Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

VIDEO. Ecaterina Andronescu, întreruptă de mai multe ori în timpul unui discurs, cu aplauze ironice venite din partea elevilor olimpici la informatică

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a ținut un discurs la Suceava, la festivitatea de premiere a Olimpiadei Naționale de Informatică. În timpul lui, a fost aplaudată ironic la aproape fiecare frază, de către elevii care se amuzau, scrie Ziar de Suceava.

„Cred că astăzi omenirea este împinsă în evoluția ei de tehnologie și de știință, chiar dacă or să se supere cei din zona umanisă (aplauze). Chiar dacă tehnologia este cea care determină evoluţia omenirii, fără îndoială informatica este vârful de lance (aplauze) nu poate lipsi din nicio tehnologie (aplauze)” - este un fragment din discursul Ecaterinei Andronescu. 

Din structura examenului de bacalaureat propusă spre dezbatere de ministerul Educației lipsește proba informatică. Acest lucru a generat nemulțumirea celor mai importante universități care i-au trimis o scrisoare de protest Ecaterinei Andronescu. „Perspectiva ca Informatica să dispară ca probă la Bacalaureat a creat confuzie în comunitatea educațională și ne-au determinat să inițiem acest demers și să vă solicităm respectuos nu doar păstrarea Informaticii ca probă la Bacalaureat, alături de Fizică, Chimie și Biologie, ci și creșterea importanței Informaticii ca materie de studiu în învățământul de toate gradele și la toate specializările.

Informatica reprezintă unul din puținele domenii în care România are un avans educațional față de cele mai multe țări din lume. Studiul Informaticii în liceu (completat recent, în noul plan cadru din 2017, prin introducerea Informaticii în trunchiul comun la gimnaziu), apariția, inițial, a liceelor de Informatică, apoi transformarea specializării Matematică-Fizică în Matematică-Informatică, cu varianta Informatică intensiv, introducerea Informaticii ca probă la Bacalaureat, odată cu dezvoltarea învățământului superior și a cercetării în cele 3 ramuri ale Informaticii active în România – Informatică, Calculatoare și Tehnologia Informației și Informatică Economică, toate aceste demersuri au creat, rând pe rând, un cadru propice pentru educația în domeniul Informaticii”, se arată în documentul trimis de mai mulți profesori universitari de informatică.

Drept răspuns, ministerul Educației a precizat că „probele din cadrul diferitelor tipuri de Bacalaureat vor fi stabilite în urma dezbaterilor care vor clarifica nevoile simțite la nivelul sistemului educațional, urmând ca acestea să fie definite prin legislația secundară și prin metodologii interne ale ministerului”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • alkemist check icon
    Normal ca fiecare domeniu de invatamant vrea sa-si traga spuza pe turta lui. Politicul nu are (sau nu ar trebui sa aiba) nici un rol aici. Mi-e scarba de PSD, dar ca inginer care am tranzitionat care medicina, am constatat ca limbajele de programare si tipurile de software in sine se schimba la fel de rapid ca ciorapii, spre deosebire de fizica, chimie si biologie unde principiile au ramas cam aceleasi de zeci de ani. Generatia de acum va ajunge probablit sa utilizeze quantum computing, unde informatica de acum probabil va fi inutila. De asta nu cred ca informatica ar trebui sa aiba aceeasi pondere ca fizica si chimia. Eventual ar putea fi lasata ca optiune in locul altor materii. Dar mi se pare exagerat sa ai 5-6 materii la bacalaureat. Scolile scot absolventi super-educati, dar care nu isi gasesc un loc pe piata muncii, pentru ca cerintele practice sunt cu totul altele. In general se cer angajati care sa poate trece rapid de la un domeniu la altul cu flexibilitate, in loc de angajati care sa cunoasca in profunzime si mare detaliu un domeniu.
    • Like 0
  • Dorin check icon
    Copiii s-au săturat de Prostia PSD istă .Sper să dovedească asta la Vot.
    • Like 4


Îți recomandăm

Tinu Boșinceanu

„Plecarea în străinătate nu trebuie să fie un angajament pe viață, ca o căsătorie - eu sunt român în România sau eu am plecat și nu mă mai întorc înapoi. Societatea a devenit oricum mult mai fluidă și trebuie să privești obiectiv. Mi se pare că asta ar ajuta la întoarcerea mai multor oameni, care or să facă lucrurile mai bune. Și poveștile lor or să inspire”, crede Tinu Bosînceanu.

Citește mai mult

Mara Popescu

Mara Popescu este singura studentă româncă la medicină la King’s College din Londra, o pestigioasă instituție de învățământ. Este frumoasă, are 18 ani, e matură și echilibrată, este logică și structurată, ca și cum vârsta ei ar fi scrisă doar pe hârtie.

Citește mai mult