Minune în București, de Paști. O parte din Calea Victoriei a fost închisă mașinilor și oferită, sâmbătă, duminică și luni, pietonilor. Nu tu mici cu muștar plus mirosul de grătar aferent, nicio urmă de scrumbie afumată. Marea surpriză: nu s-a dat nimic, nu au fost nici măcar tradiționalele sărmăluțe cu mămăliguță sau fasole cu ciolan, așa cum se cuvine la evenimentele organizate de Primăria Capitalei. Am căutat degeaba cel mai lung cârnat din lume și nu l-am găsit nici pe cel mai mare din UE. Nu am auzit nicio boxă din care să răsune vreun artist care-și strige mândria că e român ortodox (foto: Octav Ganea, Inquam Photos).
Dincolo de glumele culese de la cei mirați că pot să se dea pe una din cele mai circulate și poluate artere din Capitală cu bicicletele, să-și scoată copiii în cărucioare sau pe role, trecând și peste micile stângăcii ale organizatorilor- venite, probabil, din lipsa de experiență - am văzut, de Paști în 2017, alt București. Oameni care-și lasă loc să treacă, nu se înjură unii pe alții pentru că trebuie să facă slalom cu bicicleta, nu aruncă pe jos nici mucuri de țigări și nici ambalaje din plastic. Locuitori din acea categorie care nu au nevoie de concerte, scene, urlete, aglomerație, miros puternic de grătar și bere ca să-și descopere orașul.
Calea Victoriei a sunat și a mirosit, în schimb, a capitală europeană, cu spectacolele statuilor vivante de la teatrul Masca, artiștii stradali și animatori pe picioroange.
60.000 de oameni spun organizatorii că au fost sâmbătă și duminică pe Calea Victoriei. Luni, evenimentele au fost anulate din cauza ploii, însă primăria a anunțat încă din primăvară că ia în considerare să transforme Calea Victoriei - de la Piața Victoriei până la Biserica Albă într-un spațiu urban alternativ, fără mașini.
Pe partea dreaptă, pe sensul de mers spre Ateneul Român, panouri cu imagini vechi și istoria clădirilor de pe Calea Victoriei. Bucureștiul a avut și el Café de la Paix- și azi una din cele mai renumite cafenele din Paris, așezată în Piața Operei, în arondismentul nouă (foto: Alex Livadaru).
La pas pe Calea Victoriei nu trebuie să însemne numai o plimbare de la Piață până la Biserica Albă și înapoi, pe asfalt, care la vară va fi încins. Primăria poate merge mai departe, deschizând clădirile, grădinile și curțile instituțiilor publice, cele mai multe finanțate de administrația locală. Singura oază de verde și umbră la evenimentul de Paști a fost în Parcul Nicolae Iorga, foarte mic ca suprafață pentru vizitatori. De o parte și cealaltă a arterei se află însă grădina Academie, clădirile și curțile muzeului Casa Filipescu-Cesianu, muzeului Colecțiilor de Artă și muzeului George Enescu (foto: Alex Livadaru).
La pas pe Calea Victoriei îți arată de ce poluarea fonică dintr-o capitală încărcată de noxe, care moare încet în fiecare zi, e la fel de nocivă ca poluarea atmosferică. Ies de 10 ani la câteva week-end-uri pe Calea Victoriei și este prima dată când am auzit ciripitul păsărilor. Toate acestea m-au făcut să-i iert administrației Firea una din primele măsuri după alegerile locale din 2016- decizia de a reda bulevardul Kiseleff autoturismelor. În premieră pentru Capitală, o victorie pe Calea Victoriei. Primarul Firea a luat o decizie pentru ceilalți bucureșteni.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
orasul complet.
E drept, acolo nu există ceea ce la noi încă este, dar arată de sec. XIX: piețele agro-alimentare, unde – se spune – ar vinde producătorii. Ei, să fim serioși, nu prea sunt producători acolo, nu ai timp să și produci să și vinzi în piață.