Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Vine și mai rău

Spital modular Elias

Mă uit cu resemnare la numărul pacienților diagnosticați zilnic cu COVID 19 și mie rar mi se întâmplă să simt resemnare. Aproape întotdeauna văd o cale, cred că există soluții, simt că nu e totul pierdut. Acum, însă, cred că e rău și că vine și mai rău.

În martie, aprilie, mai am țipat, am zis că nu e ok, că e nevoie de mai mult, că ne amăgim singuri, că nu testăm suficient și, mai ales, că nu avem suficiente paturi de terapie intensivă. Apoi ne-am apucat să facem un spital modular. L-am făcut. Apoi ne-am luptat să-l facem funcțional. L-am făcut. (Și da, pentru toți cei care se întreabă dacă modularul de la Elias e folosit, vă asigur că e folosit la capacitate maximă încă din august, că salvează vieți, că e o gură de oxigen pentru sistemul care începe să-și arate limitele)

Lucram la modular în timp ce numărul de cazuri scădea... am auzit atunci multe voci zicând că e degeaba, că uite, gata cu COVID-ul, nu mai e nevoie de niciun modular, că am aruncat banii pe fereastră. Mulți au crezut în vară că România e păzită, că românii au o genă, că suntem poporul ales și pe noi nu ne lovește virusul ca pe ăia din vest. Ne-am relaxat cu toții, autorități și cetățeni, și am ajuns aici.

Ce vine e rău, oricât încercăm să ne păcălim. Scapă cine poate, oricât am spera să fie altfel. Spitalele atâta pot. Așa am acceptat noi, timp de 30 de ani, să poată sistemul: PUȚIN.

Am stat 30 de ani și ne-am uitat la sistem, ne-am lamentat că e rău, mizer, lipsit de resurse, dar nu am făcut nimic.

Am stat din iunie și ne-am uitat la COVID 19, crezând că pleacă, că nu există, că nu mai vine și nu am făcut nimic. Nu mai zic acum câte ar fi trebuit făcute că oricum nu mai ajută la nimic.

Dacă e ceva ce mai putem face acum e să purtăm naibii masca aia, să ieșim din casă doar dacă nu se poate altfel, să-i protejăm pe cei în vârstă și să ne rugăm să nu fie atât de rău cât ar putea fi.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Sistemul... care sistem?! A scris Vintila Mihailescu (pacat ca nu mai e sa deschida ochi si minti) o comparatie excelent documentata din propria experienta despre un sistem functional, cel francez, si unul nefunctional, cel romanesc.
    https://www.scena9.ro/article/pacient-sistem-sanatate-comparatie
    • Like 0
  • Atat timp cat cca.5 mil.romani contribuie la sistemul de sanatate,de care beneficiaza inca cca.11 mil.,acest sistem va trai in saracie si/sau din fonduri extrabugetare,imprumuturi si donatii.Iar zeci de mii de profesionisti in medicina lucreaza in strainatate,si niste fitilisti si pafaristi se intreaba de ce nu facem mai multe teste,de ce DSP-urile nu fac anchete epidemiologice corecte,de nu raspund la telefon,de ce sunt infectii nosocomiale,de ce sunt multe spitale construite acum 50 de ani si pe fond de ce nu suntem nemti desi avem ca Germania presedinte neamnt!Cu toate aceste pana la urma totul depinde de gradul de educatie si disciplina a populatiei,la noi nu a mers decat in starea de urgenta!
    • Like 3


Îți recomandăm

Nomad digital

Marius are 24 de ani și înainte de pandemie s-a angajat pentru prima dată cu normă întreagă. Sau full-time, cum spun colegii. Multinaționala care l-a recrutat i-a oferit un contract pe perioadă nedeterminată, dar, spre mirarea părinților, a refuzat. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Fată la școala online

„Mai țineți minte emoțiile de la examenul de șofat? Ei, cum ar fi dacă, după câteva mii de ore de șofat, ați mai da unul? N-am niciun dubiu, ar fi fără mare panică. Așa e și cu testele la matematică”, spune Gabi Bartic. (Foto: Profimedia)

Citește mai mult