Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Virgil Bălăceanu, general în rezervă: Ucraina are capacitatea de a rezista și de a prelungi rezistența cel puțin o jumătate de an

Virgil Balaceanu

Foto Captura digi24

Cât ar putea rezista Ucraina, în fața invaziei Rusiei? Un răspuns a venit de la generalul în rezervă Virgil Bălăceanu, fost comandant al brigăzii multinaționale din sud-estul Europei. Luând ca punct de referință asediul de la Mariupol, oraș-port cu valoare strategică, care nu a fost cucerit de ruși după o lună de la declanșarea războiului, dintr-un „joc al calculului” reiese că Kievul și-ar putea prelungi rezistența cel puțin jumătate de an, consideră Virgil Bălăceanu.

Invitat sâmbătă la emisiunea „În fața ta”, de la Digi24, generalul a declarat că în Ucraina se conturează un război de uzură, pe care nu l-ar asemăna cu cel din Afganistan, cu care nu are similitudini.

„E greu de presupus să ajungem la o definire cu mai multă exactitate a unui termen legat de rezistența Ucrainei. Mi-aș permite însă un joc al calculului. Să îl considerăm doar un joc. (...) Lucrurile sunt evidente: în Ucraina se duce luptă în mediul urban, nu asistăm cel puțin deocamdată la manevre de forțe și mijloace în afara mediului urban, în teren deschis, pe înțelesul tuturor.

Ca atare, dacă extrapolăm exemplul Mariupolului, care a fost și rămâne un obiectiv strategic foarte important - și Mariupol încă nu este cucerit, în Mariupol se duc lupte de stradă, se duce lupta în localitate și noi am intrat în prima săptămână a celei de-a doua luni de război -, asta înseamnă că, prin comparare, dacă Mariupol a rezistat mai bine de o lună, cât ar putea să reziste Kievul?

Mariupol avea la începutul invaziei 400.000 de locuitori, Kievul - 2.500.000 de locuitori. Kievul ar presupune ca timp, mergând pe exemplul Mariupolului, de 5-6 ori mai mult, asta ar însemna încă 5-6 șase luni, plecând de la ideea că, dacă n-a picat Kievul, asta înseamnă că nu ai cucerit Ucraina”, explică generalul în rezervă.

Pe de altă parte, Virgil Bălăceanu spune că, dacă va pica Kievul - „putem lua în calcul si un asemenea scenariu”-, nu înseamnă că lupta de rezistență nu va continua. „Lupta de rezistență a Ucrainei poate continua și de la Liov”, spune oficialul din armata română.

„Se conturează ca un război de uzură. Ei au intrat într-un gen de război - să nu îl asemuim cu Afganistanul, pentru că trebuie să avem niște similitudini de apropiere. Afganistanul înseamnă cu totul altceva.

În mod sigur, Putin are sindromul Groznîi, cele două războaie din Cecenia, mai ales primul război pe care rusii l-au pierdut, pentru că a fost iarăși un război atât în mediul urban, cât și în zonă muntoasă împădurită, un avantaj pentru ceceni, la momentul respectiv. Și atunci lucrurile din perspectiva aceasta se complică. Pentru că el a avut nevoie de o victorie militară în timp scurt, a avut nevoie de un blitzkrieg al secolului 21, nu l-a realizat și intră în paradigma războiului de uzură (...) Și nu am adăugat ceea ce ar reprezenta cel mai complicat lucru: lupta de insurgență. Noi militarii încă nu am inventat acele instrumente ca operațiile de contrainsurgență să aibă succes. Exemplul Afganistanului e concludent din punctul ăsta de vedere”, a mai spus Virgil Bălăceanu.

„Ucraina are capacitatea de a rezista și de a-și prelungi rezistența cel puțin o jumătate de an, care înseamnă destul de mult. Pe de altă parte, nici nu trebuie să pornim de la ideea că o lună și jumătate înseamnă definirea înfrângerii sau a victoriei”, spune generalul în rezervă.

Marea problemă a armatei Rusiei 

Cât își pot permite rușii să susțină această invazie? a fost întrebat Virgil Bălăceanu la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

„O problemă pentru armata rusă o reprezintă resursa umană, vorbim de resursa forța terestră. Probabil le-a rămas un număr redus de batalioane de profesioniști. (...) Ei au serviciul militar de un an de zile, se apropie anul, trebuie să îi lase la vatră. Pot să prelungească stagiul militar, dar marea problemă care se pune e aceea a gradului de pregătire. În mod sigur, în momentul în care vor introduce batalioane de militari în termen în luptă, pierderile vor fi enorme. Își pot reface rezerva militară prin concentrarea rezervistilor, dar impactul ar fi negativ și asupra populației, deși populația îl sprijină în continuare pe Putin. Și ar însemna și introducerea în luptă a unor unități care nu sunt foarte bine pregătite”, vede generalul Bălăceanu.

Emisiunea „În fața ta”, de la Digi24, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, de la ora 14.00.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • O, sper ca ucrainenii sa faca asta. Le da ocazia rusilor sa-si inlocuiasca vechiul armament cu unul nou, dar in acest timp, din Ucraina nu va mai ramane nimic.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult