Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Vlad Mixich, despre vulnerabilitățile majore ale României în fața coronavirusului: La începutul unei epidemii nimic nu e mai rău decât lipsa informațiilor corecte

coronavirus - Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

„Impotența de a disemina rapid și în masă informații ușor de înțeles și corecte cu privire la epidemia de coronavirus stimulează zvonistica și reduce comportamentele prin care chiar putem împreună, ca o comunitate, reduce efectele epidemiei”, a scris pe pagina sa de Facebook Vlad Mixich, membru în conducerea Agenției Europene pentru Securitate și Sănătate în Muncă.

Mixich a reamintit „treimea sfântă împotriva coronavirusului”: „Ne spălăm pe mâini des - nu atingem fața cu mâinile nespălate - stăm acasă dacă avem febră+tuse+dureri musculare+oboseală.”

La nivel mondial au fost identificate peste 81.000 de persoane infectate cu coronavirus. 2.765 persoane au murit, iar 30.167 persoane s-au vindecat până în prezent.

Citiți și:

Redăm postarea lui Vlad Mixich:

„În prezent 3 sunt vulnerabilitățile majore ale României în fața coronavirusului:

1. Problema protecției personalului medical care va intra în contact cu pacienți cu coronavirus.

Pentru FIECARE caz suspect este nevoie de cel puțin 3 seturi de echipament de protecție (mască cu filtru respirator FFP2/3, ochelari, costum rezistent la apă, mănuși) pe zi! Pentru fiecare caz confirmat este nevoie de cel puțin 15 seturi de echipament de protecție pe zi!

Are România în prezent suficiente stocuri pentru ca personalul medical, atât de prețios, să se protejeze corect? Sunt aceste stocuri gata de distribuit spitalelor imediat atunci când vor apărea cazuri?

De ce e important? Infecția pare a fi mai severă la personalul medical: în China, 15% din cazurile de #Covid19 în rândul personalului medical au fost severe.

2. Problema protecției bătrânilor și, în special, a celor care locuiesc în comunități (cămine de bătrâni).

Vestea bună e că 81% din cazuri (practic 8 din 10 oameni infectați) au făcut doar o formă ușoară a bolii. Vestea proastă este că boala este chiar periculoasă pentru persoanele de peste 70 de ani.

Există deja protocoale cu măsuri de prevenție speciale pentru astfel de persoane? A fost personalul din căminele de bătrâni instruit specific pentru aceste situații? Dar cei care lucrează în spitale?

De ce e important? Numărul deceselor la persoanele de peste 70 de ani cu #Covid19 este semnificativ mai mare decât în celelalte grupe de vârstă. Trebuie să ne protejăm bătrânii și pe cei mai vulnerabili (persoane cu alte boli cronice, care sunt și ele vulnerabile).

3. Problema comunicării foarte deficitare a autorităților în privința coronavirusului. Până acum, autoritățile române sunt un model despre cum să NU comunici în situații de urgență de sănătate publică.

Vestea bună e că există deja inițiative private vizibile care fac ceea ce ar fi trebuit deja să facă autoritățile (ex.: campania Radio Europa FM sau clipurile Dr. Vasi Rădulescu). Vestea proastă e că autoritățile comunică deocamdată... foarte prost.

Ministerele din alte țări afectate de coronavirus sau învecinate prezintă deja informații specifice pentru personalul din turism sau din educație, liste cu locurile de unde pot fi procurate măști de protecție, ce să faci dacă un vecin sau o rudă de-a ta e plasată în carantină, indicații precise pentru bătrâni, gravide, copii, și multe altele. Majoritatea au și versiuni vizuale, ușor de înțeles. Unde sunt toate aceste informații disponibile în limba română? Azi, acum avem nevoie de ele!

De ce e important? Impotența de a disemina rapid și în masă informații ușor de înțeles și corecte cu privire la epidemia de coronavirus stimulează zvonistica și reduce comportamentele prin care chiar putem ÎMPREUNĂ, ca o comunitate, reduce efectele epidemiei. La începutul unei epidemii nimic nu e mai rău decât lipsa informațiilor corecte.

Altfel, nu uitați treimea sfântă împotriva coronavirusului:

NE SPĂLĂM PE MÂINI DES - NU ATINGEM FAȚA CU MÂINILE NESPĂLATE - STĂM ACASĂ DACĂ AVEM FEBRĂ+TUSE+DURERI MUSCULARE+OBOSEALĂ”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult