Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Viorica Dăncilă, vinovată de înaltă trădare a limbii române

Viorica Dăncilă, internship Guvern

Foto: gov.ro

Atunci când ne oprim asupra greșelilor de ortografie ale doamnei V. Dăncilă, în fond, ne irită greșelile ei de ortoepie. Ea citește un text scris corect de altcineva, dar pronunță greșit... 20-20. Dar, ortografia poate împrumuta și alte înțelesuri, dacă ne gândim la constrângerile și la cofrajele ideologice impuse de comunism. Scriitorul I.D. Sîrbu, fost deținut politic, vorbea despre existența așa-numitor Direcții ortografice în fiecare raion din cuprinsul țării, adică așa numitele direcții ideologice care impuneau nu doar reguli de scriere și vorbire în chip comunist, cât mai ales, reguli de gândire și comportament. În Rusia sovietică a fost înființat în 1931 un „Institut de limbă și gândire” din care s-au extras viitori lingviști structuraliști care s-au afirmat, apoi, în Occident. Prin urmare, în viziunea ideologiei sovietice, ortografia presupunea atât reguli de vorbire, cât și reguli de gândire.

Totuși, V. Dăncilă este însă prea departe de aceste instrumentalizări ideologice ale noțiunii de ortografie. În schimb, nu se poate exclude faptul că derapajele ortografico-epice ale premierului sunt expresia inculturii, incompetenței politice și manageriale, a imposturii, a plagiatului, a școlirii la școli de pripas, cu diplome obținute în cutii poștale, adică prin corespondența corespondenței, a manelizării discursului public și politic. În contrast cu cele de mai sus, respectarea ortografiei și ortoepicii exprimă competență, profesionalism, exigență, competiție, responsabilitate și, în esență, un imprescriptibil patriotism al limbii române. 

A vandaliza ortografia limbii române este un act de impietate, echivalent cu trădarea de țară prin trădarea limbii române. Se poate instrumenta, în cazul dosarului deschis de sesizare a trădării în care este implicată V. Dăncilă, o probă imbatabilă de înaltă trădare a limbii române. „Trădarea” ortografică este rezultatul involuției FSN-PSD, de-a lungul celor 28 de ani, o decădere permanentă din „ortografia” sau din regulile democrației. La o asemenea decădere au ajuns „icrele” depuse în urnă și apoi clocite de votanții pesediști, încât acum s-au născut monstruozitățile ortografice de azi, ca dintr-un sui generis Jurassic Park.

Trebuie să constatăm că timp de peste 300 de ani, poporul român a evoluat ortografic, de la monumentul de limbă care a fost Biblia de la București și până astăzi, evoluție care a talonat devenirea noastră pe drumul libertății, al progresului și al democrației. Chiar dacă după 1688, peste câteva decenii, s-a instalat regimul fanariot, ce marca decăderea domniilor pământene, s-a început zidirea ortografică a limbii române cu Biblia lui Șerban Cantacuzino. În aceleași momente de decădere politică și istorică s-a elaborat opera lui D. Cantemir, în care „Istoria hieroglifică” și „Divanul” sunt și monumente de limbă literară. După înfrângerea Revoluției lui Tudor Vladimirescu, din 1821, care a avut un puternic mesaj de renaștere națională, la 1828, I.H. Rădulescu editează „Gramatica românească”. După înfrângerea Revoluției din 1848, apare opera lui Alecu Russo, „Cîntarea României”, iar în Ardeal, la 1856, Andrei Șaguna publică o ediție a Bibliei în limba română. În anii celui de al Doilea Război Mondial, când România se afla într-o situație dramatică, de decădere, cauzată de pierderile teritoriale, a apărut în 1943, lucrarea magistrală a lui Iorgu Iordan, „Limba română actuală. O gramatică a greșelilor”. De asemenea, nu trebuie uitat faptul că, imediat după instalarea regimului dictatorial a lui Carol II, care a marcat o decădere din istoria democratică a țării, a apărut Biblia editată de Gala Galaction și Vasile Radu, operă definitivă a traducerii textului sacru în limba română, la împlinirea a 250 de ani de la apariția Bibliei lui Șerban Cantacuzino. În anii comunismului, perioadă care a însemnat o ieșire din istorie a poporului român, revistele „Cum vorbim”, „Limba română” și „Studii și cercetări de lingvistică” au întreținut, într-o admirabilă rezistență, ortografia limbii române. Cu alte cuvinte, ortografia a menținut umanitatea în viață.

Cum am putea califica astăzi decăderea din ortografie, nu doar a premierului V. Dăncilă, dar mai ales a miniștrilor educației și învățământului, V. Pop și L. Popa, decît o nemaiîntâlnită ieșire și decădere din patrimoniul nostru identitar și spiritual, care a fost păstrat, tăinuit și perpetuat în orice împrejurare istorică? Nu te poate înspăimânta mai mult și mai definitiv decât această ieșire din ortografie a miniștrilor unui minister ce trebuie să păzească și să întrețină ortografia limbii române. Această situație este, prin urmare, tentaculară și afectează corpul mistic al identității noastre, și anume, limba română. La păstrarea limbii noastre ca „o comoară/în adâncuri înfundată” și ca „limba vechilor cazanii” au contribuit și cei din pătura cea mai de jos, țăranii, care au „plâns-o” și „au cântat-o” „pe la vatra lor”. Așadar, există o mare și o flagrantă diferență între ortografia ministerială și ortografia țărănească. Pe scurt, este un act de maximă impietate și impostură să ai în fruntea țării demnitari decăzuți din ortografie, autori ai unei înalte trădări a patriei limbii române.

Mă pot consola și pot să-mi temperez încrâncenarea prin citarea cuvintelor unei femei care la mitingul pesedist din iunie, a.c., afirma fiind întrebată de un reporter de televiziune, că ea protestează nu împotriva justiției, ci împotriva corupției. Mai exact, ea era împotriva celor care vor „să se înmilioneze cu bani...!”. Nu poți, în această situație, să nu îți găsești optimismul constatând fantezia lexicală, fără margini a „gramaticii” ... populare românești.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Înainte să iau o piatră de jos și să mă uit spre madam Dăncilă VV, trebuie ochită înainte să arunc piatra, nu pot să nu mă întreb ,,Meritau salariile primite învățătorii, profesorii din școală, liceu, pe unde a trecut și promovat, pînă să dea examenul de admitere la o facultate din Ploiești"?
    Această persoană era o anonimă pentru majoritatea pînă să fie numită prim ministru de Dragnea, care a pus-o în acea funcție, pentru că era neconflictuală, deci ceilalți doi prim miniștri puși tot de Dragnea, erau conflictuali în relația cu condamnatul penal Dragnea...
    Dar ieșirile în ,,public" ședințele de guvern filmate, în care Dănciloaia citește de pe un monitor și nu participă la discuții, dezbateri, că nu pare să stăpînească la un minim nivel nici un domeniu, mai puțin reproducerea opiniilor directoare venite de la șeful de partid, don Dragnea...Pentru mine este o întrebare, cum se simt soțul și copiii acestei persoane cînd o văd prin televizoare, presupun că vorbesc cu prieteni, colegi...
    Madam Dăncilă pare atît de departe de un minim nivel cultural care să îi dea posibilitatea să participe la o discuție și să înțeleagă ce agenerat purtarea acelei discuții cu o anumită temă.
    Și Dănciloaia nu este singura ,,neajutorată" dintre politicenii care ne conduc, ea este o emanație a unei organizații județene a PSD, oare nimeni nu a observat cît este de ,,neajutorată"această persoană, sau Dragnea s-a revanșat după ce a primit de la aceasta femeie, în timp, oarece favoruri de natură XXX.
    • Like 0
    • @ Sorin Constantin
      Corina check icon
      Nu mergeți prea departe cu ideea favorurilor? Nu, eu cred că a recomandat-o mai ales cumințenia. Și la cât e de moale și de împăciuitoare, ne putem da seama ce combatant de soi e cel care a preferat-o. Dar asta e treaba alteia.
      • Like 0
  • Dancila e atat de penibila incat imi provoaca greata, am renuntat sa o mai ascult. Oamenii astia din judetul Teleorman au oare sau au avut oarece parinti normali care sa-i educa, sa le dea "cei 7 ani de acasa" ? Cred ca nu, cine ce stie ce otrepe au fost parintii lui Dragnea, Dancila @comp, ca toata camarila e imbecila si nu se sfieste deloc sa isi arate imbecilismul in public.... Daca nu stii sa vorbesti, nu stii nici sa gandesti, cel putin la Dancila asta e clar ca lumina zilei, incompetenta ii iese prin toi porii, e ca un gandac scarbos... si blond.
    • Like 0
  • FaneL check icon
    Inteleg ca Republica nu simpatizeaza deloc cu cei de la putere, nici eu de altfel, dar astfel de articole sunt ridicole. Greselile acestor indivizi arata doar incompetenta si prostia lor. Faptul ca se greseste nu este un act de tradare nationala si nu arata lipsa de patriotism. Hai sa nu facem din tantar armasar.

    Ar fi nedrept sa compar Republica cu Antena3 in privinta contrastarii realitatii, dar astfel de exagerari, fie ele defapt si metafore, nu ma fac sa cred ca ma insel in acesta privinta.
    • Like 1
    • @ FaneL
      Corina check icon
      Să te știi infinit mai puțin instruit decât alții, pe care îi vede toată lumea, și să insiști să conduci tu oamenii și să le influențezi viața e o dovadă uriașă de lipsă de patriotism. Și m-am referit doar la instruirea precară. Dacă adăugăm și conștiința necinstei, a nu știu câtor șmecherii prin care ai fentat legea ca să prosperi și să-ți impui voința, influența - nu tot de o lipsă crasă de patriotism vorbim? Nu înseamnă asta să-ți bați joc de țara ta cu cinism?!
      • Like 1
    • @ Corina
      FaneL check icon
      Articolul vorbeste despre cum lipsa ortografiei este o dovada de lipsa uriasa de patriotism, nu constiinta necinstei, smecherii de fentat legea etc.

      Baza articolului este argumentul privind ortografia, un argument ridicol pentru a trage o astfel de concluzie. Daca articolul ar fi vorbit despre punctele pe care le-ai enumerat, poate nu mi s-ar fi parut asa exagerata afirmatia.
      • Like 1
    • @ FaneL
      Corina check icon
      Da. Iar problemele cu ortografia țin de gradul de instruire. A insista să conduci în stat neinstruit fiind e lipsă de patriotism și cinism. Sfidarea ideilor de școală, muncă, merit. De ce credeți că nepatrioți ar fi doar câțiva monștri, că patriotismul ar fi ceva înnăscut și firesc? Nu. Patriotismul adevărat, creator de bine, cere verticalitate și efort. Nu e o calitate lesnicioasă. Așa se explică de ce atâția români patrioți doar cu vorba (sau nici atât, că autodenigrarea ca popor e sport național) aleg cu seninătate în funcții importante nepatrioți dovediți.

      Cu asta ne-am oprit la aspectele superficiale. De luat aminte, însă, că autorul numește și consideră limba română „corpul mistic al identității noastre”. De aceea vede în neglijență și ignoranță în acest domeniu păcate mai grele și având consecințe mai grave decât se așteaptă majoritatea.
      • Like 1
    • @ Corina
      FaneL check icon
      "De ce credeți că nepatrioți ar fi doar câțiva monștri, că patriotismul ar fi ceva înnăscut și firesc?"

      Nu am spus acest lucru si nici nu cred ca s-ar subintelege ideea aceasta din ce am scris.

      "De aceea vede în neglijență și ignoranță în acest domeniu păcate mai grele și având consecințe mai grave decât se așteaptă majoritatea."

      Ma bucur atunci ca majoritatea este cu picioarele pe pamant.
      • Like 1
    • @ Corina
      Instituțiile publice mustesc de angajați habarnauți precum Dănciloaia, atît doar că pe mulții bugetari habarnauți, doar puțini îi știu.
      • Like 0
    • @ FaneL
      Mihaela check icon
      Pentru mine, sa fii patriot inseamna si sa vorbesti corect limba tarii tale. Si multi gandesc asa pentru ca a vorbi corect arata iubire si respect pentru patrie. Reversul inseamna lipsa iubirii si respectului. Insa ceea ce face doamna Dancila e mult mai mult decat atat: ea macelareste aceasta limba frumoasa, o omoara fara mila si asta echivaleaza cu tradare. Nu exista scuza pentru ceea ce face. E un 'fenomen' ce se intampla constant si e implacabil, se pare...Mie mi-ar fi rusine sa ies din casa in locul dansei, cu atat mai putin sa apar la televizor si sa reprezint Romania in Europa si in lume. Nu ma simt deloc reprezentata, ma simt doar rusinata. Si nu asta ar trebui sa fie sentimentul...
      • Like 0
  • Nu se poate sa mai acceptam aceste lucruri, noi, toti romanii, facand doar ironii si ''misto-uri'' despre aceste incompetente. Nu putem doar sa ne punem mintea in a crea ''gif-uri'' cat mai amuzante, nu este suficient si nici eficient. In acest fel, nu doar ca nu facem nimic concret, dar ne transformam si intr-un fel de complici ai acestor personaje. Trebuie sa luam masuri, iar cei care au influenta in opinia publica trebuie sa exprime clar solutii, cum ar fi iesirea in strada a cetatenilor.
    • Like 0
    • @ Olguta Negrea
      Ce este un(o) ,,gif?
      • Like 0
  • "Totusi, L. Dăncilă este însă." Felicitări!
    • Like 0
    • @ Vlad Slăvoiu
      Am vrut să atrag și eu atenția că autorul are musca asta pe căciulă, dar mi-ați luat-o înainte.
      • Like 0
  • Pe bune?! E adevărat?
    „În Rusia sovietică a fost înființat în 1931 un „Institut de limbă și gândire” din care s-au extras viitori lingviști structuraliști care s-au afirmat, apoi, în Occident.” Bănuiesc că aceștia sunt bunicii corectitudinii politice de astăzi...
    • Like 0
  • Corina check icon
    Cine are gramatică are puncte cardinale, spunea Fănuș Neagu. Liderii noștri politici sunt, prin urmare, niște debusolați. Problema e că nu au umilința și dorința de ieșire la liman a celui care se știe rătăcit, ci sunt aroganți în neștiința lor dovedită, transmițând astfel un dispreț fatal, contagios, față de învățătură.

    Interesant istoric de evoluție a scrisului și a cercetării lingvistice românești în condiții vitrege. Să sperăm că și acum cineva lucrează la cărți mari, care vor avea impactul necesar.
    • Like 2
  • Foarte bun articolul,multumesc.Multi ar trebui condamnati pentru tradarea"patriei limbii romane".
    • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult