Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Verdict de plagiat pentru Gabriel Oprea

Fostul vicepremier și lider UNPR Gabriel Oprea a primit verdictul de plagiat din partea Comisiei de științe juridice a CNATDCU. Urmează ca la 1 august, într-o ședință a Consiliului general, forul de decizie supremă al CNATDCU, să se voteze dacă teza de doctorat a lui Oprea devine un plagiat recunoscut oficial, informează surse, în exclusivitate, pentru Digi24.ro.

În cazul în care verdictul specialiștilor în științe juridice ai CNATDCU rămâne neschimbat, retragerea titlului de doctor pentru Oprea devine o formalitate dacă fostul ministru de Interne și vicepremier nu depune contestație.

Hotnews a prezentat în iulie anul trecut dovezi referitoare la faptul că teza de doctorat a lui Gabriel Oprea este plagiată, și a arătat că mari fragmente de text au fost preluate din lucrările altor autori.  

Din cele 250 de pagini ale tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea, susținută în anul 2000 la Facultatea de Drept a Universității din București și intitulată „Plângerea prealabilă - perspectiva istorică”, zeci de pagini ar f fost copiate dintr-o lucrare a coordonatorului său, avocatul Ion Neagu, fost senator PSD.

Pe 4 septembrie 2015, Marian Popescu, preşedintele Comisiei de Etică a Universităţii din Bucureşti, arăta, după ce a analizat lucrarea de doctorat a lui Gabriel Oprea, că este vorba, în mod sigur, despre un plagiat, zeci de pagini fiind „copiate integral". 

După primele suspiciuni de plagiat legate de lucrarea lui Gabriel Oprea, au urmat cele referitoare la lucrările pe care acesta le-a girat, în calitate de coordonator de doctorat. Printre acestea se numără cele ale lui Neculai Onţanu, fost primar al Sectorului 1, şi Bogdan Licu, fost procuror general interimar.

(Foto Adel Al-Haddad/Inquam Photos)

Pe de altă parte, ministrul Educației, Mircea Dumitru, a declarat în urmă cu câteva zile într-un interviu acordat pentru Revista 22, că dacă se dă o decizie de plagiat în privinta tezei de doctorat a ministrului de Interne, Petre Tobă, acesta ar trebui demis. În cazul în care nu se întâmplă acest lucru, Mircea Dumitru spune că se va retrage din guvern.

„Dar, dacă se dovedește că este vorba de plagiat, în măsura în care nu vor fi luate măsuri administrative și politice, eu mă retrag din acest guvern. Fără niciun fel de rezervă, i-am comunicat asta și domnului prim-ministru Cioloș”, a spus ministrul Mircea Dumitru in interviul pentru Revista 22.

Întrebat dacă, în cazul în care Petre Tobă va primi un verdict de plagiat de la CNATDCU, acesta ar trebui demis, ministrul Educatiei a răspuns: „Absolut".

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • check icon
  Doctoratele celor care au dat acest verdict le verifica cineva CU FIX aceeasi masura ? Ca inteleg ca sunt doar 3 plagiate de stanga pana acum , Oprea , Ponta si Negoita ! :))) Si din cate stiu eu tara e mult , mult mai mare , exista MII de doctorate , dar se pune lupa pe doar 3 ! ASTA e viziunea "de dreapta" ! PENIBIL !!!!!!!!
  • Like 0
 • check icon
  Dincolo de verdicte și de glumele gen „a plagiat în interes național”, se pare că nu toți au conștientizat gravitatea cazului Oprea: nu numai că a plagiat, dar – rețineți – a fost ani de zile conducător de doctorate. Și unde? La o instituție care spune sus și tare că apără democrația. Mai rețineți: acești oameni, acești plagiatori în serie AU CONDUS ȘI CONDUC ROMÂNIA. Ei fac legile, ei fac dosare, ei arestează și ei eliberează, ei dau recomandări, EI REPREZINTĂ ROMÂNIA în diverse ocazii, inclusiv la nivel (foarte) înalt.
  • Like 0
 • A plagia sau nu, asta e întrebarea.
  • Like 0
 • Gabriel Oprea avea tot dreptul sa plagieze. A facut-o in interes national.
  • Like 2
 • offf. toata lumea stie acest lucru. Observi astfel de lucruri doar din exprimarea simpla. Sincer, probabil si alte examene mai timpurii au fost aranjate. Si oricum , demisie de onoara nu o sa existe. Suntem deja obisnuiti cu asa ceva. Onoarea nu este in vocabularul lor
  • Like 1


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult