor le convine guvernul Dăncilă!
   Alegeri anticipate NU vor fi.
   • Like 1


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult