Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Visul lui Elon Musk prinde contur: imagini cu Gigafactory, cea mai mare fabrică din lume care se construiește în deșertul Nevada

Gigafactory, fabrica producătorului auto Tesla, aflată în curs de construcție în deșertul Nevada, va fi clădirea cu cea mai mare amprentă la sol din lume.

Elon Musk, fondatorul Tesla, a anunțat la lansarea Model 3 că fabrica, a cărei investiție se ridică la 5 miliarde de dolari, va produce 500.000 de baterii litiu-ion în fiecare an, pentru a satisface cererea.

Peste 190.000 de persoane au făcut, în primele 24 de ore de la lansare, o precomandă pentru Model 3 de la Tesla. 

Elon Musk, CEO-ul Tesla, a anunțat la începutul lunii aprilie că, la un preț mediu de 42.000 de dolari, cu extraopțiuni, valoarea precomenzilor a ajuns la 7,5 miliarde de dolari.

Filmările realizate cu o dronă deasupra Gigafactory au dezvăluit progresele făcute în construcția imensei fabrici. Elon Musk a declarat că în Gigafactory vor fi produse mai multe baterii litiu-ion decât în toate celelalte fabrici din lume laolaltă. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cu tot respectul, Musk nu este fondatorul Tesla. Da, el a adus-o la stadiul de astazi dar compania a fost preluata. Vezi aici: http://uk.businessinsider.com/tesla-the-origin-story-2014-10
    • Like 0
  • Prima imagine este o randare 3d, nu stadiul actual al fabricii!

    Oricum Elon este de departe cel mai bun antreprenor al timpurilor noastre. <3
    • Like 0
  • Sunt convins că Musk nu a aruncat 5 miliarde, doar ca a visat într-o noapte că toate mașinile erau electrice. Se vor produce baterii tot mai performante, mai puternice, printr-un efect simplu: atunci când știința nu te ajută, nevoia o va face cu siguranță. Omul e inventiv în cele mai sinuoase momente și am fi tâmpiți să nu ne gândim că într-un viitor nu cine știe ce îndepărtat, va trebui să gândim surse sustenabile de energie, alternativ la ceea ce avem acum.
    • Like 0
  • Povestea aceasta cu masinile electrice este mai veche (de pe la inceputul secolului xx), doar a fost reluata de curand, pentru ca ramanem in vreo 39 de ani fara petrol. Cat timp nu am rezolvat problema surselor de energie, crizele energetice nu ne vor ocoli, iar sa conectam la priza toate mijloacele de transport si sa credem ca vom avea un viitor fara probleme, ar insemna sa fim nerealisti. In plus rezervele de LI sunt limitate, iar numarul masinilor aflate acum in circulatie, la nivel mondial, depaseste 1 miliard. Ne-ar trebui mai mult de 15 ani, la nivelul productiei actuale, sa le inlocuim pe toate. Masinile electrice nu pot fi singura solutie pentru viitorul industriei auto. A fost cea mai la indemana varianta si probabil cea mai putin costisitoare, pentru ca existau deja pe piata, chiar daca intr-un numar limitat.
    • Like 0
  • check icon
    juma de milion de baterii fabricate in sa zicem 300 zile inseamna sub 1700 baterii pe zi...mie unul nu ki se pare asa mult cit sa numesti fabrica respectiva GIGA...ca sa punem numerele in perspectiva, Dacia produce cca 300 mii de automobile pe an, ca numar reprezentind 60% din numarul bateriilor tesla...personal cred ca motivul pt care respectiva cladire e asa mare e ca sa capteze energia solara si sa reuseasca sa o raceasca (in Nevada, temperatura la sol poate atinge in timpul zilei peste 50 de grade ceea ce poate distruge bateriile inainte de a fi folosite!!)...ultima chestie, luand in considerare pericolul de incendiu specific bateriilor cu litiu, cred ca a implementa fabrica intr-o singura cladire e o idee extrem de tampita (remember Dreamliner fire, si incendiul de acum un an dintr-un port chinezesc cauzat tot de baterii cu litiu!!)
    • Like 0
    • @
      da, dar Dacia produce pompand gaze toxice in atmosfera, si nu produce baterii de capacitati similare, gigafactory se cheama asa pentru ca va fi cea mai mare instalatie de producere de baterii, nu de loganuri :) si o va face cu energie regenerabila, poti sa fi fudul sau poti sa inveti de la ei, eu o sa incerc sa invat, pentru ca gigafactory e un proiect open source pe care putem sa-l aplicam si noi, fara sa le platim lor nimic
      • Like 0
    • @ Radu Tanasescu
      check icon
      mai omule, vad ca nu pricepi...ca si nivel de complexitate, ce crezi ca e mai complex, sa produci o baterie sau un automobil? chiar daca ar procesa si sarurile de litiu in fabrica (cee ace ma indoiesc) tot nu ar fi o activitate f. complexa. ai poate 50 repere diferite ca sa construiesti toata bateria...cind la un automobil, poate ai si 1000 de repere diferite.

      gigafactory-ul asta e un scam financiar...pe deoparte sa ridice actiunile la bursa si pe de alta parte sa incaseze ajutoare de la stat 1 - pt instalarea de panouri solare si 2 -pt subventii...f probabil ca musk va importa celulele individuale de baterie si doar le va asambla in america....in rest, tehnologia e invechita...fol celule cilindrice tip laptop
      • Like 0
    • @
      Andrei check icon
      Fabrica nu va produce 500.000 de baterii/an ci baterii pentru 500.000 de mașini electrice Tesla pe an + baterii pentru Tesla home battery + baterii care vor fi probabil vândute altor producători auto. În final doar această fabrică va dubla producția mondială de baterii Li-ion, deci își merită numele de Gigafactory.
      • Like 0
  • Poza asta este facuta cu photoshop-ul, nu cu drona. Acesta fabrica ar putea fie sa ingroape fie sa salveze Tesla 3, deoarece trebuie sa produca bateriile pt noul model la un pret cu 30% mai mic , decat cele folosite acum luate de la Panasonic Japonia. Pretul scazut al modelului 3 , pt care exista mai mult de 200.000 precomenzi, se bazeaza pe aceste baterii mai ieftine , facute in aceasta viitoare fabrica mamut. Vom vedea daca va reusi, numai pe baza acestei scale fara precedent de productie, sa scada asa mult pretul la baterii! De asta am zis ca fie va ingropa fie va salva viitorul masinii TESLA 3 care va avea un pret de baza de numai 35k USD. Dar dupa 5 ani trebuie sa cumperi alta baterie, care costa cca10k USD.
    • Like 0
    • @ Mihai Dumitru
      uite aici poze reale: http://www.ibtimes.co.uk/tesla-gigafactory-incredible-images-new-5bn-building-key-teslas-future-1553057 pe Republica nu prea le au cu cautarile Google :)
      • Like 0
  • Tesla e o masina uimitoare. Elon Musk este fara indoiala un visionar. Avem o singura problema aici. Cantitatea de litiu disponibila este limitata - la nivelul consumului de litiu din 2014, rezervele cunsocute de litiu ar fi asigurat 26 de ani de consum. Cam putin pentru o solutie care se doreste a fi schimbarea de paradigma de la combustibili fosili le electricitate.
    Adevarata schimbare de paradigma, dupa parerea mea, este urmatoarea: mentinerea motorului cu ardere interna dar care arde hidrogen in loc de benzina, hidrogenul fiind obtinut prin electroliza apei de mare cu ajutorul electricitatii generate la scara mare prin conversie solara, fotovoltaic si solar-termal. Tehnologia exista deja si implica folosirea surselor de energie inepuizabila si materie prima abundenta.
    • Like 1
  • Cum au trecut cărbunii asa va trece si țițeiul. Lumea are nevoie de alternative iar Musk are o varianta "la tava" - servita cald. Experimentul lui pare a fi un succes deplin, însă, maine poate fi al oricui. Arabii se gândesc la know-how'ul din vest, si asta duce inevitabil la schimbarea regulilor jocului sau un război pe măsura: http://incont.stirileprotv.ro/international/planul-de-2-trilioane-de-dolari-pentru-a-scapa-de-dependenta-de-petrol-arabia-saudita-pregateste-cea-mai.html
    • Like 0
  • experimentul tesla a fost unul poate reusit dar mari politicieni cred nu a dorit sa fie ceva real ,nu stiu daca planurile inca mai exista sau raman secrete si depinde daca vor reusi sa il puna in practica . Acum depinde daca este viabil si daca nu e periculos inca planul tesla ramane de vazut in viitor
    • Like 0
  • check icon
    o pilda : To build its Gigafactory in Nevada, Tesla is employing both local and out-of-state workers. When the state government approved $1.2 billion in tax breaks for the electric automaker, Bill SB1 said that the company needed at least 50 percent of the workers hired to come from within the state. Right from the beginning, local unions were concerned that this would not be followed. http://www.autoblog.com/2016/02/29/workers-walk-out-tesla-gigafactory/
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult