Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a ținut un discurs la Suceava, la festivitatea de premiere a Olimpiadei Naționale de Informatică. În timpul lui, a fost aplaudată ironic la aproape fiecare frază, de către elevii care se amuzau, scrie Ziar de Suceava.
„Cred că astăzi omenirea este împinsă în evoluția ei de tehnologie și de știință, chiar dacă or să se supere cei din zona umanisă (aplauze). Chiar dacă tehnologia este cea care determină evoluţia omenirii, fără îndoială informatica este vârful de lance (aplauze) nu poate lipsi din nicio tehnologie (aplauze)” - este un fragment din discursul Ecaterinei Andronescu.
Din structura examenului de bacalaureat propusă spre dezbatere de ministerul Educației lipsește proba informatică. Acest lucru a generat nemulțumirea celor mai importante universități care i-au trimis o scrisoare de protest Ecaterinei Andronescu. „Perspectiva ca Informatica să dispară ca probă la Bacalaureat a creat confuzie în comunitatea educațională și ne-au determinat să inițiem acest demers și să vă solicităm respectuos nu doar păstrarea Informaticii ca probă la Bacalaureat, alături de Fizică, Chimie și Biologie, ci și creșterea importanței Informaticii ca materie de studiu în învățământul de toate gradele și la toate specializările.
Informatica reprezintă unul din puținele domenii în care România are un avans educațional față de cele mai multe țări din lume. Studiul Informaticii în liceu (completat recent, în noul plan cadru din 2017, prin introducerea Informaticii în trunchiul comun la gimnaziu), apariția, inițial, a liceelor de Informatică, apoi transformarea specializării Matematică-Fizică în Matematică-Informatică, cu varianta Informatică intensiv, introducerea Informaticii ca probă la Bacalaureat, odată cu dezvoltarea învățământului superior și a cercetării în cele 3 ramuri ale Informaticii active în România – Informatică, Calculatoare și Tehnologia Informației și Informatică Economică, toate aceste demersuri au creat, rând pe rând, un cadru propice pentru educația în domeniul Informaticii”, se arată în documentul trimis de mai mulți profesori universitari de informatică.
Drept răspuns, ministerul Educației a precizat că „probele din cadrul diferitelor tipuri de Bacalaureat vor fi stabilite în urma dezbaterilor care vor clarifica nevoile simțite la nivelul sistemului educațional, urmând ca acestea să fie definite prin legislația secundară și prin metodologii interne ale ministerului”.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.