Sari la continut
Republica
Comunicare

Vă recomand un tratament concentrat: se savurează regulat și are efecte pozitive notabile pentru minte, trup și suflet. Mergeți la restaurant, alături de cei dragi!

Masa în oraș

Foto: Getty Images

Îmi place să bat restaurantele, să descopăr locuri noi, să revin pentru mâncarea delicioasă, îmi place să analizez meniuri, să mă bucur de texturi și arome, să aud râsete și clinchete de pahare în jur, să simt energia din jurul mâncării.

De ce luăm masa în oraș, ce ne atrage acolo?

Restaurantul (fie el bistro, braserie, cofetărie etc.) este un mic univers. Mâncarea este pretextul și actorul principal, însă în jur gravitează puzderie de alte lucruri. 

Poate sună banal, dar fiecare detaliu al unui restaurant spune ceva, te poartă într-o lume. De la partea de design (stil architectural, cromatică, lumină, cu flori naturale sau de plastic, tipuri mese, materiale predominante, calitatea feței de masă și a veselei), la muzica și zgomotul de fundal (stilul muzicii și intensitatea sa, muzică live sau nu, zumzăiala comesenilor), miros, implicarea gazdelor (de la amabilitatea și inflexiunile vocii când faci rezervarea telefonic, la zâmbetul cu care ești întâmpinat când sosești, la felul în care ți se explică meniul și recomandările, gesturi mici - o prăjitură din partea casei). Uneori, nici nu băgăm de seamă toate detaliile, avem doar imaginea de ansamblul și rezumăm cu „îmi place”, „poate, nu m-a convins”, „nu îmi place” și alte derivate.

Obiceiul de a ieși la restaurant implică și un fel de energie (uneori și cu magie) și comunicare ce se construiesc în jurul mesei. Energia e dată și de cea a locului și a bunătăților, dar și de oamenii din jur. Însă, cea mai importantă este dispoziția ta.

Una e să mergi la masă cu un partener de afaceri sau colegii de serviciu (câte contracte nu s-au semnat, câte relații nu s-au sudat în jurul mesei), altă mâncare de pește este să împarți cina cu un amic, câțiva prieteni sau partenerul de viață.

Multe volume se pot scrie despre tipuri de restaurante - unele gândite cel dintâi ca afaceri, altele care pun gastronomia cinstită în prim plan, cu oferte culinare cu un anumit specific, scumpe sau ieftine, locuri de mâncat o ciorbă pe fugă ori de zăbovit câteva ore la un meniu de degustare.

Cât despre scopul și durata vizitei, adică mâncarea propriu-zisă - cu alăturări de ingrediente și condimente, gusturi și arome, rețete și culori (ce te plimbă prin lume) și însoțirea de diverse licori, e nevoie de timp și de capitole dedicate extinse, nu-i loc suficient acum. 

Eu tare aș vrea să vă fac poftă, să treceți pragul restaurantelor când și când, în măsura posibilităților și restricțiilor din perioada aceasta. Alegeți locurile unde ați mai fost și vă face plăcere sau mergeți pe sfaturi de la persoane cu care rezonați. Și explorați, fiți curioși!

Recomand să mai punem pe pauză butoanele de comenzi online, un restaurant nu este doar o poveste despre mâncare, ci mult mai mult de atât.

Tuturor ne e greu în aste vremuri, și cu viața personală și profesională, și să ținem cont de obiceiuri sănătoase (să facem mișcare, să nu uităm să bem apă etc.). Dar, să nu uităm și de viața socială (neglijată, uitată, dată peste cap, săraca, în perioada pandemiei): să punem în calendare și un mers la restaurant și concerte și spectacole și întâlniri față în față. Să nu uităm de obiceiuri cu zâmbet, bun și bine.

Și mai adaug ceva, câteva ,,dovezi științifice’’ de la cercetători (probabil, inclusiv britanici), pentru îndemnul de a lua masa în oraș.

Despre hormonii fericirii când iei masa în oraș

Nenumărate studii arată că în corpul nostru sunt secretați hormonii fericirii, atunci când mâncăm ceea ce ne place, într-o companie plăcută.

Cu alte cuvinte, mâncarea nu aduce doar aport de energie, ci are impact și asupra stării noastre de bine. În plus, și contextul social își aduce contribuția binefăcătoare în propoziție.

Dopamina sau ,,hormonul plăcerii’’ se secretă chiar la simpla anticipare a ceva ce ne face plăcere, inclusiv gândul la o masă bună.

Creierul, această mașinărie complicată, înregistrează tipurile de activități care ne fac plăcere și ne face să le repetăm (de la un prânz în oraș, la mersul la cumpărături etc). Dopamina are tot felul de funcții, fiind implicată și în învățare, memorie etc. dar și în dependențe, fiind hormonul care se activează atunci când vrem să ne facem poftele, prin rolul ei de recompensă și plăcere.

Dopamina dă dependență, este plăcerea pe termen scurt pe care ne dorim să o repetăm.

Endorfinele. Se spune că atunci când savurăm felul nostru preferat de mâncare, crește nivelul de endorfine. Anumite tipuri de alimente, precum mâncarea picantă sau ciocolata neagră, la fel, sunt responsabile pentru apariția endorfinelor. Tot endorfinele apar la activități precum sport, sex sau râs.

Serotonina este responsabilă pentru dispoziția pe care o avem și poate fi influențată și de ceea ce mâncăm. Ba, mai mult, majoritatea receptorilor serotoninei se află în tractul digestiv.

Triptofanul, precursor al serotoninei, se găsește și în alimente precum ouă, brânză, nuci, carne de curcan, carne roșie, ananas. Atenție deci la ce alegeți din meniu și, cu bagheta magică, puteți activa o stare de bine. În timp ce dopamina creează dependență, serotonina nu.

Oxitocina, hormonul asociat și cu planul social, responsabil pentru apropierea dintre oameni (decodat și ca încredere, conexiune umană etc.) - cu siguranță este favorizat într-un mediu plăcut, de stat la povești cu cineva apropiat. Se pare că împărțirea unei mese cu o persoană dragă, gătitul și râsul împreună stimulează nivelul de oxitocină.

Și muzica își aduce contribuția, invitând hormonii fericirii la masa noastră.

Acest tratament concentrat se savurează regulat, având efecte pozitive notabile pentru minte, trup și suflet: mergeți la restaurant alături de cei dragi!

Unii dintre noi sunt la cură, cu doze intensive (vizite la restaurante, cafenele și alte stabilimente gastronomice și locuri de bun-gust), dar atenție la detalii, această terapie poate da și dependență de bine.

Fug să prind loc, mă duc să fac rezervare la restaurant, să profit de oferta de 30% (grad de ocupare).

PS Pentru cei interesați, puteți lăsa la poșta redacției (mai jos, în comentarii) subiecte de interes despre scena gastronomică locală. Promit să citesc și să pun la foc mic. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult