Sari la continut
Republica
Prevenție

Valerie Cioloș, mindfulness coach: Din ce în ce mai mulți oameni își dau seama că e nevoie de o igienă mentală dacă vrei să supraviețuiești în lumea asta nebună

Valerie Cioloș

Foto: valerieciolosvillemin.com

Valérie Cioloş-Villemin este îndrăgostită de România de peste 25 de ani și a ales să trăiască și să profeseze aici într-un domeniu care îi aduce împlinire personală. Expertă în domeniul agriculturii cu focus pe zona României şi a Republicii Moldova, Valérie Cioloş-Villemin povestește într-o română graseiată că a simțit la un moment dat că este momentul să fie mai prezentă în viața ei, așa că a început să practice mindfulness.

“Am început să practic mindfulness în urmă cu 20 de ani dintr-o nevoie de a putea să mă autoreglez emoțional. Era o practică personală pentru mine și am încercat-o pentru că mă simțeam copleșită noaptea de gânduri și emoții. Sunt o persoană care simte foarte multe lucruri din mediul înconjurător, am o sensibilitate destul de mare și am avut nevoie de un instrument pentru a gestiona toți stimulii pe care îi percep, toate informațiile care vin spre mine. Sunt foarte recunoscătoare că am avut acces și la oameni și la aceste tehnici care permit o conținere personală”, spune Valérie Cioloş-Villemin.

În momentul discuției noastre se pregătea să intre într-unul dintre silence retreat-urile pe care le organizează în România. Cum rezistă oamenii câte 5 zile în astfel de retreat-uri fără interacțiune cu mediul de afară și mai ales în liniște deplină? “Mintea continuă să vorbească în cap așa că nu e nicio problemă”, explică trainerul de mindfulness.  

Silence Retreat de o zi vs. Silence Retreat de o săptămână

Valérie Cioloş-Villemin spune că sunt mai multe tipuri de silence retreat-uri pe care oamenii le pot alege în funcție de timpul de care dispun: “Uneori oamenii spun că nu au timp să practice mindfulness în fiecare zi, așa că o soluție e să îți găsești o săptămână din viața ta în care să mergi la un retreat și să practici mindfulness ca pe un sport intensiv. Ce facem acolo? Observăm corpul, respirația, mergem conștient, ne mișcăm conștient într-un cadru privilegiat și foarte sigur și apoi vedem cum se schimbă viața după un asemenea training bazat pe exerciții de prezență.”

Ce se întâmplă la un silence retreat de o zi? “Sunt 7 ore de practică pe care oamenii abia le așteaptă. E un fel de reset această zi. Challenge-ul este să îți faci timp. Dacă dai telefonul la o parte o săptămână, sau chiar o zi, te poți regăsi pe tine. E cel mai mare cadou pe care ni-l facem nouă și celorlalți. Creezi pentru creier un spațiu cu mai puțini stimuli și atunci apare o mai mare pace sau o mai mare conectare cu sine care aduce multe beneficii. E un sentiment foarte frumos să fii alături de mai mulți oameni cu care comunici altfel: îi vezi, le simți prezența. Sunteți împreună mult mai conștienți. Dacă ai gustat din experiența asta e foarte posibil să îți placă foarte mult”, spune trainerul de mindfulness.

“Oamenii nu sunt prezenți în acțiunile lor mai mult de jumătate din timp”, spune Valérie Cioloş-Villemin. Ca argumente folosește atât experiența ei cu clienții cât și un studiu făcut la Harvard în urmă cu 10 ani care atrăgea atenția asupra acestui aspect. Odată cu pandemia oamenii au devenit mai conștienți de nevoia de a se reconecta la propriul corp și la propria minte. 

„E importat să ai grijă de mintea ta. Să nu o lași să se plimbe și să facă ce vrea ea. Observ o deschidere timidă, dar totuși există” spune trainerul de mindfulness. Ce tip de români practică această tehnică? Valérie Cioloş-Villemin a identificat trei categorii principale: “sunt oameni care vin pentru că deja practică meditație și vor să o facă regulat și au nevoie de cadru și explorare. Alții sunt mai mult către limită și vin pentru că simt că trebuie să facă ceva pentru ei pentru că altfel cedează. Erau puțini înainte de pandemie, acum procentul lor a crescut. Înainte de pandemie cei mai mulți simțeau că ceva nu e bine și există loc de mai bine. Mai sunt situații frumoase în care persoane care urmează să fie părinți aleg să vină la cursurile de mindfulness ca să poată oferi viitorilor lor copii cea mai bună variantă a lor.”

Valérie Cioloş-Villemin: Nu ai nevoie de bani ca să practici mindfulness

În avalanșa de scuze pe care le inventăm ca să evităm să petrecem timp cu noi, reușim să fim destul de inventivi. Resursa cea mai prețioasă în acest demers nu sunt banii sau timpul, ci o formă de luciditate și o formă de disciplină care vine la pachet cu o dorință de a schimba ceva – spune Valérie Cioloş-Villemin.

Rețeta este simplă: “ca și la sport – să fie o anumită perseverență, o practică regulată și asta anunță schimbări semnificative. 3 minute, 5, dacă puteți mai mult. Rezultatele vor apărea. Dacă se poate 20, 25 de minute în fiecare zi. E un moment în care cablăm creierul către momentul prezent, în loc să îl lăsăm către trecut/viitor, acolo unde mintea joacă feste. Atunci învățăm progresiv să stăm aici și acum și în acest moment suntem mai vii, putem lua decizia clar pe baza a ceea ce vedem, nu pe ce credem că ar putea fi sau a fost. E o super putere de fapt”, explică Valérie Cioloş-Villemin.

O stare aici și acum în lucrurile mici de zi cu zi.

Ce este totuși mindfulness-ul? Valérie Cioloş-Villemin o descrie drept o stare de prezență binevoitoare care ne ajută să gestionăm mai bine stările de anxietate. “E o stare aici și acum în lucrurile mici de zi cu zi. Paradoxul este că această stare cultivată în viața de zi cu zi când ne ocupăm de legume, când spălăm vase și ne antrenăm atenția pentru a reveni în momentul prezent, acest moment se acumulează ca un training care va permite o prezență mai puternică ce lasă loc pentru momentele wow, momentele de fericire care sunt mici și accesibile în fiecare moment.”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult