Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de trei ani. De astăzi vă invităm să ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră, dar și să testați viitorul tehnologiei, implementăm conversația vocală direct în browser, apăsând pe butonul de microfon poți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Victorie pe Calea Victoriei: prima decizie a primarului Firea și pentru „ceilalți” bucureșteni

Minune în București, de Paști. O parte din Calea Victoriei a fost închisă mașinilor și oferită, sâmbătă, duminică și luni, pietonilor. Nu tu mici cu muștar plus mirosul de grătar aferent, nicio urmă de scrumbie afumată. Marea surpriză: nu s-a dat nimic, nu au fost nici măcar tradiționalele sărmăluțe cu mămăliguță sau fasole cu ciolan, așa cum se cuvine la evenimentele organizate de Primăria Capitalei. Am căutat degeaba cel mai lung cârnat din lume și nu l-am găsit nici pe cel mai mare din UE. Nu am auzit nicio boxă din care să răsune vreun artist care-și strige mândria că e român ortodox (foto: Octav Ganea, Inquam Photos).

Dincolo de glumele culese de la cei mirați că pot să se dea pe una din cele mai circulate și poluate artere din Capitală cu bicicletele, să-și scoată copiii în cărucioare sau pe role, trecând și peste micile stângăcii ale organizatorilor- venite, probabil, din lipsa de experiență - am văzut, de Paști în 2017, alt București. Oameni care-și lasă loc să treacă, nu se înjură unii pe alții pentru că trebuie să facă slalom cu bicicleta, nu aruncă pe jos nici mucuri de țigări și nici ambalaje din plastic. Locuitori din acea categorie care nu au nevoie de concerte, scene, urlete, aglomerație, miros puternic de grătar și bere ca să-și descopere orașul. 

Calea Victoriei a sunat și a mirosit, în schimb, a capitală europeană, cu spectacolele statuilor vivante de la teatrul Masca, artiștii stradali și animatori pe picioroange.

60.000 de oameni spun organizatorii că au fost sâmbătă și duminică pe Calea Victoriei. Luni, evenimentele au fost anulate din cauza ploii, însă primăria a anunțat încă din primăvară că ia în considerare să transforme Calea Victoriei - de la Piața Victoriei până la Biserica Albă într-un spațiu urban alternativ, fără mașini.

Pe partea dreaptă, pe sensul de mers spre Ateneul Român, panouri cu imagini vechi și istoria clădirilor de pe Calea Victoriei. Bucureștiul a avut și el Café de la Paix- și azi una din cele mai renumite cafenele din Paris, așezată în Piața Operei, în arondismentul nouă (foto: Alex Livadaru).

La pas pe Calea Victoriei nu trebuie să însemne numai o plimbare de la Piață până la Biserica Albă și înapoi, pe asfalt, care la vară va fi încins. Primăria poate merge mai departe, deschizând clădirile, grădinile și curțile instituțiilor publice, cele mai multe finanțate de administrația locală. Singura oază de verde și umbră la evenimentul de Paști a fost în Parcul Nicolae Iorga, foarte mic ca suprafață pentru vizitatori. De o parte și cealaltă a arterei se află însă grădina Academie, clădirile și curțile muzeului Casa Filipescu-Cesianu, muzeului Colecțiilor de Artă și muzeului George Enescu (foto: Alex Livadaru).

La pas pe Calea Victoriei îți arată de ce poluarea fonică dintr-o capitală încărcată de noxe, care moare încet în fiecare zi, e la fel de nocivă ca poluarea atmosferică. Ies de 10 ani la câteva week-end-uri pe Calea Victoriei și este prima dată când am auzit ciripitul păsărilor. Toate acestea m-au făcut să-i iert administrației Firea una din primele măsuri după alegerile locale din 2016- decizia de a reda bulevardul Kiseleff autoturismelor. În premieră pentru Capitală, o victorie pe Calea Victoriei. Primarul Firea a luat o decizie pentru ceilalți bucureșteni.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Va rog sa vizitati orasul Rotterdam si ve-ti vedea ce inseamna bicicleta.Nu e nici o rusine sa fii la conducerea unei companii foarte mari si sa calaresti bicicleta spre-de la serviciu.Cleaner sau patron,bicicleta. In Bucuresti cica esti "mort" fara masina??? Hai ca ma pufneste rasul! Au autorablantistii atatea joburi in diferite locatii ale orasului incat nu au alta posibilitate de deplasare decat autoturismul?! Macar daca ar fi vanuri,sa pretinda ca au de carat scule,materiale,ceva ce presupune ca nu au pus fundul in masina,la ora 11,sa mearga sa-si cumpere tigari.V-ati nascut cumva in masini,domniile voastre? Multi dintre voi ar trebui sa invatati sa mergeti pe picioarele din spate inainte sa va cumparati masini.
  • Like 0
 • Ioan check icon
  In mod cert, fara nici o legatura cu sarbatoarea, am inviat!
  • Like 0
 • check icon
  Așa mai sperăm că se poate, că dorim să fim și europeni.
  • Like 0
 • Aplauze pt primar si pentru ca anu asta maratonu' primaverii nu a mai blocat
  orasul complet.
  • Like 0
 • check icon
  Mă bucur că se încearcă prezentarea echilibrată a acțiunilor primăriei, atunci când e și ceva de bine.
  • Like 0
 • Poate d-na Firea sa mai achizitioneze cateva wc-uri ecologice? Nu nu poate, a dovedit ca nu poate.
  • Like 1
  • @ Ioanaa Ioana
   check icon
   WC-uri ecologice!? Avem destule "wc-uri traditionale" printre noi,la fel de toxice!Si ...tichie de mãrgãritar,fã Ioanããã(parafrazându-l pe Ponta)
   • Like 0
 • check icon
  În piețele orașelor central-europene și occidentale, este uzual ca în weekend (de vineri după amiază până duminică după amiază) să fie amenajate târguri unde, slavă domnului, se vând cârnăciori și bere la greu, iarna se bea, mai ales, grog în loc de bere. Și da, miroase a cârnăciori, ei neavând mici, oferă mirosul specific.
  E drept, acolo nu există ceea ce la noi încă este, dar arată de sec. XIX: piețele agro-alimentare, unde – se spune – ar vinde producătorii. Ei, să fim serioși, nu prea sunt producători acolo, nu ai timp să și produci să și vinzi în piață.
  • Like 1


Îți recomandăm

Speranța Farcă

„Părinții sunt foarte angoasați, aud peste tot că copilul lui cutare face așa, copilul lui cutare face așa. Și se gândesc că ei nu oferă același start copilului lor, care va intra în competiție cu acei copii care au făcut toate acele cursuri. Gândim educația și viața ca pe o competiție”, spune Speranța Farca.

Citește mai mult

Șezlonguri în apă la Marea Neagră

Este o adevărată luptă între turişti pentru a prinde cel mai apropiat pat de plajă lângă apă deşi nu stau prea mult pe sezlong şi apoi tot ei se plâng că nu au soare pentru a se bronza din cauza umbrelelor extrem de apropiate.

Citește mai mult

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult